Bestenu

Warmtepompdroger vs. Condensdroger: de Verschillen

Welke is beter?

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Warmtepompdroger vs. Condensdroger: de Verschillen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je bent toe aan een nieuwe droger en ziet door de bomen het bos niet meer. Hoewel er genoeg goede luchtafvoerdrogers verkrijgbaar zijn, wil je deze niet, want je kunt de afvoerslang niet kwijt. Dan blijft er de warmtepompdroger en de condensdroger over. Welke is het beste en wat zijn de verschillen?

Ruim 60% van de huishoudens in Nederland heeft een wasdroger thuis. Dit is niet verrassend: het Nederlandse weer staat ons niet altijd toe onze kleding buiten te laten drogen. Daarnaast heeft niet iedereen plaats om de was binnen te drogen.

Idea

Wil je je droger liever niet gebruiken, maar heb je toch snel je kleding nodig? Stop je kleding dan voor twintig minuten in de droger en hang ze daarna op. Zo creeer je een droog-voorsprong!

Een goede wasdroger biedt je de ideale oplossing. Nadat je slimme wasmachine je via een melding op je telefoon laat weten dat de was klaar is, stop je (bijna) alle was in de droger. 

Twee uur later is je was droog en het enige wat je nog hoeft te doen is je was eventueel te strijken met een goed stoomstrijkijzer, opvouwen en opbergen.

De meest populaire keuzes als het neerkomt op en wasdroger, zijn de warmtepompdroger en de condensdroger. Beide apparaten vangen het water op in een waterreservoir wat regelmatig geleegd moet worden. Ze hebben ook allebei een pluizenfilter wat je na elk gebruik reinigt. Ze werken beiden echter op een andere manier.

  1. De condensdroger

Een condensdroger heeft een warmte-element wat heet wordt. Hierdoor wordt de trommel van de droger verwarmt. De circulerende, warme lucht droogt je was. Een condensdroger heeft daarbij meestal een reservoir waar het water wordt opgevangen, maar goede condensdrogers hebben ook een afvoerslang die je aansluit op de afvoer.

Condensdrogers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Sommige condensdrogers hebben een capaciteit om 11 kilo wasgoed te drogen, andere drogen maar 7 kilo wasgoed. Het is en goed idee om de capaciteit van je wasdroger af te stemmen op de capaciteit van je wasmachine.

Heb je een goede wasmachine met een capaciteit om 11 kilo te wassen en je wasdroger droogt maar 7 kilo, dan heb je vrijwel altijd was over die je nog steeds op moet hangen. 

Uiteraard stop je niet al je wasgoed in de wasdroger: delicate stoffen zoals wol en zijde kunnen niet in de droger. Handdoeken en beddengoed zijn daarentegen ideaal voor in de droger.

Droogtemperatuur

Doordat een condensdroger de warmte verspreid via een warmte-element, droogt een condensdroger op hoge temperaturen. Als voordeel betekent dit dat je was erg snel droog is, maar een nadeel van drogen op een hoge temperatuur, is dat je wasgoed erg snel slijt en soms zelfs krimpt.

Energieverbruik

Heb je een condensdroger met energielabel B, dan betaal je ongeveer € 2,64 per droogbeurt. Dit komt neer op € 72 per jaar. De aanschafprijs van een condensdroger ligt, vergeleken met een warmtepompdroger, daarbij veel lager

Helaas is het in de meeste gevallen zo dat hoe goedkoper de wasdroger is, hoe meer je betaalt aan energiekosten.

 

Plus
  • Een condensdroger droogt snel
  • Condensdrogers zijn voordelig in aanschaf
Minus
  • De meeste condensdrogers zijn niet energiezuinig
  • Door de hoge droogtemperaturen, slijt je wasgoed sneller

 

  1. De warmtepompdroger

Een warmtepompdroger heeft net als de condensdroger een reservoir waar het water wordt opgevangen. Goede warmtepompdrogers hebben ook de mogelijkheid om het water af te voeren met een afvoerslang. Hierdoor hoef je nooit meer het reservoir leeg te maken, wat gebruiksgemak ten top is.

Een warmtepompdroger werkt verder op een iets andere manier dan een condensdroger. Een warmtepompdroger gebruikt geen verwarmingselement, maar heeft een warmtepomp en gebruikt een koelmiddel

Het koelmiddel wordt van gasvorm omgezet naar vloeibare vorm. De warmte die vrijkomt bij dit proces, gebruikt de machine om je wasgoed te drogen.

Droogtemperatuur

Doordat de warmtepompdroger geen verwarmingselement heeft, is de droogtemperatuur vele malen lager dan bij een condensdroger. Hierdoor duurt het langer voordat je wasgoed droog is, maar door de lage temperatuur blijft je kleding langer mooi. Ook heb je minder kans op krimpen.

Energieverbruik

Het grootste voordeel van een warmtepompdroger is dat deze erg energiezuinig is. Heb je een warmtepompdroger met het energielabel A+++, zoals deze warmtepompdroger van Bosch, betaal je per droogbeurt €0,81. Jaarlijks is dit €23. Dit is ruim drie keer goedkoper dan een condensdroger met het energielabel B.

Een warmtepompdroger is daarentegen duurder in aanschaf dan een condensdroger. Als je je wasdroger alleen incidenteel gebruikt, is het misschien niet de moeite waard om een warmtepompdroger te kopen. 

Gebruik je je wasdroger regelmatig, dan bespaar je op de lange termijn en draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.

 

Plus
  • Droogt op lage temperaturen waardoor je wasgoed langer mooi blijft
  • Een warmtepomp is energiezuinig en daardoor ook milieuvriendelijk
Minus
  • Droogt langzaam
  • Een warmtepomp heeft een hogere aanschafprijs

 

Welk wasdroger is ideaal voor mij?

Het antwoord van deze vraag hangt af van jouw behoeften en jouw budget.

Condensdroger

Een condensdroger is een goede keuze als je je wasdroger niet van plan bent veel te gebruiken. Ze zijn goedkoper in aanschaf en passen daardoor beter bij een kleiner budget. Een condensdroger droogt je wasgoed sneller, maar doet dit op hoge temperatuur waardoor je kleding sneller slijt. Daarnaast is een condensdroger niet erg energiezuinig.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger droogt je kleding op lagere temperaturen waardoor je kleding minder snel slijt. Hierdoor slijt je kleding niet zo snel, maar het duurt wel langer voordat je wasgoed droog is.

Een warmtepompdroger is daarentegen duurder in aanschaf, maar verbruikt minder energie dan een condensdroger. Daarom is een warmtepompdroger een betere keuze als je je wasdroger regelmatig gebruikt.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, hebben beide wasdrogers zo hun voor- en nadelen. Ben je van plan je wasdroger regelmatig te gebruiken en heb je bovendien een wat ruimer budget, dan is een warmtepompdroger een betere keuze voor jou. Deze is energiezuiniger en door het drogen op lage temperatuur, slijt je wasgoed minder snel.

Heb je daarentegen een kleiner budget en ben je niet van plan je wasdroger veel te gebruiken, dan is een condensdroger een betere keuze. Deze is goedkoper in aanschaf en droogt je wasgoed bovendien sneller. Hou er wel rekening mee dat door het drogen op hogere temperaturen, je wasgoed sneller slijt.

Welke je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat je wasgoed heerlijk zacht en droog weer de kast in kan.

Bedankt voor het lezen!