Bestenu

Kan ik mijn tapijt reinigen met een stoomreiniger?

Stoom kan meer dan je denkt.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Kan ik mijn tapijt reinigen met een stoomreiniger?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Ja, dit gaat prima. Je tapijt reinigen met een stoomreiniger is een goede manier om deze te reinigen. Door de hete stoom, leggen de meeste micro-organismen en andere ongewenste gasten het loodje, waardoor je tapijt echt schoon wordt. Hoe een stoomreiniger precies werkt, lees je in deze blog.

Als je in je huis tapijt hebt liggen dan wordt dit na verloop van tijd vies. Dit is volkomen normaal en dit is bij elke vloer zo. Harde vloeren zijn makkelijker schoon te krijgen dan je tapijt of vloerkleed schoonmaken. Vuil hoopt zich op tussen de vezels en is daardoor moeilijker te verwijderen, maar het is zeker niet onmogelijk.

Je tapijt of vloerbedekking voorbereiden

Voordat je aan de slag gaat met de stoomreiniger, haal je eerst de stofzuiger uit de kast en ga je grondig stofzuigen. Dit is heel belangrijk: stofzuig je niet, dan hoopt het vuil zich nog dieper in het tapijt op en veroorzaak je vlekken.

Verschillende manieren van stoomreinigen

Er zijn verschillende stoomreinigers om je tapijt mee te reinigen. Je kunt ervoor kiezen om dit met een traditionele stoomreiniger te doen, met een stoommop, je kunt een vakman inhuren en het professioneel laten doen of je huurt zelf een machine en gaat daarmee aan de slag.

Welke manier je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat je tapijt weer fris oogt, schoon is en weer lekker ruikt. Hieronder beschrijf ik de verschillende stoomreinigers waarmee je je tapijt kunt reinigen.

Traditionele stoomreiniger

Met een traditionele stoomreiniger bedoel ik een slede-stoomreiniger zoals bijvoorbeeld de Karcher SC 5 EasyFix Premium. Deze heeft handige opzetstukken waarmee je gemakkelijk je tapijt, vloerbedekking of vloerkleed stoomt. 

Hij heeft een grote watertank waarmee je grote oppervlakten mee stoomt. Ideaal voor je in woonkamer bijvoorbeeld.

Een traditionele stoomreiniger heeft bovendien de juiste hulpstukken om meteen je bank mee te reinigen.

Stoommop met tapijtglijder

Een stoommop is voordeliger dan een traditionele stoomreiniger, maar heeft vaak minder hulpstukken en minder stoomkracht, maar het is nog steeds een handig apparaat om te hebben. 

Om je tapijt te reinigen met een stoommop heb je een tapijtglijder-opzetstuk nodig: deze worden meestal als standaard meegeleverd.

Zodra de tapijtglijder is geplaatst reinig je het tapijt net zoals je dit met een harde ondergrond zou doen.

Professioneel laten reinigen

Een vakman krijgt je tapijt schoon en heeft de kennis en de middelen om jouw tapijt grondig te reinigen. Het nadeel is dat hier een stevig prijskaartje aanhangt. Je betaalt ongeveer €150 om je tapijt tot 50m2 te laten reinigen.

Stoomapparaat huren

Bij de meeste bouwmarkten huur je eenvoudig een stoomreiniger of een professionele tapijtreiniger. 

Beide machines leveren hoogstwaarschijnlijk betere resultaten dan het apparaat wat jij thuis hebt staan: een professioneel apparaat huren is een goed alternatief voor het inhuren van een vakman: je hebt nu in ieder geval de juiste apparatuur.

Tips

Drogen

Een goede stoomreiniger geeft 95% stoom en maakt je tapijt niet drijfnat. Vochtig zal het altijd zijn en het is belangrijk dat je tapijt goed droogt om schimmelvorming te voorkomen. Je zet de verwarming wat hoger, of in de zomer open je de ramen voor een betere luchtcirculatie.

Heb je een luchtontvochtiger in huis? Zet deze dan aan en je zal verrast zijn hoe effectief deze met het versnellen van het droogproces.

Geurtjes verbloemen

Ruikt je tapijt een beetje muf? Er is speciaal poeder te koop wat je over je tapijt strooit: dit verfrist je tapijt en zorgt ervoor dat het weer lekker ruikt. Als alternatief strooi je wat waspoeder over je tapijt, hiermee bereik je dezelfde resultaten. Deze methode is tevens ideaal voor als je stofzuiger stinkt.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn wollen tapijt reiniger met een stoomreiniger?

Nee, is erg kwetsbaar en kan niet tegen hele hoge temperaturen. Stoom is te heet en beschadigd de vezels van wol. Een wollen tapijt laat je beter professioneel reinigen.

Kan ik mijn vloerbedekking reinigen met een stoomreiniger?

Ja, dit gaat heel goed. Vloerbedekking ligt vast waardoor het reinigen gemakkelijker is als het reinigen van vloerkleden of tapijt, waarbij je soms het kleed verschuift tijdens het schoonmaken. Dit is bij vloerbedekking niet het geval.

Kan ik mijn gestoffeerd meubilair reinigen met een stoomreiniger?

Ja, dit gaat zeker. Je hebt wel de juiste hulpstukken nodig om meubilair te reinigen met de stoomreiniger. De meeste traditionele stoomreinigers en stoommoppen hebben deze hulpstukken.

Verwijdert een stoomreiniger vlekken uit mijn tapijt?

Dit hangt van de vlek af. Een stoomreiniger verwijdert geen specifieke vlekken zoals rode wijn, maar is wel ideaal om bijvoorbeeld een looppatroon mee te verminderen op het tapijt bij de deur. 

Dit is vaak een combinatie van zand en vuil wat je van buiten mee naar binnen neemt. Stofzuig overigens eerst grondig voordat je aan de slag gaat met de stoomreiniger.

Heb je je kop koffie omgestoten en nu een grote koffievlek in je tapijt? Geen nood, lees hier hoe je een koffievlek uit je tapijt krijgt.

Conclusie

Hopelijk heb ik je vraag beantwoord en vind je de tips en veelgestelde vragen nuttig.

Bedankt voor het lezen!