Bestenu

Kunnen mijn schoenen in de wasmachine?

Je komt er hier achter.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Kunnen mijn schoenen in de wasmachine?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Oh jee, je schoenen zijn zo vies dat een doek, spons of ouderwetse borstel niet meer volstaan. Kan ik mijn schoenen in de wasmachine wassen?

Gooi ze nog niet meteen weg, want je wast je schoenen inderdaad in de wasmachine, mits ze niet van leer zijn. Schoenen van leer maak je op een andere manier schoon. Hierover lees je wat later in het artikel.

Volg het onderstaande stappenplan om je schoenen in de wasmachine te wassen en ze zijn binnen een paar uur weer zo goed als nieuw.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je een wasmachine tot je beschikking hebt. Behalve de wasmachine heb je het volgende nodig:

  • Vloeibaar wasmiddel
  • Kussensloop
  • Handdoeken
  • Een flinke dosis geduld (je moet tenslotte wachten tot de wasmachine klaar is)

Schoenen wassen in de wasmachine in 7 stappen

Stap 1. Het ergste vuil weghalen

Haal het meeste vuil alvast van je schoenen af. Gebruik hiervoor een oude tandenborstel of een ander klein borsteltje. Denk hierbij vooral aan zand en modder.

Stap 2. Veters uit je schoenen halen

Haal de veters uit de schoenen. Deze worden namelijk niet goed schoon als je ze in de schoenen laat zitten.

Stap 3. Kussensloop

Stop de schoenen, samen met de veters, in een lege kussensloop. Maak deze dicht met een touwtje, veiligheidsspelden of een stiekje. Vervolgens stop je de kussensloop met de schoenen in de wasmachine.

Stap 4. Bescherming in de wasmachine

Doe een paar handdoeken in je wasmachine. Dit doe je om te voorkomen dat je wasmachine een hoop kabaal gaat maken en dit dient ook als bescherming voor je schoenen. Ze worden natuurlijk de hele trommel door geslingerd en soms gaat het er zo hard aan toe dat het je schoenen kan beschadigen en dat willen we voorkomen.

Stap 5. De wasmachine in:

Gebruik een beetje vloeibaar wasmiddel, maar zeker niet teveel want wasmiddel kan vlekken veroorzaken als het niet goed wordt uitgespoeld. 

Kies vervolgens het meest delicate programma dat je wasmachine heeft. Dit kan bijvoorbeeld het wolwasprogramma zijn, of een programma voor zijde.

Heb je een slimme wasmachine en zit er een speciaal sportprogramma gebruik deze dan, maar let op de temperatuur en het aantal toeren waarmee hij centrifugeert. 

Was niet warmer dan 30c en het aantal toeren waarmee hij centrifugeert, mag niet meer dan zo’n 1000 toeren bedragen, liever minder. De meeste schoenen bevatten lijm en dit lost op in hoge temperaturen, dus hoe lager de temperatuur hoe minder risico je daarop loopt. 

Centrifugeren is het ronddraaien van de trommel op hoge snelheid om op deze manier zoveel mogelijk water uit je schoenen te verwijderen. Zelfs als je de beste centrifuge gebruikt, waarderen je schoenen het niet om op het hoogste aantal toeren rondgeslingerd te worden.

Stap 6. Relax…

Zet je wasmachine aan en wacht tot het programma is afgelopen. Ondertussen kun je het huis stofzuigen, dweilen en de ramen zemen. Of je kunt gewoon op de bank gaan zitten met een goed boek en een kopje koffie. Ik kies meestal voor de laatste optie.

Stap 7. Drogen

Je schoenen zijn nat dus je kunt ze niet aan. Je schoenen kunnen niet in de droger, ook niet in de beste droger. Deze is zelfs op de laagste stand nog te heet en laten het lijm in je schoenen smelten. Je loopt bovendien het risico dat je schoenen krimpen.

Het beste wat je kunt doen is ze aan de veters ophangen. En als het even kan (je weet namelijk nooit in Nederland) dan hang je ze buiten in het zonnetje. De zon is namelijk een natuurlijke vlekkenverwijderaar!

Na een paar uur, afhankelijk waar je schoenen hangen te drogen en hoe warm het is, zijn je schoenen droog en kun je ze weer aan.

Witte schoenen

Witte schoenen kunnen net als elke andere schoen (behalve die van leer en suede) in de wasmachine. Volg dezelfde bovenstaande stappen. Het ophangen in de zon heeft een nog groter effect op witte schoenen, omdat de zon als ware “bleekt”. Hang ze dus buiten, zodra de zon schijnt!

Schoenen van leer

Onderhoud

Schoenen van leer zijn niet bestand tegen de wasmachine. Dat geeft niet, want als je leren schoenen goed onderhoud zal je ze niet vaak schoon hoeven te maken. Dit doe je door ze maandelijks ouderwets te poetsen met schoenpoets of andere, voor leer bestemde, producten. Als leer goed beschermt, is, is stoten ze vuil af.

Schoonmaken

Zijn ze toch onverhoopt gigantisch vuil geworden, pak dan de borstel van je handveger en blik en borstel ze schoon. 

Daarna gebruik je een zachte kleinere borstel, of een sponsje en ga je met water en zeep aan de slag. Gebruik een klein beetje afwasmiddel en warm water voor het sopje.

Wrijf ze daarna droog en behandel ze met wax, schoenpoets of een ander product. Drogen

Je laat je leren schoenen drogen op dezelfde manier als andere schoenen. Hang ze buiten of zet ze in het zonnetje als ze geen veters hebben.

Schoenen van suède

Onderhoud

Suède is een kwetsbaar leer wat niet goed tegen water kan, toch kun je ze wel schoonmaken. Opnieuw is het goed onderhouden van suède het halve werk. Koop een speciale spray om je schoenen mee te behandelen en gebruik deze elke twee weken.

Schoonmaken

Gebruik een speciaal suède borsteltje en borstel ze voorzichtig schoon door dezelfde richting op te gaan. Doe dit een paar keer en je ziet meteen verbetering.

Watervlekken

Heb je watervlekken in je suède, maak dit schoon met - jawel- meer water. Gebruik weer het speciale borsteltje en spray wat water op je schoenen en borstel de hele schoen.

Drogen

Als je dit hebt gedaan laat je de schoenen drogen op dezelfde manier als andere schoenen. Vervolgens behandel je je suède schoenen met speciale spray en klaar is Kees!

Conclusie

Hopelijk eindig je na het lezen van dit artikel met schoenen die er weer als nieuw uitzien! Het is niet lastig en het kost weinig moeite om je schoenen te wassen in de wasmachine.

Vind je mijn tips handig, dan wordt delen op prijs gesteld!