Bestenu

Je Koffiezetapparaat Ontkalken doe je Zo

Zodat je 's ochtends weer volop geniet van je eerste kop.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je Koffiezetapparaat Ontkalken doe je Zo

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Als je in de ochtend je eerste kop koffie zet is het laatste wat je wilt zien een rood lichtje dat je vertelt dat je machine ontkalkt moet worden. Geen nood! Je maakt nog steeds net als altijd je kop koffie. Daarna is het tijd om te ontkalken. Hier lees je hoe je je koffiemachine ontkalkt (nadat je je eerste dosis cafeïne hebt genuttigd)!

Wanneer ontkalk ik mijn koffiemachine?

Bij de meeste koffiezetapparaten gaat er een lampje branden waardoor je weet wanneer je moet ontkalken. Dit is niet altijd het geval. Heeft je koffiemachine geen indicatielampje, dan is het verstandig om elke maand je machine te ontkalken.

Hoe vaak je ontkalkt, hangt ook af van de hardheid van je water. Woon je in een hardwateromgeving, dan bevat het water meer calcium, magnesium en kalksteen. Het zijn deze mineralen die zich gaan ophopen in je apparaten. In het geval van een koffiemachine kan dit de smaak van je koffie beïnvloeden.

Dit heb je nodig

  • Natuurazijn
  • Water
  • Goed humeur

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om je koffiezetapparaat te ontkalken is azijn. Er zijn speciale producten te koop om je koffiemachine mee te ontkalken, maar deze zijn vaak niet milieuvriendelijk en duurder. Daarom kies ik voor azijn.

info

Azijn is overigens echt een alleskunner: je ontkalkt er niet alleen je koffiezetapparaat mee, maar gebruikt het ook om je douchekop mee te ontkalken en zelfs om je kleding mee te wassen!

Hieronder volgt het stappenplan.

Stap 1: Koffiemachine leegmaken

Verwijder al het water en zorg dat de kan schoon is. Heb je een filterkoffiemachine, verwijder dan eventueel het filter wat er nog in zit. Bij een Nespresso-apparaat verwijder je achtergebleven cups.

Stap 2: De schoonmaakoplossing maken

Vul een kan voor de helft met water en voor de helft met natuurazijn. Roer het geheel even door zodat het goed gemixt is. Als je een speciaal ontkalkingsproduct gebruikt, sla je deze stap over.

Stap 3: De oplossing in het reservoir gieten

Nu giet je de schoonmaakoplossing in het waterreservoir van je koffiemachine. Het is belangrijk dat het hele reservoir vol is. Als je reservoir niet helemaal vol zit, heb je niet genoeg om je apparaat te laten weken. Is het waterreservoir niet vol genoeg, maak dan meer oplossing.

Stap 4: Zet je koffiemachine aan

Zet je koffiemachine aan, maar zorg ervoor dat het waterreservoir maar voor de helft leeg gaat. Als je een koffiezetapparaat hebt waarmee je acht kopjes kunt zetten, dan stel je deze in voor vier kopjes.

Stap 5: Laten weken

Is je koffiezetapparaat klaar met de vier kopjes, dan doe je verder nog niets en laat je je machine voor een uurtje met rust. Dit doe je zodat het azijn kan inwerken op de hardnekkige kalkaanslag.

Stap 6: Zet je koffiemachine opnieuw aan

Laat nu de rest van de oplossing door je machine heen stromen. Stel je machine zo in dat hij al het water op gebruikt. Na afloop laat je de koffiemachine voor een minuut of tien rusten.

Stap 7: De machine doorspoelen

Spoel je reservoir omen spoel je machine tweemaal door met normaal water. Laat tussendoor je koffiemachine helemaal afkoelen en spoel hem daarna nog een keer door. Je wilt dat alle kalkresten en de azijn weg zijn, anders krijgt je koffie een naar smaakje.

Verschillende koffiezetapparaten ontkalken

Heb je een volautomatische koffiemachine, dan heeft deze hoogstwaarschijnlijk een reinigingsprogramma. Deze machines gebruiken hun eigen manier van ontkalken. Soms heb je hier een product voor nodig, maar niet altijd.

Info

De meeste koffiemachines met bonen hebben ook zo’n zelfreinigingsprogramma. Wil je een volautomatische koffiemachine of een koffiemachine met bonen ontkalken, lees dan de bijbehorende instructies.

Een koffiemachine met cups zoals een goed Dolce Gusto of een Nespresso-apparaat ontkalk je op de bovenstaande manier. Vergeet niet de cuphouders te controleren: hier verzamelt kalk zich ook. Hetzelfde geldt voor een koffiecup-apparaat zoals een Senseo-apparaat.

Conclusie

Hopelijk heb je na het volgen van het bovenstaande stappenplan weer heerlijk smakende koffie. Om deze smaak te behouden ontkalk je je koffiemachine regelmatig. Houd dit vol, en je bent ervan verzekerd dat je lang geniet van je koffiezetapparaat. Bedankt voor het lezen!