Bestenu

Douchekop Ontkalken: Zó doe je dat

En het is ook nog eens milieuvriendelijk!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Douchekop Ontkalken: Zó doe je dat

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je kent het wel: je staat te douchen en het water uit je douchekop gaat alle kanten  op. Bovendien hebben de waterstraaltjes hun kracht verloren. Het is tijd om je douchekop te ontkalken en ik ga je uitleggen hoe je dit doet!

Water bevat kalk en dit gaat zich uiteindelijk nestelen in en op de gaatjes van je douchekop, of je nu een gewone douche hebt of een inloopdouche: je kunt het niet voorkomen. 

Hierdoor raken de gaatjes verstopt met alle gevolgen van dien. Er zijn allerlei middeltjes te koop om mee te ontkalken, maar deze zijn niet nodig. Bespaar je geld en het milieu: gebruik schoonmaakazijn.

Dit heb je nodig:

  • Een bakje
  • Schoonmaakazijn
  • Water
  • Flink wat geduld

Stap 1: Het mengsel maken

Gebruik ⅓ water en ⅔ azijn en doe dit in een bakje. Gebruik schoonmaakazijn, geen natuurazijn.

Stap 2: Laten weken

Leg de douchekop (of dit nu een regendouche is of een standaard douchekop) in het bakje en zorg ervoor dat deze helemaal ondergedompeld is. Het liefst laat je deze nu 24 uur met rust. Gaat dat niet, dan doe je dit zo lang mogelijk: in ieder geval een paar uur.

In een zakje

Krijg je de douchekop niet van de slang af, vul dan een zakje met azijn en water. Hang de douchekop erin en sluit het zakje af met een elastiekje. Laat dit zo lang mogelijk weken. Het liefst 24 uur.

In een emmer

Heb je een regendouche, draai de kop dan los en leg deze in een emmer. Je kunt een zak gebruiken, maar een emmer is eenvoudiger.

Stap 3: Afspoelen

Spoel je douchekop goed af. Omdat ik de geur van azijn niet prettig vind, was ik de douchekop altijd even af met een beetje warm water en zeep, maar dit is niet noodzakelijk.

Tips

De douchecabine

Ook op je douchecabine vindt je uiteindelijk kalkaanslag in de vorm van watervlekken. Deze maak je gemakkelijk schoon met dezelfde producten: Water en schoonmaakazijn. Vul een sprayfles met ⅓ water en ⅔ schoonmaakazijn. Spray het op de wanden van de cabine en laat het inwerken voor een half uurtje of langer.

Vervolgens maak je de wanden schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik hiervoor een sponsje als de vlekken hardnekkig zijn. Daarna spoel je de wanden af. Je watervlekken en kalkaanslag zijn als sneeuw voor de zon verdwenen!

De badkraan

Heb je een regendouche met badkraan, dan leg je de kop van de regendouche in een emmer met schoonmaakazijn en water. De badkraan ontkalk je door er een zakje met schoonmaakazijn en water omheen te binden en deze te laten weken. Na een paar uur zijn ze beide schoon: twee vliegen in één klap!

Azijn om mee te wassen

Heb je nog azijn over na het schoonmaken van je douchekop? Gebruik de rest van je azijn dan om een was mee te doen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Kalk voorkomen

In sommige delen van Nederland is het water erg hard. Hard water bevat meer kalk en zorgt ervoor dat je sneller kalkaanslag krijgt. Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt ook voor je douchekop. Om kalkaanslag te voorkomen, droog je de douchekop af na gebruik, zodat de kalk zich niet vastzet.

Kalk verwijderen

Je douchekop is niet de enige plaats waar kalk zich ophoopt. Denk bijvoorbeeld ook aan je waterkoker, koffiezetapparaat en zelfs je strijkijzer. Om de levensduur van je apparaat te verlengen ontkalk je deze regelmatig.

Conclusie

Hopelijk kun je met dit stappenplan aan de slag en wordt je douchekop weer zo goed als nieuw! Vergeet ook je wc niet te ontkalken! Bedankt voor het lezen!