De Bestenu Houtlijm Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/04/2020


Je hebt houtlijm nodig, maar weet niet goed welke je moet kopen. Welke houtlijm je nodig hebt en waar je op let bij de aankoop van houtlijm, lees je daarom in de onderstaande koopgids!

Wat voor soorten houtlijm zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten houtlijm en je gebruikt ze allemaal ergens anders voor. Het eerste waar je naar kijkt bij houtlijm is de bestendigheid tegen vocht. Er zijn vier verschillende klassen en deze vind je altijd terug op de verpakking.

D1, oftewel niet vochtbestendige lijm. Deze lijm gebruik je binnenshuis voor bijvoorbeeld meubilair. Hierna volgt D2, oftewel vochtbestendige lijm. Deze gebruik je ook binnenshuis, maar is ook geschikt voor kamer waar vocht geen onbekende gast is, zoals badkamers en keukens.

Vervolgens hebben we D3, oftewel waterbestendige lijm. Deze gebruik je vooral binnenshuis in badkamers en keukens en dan wel rondom douches en kranen en dergelijke. Deze lijm gebruik je echter ook buiten, als het hout en de lijm goed beschermd zijn.

D4 is ook een waterbestendige lijm. Deze lijm gebruik je zowel binnen als buiten en is in tegenstelling tot D3 geschikt voor langdurige en regelmatige periodes van vochtbelasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boten of pieren.

Wat is er beter, kit of lijm?

Kit is gebaseerd op siliconen waardoor het ideaal is om iets volledig af te dichten. Denk aan gaatjes, scheuren of naden. Hoewel vochtbestendigheid van het soort kit af hangt, is een goede kit tevens vaak vocht- en waterdicht. Moet iets dan ook echt waterdicht zijn, dan is een kit vaak een betere keuze.

Waar is houtlijm van gemaakt?

Niet elke houtlijm heeft dezelfde samenstelling. Zo is het belangrijkste bestanddeel van PVAc houtlijm polyvinylacetaat. Deze lijm absorbeert het vocht in het hout, waardoor een harde verbinding tot stand komt. De lijmdeeltjes zitten als kleine deeltjes verspreid in de vloeistof.

Polyyurethaan houtlijm, ook wel PU genoemd, heeft ongeveer dezelfde sterkte als PVAc houtlijm, maar het werkt anders. Deze lijm reageert op het vocht in de lucht. Hierdoor schuimt het op voordat het hard wordt. Het schuim zorgt ervoor dat scheurtjes en spleetjes worden opgevuld.

Epoxylijm is een lijm dat gemengd moet worden voordat je deze gebruikt. Deze lijm is erg sterk en dan ook ideaal als vulmiddel. Hij is namelijk erg vloeibaar en droogt snel. Het is echter niet de meest milieuvriendelijke lijm: hij is schadelijk voor de gezondheid.

Dan zijn er ook nog speciale lijmen verkrijgbaar. Hazen- en huidenlijmen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het lijmen van muziekinstrumenten. Deze zijn gemaakt van gemalen beenderen van kleine knaagdieren zoals konijnen en hazen. Caseïnelijm is weer een ander soort lijm: deze werd oorspronkelijk gemaakt door eiwitten te onttrekken van melk. Deze wordt niet veel meer gebruikt.

Hoe lang moet houtlijm drogen?

In de meeste gevallen laat je houtlijm 24 uur drogen voordat je het hout weer belast. De droogtijd hangt echter voornamelijk af van de omstandigheden. Is het warm en droog, dan droogt de lijm sneller dan wanneer de omgeving vochtig en koud is. Voor de precieze droogtijd raadpleeg je altijd de verpakking van de lijm.

Wat is niet dragende houtlijm?

Niet dragende houtlijm is lijm die bedoeld is voor verbindingen die niet belast worden. Denk bijvoorbeeld aan meubilair, een fotolijstje of ander klein materiaal. Bij grotere structuren zoals bijvoorbeeld boten is het belangrijk dat je dragende houtlijm gebruikt, omdat er veel druk op de verbinding komt te staan.

Hoe krijg ik houtlijm los?

Hoe je houtlijm los krijgt, hangt van het soort houtlijm af. Sommige houtlijmen lossen op door het geheel vochtig te maken, terwijl je een D4 lijm niet zomaar los krijgt. Vaak krijg je de meeste lijmsoorten wel opgelost met een goede handstomer. Lukt dit niet, gebruik dan een hamer en een beiteltje, maar ga heel voorzichtig te werk.

Hoe komt deze super Houtlijm ranglijst tot stand..?

De wereld verandert.. en dus de speurtocht naar de beste Houtlijm ook!

Vroeger ging je naar een winkel om tips te krijgen over Houtlijms, maar vandaag assisteert een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Houtlijms die aangeboden worden in Nederland. Hij checkt de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van gebruikers en kijkt welke Houtlijms het best worden verkocht.

Al deze data wordt onderzocht door middel van de modernste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Houtlijms stelt hij deze opsomming samen!

Vind je dit net zo cool als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden!

Beste getest

Artikelen die soortgelijk zijn aan Houtlijms

De beste Houtlijms op een rijtje

Product informatiePlus or Show more

Professional. Hoogwaardige houtlijm voor binnen (D-2 norm), dus niet waterbestendig. Super sterk. Droogt transparant op. Toepassingsgebied: hout op hout en zacht- en hardboard, kunstharsplaat en spaanplaat op hout. Ook geschikt voor fineren/lijmen van papier, karton, pvc-doek met papier- of textielrug op hout en board. Zo nodig waterverdunbaar.

1. Bison Houtlijm Professional - 75 gr


Product informatiePlus or Show more

Hoge prestaties: Concentratie / Viscositeit 5200mpa's zelfnivellerende lijm met hoge elasticiteit voor smartphone, tablet, kleine elektronische apparaten, sieraden, rheinstone, speelgoed, metaal, glas, rubber, vezels, papier, keramiek, hout, stof, textiel, nylon, PVC, leer en andere materialen. E-6000 high performance lijm presteert beter dan siliconen, acrylaten en rubber cementen door het hechten van meer oppervlakken met een grotere duurzaamheid. E-6000 biedt een superieure hechting aan hardnekkige poreuze en niet-poreuze ondergronden, steen, elektronische componenten, rubber, kunststoffen en papier. Evenals gsm-koffers, LCD en andere industriële producten. Speciaal ontworpen precisietip: maakt het mogelijk om kleine druppels lijm aan te brengen voor fijne, precieze, gecontroleerde en schone applicaties. Uiterlijk: Semi-transparante vloeibare lijm met vaste bestanddelen: 31%-37%, na uitharding is de hardheid 63-77E. Droogtijd van het oppervlak: 3 - 5 minuten. Volledige uithardingstijd: 24-48 uur. Beste toepassing: bij 18 graden tot 32 graden conservering. Hoogwaardig product van MMOBIEL. Elk onderdeel wordt voor verzending gecontroleerd! Dit product is op voorraad en wordt verzonden vanuit Nederland!

2. MMOBIEL 15 ML E-6000 Multifunctionele Industriele Transparante Lijm incl. Precisietip


Product informatiePlus or Show more

Deze Pattex super sterke reparatielijm is uiterst flexibel en bestand tegen alle condities, zoals hitte, kou, nat en droog. Deze lijm is ideaal voor hout, metaal, keramiek, steen, glas en textiel

3. Pattex 100% repair gel


Product informatiePlus or Show more

Net dat ene glas gebroken, die inlegzool die loslaat of een plint die niet stevig vastzit? Met deze tube secondelijm haal je een klein wereldwonder in huis. De superplus secondelijm is geschikt voor plastic, rubber, metaal, hout, textiel, leder en glas. Hiermee verlijm je binnen enkele seconden de onderdelen. De secondelijm is super sterk, langwerkend en uiteraard transparant. Door de handige dosseertuit kan je precies de juiste hoeveelheid secondelijm gebruiken en door de dop kan je deze tube blijven gebruiken. Kenmerken Tube secondelijm, 15 gram inhoud Met dosseeruit en punaise om te openen Geschikt voor plastic, rubber, metaal, hout, textiel, leder en glas Superieurse en professionele kwaliteit: ultra sterk! Voorbereiding (meegeleverde Nederlandstalige gebruiksaanwijzing) Verwijder stof en oneffenheden op de gewenste ondergrond Zorg dat de ondergrond tevens droog is Gebruiksaanwijzing (meegeleverde Nederlandstalige gebruiksaanwijzing) Schroef de dosseertuit van het flesje Prik een gaatje in het flesje met bijgeleverde punaise Draai de tuit terug op het flesje Druppel een paar druppels secondelijm op het te lijmen oppervlakte Druk direct hierna de beide zijden op elkaar gedurende 30 seconden De delen zitten binnen enkele seconden vast, de maximale sterkte wordt bereikt na 24 uur en is afhankelijk van het materiaal Let op: buiten bereik van kinderen houden, altijd droog, hoog en veilig opbergen!

4. 3BMT Secondelijm - superlijm multi inzetbaar voor plastic, rubber, metaal, hout, textiel leder en glas - 15 gram


Product informatiePlus or Show more

De Meiboom universele contactlijm in spuitbus is uitermate geschikt voor de verlijming van onder andere: tapijten, isolatiematerialen, polyether, hout, metaal, plexiglas,, kurk, rubber, schuimrubber, plastic, karton, papier, textiel, vilt en meer. Meiboom spuitlijm is hittebestendig tot 60 graden. CFK-vrij Inhoud: 500ml Extra snel drogend, agressieve tack Diverse isolatiematerialen en meer tot 70ºC hittebestendig Zeer weinig geur Toepassingen Foam & stoffering: o.a. stoffen, leer, polyether, vilt, textiel Bouw & industrie: o.a. mineraalwol, akoestisch materiaal Algemeen: div. metalen, meeste plastics, karton, beton, folie Technische Specificatie Type: UNICONTACT Vaste stoffen: ± 35% Hittebestendigheid: tot 70ºC Spuitbereik: Max. 6 m² (enkelzijdig) Spuit patroon: Webspray Kleur: Transparant Droogtijd: 1-2 min. Opentijd: tot 120 min. Oplosmiddel: Hydrocarbon, aceton Drijfgas: Hydrocarbon Houdbaarheid: Max. 6 mnd. MEIBOOM UNICONTACT is een algemeen toepasbare contactlijm dat zeer weinig geur afgeeft en zeer snel droog is om uw verlijming snel uit te voeren. Na droging blijft de lijm zeer kleverig waardoor deze in bepaalde situaties enkelzijdig toe te passen is. Deze lijm heeft, wanneer beschermd tegen bevuiling, een lange open tijd van meerdere uren. MEIBOOM UNICONTACT verbindt een ruime variëteit aan materialen. Deze kwaliteit is ideaal voor permanente verbindingen die een goede directe hechtwaarde vereisen met een lagere hittebestendigheid. Test altijd een klein deel van de materialen om de geschiktheid van deze kwaliteit te beoordelen voor de toepassing. Bijvoorbeeld, sommige vinyl soorten bevatten een hoog gehalte aan weekmakers welke, op termijn, de lijm kunnen doen oplossen/verweken. Bij twijfel, eerst testen. Niet te gebruiken op flexibel PVC of EPS (piepschuim).

5. Meiboom Universele Contactlijm Spraylijm / Spuitlijm - Professionele Spuit Lijmspray 500ML


Product informatiePlus or Show more

Fast, brutal and persistent! Pattex Crocodile Houtlijm Waterproof is een witte, vloeibare, kunstharslijm op basis van polyvinylacetaat. Deze gebruiksklare lijm is sterk en krachtig. Droogt transparant op en is, dank zij zijn waterbestendigheid, geschikt voor alle houtsoorten en daarvan afgeleide materialen.Pattex Crocodile Houtlijm Waterproof is uitermate geschikt voor houtconstructies en verbindingen m.b.v. veren, zwaluwstaarten, pen- en gatverbindingen en voor het watervast verlijmen van massief hout, fineer, hardboard, spaanplaat, laminaatparket en andere harde en zachte houtsoorten.

6. Pattex Crocodile Houtlijm 225 g


Product informatiePlus or Show more

Hoge prestaties: Concentratie / Viscositeit 4800mpa's zelfnivellerende lijm met hoge elasticiteit voor smartphone, tablet, kleine elektronische apparaten, sieraden, strass, speelgoed, metaal, glas, rubber, vezels, papier, keramiek, hout, stof, textiel, nylon, PVC, leer en andere materialen. T-7000 high performance lijm presteert beter dan siliconen, acrylaten en rubber cementen door te hechten aan meer oppervlakken met een grotere duurzaamheid. T-7000 biedt een uitstekende hechting op hardnekkige poreuze en niet-poreuze ondergronden, steen, rubber, mobiele telefoonbehuizingen, LCD en andere industriële producten. Speciaal ontworpen precisietip: Maakt het mogelijk om kleine druppels lijm aan te brengen voor fijne, precieze, gecontroleerde en schone toepassingen. Verschijning: Semi-transparante vloeibare lijm met vaste stofgehalte: 30%-35%, na uitharding is de hardheid 65-80B. Droogtijd van het oppervlak: 3 - 5 minuten. Volledige uithardingstijd: 24-48 uur. Beste toepassing: bij 10 graden tot 28 graden conservering. Hoogwaardig product van MMOBIEL. Elk onderdeel wordt voor verzending gecontroleerd! Dit product is op voorraad en wordt verzonden vanuit Nederland!

7. MMOBIEL T-7000 50ML Multifunctionele Industriele Lijm Zwart incl. Precisietip


Product informatiePlus or Show more

Hoge prestaties: Concentratie / Viscositeit 5200mpa's zelfnivellerende lijm met hoge elasticiteit voor smartphone, tablet, kleine elektronische apparaten, sieraden, rheinstone, speelgoed, metaal, glas, rubber, vezels, papier, keramiek, hout, stof, textiel, nylon, PVC, leer en andere materialen. E-6000 high performance lijm presteert beter dan siliconen, acrylaten en rubber cementen door het hechten van meer oppervlakken met een grotere duurzaamheid. E-6000 biedt een superieure hechting aan hardnekkige poreuze en niet-poreuze ondergronden, steen, elektronische componenten, rubber, kunststoffen en papier. Evenals gsm-koffers, LCD en andere industriële producten. Speciaal ontworpen precisietip: maakt het mogelijk om kleine druppels lijm aan te brengen voor fijne, precieze, gecontroleerde en schone applicaties. Uiterlijk: Semi-transparante vloeibare lijm met vaste bestanddelen: 31%-37%, na uitharding is de hardheid 63-77E. Droogtijd van het oppervlak: 3 - 5 minuten. Volledige uithardingstijd: 24-48 uur. Beste toepassing: bij 18 graden tot 32 graden conservering. Hoogwaardig product van MMOBIEL. Elk onderdeel wordt voor verzending gecontroleerd! Dit product is op voorraad en wordt verzonden vanuit Nederland!

8. MMOBIEL 50 ML E-6000 Multifunctionele Industriele Transparante Lijm incl. Precisietip


Product informatiePlus or Show more

Waterbestendige houtlijm voor binnen en buiten (D-3 norm).Droogt snel en transparant op.Toepassingsgebied: speciaal voor lijmverbindingen waarbij eisen worden gesteld aan de vochtbestendigheid; uitermate geschikt voor laminaatparket; hout op hout en zacht- en hardboard, kunstharsplaat en spaanplaat op hout.Ook geschikt voor houtconstructies zoals raamkozijnen en deuren.

9. Bison Houtlijm Extra - 75 gr


Product informatiePlus or Show more

Professionele vullende en (zee)watervaste vloeibare 1-component polyurethaan houtlijm voor binnen en buiten. Voor het verlijmen van vrijwel alle houtsoorten, onderling en op formica, metaal, steen, beton en diverse kunststoffen. Speciaal voor het lijmen en repareren van (hout)constructies en verbindingen waaraan hoge eisen worden gesteld. Oplosmiddelvrij en overschilderbaar.

10. Constructielijm 250 g


Artikelen die soortgelijk zijn aan Houtlijms


Bedankt voor het lezen, hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bravo! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Houtlijms. Er zijn immers 102 verschillende te bestellen...

Hopelijk heeft deze lijst je opweg geholpen en kun je straks de beste Houtlijm kopen.