De Bestenu Houtlijm Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/04/2020


Je hebt houtlijm nodig, maar weet niet goed welke je moet kopen. Welke houtlijm je nodig hebt en waar je op let bij de aankoop van houtlijm, lees je daarom in de onderstaande koopgids!

Wat voor soorten houtlijm zijn er?

hide product content

Er zijn vier verschillende soorten houtlijm en je gebruikt ze allemaal ergens anders voor. Het eerste waar je naar kijkt bij houtlijm is de bestendigheid tegen vocht. Er zijn vier verschillende klassen en deze vind je altijd terug op de verpakking.

D1, oftewel niet vochtbestendige lijm. Deze lijm gebruik je binnenshuis voor bijvoorbeeld meubilair. Hierna volgt D2, oftewel vochtbestendige lijm. Deze gebruik je ook binnenshuis, maar is ook geschikt voor kamer waar vocht geen onbekende gast is, zoals badkamers en keukens.

Vervolgens hebben we D3, oftewel waterbestendige lijm. Deze gebruik je vooral binnenshuis in badkamers en keukens en dan wel rondom douches en kranen en dergelijke. Deze lijm gebruik je echter ook buiten, als het hout en de lijm goed beschermd zijn.

D4 is ook een waterbestendige lijm. Deze lijm gebruik je zowel binnen als buiten en is in tegenstelling tot D3 geschikt voor langdurige en regelmatige periodes van vochtbelasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boten of pieren.

Wat is er beter, kit of lijm?

hide product content

Kit is gebaseerd op siliconen waardoor het ideaal is om iets volledig af te dichten. Denk aan gaatjes, scheuren of naden. Hoewel vochtbestendigheid van het soort kit af hangt, is een goede kit tevens vaak vocht- en waterdicht. Moet iets dan ook echt waterdicht zijn, dan is een kit vaak een betere keuze.

Waar is houtlijm van gemaakt?

hide product content

Niet elke houtlijm heeft dezelfde samenstelling. Zo is het belangrijkste bestanddeel van PVAc houtlijm polyvinylacetaat. Deze lijm absorbeert het vocht in het hout, waardoor een harde verbinding tot stand komt. De lijmdeeltjes zitten als kleine deeltjes verspreid in de vloeistof.

Polyyurethaan houtlijm, ook wel PU genoemd, heeft ongeveer dezelfde sterkte als PVAc houtlijm, maar het werkt anders. Deze lijm reageert op het vocht in de lucht. Hierdoor schuimt het op voordat het hard wordt. Het schuim zorgt ervoor dat scheurtjes en spleetjes worden opgevuld.

Epoxylijm is een lijm dat gemengd moet worden voordat je deze gebruikt. Deze lijm is erg sterk en dan ook ideaal als vulmiddel. Hij is namelijk erg vloeibaar en droogt snel. Het is echter niet de meest milieuvriendelijke lijm: hij is schadelijk voor de gezondheid.

Dan zijn er ook nog speciale lijmen verkrijgbaar. Hazen- en huidenlijmen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het lijmen van muziekinstrumenten. Deze zijn gemaakt van gemalen beenderen van kleine knaagdieren zoals konijnen en hazen. Caseïnelijm is weer een ander soort lijm: deze werd oorspronkelijk gemaakt door eiwitten te onttrekken van melk. Deze wordt niet veel meer gebruikt.

Hoe lang moet houtlijm drogen?

hide product content

In de meeste gevallen laat je houtlijm 24 uur drogen voordat je het hout weer belast. De droogtijd hangt echter voornamelijk af van de omstandigheden. Is het warm en droog, dan droogt de lijm sneller dan wanneer de omgeving vochtig en koud is. Voor de precieze droogtijd raadpleeg je altijd de verpakking van de lijm.

Wat is niet dragende houtlijm?

hide product content

Niet dragende houtlijm is lijm die bedoeld is voor verbindingen die niet belast worden. Denk bijvoorbeeld aan meubilair, een fotolijstje of ander klein materiaal. Bij grotere structuren zoals bijvoorbeeld boten is het belangrijk dat je dragende houtlijm gebruikt, omdat er veel druk op de verbinding komt te staan.

Hoe krijg ik houtlijm los?

hide product content

Hoe je houtlijm los krijgt, hangt van het soort houtlijm af. Sommige houtlijmen lossen op door het geheel vochtig te maken, terwijl je een D4 lijm niet zomaar los krijgt. Vaak krijg je de meeste lijmsoorten wel opgelost met een goede handstomer. Lukt dit niet, gebruik dan een hamer en een beiteltje, maar ga heel voorzichtig te werk.

Hoe komt deze super Houtlijm ranglijst tot stand..?

De wereld verandert.. en dus de zoektocht naar de beste Houtlijm ook!

In het verleden ging je naar een winkel om advies te krijgen over Houtlijms, maar vandaag assisteert een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie analyseert alle Houtlijms die te bestellen zijn in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van kopers en kijkt welke Houtlijms het best worden verkocht.

Al deze kennis wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Houtlijms stelt hij deze lijst samen!

Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen met je vrienden!

Beste getest

Artikelen overeenkomstig aan Houtlijms

De beste Houtlijms op een rijtje

Product informatiePlus or Show more

Professional. Hoogwaardige houtlijm voor binnen (D-2 norm), dus niet waterbestendig. Super sterk. Droogt transparant op. Toepassingsgebied: hout op hout en zacht- en hardboard, kunstharsplaat en spaanplaat op hout. Ook geschikt voor fineren/lijmen van papier, karton, pvc-doek met papier- of textielrug op hout en board. Zo nodig waterverdunbaar.

1. Bison Houtlijm Professional - 75 gr


Product informatiePlus or Show more

Fast, brutal and persistent! Pattex Crocodile Houtlijm Waterproof is een witte, vloeibare, kunstharslijm op basis van polyvinylacetaat. Deze gebruiksklare lijm is sterk en krachtig. Droogt transparant op en is, dank zij zijn waterbestendigheid, geschikt voor alle houtsoorten en daarvan afgeleide materialen.Pattex Crocodile Houtlijm Waterproof is uitermate geschikt voor houtconstructies en verbindingen m.b.v. veren, zwaluwstaarten, pen- en gatverbindingen en voor het watervast verlijmen van massief hout, fineer, hardboard, spaanplaat, laminaatparket en andere harde en zachte houtsoorten.

2. Pattex Crocodile Houtlijm 225 g


Product informatiePlus or Show more

Hoge prestaties: Concentratie / Viscositeit 5200mpa's zelfnivellerende lijm met hoge elasticiteit voor smartphone, tablet, kleine elektronische apparaten, sieraden, rheinstone, speelgoed, metaal, glas, rubber, vezels, papier, keramiek, hout, stof, textiel, nylon, PVC, leer en andere materialen. E-6000 high performance lijm presteert beter dan siliconen, acrylaten en rubber cementen door het hechten van meer oppervlakken met een grotere duurzaamheid. E-6000 biedt een superieure hechting aan hardnekkige poreuze en niet-poreuze ondergronden, steen, elektronische componenten, rubber, kunststoffen en papier. Evenals gsm-koffers, LCD en andere industriële producten. Speciaal ontworpen precisietip: maakt het mogelijk om kleine druppels lijm aan te brengen voor fijne, precieze, gecontroleerde en schone applicaties. Uiterlijk: Semi-transparante vloeibare lijm met vaste bestanddelen: 31%-37%, na uitharding is de hardheid 63-77E. Droogtijd van het oppervlak: 3 - 5 minuten. Volledige uithardingstijd: 24-48 uur. Beste toepassing: bij 18 graden tot 32 graden conservering. Hoogwaardig product van MMOBIEL. Elk onderdeel wordt voor verzending gecontroleerd! Dit product is op voorraad en wordt verzonden vanuit Nederland!

3. MMOBIEL 15 ML E-6000 Multifunctionele Industriele Transparante Lijm incl. Precisietip


Product informatiePlus or Show more

Deze Pattex super sterke reparatielijm is uiterst flexibel en bestand tegen alle condities, zoals hitte, kou, nat en droog. Deze lijm is ideaal voor hout, metaal, keramiek, steen, glas en textiel

4. Pattex Prxg8 100% Repair Gel 8 G


Product informatiePlus or Show more

Vochtbestendige, witte houtlijm op basis van PVAc.

5. Griffon houtlijm - ST10 - D2 - 750 g flacon - 6306021


Product informatiePlus or Show more

Professionele vullende en (zee)watervaste vloeibare 1-component polyurethaan houtlijm voor binnen en buiten. Voor het verlijmen van vrijwel alle houtsoorten, onderling en op formica, metaal, steen, beton en diverse kunststoffen. Speciaal voor het lijmen en repareren van (hout)constructies en verbindingen waaraan hoge eisen worden gesteld. Oplosmiddelvrij en overschilderbaar.

6. Constructielijm 250 g


Product informatiePlus or Show more

Doos met 5 soorten lijm van bison. Een compleet lijmpakket.Inhoud o.a. max repair , houtlijm, universele lijm ,montagekit en secondelijm.

7. Bison klus lijmbox


Product informatiePlus or Show more

Waterbestendige houtlijm voor binnen en buiten (D-3 norm).Droogt snel en transparant op.Toepassingsgebied: speciaal voor lijmverbindingen waarbij eisen worden gesteld aan de vochtbestendigheid; uitermate geschikt voor laminaatparket; hout op hout en zacht- en hardboard, kunstharsplaat en spaanplaat op hout.Ook geschikt voor houtconstructies zoals raamkozijnen en deuren.

8. Bison Houtlijm Extra - 75 gr


Product informatiePlus or Show more

Supersnelle houtlijm voor binnen (D-2 norm). Droogtijd 3 minuten. Droogt transparant op. Toepassingsgebied: houtconstructies en verbindingen d.m.v. veren, zwaluwstaarten, pen- en gatverbindingen; alle soorten zacht en hard hout, board, spaanplaat, exotisch hout, fineer, papier en karton. Oplosmiddelvrij en vochtbestendig.

9. Bison Houtlijm Topspeed - 250 g


Product informatiePlus or Show more

Met deze tube houtlijm van 40 ml. sla je je slag. De houtlijm is wit gekleurd maar droogt transparant op, is extra sterk en is geschikt voor hout, textiel en karton. Je kan de houtlijm met een kwastje of een ander gereedschap gelijkmatig verdelen en dun op een of op beide delen aanbrengen. Laat dit circa 1 tot 2 minuten intrekken en druk daarna de delen circa 10 minuten met kracht aan, liefst met klemmen of persen. Verwijder direct de overtollige lijmresten met water. We hebben de tube houtlijm van 40 milliliter voorzien van een goede gebruiksaanwijzing, compleet met de beste eigenschappen van dit product. Kortom; deze extra sterke transparante houtlijm gaat je redding zijn! Kenmerken: Transparante houtlijm (extra sterk) Witte houtlijm, droogt transparant op 40 milliliter Geschikt voor hout, textiel en karton Voorzien van Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en verpakking

10. 3BMT - Houtlijm - transparant - extra sterk, voor hout textiel en karton - 40 ml


Artikelen overeenkomstig aan Houtlijms


Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Bravo! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Houtlijms. Er zijn namelijk 102 verschillende op de markt...

Hopelijk heeft deze lijst je genoeg ondersteund en kun je straks de beste Houtlijm kopen.