Bestenu

Houten vlonders Schoonmaken Doe je Zo!

Tuin

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Houten vlonders Schoonmaken Doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Houten vlonders in je tuin geven je meteen dat warme, gezellige gevoel. Dat komt omdat het een natuurproduct is. Om je houten vlonders mooi te houden en de warme uitstraling te waarborgen, is het onderhoud erg belangrijk. Hieronder vertel ik je hoe je je houten vlonders het beste schoon maakt.

Dit heb je nodig:

  • Hogedrukreiniger
  • Zachte bezem

Indien je geen hogedrukreiniger hebt:

  • Groene zeep
  • Zachte bezem
  • Harde bezem
  • Tuinslang
  • Geduld

Optioneel:

  • Beits of olie
  • Kwast en roller

Als je je houten vlonders goed onderhoudt, gaan ze zeker een paar jaar langer mee. Dat niet alleen: je voorkomt ermee dat ze spekglad worden. Besteed daarom voldoende tijd aan je houten vlonders en neem de tijd voor het onderhoud ervan.

Stap 1: Het grovere vuil verwijderen

Eerst zorg je ervoor dat het grovere vuil weg is. Denk aan bladeren, takjes, maak ook zand en ander organisch vuil. Hiervoor gebruik je het beste een zachte bezem. Als je een goede bladblazer hebt, kun je deze ook gebruiken.

Info

Heb je kinderen, dan ligt er hoogstwaarschijnlijk verdwaald speelgoed in je tuin. Berg dit op en maak het ook eventueel schoon. Hiervoor gebruik je eerst een zachte borstel en vervolgens de hogedrukreiniger, een tuinslang of een sopje.

Stap 2: Met de hogedrukreiniger aan de slag

Sluit je hogedrukreiniger aan en ga langzaam, zonder teveel druk te gebruiken, over je houten vlonders heen. Dit is verreweg de eenvoudigste en snelste manier om je houten vlonders schoon te maken.

Wees wel voorzichtig; gebruik niet teveel kracht. Als je teveel kracht gebruikt, loop je het risico je houten vlonders te beschadigen. Gebruik je echter niet genoeg kracht, dan krijg je je vlonders niet schoon. Experimenteren is daarom een goed idee.

Een goede hogedrukreiniger heeft vaak ook verschillende hulpstukken. Als er een borstel bij zit, gebruik je deze voor de plaatsen met hardnekkiger vuil. De borstel is overigens ook ideaal om je tuinmeubilair mee schoon te maken.

Geen hogedrukreiniger?

Geen nood. Maak een sopje van warm water en groene zeep. Gooi dit over je houten vlonders heen en laat het een minuut of tien weken. Na tien minuten schrob je met een harde bezem alles na.

Deze methode vereist behoorlijk wat lichamelijke inspanning, vooral als je veel groene aanslag en mos op je vlonders hebt. Doe het daarom stukje voor stukje. Je hoeft niet je hele terras schoon te maken in één dag. Neem gerust de tijd en doe elke dag een gedeelte.

Stap 3: Vuil opvegen

Als je al het mos los hebt gekregen, is het een goed idee om alles op te vegen. Mos verspreid enorm snel. Als je alles opgeveegd hebt, spoel je je terras na met een goede tuinslang. Je wilt geen zeepresten op je houten vlonders, aangezien dit vlekken veroorzaakt.

Optioneel: Je houten vlonders een nieuwe beschermlaag geven.

Door je houten vlonders schoon te houden, gaan ze langer mee. Groene aanslag, mossen en ander onkruid krijgen minder kans waardoor het houtlanger mooi blijft. Als je je houten vlonders jaarlijks een nieuwe beschermlaag geeft, gaan ze nog langer mee. Dat niet alleen: de kleur blijft langer authentiek en je hebt minder kans op vergrijzing van het hout.

Deze beschermlaag breng je aan door een laag goede beits of olie aan te brengen. Het is een tijdrovende klus, maar het zorgt voor een langere levensduur van je houten vlonders. Je brengt deze beschermlaag elk jaar opnieuw aan.

Stap 4: Je vlonder opschuren

Door je vlonders licht te schuren, werk je niet alleen oneffenheden weg, maar zorg je er ook voor dat de olie of beits zich beter hecht. Gebruik hiervoor een goede schuurmachine. Je kunt je vlonders ook met de hand opschuren, maar dit is erg tijdrovend en vergt veel lichamelijke inspanning.

Stap 5: Olie aanbrengen

Gebruik een goede kwast of roller om de olie (of beits) mee aan te brengen. Als je beits gebruikt, zorg er dan voor dan je snel werkt. Beits droogt snel en als je het te langzaam aanbrengt, dan krijg je vlekken.

Klaar! Door je houten vlonders schoon te maken en daarna opnieuw te beitsen of te oliën, heb je je vlonders nieuw leven ingeblazen. Je hout is niet alleen schoon, maar ziet er ook weer mooi uit.

Conclusie

Of je nu besloten hebt om je vlonders alleen schoon te maken, of ook meteen een nieuwe beschermlaag aan te brengen: netjes zijn ze sowieso weer! Je tuin straalt weer en je kunt er weer van genieten. Bedankt voor het lezen en succes met de klus!