Bestenu

De Verschillen tussen HDD en SSD

Ga jij voor snelheid of opslagruimte?

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
De Verschillen tussen HDD en SSD

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Er zijn twee verschillende soorten computergeheugen: HDD en SSD. Welke is er beter en waarom? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. We kijken bovendien naar de eigenschappen en naar de voor- en nadelen van beide opslag types.

Om deze vraag te beantwoorden gaan we je eerst uitleggen wat computergeheugen is en waarom dit zo belangrijk is.

Wat is computergeheugen?

Je computer maakt gebruik van geheugen waar alle gegevens tijdelijk of permanent worden opgeslagen. De harde schijf en een SSD zijn beiden vormen van computergeheugen.

De harde schijf is de oude vertrouwde manier van opslag. Een harde schijf is mechanisch en het is de plaats waar je computer of laptopvoor langere tijd gegevens opslaat- niet alleen de documenten en foto’s die je opslaat, maar alle code die nodig is voor het besturingssysteem, de frameworks om verbinding te maken met het internet, stuurprogramma's voor je accessoires, en ga zo maar door.

Elke opslagmethode, of dat nu HDD of SSD is, heeft een specifieke hoeveelheid ruimte. Een deel van die ruimte wordt automatisch verbruikt door het besturingssysteem en de back-upinstallaties, maar je kunt de rest opvullen met gegevens die je downloadt en opslaat, of het nu gaat om een nieuwe app of een grappige foto die iemand je gestuurd heeft.

De capaciteit van je computergeheugen heeft, is niet meer zo belangrijk als vroeger. Dit komt doordat er tegenwoordig steeds meer cloud-gebaseerde software is die geen lokale opslag nodig heeft. Er wordt kostbare ruimte op de computer vrijgemaakt doordat er bestanden online kunnen worden opgeslagen in de Cloud.

Een Chromebook bijvoorbeeld, maakt vaak gebruik van een SSD met minimale opslagruimte, in combinatie met opslag in de Cloud. Hiervoor heb je wel een stabiele internetverbinding nodig.

Idea

Om je WiFi-signaal te verbeteren kun je overwegen om een WiFi-versterker aan te schaffen.

HDD en SSD: de verschillen

HDD en SSD zijn beide opslagtypes. Als men het over een harde schijf heeft, wordt er meestal een Hard Disk Drive bedoelt, oftewel een HDD. Er is een ander type: de Solid-state drive, oftewel SSD. Hieronder een korte uitleg.

HDD
Harde schijven maken gebruik van een draaiende magnetische schijf die informatie bevat die in zeer kleine sporen is gegraveerd - een beetje zoals een platenspeler. Dit vereist bewegende delen, met name koppen om gegevens te lezen en naar de schijf te schrijven als dat nodig is, en aandrijving om de schijf te laten draaien.

Het is een eenvoudige methode, waardoor HDD's erg goedkoop in aanschaf zijn, vooral bij het maken van zeer grote opslag-opstellingen.

SSD

Er zitten geen bewegende delen in solid-state drives. In plaats daarvan slaan ze gegevens elektronisch op.

Ze zijn tot wel tien keer sneller dan HDD's en kunnen gemakkelijker informatie opslaan zonder zich zorgen te maken over slijtage van onderdelen. SSD's zijn de reden waarom moderne pc's zo snel opstarten.

Verschil tussen SSD en HDD

SSD is een flashopslag en heeft, zoals al eerder benoemd, geen enkel bewegend onderdeel. Hierdoor zijn ze kleiner en nemen ze minder ruimte in beslag in een PC-behuizing, in sommige gevallen bevinden ze zich zelfs direct op het moederbord. SSD-opslag is veel sneller dan HDD.

Een HDD bestaat uit magnetisch materiaal en heeft mechanische onderdelen in zich. Ze zijn groter dan SSD's en veel langzamer om te lezen en te schrijven. Wil je je laptop sneller maken, dan is het een goed idee om voor een SSD te kiezen.

Wat is er beter?

Onze aanbeveling is om te kiezen voor een gemengd systeem met HDD-massaopslag en een SSD-schijf voor je Windows 10-installatie. Op deze manier krijg je een goede balans tussen prijs, prestatie en ruimte. Bovendien heb je op deze manier een goede all-rounder. Als je opslagvereisten kleiner zijn, dan is een volledig SSD-systeem de beste oplossing.

SSD en voordelen bij het gamen

Als je op zoek bent naar de beste gaming laptop of een computer om voornamelijk te gebruiken om mee te gamen, dan is een SSD eigenlijk noodzakelijk. Zie hieronder de voordelen van een SSD met betrekking tot gamen.

1 Snelheid

Een SSD laad erg snel waardoor lag wordt voorkomen. Je games worden sneller geladen, opstarten gaat sneller en er wordt sneller gereageerd. Je game-ervaring is hierdoor veel leuker.

2 Geluid

Een HDD maakt meer herrie dan een SSD. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en is daardoor erg stil: je hebt nooit last van het geluid. Een goede geluidskaart met goede speakers zorgt natuurlijk voor een nog beter geluid.

3 Duurzaamheid

Zoals eerder al benoemd: een SSD heeft geen bewegende onderdelen, waardoor een SSD langer mee gaat dan een HDD, en beter tegen eventuele shocks bestand is.

4 Energieverbruik

Een SSD verbruikt minder stroom wat op zijn beurt weer leidt tot een accu die langer meegaat. Dit is vooral handig als je een gaming laptop hebt, maar minder belangrijk als het gaat om een desktop-computer.

Kortom: wil je een efficiënte, snelle en bovendien stille computer om op te gamen, gebruik dan een SSD om je games mee op te slaan, en een HDD om al je andere bestanden mee op te slaan. De laatste gebruik je als massa-opslag.

Info

Let op: om je game-ervaring zo optimaal mogelijk te maken, zorg je er ook voor dat je een goede videokaart in je computer of laptop hebt.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat het verschil is tussen een HDD en een SDD. In de meeste gevallen, en vooral als het op gamen aankomt, is het belangrijk dat je programma’s snel laden: het bespaard je een hoop frustratie. SDD biedt je de snelheid die je nodig hebt bij het gamen en bij andere taken.