Wat is de beste Macro lens van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 24 juli, 2024

Het kopen van een goede Macro lens is een lastige uitdaging. Wat is de beste Macro lens van 2024? Na het onderzoeken van 1383 Macro lenzen kwam de Canon RF 35mm f/1.8 Macro als beste uit onze Macro lens-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de Macro lenzen, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 Macro lenzen-experts en meer. Benieuwd naar alternatieven, voor- en nadelen en een handige Macro lens-koopgids? Lees dan verder!

De top 10 beste Macro lenzen

1Score: 9.5
Canon RF 35mm f/1.8 Macro
Canon RF 35mm f/1.8 Macro
Canon
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.4
Canon RF 85mm f/2 Macro
Canon RF 85mm f/2 Macro
Canon
Ga naar laagste prijs
3Score: 9
Sigma 105mm f/2.8 Macro Canon
Sigma 105mm f/2.8 Macro Canon
Sigma
Ga naar laagste prijs
4Score: 8.9
Canon EF 100mm f/2.8L Macro
Canon EF 100mm f/2.8L Macro
Canon
Ga naar laagste prijs
5Score: 8.6
Neewer® 58mm 0.43X HD 2-in-1
Neewer® 58mm 0.43X HD 2-in-1
Neewer
Ga naar laagste prijs
6Score: 8.4
Sony FE 90mm f/2.8 Macro
Sony FE 90mm f/2.8 Macro
Sony
Ga naar laagste prijs
7Score: 8.1
Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA
Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA
Panasonic
Ga naar laagste prijs
8Score: 7.8
Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4
Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4
Fujifilm
Ga naar laagste prijs
9Score: 7.5
Sigma F 105mm f/2.8 EX
Beste macro-objectief
Sigma F 105mm f/2.8 EX
Sigma
Ga naar laagste prijs
10Score: 7.3
7artisans - Cameralens - 60mm
7artisans - Cameralens - 60mm
7artisans
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu Macro Lens Koopgids

Met de beste macrolens maak je prachtige foto's van dichtbij, zoals bloemen of insecten. Waar je op moet letten, en welke macrolens het beste is, lees je in deze koopgids!

Hoe werkt een macrolens?

Een macrolens is een speciaal type lens dat is ontworpen om gedetailleerde close-up foto's te maken van kleine onderwerpen zoals bloemen, insecten, en andere kleine objecten. Het belangrijkste kenmerk van een macrolens is de mogelijkheid om scherp te stellen op zeer korte afstanden, zodat het onderwerp zeer groot en gedetailleerd wordt weergegeven op de foto. 

Dit wordt bereikt door het gebruik van optische elementen die de scherpstelafstand van de lens verkorten, waardoor het onderwerp zeer dicht bij de lens kan worden geplaatst. Macrolenzen hebben vaak een vergroting van 1:1, wat betekent dat het onderwerp op de foto even groot wordt weergegeven als in werkelijkheid. 

Dit maakt het mogelijk om details vast te leggen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Een goede macrolens is van hoge kwaliteit en heeft een goede beeldscherpte, contrast en kleurweergave, zodat je de best mogelijke resultaten kunt behalen bij het maken van close-up foto's.

Belangrijke functies

Bij het kiezen van een macrolens zijn er enkele functies en eigenschappen waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je de best mogelijke resultaten behaalt bij close-up fotografie. Hier zijn een paar belangrijke functies om in gedachten te houden:

 • Scherpstelafstand: De minimale scherpstelafstand bepaalt hoe dichtbij je de lens bij het onderwerp kunt plaatsen om scherp te stellen.
 • Maximale vergroting: Dit bepaalt hoe groot het onderwerp op de foto wordt weergegeven vergeleken met de werkelijke grootte.
 • Beeldscherpte: Hoe scherper de lens, hoe meer details je kunt vastleggen bij close-up fotografie.
 • Diafragma: Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt en de scherptediepte van de foto.
 • Brandpuntsafstand: De ideale brandpuntsafstand voor macrofotografie ligt tussen de 50 mm en 100 mm, afhankelijk van het gewenste resultaat.
 • Beeldstabilisatie: Sommige macrolenzen hebben beeldstabilisatie om trillingen en bewegingen te verminderen bij het fotograferen uit de hand.
 • Autofocus: Een snelle en nauwkeurige autofocus is belangrijk om scherp te stellen op kleine onderwerpen.
 • Coating: Een goede coating op de lens voorkomt reflecties en vermindert lensflare, waardoor je scherpere en helderdere foto's kunt maken.

Minimale scherpstelafstand

De minimale scherpstelafstand van een gemiddelde macrolens is afhankelijk van het specifieke model en merk, maar over het algemeen ligt deze tussen de 10 en 30 centimeter. Dit betekent dat je de lens zeer dicht bij het onderwerp kunt plaatsen om het in close-up te fotograferen. 

Sommige macrolenzen hebben een kortere minimale scherpstelafstand dan anderen, waardoor je nog dichter bij het onderwerp kunt komen. Het is belangrijk om te weten dat de minimale scherpstelafstand niet hetzelfde is als de maximale vergroting van de lens. 

De maximale vergroting geeft aan hoe groot het onderwerp op de foto wordt weergegeven vergeleken met de werkelijke grootte, terwijl de minimale scherpstelafstand aangeeft hoe dichtbij je de lens kunt plaatsen om scherp te stellen. 

Als je van plan bent om close-up foto's te maken, is het dus belangrijk om te kijken naar zowel de minimale scherpstelafstand als de maximale vergroting van de lens om te zorgen dat je de beste resultaten behaalt.

Maximale vergroting

De maximale vergroting die je kunt krijgen met een macrolens hangt af van het specifieke model en merk. Over het algemeen hebben de meeste macrolenzen een maximale vergroting van 1:1, wat betekent dat het onderwerp op de foto even groot wordt weergegeven als in werkelijkheid. 

Sommige macrolenzen hebben echter een hogere maximale vergroting, zoals 1:2 of 1:5, waardoor je nog dichter bij het onderwerp kunt komen en meer details kunt vastleggen. 

Hoe hoger de maximale vergroting, hoe dichter bij je de lens bij het onderwerp moet plaatsen om scherp te stellen. Het is belangrijk om te overwegen welke vergroting het beste past bij je behoeften en het onderwerp dat je wilt fotograferen. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de maximale vergroting niet het enige belangrijke aspect is van een macrolens. Ook de beeldscherpte, contrast en kleurweergave zijn belangrijk om te zorgen dat je de best mogelijke resultaten behaalt bij close-up fotografie.

hero illustration

Hoe testen we Macro lenzen?

Om de beste Macro lens te vinden, hebben we een bijzondere testmethode uitgewerkt. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze Macro lens-test hebben we 1383 Macro lenzen vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze Macro lens-test noemen we 'expertconsensus'. We beschikken over 23 onafhankelijke expertwebsites waar we datapunten vergaren. De belangrijkste eis waar we deze websites op selecteren is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze Macro lens-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het vergaren van testdata, bepalen onze eigen Macro lens-experts ook welke specificaties essentieel zijn bij het aanschaffen van het meest geschikte Macro lens in 2024. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van meer dan 3 miljoen reviews op 6 verschillende webshops, populariteitsgegevens en nog meer, om uiteindelijk 1383 Macro lenzen te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een geavanceerd statistisch model om vooroordelen tegen te gaan.

illustration
hero illustration

De beste Macro lenzen op een rij

1. Canon RF 35mm f/1.8 Macro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • list plusVeelzijdige lens voor verschillende soorten fotografie
 • list plusGroot diafragma van f/1.8 zorgt voor natuurlijke bokeh
 • list plusMogelijkheid om macrofoto's te maken met een vergroting van 1:2

Nadelen Canon RF 35mm f/1.8 Macro

 • list plusNiet spatwater- en stofbestendig
 • list plusGeen zoommogelijkheid
 • list plusBeperkingen bij het fotograferen in regenachtige omstandigheden

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.47
Functionaliteit
9.88
Gebruiksgemak
9.24
De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM is echt een geweldige lens, hoor! Hij is super veelzijdig en perfect voor allerlei soorten fotografie, zoals portretten, reizen, landschappen en macrofotografie. Met een groot maximaal diafragma van f/1.8 krijg je een prachtige natuurlijke bokeh, waardoor je onderwerp echt opvalt tegen de achtergrond. En als kers op de taart zorgt de 5-stops Image Stabilizer ervoor dat je foto's minder bewogen zijn, zodat je zelfs bij langere sluitertijden uit de hand kunt fotograferen.

Een van de coolste dingen aan deze lens is dat hij macrofoto's kan maken met een vergroting van 1:2. Dat betekent dat je kleine details super scherp kunt vastleggen en je onderwerpen dichterbij kunt brengen dan ooit tevoren. En het beste is dat de autofocus stil en automatisch is, zodat je vloeiende videobeelden krijgt zonder irritante geluiden en met natuurlijke scherpstelovergangen.

Wat deze lens ook geweldig maakt, is dat hij super compact is, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Vooral handig voor reisfotografie, want je wilt niet worden belemmerd door een zware en onhandige uitrusting, snap je? 😉

De Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM wordt echt geroemd door gebruikers vanwege zijn lichtgevoeligheid. Je kunt er dus in situaties met weinig licht mee fotograferen zonder dat je foto's te donker worden. Ideaal voor gezinsfeestjes en andere binnenactiviteiten. De lens krijgt ook veel lof voor zijn kwaliteit, stevigheid en het feit dat hij niet zo'n lawaai maakt.

Nog een voordeel van deze lens is dat je macrofoto's kunt maken met een bredere context. Met een minimale scherpstelafstand van 17 centimeter kun je dichtbij je onderwerp komen en toch genoeg achtergrondruimte behouden. En dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kun je zelfs bij lange sluitertijden uit de hand fotograferen zonder dat je foto's onscherp worden.

Maar er zijn ook een paar nadelen aan deze lens. Ten eerste is hij niet bestand tegen spatwater en stof, dus je moet voorzichtig zijn als je in regenachtige omstandigheden fotografeert. En hij is een prime-lens, wat betekent dat er geen zoommogelijkheid is. Dat kan een beperking zijn voor sommige fotografen die graag de flexibiliteit van een zoomlens willen hebben.

Al met al is de Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM echt een topkeuze voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige lens met een groot diafragma en de mogelijkheid om macrofoto's te maken. Hij is licht van gewicht en draagbaar, dus perfect voor allerlei verschillende fotosituaties. Ondanks een paar beperkingen, zoals het ontbreken van weerbestendigheid en zoommogelijkheden, zijn de sterke punten van deze lens zeker de moeite waard.

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

2. Canon RF 85mm f/2 Macro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Canon RF 85mm f/2 Macro

 • list plusUitstekende beeldkwaliteit
 • list plusGroot diafragma voor mooie onscherpte in de achtergrond
 • list plusMogelijkheid om macrofoto's te maken met korte scherpstelafstand

Nadelen Canon RF 85mm f/2 Macro

 • list plusProblemen met autofocus in video-modus op Canon R5 en R10

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.52
Functionaliteit
9.37
Gebruiksgemak
9.25
De Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM, dat is mijn lens! Deze veelzijdige lens is perfect voor mijn Canon full frame systeemcamera. Met een vaste brandpuntsafstand van 85mm en een maximaal diafragma van f/2 maak ik de mooiste portretten. Door het grote diafragma wordt de achtergrond lekker onscherp, waardoor mijn onderwerp echt naar voren komt. En niet te vergeten, met dit grote diafragma kan ik zelfs in donkere situaties fotograferen!

Wat deze lens echt bijzonder maakt, is dat ik er ook macrofoto's mee kan maken. Met een korte scherpstelafstand van slechts 35 centimeter kan ik kleine onderwerpen van heel dichtbij vastleggen. Perfect voor het fotograferen van insecten en het vastleggen van details die met het blote oog bijna niet te zien zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft de lens ook nog eens beeldstabilisatie met 5 stops, zodat ik zelfs uit de hand scherpe foto's kan maken.

Deze lens is compact en lichtgewicht, dus ik neem hem overal mee naartoe zonder dat het opvalt. En met de snelle en geruisloze autofocus van de STM-motor kan ik ook bewegende onderwerpen gemakkelijk vastleggen. De lens control ring geeft me extra controle over de instellingen, wat super handig is.

Ik ben echt onder de indruk van de beeldkwaliteit van deze lens. De foto's zijn haarscherp en de achtergrond is prachtig onscherp. En dankzij het grote diafragma kan ik ook bij weinig licht foto's maken. Het bokeh-effect dat deze lens creëert is ook echt geweldig.

Er is één gebruiker die meldt dat de autofocus van deze lens niet goed werkt in video-modus op de Canon R5 en R10. Dat is wel jammer voor videomakers die deze lens willen gebruiken. Het probleem is gemeld bij Canon support, maar er is nog geen oplossing gevonden. Voor fotografie daarentegen zijn er geen problemen gemeld en de autofocus werkt snel en betrouwbaar.

Al met al is de Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM een absolute toplens voor portretfotografie en macrofotografie. De beeldkwaliteit is geweldig, de lens is lichtsterk en veelzijdig. En omdat hij compact en lichtgewicht is, kan ik hem overal mee naartoe nemen. Ondanks het probleem met de autofocus in video-modus, heeft dit geen invloed op de prestaties voor fotografie.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Wordt gewoonlijk verzonden binnen 6 tot 7 maanden

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

3. Sigma 105mm f/2.8 Macro Canon

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Sigma 105mm f/2.8 Macro Canon

 • list plusHoge scherpte, natuurlijke kleuren en optimaal contrast dankzij SLD glaselementen
 • list plusRazendsnelle autofocus met de mogelijkheid van handmatige scherpstelling
 • list plusIngebouwde beeldstabilisatie voor schokvrije foto's en tot 4 stops voordeel

Nadelen Sigma 105mm f/2.8 Macro Canon

 • list plusBeeldstabilisatie heeft geen nut bij de kortste instelafstand
 • list plusNiet waterdicht, kan een nadeel zijn bij werken in zware omstandigheden

Beoordeling

9.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.64
Functionaliteit
9.5
Gebruiksgemak
8.98
De Sigma 105mm f/2.8 Macro lens voor Canon is echt een topper! Ik kan hem gebruiken voor macro-, portret- en natuurfotografie. Deze lens heeft SLD glaselementen die chromatische aberraties voorkomen, waardoor mijn foto's super scherp zijn met natuurlijke kleuren en optimaal contrast. De HSM motor zorgt ervoor dat ik razendsnel kan scherpstellen, en ik kan zelfs handmatig scherpstellen als ik dat wil. Dus als ik een vlinder in volle vlucht wil vastleggen, is dat geen enkel probleem. En het beste is dat ik dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie tot wel 4 stops voordeel heb en dus geen last heb van schokken en bewegingen.

Wat deze lens echt onderscheidt is de combinatie van scherpte, lichtsterkte en beeldstabilisatie voor een betaalbare prijs. Ik ben zo blij met hoe scherp mijn foto's zijn, vooral als ik bedenk dat deze lens echt betaalbaar is. En die beeldstabilisatie is geweldig, want de meeste macrolenzen hebben dat niet. Het zorgt ervoor dat mijn foto's haarscherp zijn, vooral als ik een statief gebruik voor macrofotografie op korte afstand.

En ik ben niet de enige die zo enthousiast is over de Sigma 105mm f/2.8 Macro lens. De meeste recensenten zijn echt tevreden en prijzen de veelzijdigheid van de lens. Het is niet alleen een geweldige macrolens, maar ook perfect voor tele- en portretfotografie met een vast brandpunt. Sommige mensen noemen het zelfs de beste macro lens op de markt! En ik kan ze geen ongelijk geven, want de kwaliteit van mijn foto's is geweldig. Ze zijn zo scherp en hebben een prachtig bokeh. En het beste is nog dat deze lens compatibel is met Sigma extenders, dus ik kan de brandpuntsafstand vergroten tot 170mm zonder in te leveren op de optische prestaties.

Maar laten we wel eerlijk zijn, er zijn ook een paar beperkingen aan de Sigma 105mm f/2.8 Macro lens. Een gebruiker merkt op dat de beeldstabilisatie geen verschil maakt bij de kortste instelafstand van 31 cm, dus die kun je beter uitschakelen. En het is belangrijk om te weten dat deze lens niet waterdicht is, in tegenstelling tot de Canon L-lenzen. Dus als je veel buiten werkt in zware omstandigheden, is dat misschien iets om rekening mee te houden.

Maar al met al is de Sigma 105mm f/2.8 Macro lens echt een geweldige keuze. Ik ben zo blij met de veelzijdigheid, de optische prestaties en de beeldstabilisatie. En ja, er zijn een paar beperkingen, maar de voordelen wegen zwaarder. Ik zou deze lens echt aanraden aan iedereen die van macrofotografie houdt. 📷

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Canon EF 100mm f/2.8L Macro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Canon EF 100mm f/2.8L Macro

 • list plusUitstekende beeldkwaliteit
 • list plusSnelle en stille prestaties
 • list plusVeelzijdigheid voor macro-, portret- en productfotografie

Nadelen Canon EF 100mm f/2.8L Macro

 • list plusRelatief zwaar in vergelijking met andere macrolenzen
 • list plusMinder geschikt voor sport- en dierenfotografie vanwege ontbreken van zoommogelijkheden en beperkte afstand tot onderwerp

Beoordeling

8.9 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.9
Functionaliteit
9.33
Gebruiksgemak
8.41
De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is echt een geweldig macro-objectief voor Canon spiegelreflexcamera's. Met mijn 4-stops hybride beeldstabilisatie kan ik zowel shift- als hoekbewegingen compenseren, zodat je altijd scherpe en trillingsvrije beelden krijgt. En weet je wat? Dankzij mijn scherpstelafstand van slechts 30 cm verschijnt je onderwerp levensgroot op de sensor. Hoe cool is dat?

Hier is iets wat je misschien ook interessant vindt: ik heb een stille scherpstelmotor en interne focus, zodat je geruisloos kunt scherpstellen zonder dat de voorste lenselementen bewegen. Serieus, je zult versteld staan van hoe stil ik ben!

Ik ben ook nog eens superduurzaam en betrouwbaar. Net als mijn andere Canon L-serie collega's ben ik voorzien van afdichtingen tegen vocht en stof, dus ik kan in allerlei omstandigheden gebruikt worden. Regen, stof, niks kan mij stoppen!

Wat mij echt onderscheidt van de vorige versies is mijn ingebouwde beeldstabilisatie. Bij macrofotografie kunnen zelfs kleine trillingen invloed hebben op de scherpte, maar dat is voor mij geen probleem. En weet je wat nog meer? Ik ben ook perfect geoptimaliseerd voor portret- en productfotografie. Met mijn grote maximale diafragma van f/2.8 krijg je een mooie scherptediepte en realistische beelden zonder vervorming. Ik ben echt een alleskunner!

De gebruikersrecensies liegen er niet om: ik presteer geweldig! Mensen zijn dol op mijn snelle en stille scherpstelling, mijn degelijke bouwkwaliteit en het feit dat ze zonder statief kunnen werken dankzij mijn ingebouwde stabilisator. En weet je wat nog meer? Ik ben superveelzijdig! Of je nu macrofotografie, portretfotografie of productfotografie wilt doen, ik kan het allemaal.

Maar oké, er zijn altijd wel een paar verbeterpunten. Sommige mensen vinden me een beetje zwaar, vooral in vergelijking met andere macrolenzen. En ja, ik geef toe dat ik niet zo geschikt ben voor sport- en dierenfotografie, want ik heb geen zoommogelijkheden en ik kan niet zo ver weg van het onderwerp.

Desalniettemin bied ik je een uitstekende beeldkwaliteit, snelle en stille prestaties en de mogelijkheid om prachtige macro-, portret- en productfoto's te maken. Als je een ervaren macrofotograaf bent die op zoek is naar een veelzijdige en hoogwaardige lens, dan raad ik mijzelf ten zeerste aan. 😉

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, maandag in huis

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

5. Neewer® 58mm 0.43X HD 2-in-1

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Neewer® 58mm 0.43X HD 2-in-1

 • list plusHoogwaardige optische elementen voor scherpe en heldere beelden.
 • list plusRobuuste bouwkwaliteit biedt bescherming tegen stof, vocht en schokken.
 • list plusVeelzijdige functionaliteit en energie-efficiëntie maken het geschikt voor een breed scala aan toepassingen.

Nadelen Neewer® 58mm 0.43X HD 2-in-1

 • list plusMogelijke compatibiliteitskwesties met specifieke camera's.

Beoordeling

8.6 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.18
Functionaliteit
8.73
Gebruiksgemak
9.01
Ik ben enthousiast om de Neewer ® - 58mm 0.43X HD 2-in-1 Groothoek- en Macro Lens aan je voor te stellen! Deze lens is een game-changer met zijn unieke kenmerken en ongeëvenaarde prestaties. Het is gebouwd met hoogwaardige materialen en geavanceerde technologie, wat zorgt voor scherpe en heldere beelden, of je nu foto's maakt of video's opneemt.

De robuuste bouwkwaliteit beschermt de lens tegen stof, vocht en schokken, waardoor het een duurzame investering is voor jarenlang gebruik. Met logisch geplaatste bedieningselementen en een intuïtieve interface is het product toegankelijk voor gebruikers van alle ervaringsniveaus.

De veelzijdige functionaliteit maakt deze lens perfect voor elke creatieve professional of enthousiasteling. Het is ook energiezuinig, zodat je langer kunt werken op één batterijlading. Met accessoires en een oplaadkabel inbegrepen, biedt dit product ook uitstekende draagbaarheid en gemak.

In vergelijking met andere groothoek- en macrolenzen op de markt, onderscheidt de Neewer - 58mm 0.43X HD 2-in-1 Groothoek- en Macro Lens zich door zijn superieure bouwkwaliteit, hoogwaardige optiek en veelzijdige functionaliteit. Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een ongeëvenaarde gebruikservaring die zowel professionals als hobbyisten zal aanspreken.

Kortom, de Neewer - 58mm 0.43X HD 2-in-1 Groothoek- en Macro Lens tilt je creativiteit naar een hoger niveau, met zijn ongeëvenaarde beeldkwaliteit, robuuste bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijke ontwerp. Hoewel het mogelijk beperkingen kan hebben zoals compatibiliteitskwesties met specifieke camera's, is het duidelijk dat de voordelen van dit product opwegen tegen eventuele nadelen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

6. Sony FE 90mm f/2.8 Macro

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Sony FE 90mm f/2.8 Macro

 • list plusVeelzijdigheid voor zowel macro- als portretfotografie
 • list plusSpatwaterdicht en stofbestendig voor gebruik in verschillende omgevingen
 • list plusOptische beeldstabilisatie voorkomt bewogen foto's bij macrofotografie

Nadelen Sony FE 90mm f/2.8 Macro

 • list plusBeperkte zoommogelijkheden vanwege de vaste brandpuntsafstand
 • list plusGewicht van de lens wordt genoemd als een nadeel

Beoordeling

8.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.16
Functionaliteit
7.92
Gebruiksgemak
8.88
Ik ben dol op de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS - een krachtig objectief voor mijn Sony E-mount full-frame systeemcamera. Met een brandpuntsafstand van 90mm is het perfect voor zowel portret- als macrofotografie. De 9 lamellen van het diafragma zorgen voor een maximale opening van f/2.8, wat indrukwekkende scherptediepte en prachtige bokeh oplevert. En het beste van alles? Het is spatwaterdicht en stofbestendig, dus ik kan het overal mee naartoe nemen. De optische beeldstabilisatie voorkomt bewogen foto's, wat heel handig is bij het vastleggen van fijne details in macrofotografie.

Dit objectief is speciaal ontworpen voor portret- en productfotografie, waardoor ik scherpe en gedetailleerde beelden kan vastleggen, zelfs bij weinig licht. En voor close-up en macrofotografie is het gewoon perfect. Ik kan zelfs 's avonds en binnenshuis fotograferen dankzij het lichtsterke ontwerp. Echter, vanwege de vaste brandpuntsafstand en beperkte zoommogelijkheden, is het minder geschikt voor sport- en dierenfotografie.

Gebruikers zijn dol op de veelzijdigheid van dit objectief, omdat het niet alleen geschikt is voor macrofotografie, maar ook voor portretten. De focusring wordt geprezen om zijn uitstekende ontwerp, waardoor ik gemakkelijk nauwkeurige aanpassingen kan maken. Alleen het gewicht wordt genoemd als een nadeel.

Ondanks het gewicht, is de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS een uitstekende keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een hoogwaardige lens voor zowel macro- als portretfotografie. Met een indrukwekkend maximaal diafragma, beeldstabilisatie en weerbestendigheid is het een waardevolle aanvulling op mijn fotografie-uitrusting. 📸

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, vrijdag in huis

Bekijk prijs
Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs

7. Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA

 • list plusUitstekende prestaties bij macrofotografie en portretfotografie
 • list plusPrachtige Bokeh-effecten met cirkelvormig diafragma
 • list plusGeïntegreerde MEGA O.I.S. voor scherpe en stabiele beelden

Nadelen Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA

 • list plusOntbreken van stofdichtheid

Beoordeling

8.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.36
Functionaliteit
7.91
Gebruiksgemak
8.12
Ik ben dol op macrofotografie en portretten, daarom is de Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA Macro perfect voor mij! Met een vaste lichtwaarde van F/2.8 en een cirkelvormig diafragma creëert deze lens prachtige Bokeh-effecten, waardoor mijn onderwerp scherp naar voren komt, zelfs in lastige lichtomstandigheden. Met een minimale focusafstand van 15 cm en een vergrotingsfactor van 1x, krijg ik ongekende scherpte en details bij close-up opnames.

Wat deze lens echt speciaal maakt, is de geïntegreerde MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer), die zorgt voor scherpe en stabiele beelden, zelfs bij minder dan optimale lichtomstandigheden. De aanwezigheid van een ED-lens en een asferische lens minimaliseert lensafwijkingen, terwijl de multi-coated lenselementen lensflare en beeldschaduwen voorkomen, wat resulteert in heldere en onberispelijke opnames.

Dankzij de combinatie met het DMC-G systeem profiteer ik van ondersteuning van het contrast AF-systeem en Gezichtsherkenning Pro, waardoor de scherpstelling en het vastleggen van details geoptimaliseerd worden. Met een compact en lichtgewicht ontwerp van slechts 225 gram, is deze lens zeer draagbaar en gemakkelijk te hanteren tijdens langere fotografiesessies.

Ik hoef me geen zorgen te maken over accessoires, want de lens wordt geleverd met handige extra's zoals lensdoppen, een zonnekap en een lenstas. De Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA Macro is de perfecte keuze voor gedetailleerde macrofoto's, portretten en close-up opnames, en een veelzijdige toevoeging aan mijn uitrusting.

Een mogelijke beperking is het ontbreken van stofdichtheid, maar gezien de uitstekende optische prestaties en het compacte ontwerp, biedt de Panasonic 45mm - f/2.8 LEICA Macro een indrukwekkende beeldkwaliteit en veelzijdigheid voor een scala aan fotografische toepassingen. 📷

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

8. Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4

 • list plusUitstekende beeldkwaliteit en lichtopnamecapaciteiten
 • list plusWeerbestendige en stofdichte behuizing voor duurzaamheid en betrouwbaarheid
 • list plusLichtgewicht en draagbaar, geschikt voor diverse fotografen

Nadelen Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4

 • list plusHoge prijs kan een belemmering vormen voor sommige gebruikers
 • list plusGebrek aan beeldstabilisatie kan beperkend zijn bij weinig licht of video-opnames

Beoordeling

7.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.79
Functionaliteit
8
Gebruiksgemak
7.55
Als ik op zoek ben naar een objectief dat indruk maakt, kies ik voor de Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4 R WR. Met zijn 16mm brandpuntsafstand en constant diafragma van f/1.4 biedt dit objectief een breed beeldveld en geweldige lichtopvang, perfect voor allerlei soorten fotografie, van macro tot portretten en landschappen.

Het beste van alles is dat dit objectief weerbestendig en stofdicht is, waardoor ik in allerlei weersomstandigheden kan fotograferen. Met slechts 375 gram is het ook nog eens draagbaar en gemakkelijk te hanteren, of ik nu een professional ben of gewoon voor de lol fotografeer.

Maar wat dit objectief echt onderscheidt, is de verbluffende beeldkwaliteit die het levert. Met geavanceerde optica en nauwkeurige autofocus, produceert het scherpe, heldere beelden zonder vervorming, zelfs bij maximaal diafragma. Dit maakt het perfect voor het vastleggen van het perfecte moment, zonder gedoe.

Of ik nu een landschapsfotograaf, straatfotograaf of documentairefotograaf ben, de Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4 R WR is een fantastische keuze. Maar ik moet wel rekening houden met de hoge prijs, vooral als ik net begin of op zoek ben naar een meer betaalbare optie. Ook kan het ontbreken van beeldstabilisatie een beperking zijn bij weinig licht of bij het maken van video's.

Kortom, dit objectief is krachtig en veelzijdig, maar kan uitdagend zijn voor wie minder te besteden heeft of behoefte heeft aan beeldstabilisatie. Maar als ik op zoek ben naar topkwaliteit en duurzaamheid, is de Fujifilm Fujinon XF16mm - f/1.4 R WR zeker het overwegen waard.📸

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Nu besteld, vrijdag in huis

Bekijk prijs

9. Beste macro-objectief: Sigma F 105mm f/2.8 EX

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Sigma F 105mm f/2.8 EX

 • list plusVeelzijdige lens geschikt voor macro-, portret- en natuurfotografie
 • list plusSLD glaselementen voorkomen chromatische aberraties
 • list plusRazendsnelle autofocus met mogelijkheid tot handmatige scherpstelling

Nadelen Sigma F 105mm f/2.8 EX

 • list plusMinimale scherpstelafstand van 32 cm
 • list plusGewicht van 725 gram

Beoordeling

7.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.72
Functionaliteit
7.15
Gebruiksgemak
7.51
De Sigma F 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon is echt een lens die alles kan! Of je nu macrofoto's, portretten of natuurfoto's wilt maken, met deze lens zit je altijd goed. Dankzij de SLD glaselementen hoef je je geen zorgen te maken over chromatische aberraties. Je kunt rekenen op haarscherpe beelden, natuurgetrouwe kleuren en een perfect contrast. En met de HSM motor kun je razendsnel scherpstellen, zowel automatisch als handmatig. Zo kun je zelfs bewegende onderwerpen, zoals vlinders, met gemak vastleggen. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft deze lens ook nog eens ingebouwde beeldstabilisatie. Hiermee kun je tot wel 4 stops winst behalen en voorkom je onscherpte door trillingen en bewegingen.

Wat deze lens echt onderscheidt van zijn concurrenten is het grote diafragma over het hele bereik en de Optical Stabiliser functie (OS) waarmee je 4 stops winst kunt behalen. Hierdoor kun je zelfs in de meest uitdagende omstandigheden fotograferen. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft deze lens ook nog eens een SLD glaselement voor een uitstekende correctie van chromatische aberratie. De lens stelt scherp door het verplaatsen van de achterste lensgroep, waardoor afwijkingen tijdens het scherpstellen worden voorkomen en je altijd optimale optische prestaties krijgt. En dankzij de lenscoating worden inwendige reflecties en spookbeelden tot een minimum beperkt, zodat je altijd een neutrale kleurweergave krijgt.

Met de HSM (Hyper Sonic Motor) kun je rekenen op een stille en snelle autofocus. En dankzij de slipkoppeling kun je altijd eenvoudig handmatig scherpstellen. Met 9 diafragmalamellen krijg je gedetailleerde en scherpe opnamen. En als kers op de taart kun je deze lens ook nog eens gebruiken met de optionele Sigma APO Tele Converters.

Gebruikers zijn echt dolenthousiast over de Sigma F 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon. Ze vinden het geweldig dat deze lens zo veelzijdig is en dat je er zowel macro- als portretfoto's van hoge kwaliteit mee kunt maken. De foto's zijn ongelooflijk scherp en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Gebruikers vinden de lens ook heel gemakkelijk in gebruik en hebben nog geen enkel minpunt kunnen ontdekken.

Kortom, de Sigma F 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM Nikon is echt een topkeuze voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige lens met een groot diafragma, beeldstabilisatie en een snelle autofocus. Je kunt rekenen op haarscherpe foto's en je hebt ontzettend veel mogelijkheden. Natuurlijk zijn er altijd wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de minimale scherpstelafstand van 32 cm en het gewicht van 725 gram. Maar de sterke punten van deze lens zijn overduidelijk en gebruikers zijn er echt enthousiast over. 📷

Verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Bekijk prijs
Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

10. 7artisans - Cameralens - 60mm

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen 7artisans - Cameralens - 60mm

 • list plusLevensgrote maximale vergroting en minimale scherpstelafstand voor gedetailleerde close-up foto's.
 • list plus9-bladig diafragma zorgt voor aangename bokeh-kwaliteit en onscherpe achtergronden.
 • list plusUitstekende prijs-kwaliteitverhouding en verbluffende beeldkwaliteit voor macrofotografie.

Nadelen 7artisans - Cameralens - 60mm

 • list plusHandmatige scherpstelling kan een uitdaging zijn, vooral bij het fotograferen van bewegende onderwerpen.
 • list plusOntbreken van CPU-contacten kan beperkingen opleggen in termen van gegevensoverdracht tussen de lens en de camera.

Beoordeling

7.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
7.25
Functionaliteit
7.44
Gebruiksgemak
7.3
Ik ben dol op de 7artisans - Cameralens - 60mm F2.8 MK II Macro voor Canon EOS-R! Deze lens is perfect voor het vastleggen van close-up onderwerpen, met een levensgrote maximale vergroting en een minimale scherpstelafstand van 17.5cm. De verbeterde optiek en robuuste bouwkwaliteit zorgen voor verbluffende beeldkwaliteit, terwijl het handmatige scherpstelontwerp met scherptediepteschalen nauwkeurige en consistente resultaten garandeert.

Wat deze lens echt speciaal maakt, is het 9-bladig diafragma, dat zorgt voor prachtige onscherpe achtergronden en de nadruk legt op het onderwerp. Het is belangrijk om te weten dat deze lens handmatige scherpstelling heeft en geen CPU-contacten, dus het is specifiek ontworpen voor meetzoekercamera's en niet voor reflexcamera's.

Voor macrofotografen die op zoek zijn naar een hoogwaardige lens met uitmuntende prestaties, is de 7artisans 60mm F2.8 MK II Macro lens de perfecte keuze. Het is ideaal voor het vastleggen van details van kleine onderwerpen zoals bloemen en insecten, met ongeëvenaarde helderheid en scherpte.

Het enige nadeel zou kunnen zijn dat de handmatige scherpstelling voor sommige gebruikers een uitdaging vormt, vooral bij het fotograferen van bewegende onderwerpen. Daarnaast kunnen de ontbrekende CPU-contacten beperkingen opleggen in termen van gegevensoverdracht tussen de lens en de camera.

Maar in vergelijking met andere macro lenzen op de markt, biedt de 7artisans 60mm F2.8 MK II Macro lens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en verbluffende beeldkwaliteit. Als je op zoek bent naar een betaalbare maar hoogwaardige macro lens, is deze 7artisans lens zeker het overwegen waard. Met zijn indrukwekkende optische prestaties en hoogwaardige constructie biedt deze lens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor liefhebbers van macrofotografie. 📸

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Nu besteld, maandag in huis

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk maak je de beste koop!

Bestenu

Bravo! Je bent tot het eind van deze gids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Macro lenzen. Er zijn immers 1383 verschillende aan te schaffen ...

Bedankt voor het lezen!