Bestenu

De Ideale Luchtvochtigheid in Huis Bereik Je Zo

Nooit meer droge ogen en nooit meer vochtige plaatsen in huis: lees hier over de ideale luchtvochtigheid.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
De Ideale Luchtvochtigheid in Huis Bereik Je Zo

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis is erg belangrijk. Bij een te lage of juist een te hoge luchtvochtigheid verhoog je de kans op gezondheidsproblemen. 

Je kunt last krijgen van hoofdpijn, geïrriteerde ogen en in sommige gevallen stimuleer je de groei van schimmels – met alle gevolgen van dien. 😖

In dit artikel leg ik je uit wat de ideaalste luchtvochtigheidsgraad is en wat je eraan doet als het te droog of juist te vochtig is in je huis. 

Er zijn een aantal eenvoudige manieren om de luchtvochtigheid weer op peil te brengen én te houden.

Waar komt het vocht in huis vandaan?

In huis produceer je veel vocht. Denk aan de dagelijkse dingen als douchen, wassen, de wasdroger laten draaien, koken, maar ook simpele dingen als uitademen en zweten produceren vocht.

In de zomer produceert men bovendien meer vocht dan in de winter. In de winter zweten we minder en de temperatuur is lager, waardoor de lucht minder vocht bevat.

De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%, waarbij in de winter het percentage vaaklager ligt dan in de zomer. Wat de gevolgen zijn van een te hoge of een te lage vochtigheidsgraad lees je hieronder.

Te hoge luchtvochtigheidsgraad

Is de luchtvochtigheidsgraad in je huis te hoog, dan betekent dit dat het té vochtig is in je huis. 

Hout gaat rotten, behang begint te bubbelen of zelfs los te laten en verf bladdert af. In de ergste gevallen ontstaat zelfs schimmel in je huis.

info

Een te vochtig huis kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zeker als er schimmelgroei is. Denk hierbij vooral aan klachten van de ademhalingswegen, neus- en slijmvliezen, alsook huidirritatie.

Er zijn een aantal eenvoudige dingen die je doet als de lucht in je huis te vochtig is. Hieronder heb ik ze voor je opgesomd.

  1. Ramen open zetten

Lucht dagelijks je huis door de ramen tegen elkaar open te zetten. Hierdoor verlaat overtollig vocht je huis als gevolg van een betere luchtcirculatie

Heb je in een bepaalde ruimte last van teveel vocht? Gebruik dan een goede vochtvreter. Deze is ideaal voor kamers zonder ramen, zoals een inloopkast of een kruipruimte op zolder.

  1. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken

Zet tijdens het koken de afzuigkap aan om de kookdampen af te voeren. Een goede afzuigkap zorgt er bovendien ook voor dat kookgeuren niet in huis blijven hangen. Dat is vooral na een knoflooksoepje wel zo fijn. 🍲

  1. Zet een raam open tijdens het douchen

Koud misschien, maar het helpt wel bij het ventileren. Is het echt te koud, zet dan een raam open ná het douchen.

Heb je geen ramen in je badkamer en wil je het vocht niet laten ontsnappen naar de gang via de deur? Dan is het een goed idee om te investeren in een ventilatiesysteem.

  1. Gebruik een luchtontvochtiger

Zoals de naam al doet vermoeden: dit apparaat haalt het overtollige vocht uit de lucht waardoor de ideale luchtvochtigheidsgraad bereikt wordt. 

Een goede luchtontvochtiger heeft ook een hygrometer waarmee je ziet wat de luchtvochtigheidsgraad precies is. Hierdoor stel je hem een stuk preciezer in.

  1. Droog je was buiten

Als het even kan, hang dan je was buiten aan de waslijn in plaats van binnen in je washok. Het is al helemaal beter dan je was in de droger gooien – vooral voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Een weerstation met een hygrometer is voor dit doeleinde superhandig: hiermee zie je direct de weersverwachting en de luchtvochtigheidsgraad.

De oorzaak van een te hoge luchtvochtigheidsgraad

De luchtvochtigheid in je huis zal verbeteren met de bovenstaande tips, maar het is altijd een goed idee om naar de oorzaak te zoeken. 

Alleen dan pak je het probleem echt aan. Er zijn verschillende oorzaken van te veel vocht in huis.

Een vochtige kruipruimte of kelder

Grondwater komt overal tussen, zo ook in het metselwerk van je huis, en dan vooral in de kruipruimte of in de kelder van je huis. Dit vocht stijgt naar boven en komt via de plinten je huis binnen. 🏠

Condensatievorming

Je staat er niet zo bij stil, maar zoals hierboven al uitgelegd: de bewoners van een huis produceren veel vocht. Denk aan douchen, koken, maar ook ademen en zweten. 

Dit vocht zoekt een uitweg en als deze er niet is, blijft deze als condensatie op je ramen achter. Zorg er daarom voor dat je voldoende ventileert.

idea

Ventileren doe je door elke dag te ‘luchten’, oftewel door je ramen open te zetten. Dit hoeft niet de hele dag te zijn; een uurtje per dag is voldoende. Hierdoor ontsnapt het vocht en verzamelt het zich niet op andere plaatsen.

Doorslaand vocht

Bakstenen en gips wordt in de loop der jaren poreus. Hierdoor werkt bijvoorbeeld regenwater zich naar binnen, ook wel ‘doorslaan’ genoemd. Als dit vocht bovendien bevriest, kan het onherstelbare schade aanrichten.

Een lekkage

Een lek zorgt voor grote problemen, waaronder ook problemen met vocht. Soms is het lastig om een lek op te sporen, vooral als dit in een van de leidingen is. Vaak zie je vochtplekken rondom de lekkage, maar niet altijd. Zie de oorzaak van het overtollige vocht dan maar eens te vinden … 😕

Een nieuwbouw huis: overtollig bouwvocht

Er wordt tijdens het bouwen van een huis heel wat water gebruikt. Als het huis klaar is, moet alles uitharden en drogen. Verf en behang je te snel, dan creëer je problemen voor later. 

Woon je dus in een nieuwbouwhuis, dan is het extra belangrijk om je huis goed te ventileren.

Een slechte dakconstructie

Een slechte constructie van het dak kan ervoor zorgen dat er water naar binnen druppelt, waardoor er een lekkage ontstaat. Vaak is het dampscherm – of het ontbreken daarvan – hiervan de oorzaak.

Is de luchtvochtigheid te laag, dan is het te droog in huis. Dit merk je aan krimpend hout, gescheurd hout en verschillende lichamelijke klachten, waaronder droge, geïrriteerde ogen en/of een geïrriteerde huid. Ook kun je er een droge hoest van krijgen.

Een te lage luchtvochtigheid komt vaker voor in de winter dan in de zomer. Warme lucht is vochtiger en bovendien transpireren we meer in de zomer. 

Zodra het kouder wordt, zetten we de verwarming aan waardoor de lucht ook uitdroogt.

Wat kun je doen als het te droog is in huis?

Ook hier zijn enkele oplossingen voor!

  1. Bakjes water ophangen

Een hele simpele, maar effectieve oplossing is het ophangen van speciale bakjes met water aan je radiatoren. Dit water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid in je huis. 

Je kunt bovendien ook aromatische oliën toevoegen aan dit water, zodat je huis ook nog eens heerlijk ruikt. 👃

  1. Luchtzuiverende planten in huis

Er zijn planten te koop die niet alleen bijdragen aan een gezellige sfeer in huis, maar ook aan een betere luchtvochtigheid in huis. Deze planten zuiveren bovendien ook de lucht. 

De planten zetten CO₂ om in zuurstof en produceren waterdamp, wat de luchtvochtigheid in huis verhoogt.

Voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn de aloë vera, de lepelplant, de rubberplant, de krulvaren en de graslelie. 

Let wel op als je huisdieren hebt: net als andere planten, zijn sommige van deze planten giftig voor onze trouwe viervoeters. Doe voor je je keuze maakt daarom goed onderrzoek als je huisdieren rond hebt lopen!

  1. Hang een natte doek over de verwarming

Zoals eerder geschreven, hang je een bakje water aan je verwarming om zo de luchtvochtigheid te verbeteren. Heb je geen bakje? Geen nood. Maak een handdoek nat en hang deze over de verwarming.

Vergeet niet af en toe van verwarming te wisselen: als je dit teveel doet op één verwarming, scheurt de lak en bladdert deze af.

  1. Laat je kleding binnen drogen

In de winter heb je vaak geen reden om je was buiten te hangen. Het regent veel en de was ophangen terwijl je het zelf koud krijgt, is ook niet aantrekkelijk. 

Als je huis te droog is, is dit een extra reden om je was binnen op te hangen. Het vocht van je pasgewassen kleding verdampt en de lucht wordt vochtiger. Bovendien ruikt je huis heerlijk naar frisse was!

  1. Zet de verwarming uit

Dit spreekt voor zich, maar veel mensen vergeten het. Zet de verwarming uit als je niet thuis bent. De verwarming droogt alle lucht uit en is de grootste veroorzaker van droge lucht in huis. 

Ook als je slaapt zet je de verwarming uit. Een slimme thermostaat herinnert je via een app eraan deze uit te zetten.

  1. Koop een lucht bevochtiger

Een luchtbevochtiger is de ideaalste manier om de luchtvochtigheid in je huis op peil te krijgen. Deze zijn er in verschillende formaten en uitvoeringen. Een goede luchtbevochtiger heeft verschillende instellingen. 

Een goede luchtreiniger helpt ook bij het op peil houden van de vochtigheidsgraad en heeft meestal een ingebouwde hygrometer.

Wil je in een kleine ruimte de lucht bevochtigen? Dan biedt een goede aromadiffuser een geschikte oplossing. 

Deze zijn vaak ultrasoon en hebben een klein waterreservoir waar je ook een essentiële olie aan toevoegt, waardoor je kamer heerlijk ruikt.

De oorzaak van een te lage luchtvochtigheidsgraad

Meestal veroorzaakt slechte ventilatie een te lage luchtvochtigheid. Zet daarbij de verwarming aan, en je hebt een recept voor .lucht die haast krokant aanvoelt zodra je deze inademt. 😅

Conclusie

Luchtvochtigheid is belangrijk voor een goede gezondheid. Is de luchtvochtigheidsgraad te hoog of te laag, dan kun je last krijgen van allerlei klachten. 

Daarom is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in je huis tussen de 40% en 60% ligt. Hopelijk helpen de bovenstaande tips je hiermee. Bedankt voor het lezen!