Bestenu

Wat is Beter, een LED printer of een Laserprinter?

Beide printen, maar welke is beter? Lees het hier!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is Beter, een LED printer of een Laserprinter?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wist je dat er veel verschillen tussen printers bestaan? Alle soorten en typen leveren andere prestaties dan je zou denken. Je hoeft gelukkig geen printer expert te zijn om een goede keuze te maken, want in deze blog lees je alles over het verschil tussen de LED printer en laserprinter!

Wat is een laserprinter?

Een laserprinter maakt gebruik van lasertechniek en toner om af te drukken. In tegenstelling tot printerinkt is toner een poederachtig spulletje. De verhitting van de laser laat de toner aan het papier kleven en maakt zo jouw printopdracht compleet.

Laserprinters hebben een zakelijk imago omdat ze snel printen, maar die snelheid doet af aan kwaliteit als je in kleur print. Laserprinters zijn dus ideaal om veel zwart-wit documenten te printen, wat precies goed uitkomt als je veel papierwerk hebt.

Wat is een LED printer?

De LED printer lijkt in een aantal opzichten op de laserprinter, maar werkt niet helemaal hetzelfde. Beide printers gebruiken toner in plaats van vloeibare inkt en hebben vergelijkbare afdrukmogelijkheden, maar de LED printer gebruikt LED lampjes in plaats van een laserstraal.

Een andere voordelige eigenschap van de LED printer is de duurzaamheid. De LED printer heeft gemiddeld een stuk minder bewegende onderdelen dan andere printers, waardoor er minder slijtage is. De onderdelen en de hele LED printer gaan dus langer mee.

De verschillen tussen een LED printer en een laserprinter

Je las net al een paar kleine verschillen tussen de LED printer en laserprinter, maar er is meer. Laser en LED werken allebei anders, waardoor je ook uitkomt op wisselende prestaties en kosten.

Prestaties

LED printers zijn nieuwer dan laserprinters en zijn in eerste instantie ook ontworpen als upgrade voor de laserprinter. Technisch gezien werken ze verschillend van elkaar. 

De vervorming die bij laserprinters optreedt heb je bij LED printers bijvoorbeeld geen last van. Het resultaat is een hogere afdrukkwaliteit bij gebruik van een LED printer.

Een LED printer heeft dus minder bewegende onderdelen. De printer wordt daar niet alleen erg onderhoudsvriendelijk van, ook milieuvriendelijker

Dankzij minder beweging komt er minder fijnstof vrij tijdens het printen. Bij een printer denk je waarschijnlijk niet meteen aan milieuvriendelijkheid, maar in dit geval komt dat voordeel wel om de hoek kijken.

Ten slotte heeft de LED technologie minder ruimte nodig dan lasertechnologie en zijn LED printers dus nóg compacter! Laserprinters zijn over het algemeen al wat kleiner dan andere soorten, maar de LED printer is gemiddeld het kleinst.

Kosten

Wanneer het om printen gaat heb je twee kostenposten: de aanschafprijs en de kosten van de inkt of toner. LED en laserprinters maken allebei gebruik van toner. Er zijn dus geen grote verschillen in de afdrukprijs tussen deze twee soorten printers en ze printen allebei een stuk goedkoper dan printers die vloeibare inkt gebruiken.

Als het om de aanschafkosten gaat is dat weer net een ander verhaal. De technologie van LED printers is nieuwer, de printers zijn compacter en de afdrukkwaliteit is hoger. 

Er zijn meer voordelen, maar al met al leiden ze tot een hogere aanschafprijs. Koop je een nieuwe printer, dan is de LED printer gemiddeld duurder dan de laserprinter.

LED printer vs laserprinter: wat is de beste keuze?

Als je even niet op de prijs let, heeft de LED printer meer voordelen dan de laserprinter. Toch hoeft de LED printer niet per definitie de beste keuze voor jou te zijn. Misschien druk je alleen documenten af; dan heb je geen superieure afdrukkwaliteit nodig en is een laserprinter simpelweg goedkoper.

Bedenk voor jezelf dus wat je het meest afdrukt. Hoe vaak je print kan ook een rol spelen. Print je niet zo veel en zijn dat vaak foto’s? Dan is verdieping in de foto printer en all-in-one-printer ook een prima idee. Er zijn veel verschillende soorten printers; meer dan alleen LED en laser.

Conclusie LED printer of laserprinter

Een LED printer biedt al met al een hoop fijne voordelen, maar de vraag is of je die nodig hebt. Misschien is een laserprinter wel ideaal voor jou. Die is bovendien ook goedkoper in aanschaf! Elke soort printer heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus weeg die af tegen de wensen die je voor een printer hebt. Overweeg eventueel ook een inkjetprinter. Bedankt voor het lezen!