Bestenu

Inktjetprinter of Laserprinter, wat is de Beste Keuze?

Printen doen ze allebei, maar welke is beter: een laserprinter of een inktjetprinter?

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Inktjetprinter of Laserprinter, wat is de Beste Keuze?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zoek je naar een nieuwe printer, dan kom je er al snel achter dat er eindeloos veel soorten, subtypen en modellen zijn. De printtechnologie maakt belangrijke verschillen tussen printers, maar wat is beter: inktjet of laser? In deze blog helpen we je om de beste printerkeuze te maken.

Wat is een inktjetprinter?

Een inkjetprinter gebruikt kleine druppeltjes inkt op het papier en drukt dat in het patroon naar keuze. Die inkt haalt de printer uit de welbekende inktcartridges. Hoeveel verschillende kleuren cartridges er in de printer gaan verschilt per model, maar al met al kan dit printertype alle kleuren printen.

De inkjetprinter is niet de snelste, maar is prima voor gebruik in huis. Gekleurde afbeeldingen komen er mooi uit en de meeste huishoudens printen toch geen stapels papier op een regelmatige basis.

Wat is een laserprinter?

De laserprinter werkt weer heel anders: die gebruikt toner om het gewenste patroon op het papier te krijgen. Toner is een poeder, en dus anders dan een inktcartridge waar vloeibare inkt in zit. De laserprinter smelt het poeder in de vorm van de afdruk op het papier en rolt het resultaat de klep uit.

De laserprinter technologie is een stuk sneller, maar heeft enige moeite met kleuren mooi afdrukken. Je print dus makkelijk en snel grote hoeveelheden zwart-wit afdrukken en daarom heeft de laserprinter ook een meer zakelijk imago.

De verschillen tussen een laserprinter en inkjetprinter

Een laserprinter en inkjetprinter werken dus beiden met een verschillende technologie, maar dat is niet het enige verschil. Er zijn ook verschillen in prestaties, aanschafkosten en onderhoudskosten.

Verschillende prestaties

Je kan niet zeggen dat de ene soort printer betere beter werkt dan de ander, maar de verschillende onderliggende technieken leveren wel verschillende prestaties op. 

De kwaliteit zal ook altijd per model verschillen. Toch valt er zeker wat zinnigs te zeggen over de prestatieverschillen tussen laserprinters en inktjetprinters.

Heb je het over documenten en ander zwart-wit drukwerk, dan merk je geen verschil in afdrukresolutie tussen de twee soorten. In de snelheid merk je wel duidelijk verschil: een laserprinter is een stuk sneller en drukt in een korte 2,5 seconden een document af!

Heb je het over kleurenprint, dan is de laserprinter nog steeds sneller, maar zeker niet mooier. De resolutie en kwaliteit van een gekleurde afbeelding ligt bij een laserprinter gemiddeld een stuk lager. De inkjetprinter drukt afbeeldingen en kleuren toch echt beter af.

Verschillende kosten

Een printer moet goed afdrukken, maar een mild kostenplaatje is ook altijd mooi meegenomen. In de vergelijking tussen laser en inktjet zie je duidelijk dat de kosten anders verdeeld zijn.

De laserprinter is namelijk duurder in aanschaf, maar goedkoper in onderhoud. Je investeert iets meer in de technologie en krijgt daarvoor terug dat toner goedkoper is dan inkt. Als kers op de taart gaan tonercartridges ook nog eens een stuk langer mee dan inktcartridges!

Bij de inktjetprinter is het precies andersom: je koopt al een model voor een paar tientjes, maar de inktpatronen gaan een stuk sneller leeg en zijn ook nog eens duurder.

De luxere soorten zoals de all-in-one printer en foto printer drukken kleur perfect af, maar verbruiken ontzettend veel inkt. Als je weinig print vallen de inktkosten mee, maar hoe meer je print, des te duurder het wordt.

Laserprinter vs inktjetprinter: welke is de beste?

Er is er niet een de beste, maar er is wél een type printer die het beste bij jou past. Of een laserprinter of inkjetprinter de beste keuze is hangt dus af van het printgedrag bij jou in huis.

Print je niet zo veel en meestal in kleur? Dan komt een inkjetprinter je het beste uit, zowel qua kwaliteit als de prijs. De kleuren worden in mooie kwaliteit afgedrukt en met weinig prints hoef je niet vaak de cartridge te vervangen of bij te vullen.

Laserprinters hebben een meer zakelijk imago, en dat is eigenlijk ook niet zo gek: als je op regelmatige basis veel zwart-wit documenten afdrukt, is de laserprinter het snelst én meest voordelig.

Heb je veel printwerk dat ook nog eens gekleurd is? Dan zijn de voor- en nadelen van de laser en inktjet moeilijk af te wegen en kun je je beter verdiepen in specifieke modellen. Goede voorbeelden zijn de inkjetprinter met een extra grote inkttank, of juist een laserprinter met een focus op kleur.

Conclusie laserprinter vs inktjetprinter

Het kost even wat moeite om alle voor- en nadelen af te wegen, maar de beste printer kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bekijk de verschillende eigenschappen en het wordt al snel duidelijk wat het beste bij jou past!