Bestenu

Laptop Dichtklappen of Uitzetten: Wat is Beter?

Moet je je laptop dichtklappen of uitzetten? Ontdek hoe beide opties de prestaties en de levensduur van je batterij beïnvloeden in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Laptop Dichtklappen of Uitzetten: Wat is Beter?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wat is beter: een laptop dichtklappen of uitzetten? Dit lijkt misschien een triviale kwestie, maar in werkelijkheid heeft je keuze impact op zowel de prestaties van je laptop als de levensduur van de batterij.

Je wilt snel werken, maar tegelijkertijd wil je ook een batterij die lang meegaat. Laten we onderzoeken of je laptop dichtklappen of uitzetten beter is.

Belangrijkste punten:

  • Het dichtklappen van je laptop zet deze in slaapstand, waardoor je snel weer aan de slag kunt, maar het verbruikt nog steeds stroom
  • Je laptop uitzetten zorgt dat alles afsluit en geen stroom verbruikt, maar het opnieuw opstarten kost meer tijd.
  • Zowel het dichtklappen als het uitzetten van je laptop heeft invloed op de prestaties en delevensduur van de batterij.

De basis: uitzetten of in slaapstand?

Wanneer je klaar bent met je laptop, heb je twee keuzes: je kunt je laptop dichtklappen of helemaal uitzetten. Maar wat betekenen deze keuzes precies? Als je je laptop dichtklapt, gaat deze in de slaapstand. Je laptop schakelt de harde schijf en het beeldscherm uit, maar het RAM-geheugen blijft actief. 

Hierdoor start je laptop snel op en kun je verder waar je gebleven was. Het nadeel is dat je laptop nog steeds stroom verbruikt, ook al is het minder dan wanneer deze volledig aanstaat. Experts noemen dit ook wel sluipverbruik

Aan de andere kant, als je je laptop uitzet, sluit je alles af. Het RAM-geheugen wist zichzelf, dus als je je laptop weer aanzet, start alles opnieuw op. Dit proces kost meer tijd dan uit de slaapstand komen, maar het betekent ook dat je laptop geen stroom verbruikt als hij uitstaat. 

Overigens, als je meer wilt weten over een specifiek type laptop, check dan eens dit artikel over wat een chromebook is of lees meer over de beste  gaming-laptop en laptop voor fotobewerking.

De impact op de prestaties

Als je je laptop in de slaapstand zet, leidt dit tot een snellere opstarttijd, maar het kan ook leiden tot een langere levensduur van de batterij als je laptop niet aan de lader hangt. 

Dichtklappen en de prestaties van je laptop

Het dichtklappen van je laptop is handig als je snel weer aan het werk wilt. Je kunt meteen verder waar je gebleven was, zonder te wachten op het opstartproces. 

Echter, als je veel programma's open hebt staan, kan dit de prestaties van je laptop beïnvloeden. De processen die op de achtergrond draaien, kunnen het RAM-geheugen vullen, waardoor je laptop trager wordt. 

Helaas ben ik er zelf ook wel eens schuldig aan. Ik sluit mijn laptop enkele dagen niet af waardoor deze ontzettend traag wordt. Na een herstart merk ik dat alles weer soepel werkt.

En als je je afvraagt hoe je je wifi versnelt: ook hier helpt een herstart soms om eventuele verbindingsproblemen op te lossen.

Uitzetten en de prestaties van je laptop

Het uitzetten van je laptop kan wat meer tijd kosten bij het opstarten, maar het zorgt er ook voor dat je met een schone lei begint. Je sluit alle programma's af en wist het RAM-geheugen, waardoor je laptop soepeler draait.

Bovendien, als je je laptop regelmatig uitzet, krijgt het besturingssysteem de kans om belangrijke updates te installeren, wat de prestaties en veiligheid van je laptop verbetert. 

De invloed op de batterijduur

Als je, net als ik, je laptop dagelijks gebruikt, vraag je je waarschijnlijk af wat de beste manier is om je batterijduur te optimaliseren. Laten we eens kijken hoe zowel het dichtklappen als het uitzetten van je laptop de batterijduur kan beïnvloeden. En hoe je dit verlengt.

De batterijduur na het dichtklappen van je laptop

Dichtklappen is handig, maar niet vriendelijk voor je batterij. Je laptop verbruikt nog steeds energie. Hoewel dit minder is dan tijdens normaal gebruik, verkort het op de lange termijn je batterijduur.

De batterijduur na het uitzetten van je laptop

Het volledig uitzetten van je laptop is als een welverdiende nachtrust voor je batterij. Geen energieverbruik, geen stress. Het geeft je batterij de kans om volledig tot rust te komen en draagt bij aan een langere levensduur.

Is dichtklappen schadelijk voor de levensduur van je laptop?

Je laptop dichtklappen en in slaapstand laten kan op de lange termijn invloed hebben op de levensduur. Omdat je laptop nog steeds stroom verbruikt, blijft hij helpt, maar het is niet de ultieme oplossing.

Verlengt uitzetten de levensduur van je laptop?

Het volledig uitzetten van je laptop geeft alle onderdelen de kans om af te koelen en te rusten, wat bijdraagt aan een langere levensduur. 

Wanneer is het beter om je laptop uit te zetten?

Het uitzetten van je laptop is aan te raden als je je laptop zelden gebruikt, als je de levensduur van je batterij wilt verlengen of als je laptop zich vreemd gedraagt. Het is ook een goede gewoonte om je laptop uit te zetten voordat je je beeldscherm schoonmaakt, om veiligheidsredenen.

Conclusie

Zowel het dichtklappen als het uitzetten van je laptop heeft zijn eigen voordelen en nadelen. De beste keuze hangt af van je specifieke behoeften en situatie. 

Het dichtklappen van je laptop is handig als je snel weer aan het werk wilt, terwijl het uitzetten van je laptop beter is voor de levensduur van je batterij en bijdraagt aan een betere algehele prestatie. Lees vooral verder op onze website voor meer handige artikelen.