Bestenu

Je Beeldscherm Schoonmaken Doe je Zo

Verleng de levensduur van je apparaat en verbeter de prestaties met regelmatige schermreiniging! Gebruik een microvezeldoekje en geschikte reinigingsmiddelen voor een effectieve reiniging. Ontdek meer in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je Beeldscherm Schoonmaken Doe je Zo

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De helderheid, zichtbaarheid en beeldkwaliteit verbeteren, de levensduur van het scherm verlengen, een hygiënische omgeving behouden en een prettige kijk- of werkervaring creëren. Klink goed, toch? Daarom is je beeldscherm schoonmaken zo belangrijk. 

In dit artikel vertel ik je precies hoe je het beeldscherm van je laptop, monitor of tv het beste schoonmaakt. Blijf lezen en ontdek hoe je die nare vingerafdrukken en vlekken verwijdert met eenvoudige stappen en alledaagse producten. 😄

Belangrijke punten:

 • Regelmatig je beeldscherm schoonmaken, verlengt de levensduur van je apparaat en verbetert de prestaties.
 • Het gebruik van een microvezeldoekje en een geschikt schoonmaakmiddel is essentieel voor een effectieve reiniging en het voorkomen van schade.
 • Door je beeldscherm regelmatig schoon te maken en beschermende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van een beschermhoes, blijft je scherm langer schoon.

De basis van een beeldscherm schoonmaken

Het schoonmaken van je beeldscherm is meer dan een esthetische keuze. Het draagt bij aan de levensduur en prestaties van je apparaat. Een schoon scherm zorgt voor een helder beeld, wat je ogen minder belast. Ook voorkomt het de ophoping van vuil en stof dat in de loop van de tijd de werking van je apparaat kan belemmeren.

Daarom is het belangrijk om je beeldscherm regelmatig schoon te maken. Dit geldt voor vrijwel ieder apparaat met een scherm, maar in artikel heb ik het over het scherm van je tv, laptop en monitor. Het schoonmaken van je laptop, monitor of tv verlengt de levensduur ervan aanzienlijk.

Waarom is het belangrijk om je beeldscherm schoon te houden?

Stof en vuil beïnvloeden de prestaties van je scherm. Ze hopen zich op en belemmeren de koeling van je apparaat, wat op zijn beurt weer leidt tot oververhitting. Bovendien beïnvloedt een vuil scherm de helderheid en kleurweergave, wat je kijkervaring vermindert. 

Maar er zijn ook mogelijke hygiënische redenen om je scherm schoon te maken. Er hopen zich bacteriën op op het scherm en stof kan allergische reacties veroorzaken.

Wat je nodig hebt om je scherm schoon te maken

Om je scherm goed schoon te maken, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn zacht en pluisvrij, ideaal voor het schoonmaken van je scherm. 

Je hebt ook een geschikt schoonmaakmiddel nodig. Sommige mensen zweren bij speciale schermreinigers, terwijl anderen liever een mengsel van gedestilleerd water en witte azijn gebruiken. 

Het is belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt om krassen en andere schade aan je scherm te voorkomen

 1. Start met de juiste schoonmaakmiddelen kiezen

Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het schoonmaken van je beeldscherm. Sommige beschadigen je scherm of laten strepen achter. Het is daarom belangrijk om de juiste producten te kiezen. 

Voor de meeste schermen is een mengsel van gedestilleerd water en witte azijn of een speciale schermreiniger een goede keuze. Vermijd alles dat alcohol, ammoniak of schurende ingrediënten bevat, aangezien deze je scherm beschadigen.

De do’s en don’ts 

Do's:

 • Gebruik een microvezeldoekje
 • Gebruik gedestilleerd water en witte azijn of een speciale schermreiniger
 • Spuit het schoonmaakmiddel op het doekje, niet direct op het scherm

Don'ts:

 • Gebruik geen ruwe doekjes of papieren handdoeken
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die alcohol, ammoniak of schurende ingrediënten bevatten
 • Gebruik geen te veel water of schoonmaakmiddel

Het is belangrijk om te weten dat sommige schoonmaakmiddelen je scherm beschadigen. Alcohol en ammoniak tasten bijvoorbeeld de antireflecterende coating op sommige schermen aan.

Te veel water sijpelt in je apparaat en veroorzaakt kortsluiting. Daarom is het beter om een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel op een doekje te spuiten en dit te gebruiken om je scherm schoon te maken.

Waarom een microvezeldoekje je beste vriend is

Microvezeldoekjes zijn ware helden als het gaat om het schoonmaken van beeldschermen. Maar waarom is dat zo? Het antwoord ligt in de structuur van de doekjes.

Ultrafijne vezels, veel fijner dan een mensenhaar, vormen de doekjes. Deze vezels nemen vuil, stof en vet beter op dan gewone doekjes. Bovendien laten ze geen pluisjes of strepen achter, waardoor je scherm er na het schoonmaken weer piekfijn uitziet. 

Het gebruik van een microvezeldoekje is simpel. Maak het doekje licht vochtig. Veeg vervolgens zachtjes over het scherm in een gelijkmatige beweging. Gebruik geen cirkelvormige bewegingen, want dit kan strepen veroorzaken.

 1. Je beeldscherm schoonmaken: stap-voor-stap handleiding

Het schoonmaken van je beeldscherm is geen hogere wiskunde. Het is wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet volgen om beschadigingen te voorkomen. 👇

Hoe maak je een beeldscherm van een laptop of monitor schoon?

Het schoonmaken van een laptopscherm vraagt om een zorgvuldige aanpak. Volg deze stappen om je laptop veilig schoon te maken:

 1. Zet de laptop uit en koppel alle kabels los.
 2. Neem een microvezeldoekje en maak deze licht vochtig. 
 3. Veeg voorzichtig over het scherm in een gelijkmatige beweging.
 4. Laat het scherm volledig drogen voordat je de laptop weer aanzet.

Let op: druk niet te hard op het scherm tijdens het schoonmaken. Dit leidt mogelijk tot dode pixels.

Hoe maak je een tv-scherm schoon?

Ook je tv-scherm heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Volg deze stappen voor een stralend resultaat:

 1. Zet de tv uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Maak een microvezeldoekje licht vochtig. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, deze tasten het scherm aan.
 3. Veeg voorzichtig over het scherm, van boven naar beneden.
 4. Laat het scherm volledig drogen voordat je de tv weer aanzet.

Zorg ook hier dat je niet te veel druk uitoefent op het scherm. Dit kan leiden tot permanente schade.

Tips voor het onderhouden van een schoon beeldscherm

Een schoon beeldscherm is niet alleen prettiger om naar te kijken, maar verlengt ook de accuduur van je laptop. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een schoon beeldscherm: 

 • Maak je beeldscherm regelmatig schoon. Hoe vaker je het schoonmaakt, hoe minder vuil zich ophoopt.
 • Gebruik eventueel een beschermhoes of -kap als je je apparaat niet gebruikt. Dit houdt stof en vuil op afstand.
 • Vermijd het aanraken van je scherm. Vingerafdrukken veroorzaken hardnekkige vlekken.

Met deze tips blijft je beeldscherm langer schoon en geniet je volop van een helder en schoon beeld. Veel kijkplezier! 👀

Hoe vaak maak je je beeldscherm schoon?

Het antwoord varieert. Als je je apparaat dagelijks gebruikt, dan is een wekelijkse schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Maar gebruik je je apparaat minder frequent, dan kan een tweewekelijkse of zelfs maandelijkse schoonmaakbeurt voldoende zijn.

Extra tips

Wil je je beeldscherm langer schoon houden? Dat kan! Probeer je scherm zoveel mogelijk vrij te houden van stof en ander vuil. 

Dit kan je doen door een beschermhoes te gebruiken als je je apparaat niet gebruikt. Een andere tip is om je handen te wassen voor je je apparaat gebruikt. Op die manier voorkom je dat er vet en ander vuil op je scherm terechtkomt.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van beeldschermen

Er zijn veel vragen over het schoonmaken van beeldschermen. Hier beantwoorden we de meest voorkomende.

Kun je een beeldscherm schoonmaken met azijn?

Ja, je kunt een beeldscherm schoonmaken met azijn. Azijn is een en mild schoonmaakmiddel dat vet en vuil effectief verwijdert. Let wel op: gebruik nooit pure azijn, maar verdun het altijd met water. Te sterke azijn kan je scherm beschadigen.

Wat zijn aanraders en afraders voor het schoonmaken van je scherm?

Aanraders zijn het gebruik van een microvezeldoekje en een mild schoonmaakmiddel. Afraders zijn het gebruik van schurende doekjes of agressieve schoonmaakmiddelen, deze beschadigen je scherm. 

Het is ook af te raden om te veel druk op je scherm uit te oefenen tijdens het schoonmaken. Een goede 15 inch laptop of een laptop voor fotobewerking kan bijvoorbeeld een vrij kwetsbaar scherm hebben, wees daarom voorzichtig!

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter idee van hoe je je beeldscherm schoonmaakt op een veilige en effectieve manier. Het schoonmaken van je scherm is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van prestatie en efficiëntie. Een schoon scherm verlengt de levensduur van je apparaat en verbetert je productiviteit te verbeteren. 

En onthoud: gebruik altijd de juiste materialen en technieken om je beeldscherm schoon te maken. Verkeerd schoonmaken doet al snel meer kwaad dan goed. 

Bedankt voor het lezen en als je meer tips en trucs wilt voor een beter gebruik van je apparaten, check dan de andere artikelen op onze website. Veel leesplezier! 😊