Bestenu

Je Laptop Schoonmaken doe je Zo!

Een schone laptop is niet alleen prettig om te gebruiken, maar werkt ook beter en gaat langer mee. Ontdek hoe je je laptop op de juiste manier schoonmaakt met onze stap-voor-stap handleiding en tips om veelgemaakte fouten te vermijden. Lees meer in dit artikel.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Laptop Schoonmaken doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Stel je voor, je zit in een belangrijke online meeting en je laptop begint opeens te haperen. Je hebt geen idee waarom. Toch is de oorzaak vaak simpeler dan je denkt. De oplossing? Maak je laptop regelmatig schoon! Het schoonmaken van je laptop zorgt ervoor dat deze beter presteert en langer meegaat. 

Hoe je dat doet? Dat leg ik je hieronder uit. Van de juiste reinigingsproducten tot een stap-voor-stap handleiding om elk deel van je laptop grondig schoon te maken. Of je nu een gaming-laptop hebt of een simpele werk-laptop, deze gids heeft alles wat je nodig hebt. 😊

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een schone laptop werkt beter, gaat langer mee en is gezonder om te gebruiken.
  • Gebruik dejuiste schoonmaakproducten zoals een microvezeldoek, perslucht en speciale reinigingsoplossingen voor elektronica.
  • Volg een stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van elk onderdeel van je laptop en vermijd veelgemaakte fouten.

Waarom is het belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom je je laptop regelmatig schoon moet maken. Het antwoord is simpel: een schone laptop werkt beter en gaat langer mee. Stof en vuil hoopt zich op in je laptop en dit leidt tot oververhitting, verminderde prestaties en zelfs permanente schade aan je laptop. 

Daarbij komt nog dat het veel prettiger werkt op een schone laptop. Neem daarom altijd even de tijd om je laptop schoon te maken voordat je deze dichtklapt of afsluit

De gevolgen van een vieze laptop

Een vuile laptop is niet alleen schadelijk voor je apparaat, maar ook voor je gezondheid. Stof en vuil in je laptop zijn volgens experts broedplaatsen voorbacteriën en veroorzaken allergieën en infecties. 

Bovendien ziet een vieze laptop er onaantrekkelijk uit. Als je je laptop schoonhoudt, ziet hij er beter uit en werkt hij beter. Een win-win situatie!

Hoe vuil invloed heeft op de prestaties

Stof en vuil blokkeren de koelventilatoren, waardoor je laptop oververhit raakt en trager werkt. Dit kan op zijn beurt leiden tot frequente crashes en zelfs permanente schade aan je hardware. Het schoonhouden van je laptop is daarom essentieel voor optimale prestaties.

Benodigheden

Laten we beginnen met de basis: wat heb je nodig om je laptop schoon te maken?  Een paar essentiële schoonmaakproducten zijn een microvezeldoek, perslucht en een reinigingsoplossing. 

Het microvezeldoekje gebruik je voor het afvegen van oppervlakken, de perslucht is handig voor het schoonblazen van je toetsenbord en de reinigingsoplossing gebruik je voor hardnekkige vlekken. 

Als je van plan bent om grondig schoon te maken, is het ook een goed idee om je laptop accu te kalibreren

Wat je niet moet gebruiken bij het schoonmaken van je laptop

Voordat we beginnen, laten we een belangrijke waarschuwing bespreken. 😱 Niet alle reinigingsproducten zijn goed voor je laptop. Sterker nog, sommige zijn zelfs schadelijk. Agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel of ammonia beschadigen je laptop. 

Ook water is een grote no-go. Het risico op kortsluiting is simpelweg te groot. Gebruik dus geen water of agressieve reinigingsmiddelen bij het schoonmaken van je laptop!

Stap-voor-stap je laptop schoonmaken

Laten we beginnen met de schoonmaak. Ik geef je een gedetailleerde, stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van elke component van je laptop, van het toetsenbord tot het scherm. Of je nu een goede gaming-laptop hebt of een simpele werk-laptop, deze tips zijn voor iedereen!

Het toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord is een belangrijk en delicaat onderdeel van je laptop. 
Stof, kruimels en ander vuil nestelen zich gemakkelijk tussen de toetsen. Het is essentieel om dit voorzichtig en zorgvuldig te reinigen. 

Gebruik een spuitbus met perslucht om vuil en stof te verwijderen. Voor hardnekkig vuil gebruik je een zachte, droge tandenborstel. Onthoud: wees geduldig en voorzichtig!

Het touchpad reinigen

Het touchpad is een ander gebied dat snel vies wordt, vooral door vingerafdrukken. Gebruik een microvezeldoekje en wat isopropylalcohol om het touchpad voorzichtig te reinigen. 

Om schade te voorkomen, zorg ik er altijd voor dat het doekje niet te nat is. Wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging tot alle vlekken zijn verdwenen. Gebruik niet te veel kracht!

Het scherm schoonmaken

Je maakt het gevoelige scherm van je laptop met zorg schoon. Gebruik een speciale schermreiniger of een mengsel van gedistilleerd water en witte azijn. 

Spuit de oplossing op een microvezeldoekje, nooit direct op het scherm. Wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging tot het scherm schoon is. Het is belangrijk het scherm niet te nat te maken. Voorkom dat vocht in de landen sijpelt. 

Wil je weten wat beter is, slaap- of sluimerstand, lees dat dit artikel.

De buitenkant van je laptop schoonmaken

Als laatste, de buitenkant van de laptop. Hier gebruik je een licht vochtige doek om het oppervlak voorzichtig af te vegen. Zorg dat je aandacht besteedt aan de verschillende materialen en texturen. Gebruik geen water of reinigingsmiddelen die de behuizing beschadigen.

Veelgemaakte fouten 

Het is gemakkelijk om te enthousiast te zijn met een vochtige doek. Vergeten je laptop uit te zetten? Oeps, niet goed. Laten we deze fouten eens onder de loep nemen en bekijken hoe we ze kunnen vermijden. 

Hier is trouwens ook een handige link naar "7 manieren om je wifi te verbeteren", wat zeker van pas kan komen als je laptop weer helemaal schoon en klaar voor gebruik is!

Extra tips voor het onderhoud 

Het schoonmaken van je laptop is slechts een deel van het onderhoud. Regelmatige software updates en het vermijden van extreme temperaturen zijn ook belangrijk. Als je meer wilt weten over verschillende soorten laptops, bekijk dan eens deze gids over Chromebooks.

Hoe houd je je laptop langer schoon?

Gebruik een laptop hoes om stof en vuil buiten te houden. Probeer eten en drinken weg te houden van je laptop. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral met een kop koffie in de buurt!️

Conclusie

Regelmatig je laptop schoonmaken verlengt de levensduur en verbetert de prestaties. Het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Met de juiste producten en de juiste technieken is je laptop in een mum van tijd weer als nieuw. 

Vergeet echter niet: onderhoud houdt niet op bij het schoonmaken. Regelmatige software-updates, het vermijden van extreme temperaturen en het gebruiken van een laptophoes zijn allemaal cruciaal voor het behoud van je laptop. 

Zorg daarom goed voor je laptop! Voor nog meer tips en trucs voor het optimaliseren van je laptopervaring: blijf vooral verder lezen op onze website. Succes!