Wat is de beste 15 inch Laptop van 2024?

Redactionele richtlijnen /

- Laatste update: 14 april, 2024

Het kopen van een goede 15 inch Laptop is een ingewikkelde opdracht. Wat is de beste 15 inch Laptop van 2024? Na het testen van 2223 15 inch Laptops kwam de Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A als beste getest uit onze 15 inch Laptop-test.
We hebben gekeken naar de specificaties van de 15 inch Laptops, ervaringen van gebruikers, meningen van 23 15 inch Laptops-experts en meer. Nieuwsgierig naar alternatieven, voor- en nadelen en een behulpzame 15 inch Laptop-koopgids? Blijf dan vooral lezen!

De top 10 beste 15 inch Laptops

1Score: 9.7
Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Beste 15 inch laptop
Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Apple
Ga naar laagste prijs
2Score: 9.5
Dell XPS 15 9510 (2021)
De beste keuze voor liefhebbers van Windows
Dell XPS 15 9510 (2021)
Dell
Ga naar laagste prijs
3Score: 9.4
Dell G5 15 SE
Dell G5 15 SE
Dell
Ga naar laagste prijs
4Score: 9.3
Razer Blade 15 (2022)
Razer Blade 15 (2022)
Razer
Ga naar laagste prijs
5Score: 9.2
Acer Swift 3 OLED (2022)
Acer Swift 3 OLED (2022)
Acer
Ga naar laagste prijs
6Score: 9.2
Apple MacBook Pro 16 (2021)
Apple MacBook Pro 16 (2021)
Apple
Ga naar laagste prijs
7Score: 9
Microsoft Surface Laptop 5
Microsoft Surface Laptop 5
Microsoft
Ga naar laagste prijs
8Score: 9.1
Asus Zenbook Pro 16X OLED
Asus Zenbook Pro 16X OLED
Asus
Ga naar laagste prijs
9Score: 9
MacBook Air 15-inch
MacBook Air 15-inch
Apple
Ga naar laagste prijs
10Score: 8.8
Acer Aspire 5 (2022)
Acer Aspire 5 (2022)
Acer
Ga naar laagste prijs
hero illustration

De Bestenu 15 Inch Laptop Koopgids

De beste 15 inch laptop combineert draagbaarheid en uitstekende prestaties. Op welke specificaties je moet letten en welk model bij jou past, ontdek je in de koopgids.

Voordelen van een 15 inch laptop

Een 15 inch laptop heeft enkele voordelen ten opzichte van andere formaten laptops:

 • Schermgrootte: Een 15 inch laptop heeft een relatief groot scherm, wat het bekijken van video's, foto's of andere visuele content prettiger maakt dan op een kleiner scherm.
 • Draagbaarheid: Een 15 inch laptop is meestal licht en compact genoeg om gemakkelijk mee te nemen in een tas of rugzak.
 • Veelzijdigheid: Een 15 inch laptop biedt voldoende ruimte om zowel productief als creatief te zijn. Je kunt er gemakkelijk op werken, maar het biedt ook voldoende ruimte voor het bekijken van video's en het spelen van games.
 • Toetsenbord en touchpad: Een 15 inch laptop heeft doorgaans een groter toetsenbord en touchpad dan kleinere laptops, wat het typen en navigeren op de laptop gemakkelijker en comfortabeler maakt.
 • Prijs: Een 15 inch laptop is vaak betaalbaarder dan grotere laptops met vergelijkbare specificaties, terwijl het nog steeds voldoende prestaties biedt voor dagelijks gebruik.

Gemiddelde specificaties

De specificaties van een gemiddelde 15 inch laptop variëren afhankelijk van het merk en model, maar over het algemeen hebben ze vergelijkbare prestaties en specificaties.

Een gemiddelde 15 inch laptop heeft meestal een Intel of AMD-processor, met snelheden variërend van ongeveer 1,6 GHz tot 4 GHz. Het geheugen van een 15 inch laptop varieert meestal van 8 GB tot 16 GB. Sommige laptops kunnen tot 32 GB geheugen hebben. 

De opslagcapaciteit van een 15 inch laptop varieert meestal van 256 GB tot 1 TB, hoewel sommige laptops zelfs tot 2 TB aan opslagruimte kunnen hebben.

Naast deze specificaties hebben 15 inch laptops meestal een Full HD-scherm met een resolutie van 1920 × 1080 pixels, al hebben sommige laptops hogere resoluties. De laptops hebben ook vaak een ingebouwde grafische kaart en een batterijduur van ongeveer 6-8 uur, afhankelijk van het gebruik.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze specificaties variëren afhankelijk van het merk en model van de laptop en dat er meer krachtige en minder krachtige laptops beschikbaar zijn binnen de categorie van 15 inch laptops. 

Verschillende soorten 15 inch laptops

Er zijn verschillende soorten 15 inch laptops op de markt, elk met hun eigen kenmerken en verschillen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen 15 inch laptops en hun verschillen:

 • Traditionele laptops: Dit zijn de standaard laptops die de meeste mensen kennen. Ze hebben een scharnierend scherm en een toetsenbord en touchpad aan de voorkant. Ze zijn meestal geschikt voor algemeen gebruik en variëren in grootte, gewicht en specificaties.
 • 2-in-1-laptops: Dit zijn laptops die kunnen worden omgezet in tablets door het scherm om te klappen of los te koppelen. Ze zijn ideaal voor mensen die zowel een laptop als een tablet willen hebben en bieden meer flexibiliteit in hoe ze worden gebruikt.
 • Gaming laptops: Deze laptops zijn ontworpen voor gamers en hebben krachtigere specificaties, zoals een krachtige grafische kaart, zwaardere processor en meer geheugen. Ze zijn meestal ook groter en zwaarder dan traditionele laptops.
 • Ultrabooks: Dit zijn lichtgewicht en dunne laptops die zijn ontworpen voor draagbaarheid. Ze hebben meestal een langere batterijduur en zijn ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn.
 • Werkstations: Deze laptops zijn ontworpen voor professionele doeleinden, zoals videobewerking, 3D-modellering en andere veeleisende taken. Ze hebben krachtige specificaties en zijn meestal duurder dan traditionele laptops.

Uitvoeren van zwaardere taken

Het antwoord hangt af van het specifieke model en de specificaties van de 15 inch laptop. Over het algemeen zijn 15 inch laptops geschikt voor lichte tot middelzware taken, zoals internetten, tekstverwerking en het bekijken van video's. 

Echter, als je van plan bent om intensief gebruik te maken van je laptop, zoals gamen of videobewerking, dan zijn er enkele factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een 15 inch laptop.

Een krachtige processor en grafische kaart zijn belangrijk voor gamen en videobewerking, dus het is belangrijk om te kijken naar laptops met krachtige specificaties in deze gebieden. Een 15 inch laptop met een krachtige processor en grafische kaart zal over het algemeen duurder zijn dan een laptop met minder krachtige specificaties.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de koeling van de laptop, omdat intensief gebruik kan leiden tot oververhitting en lagere prestaties. Sommige laptops hebben krachtige ventilatoren en koelsystemen om de temperatuur te regelen en optimale prestaties te behouden.

Upgraden van de laptop

Het is meestal mogelijk om een 15 inch laptop te upgraden door het geheugen of de harde schijf te vervangen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle laptops even makkelijk te upgraden zijn, en het is altijd het beste om de handleiding van je specifieke laptop te raadplegen om te zien welke upgrades mogelijk zijn en hoe je ze kunt uitvoeren.

Als het gaat om het upgraden van het geheugen, is het belangrijk om te weten welk type geheugen de laptop gebruikt en hoeveel geheugen er is geïnstalleerd. Vervolgens kun je beslissen hoeveel geheugen je wilt toevoegen en welk type geheugen compatibel is met je laptop.

Het vervangen van de harde schijf is ook mogelijk, en kan een manier zijn om de opslagcapaciteit van je laptop te vergroten. Het is belangrijk om te weten welk type harde schijf of solid state drive (SSD) compatibel is met je laptop en hoe je de oude harde schijf kunt verwijderen en de nieuwe kunt installeren.

In het algemeen geldt dat het upgraden van je laptop geen garantie is voor betere prestaties, en het is altijd het beste om de handleiding te raadplegen en een professional te raadplegen als je niet zeker weet wat je doet. Bovendien kan het upgraden van je laptop de garantie ongeldig maken, dus het is belangrijk om dit aspect te overwegen voordat je besluit om upgrades uit te voeren.

hero illustration

Hoe testen we 15 inch Laptops?

Om de beste 15 inch Laptop te vinden, hebben we een unieke testmethode ontwikkeld. We geloven in een objectieve vergelijking en betrouwbaar productadvies. We beginnen ons onderzoek met het verzamelen van onafhankelijke test- en productdata. Voor deze 15 inch Laptop-test hebben we 2223 15 inch Laptops vergeleken.

illustration

Het eerste criterium in onze 15 inch Laptop-test noemen we 'expertconsensus'. We hebben drieëntwintig externe expertwebsites waar we data verzamelen. De belangrijkste eis waar we deze websites op uitkiezen is het gebruik van een onafhankelijk testlab. We verzamelen de resultaten van deze 15 inch Laptop-experts en testers in onze database.

illustration

Naast het verzamelen van testdata, bepalen onze interne 15 inch Laptop-experts ook welke specificaties van belang zijn bij het kopen van de beste 15 inch Laptop in 2024. We combineren deze informatie met de feedback en recensies van ruim 3 miljoen reviews op 6 verschillende webwinkels, populariteitsgegevens en meer, om uiteindelijk 2223 15 inch Laptops te wegen, beoordelen en te evalueren. Deze data-analyse laten we over aan een complex statistisch model om vooroordelen te voorkomen.

illustration
hero illustration

De beste 15 inch Laptops op een rij

1. Beste 15 inch laptop: Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.7 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.76
Functionaliteit
9.25
Gebruiksgemak
9.94
Ik ben enthousiast over de Apple MacBook Air 15-inch M2! Met een startprijs van $1,299 biedt deze laptop een groter scherm en een stevig ontwerp. Met een 8-core CPU, 10-core GPU en de mogelijkheid om het RAM-geheugen en de opslag uit te breiden, ben ik in staat om aan al mijn behoeften te voldoen. Met een gewicht van 3,3 pond en een dun profiel is deze laptop zeer draagbaar. De zes luidsprekers, 1080p FaceTime HD-camera en ruime touchpad zijn opmerkelijke verbeteringen. Volgens Tom's Guide heeft deze laptop een lange batterijduur van bijna 15 uur, wat het een van de langst meegaande laptops maakt die ze hebben getest. Het 15-inch display biedt voldoende ruimte voor werk, films en gaming, met een scherpe resolutie en uitstekende kleurnauwkeurigheid, zoals benadrukt door een andere review van Tom's Guide.

De MacBook Air 15-inch biedt een groter scherm zonder de hoge kosten van een pro-level laptop, waardoor het aantrekkelijk is voor degenen die op zoek zijn naar een groter display. Sommigen vinden misschien dat de prestatieverbeteringen ten opzichte van het 13-inch model minimaal zijn, aangezien beide de M2-chip hebben en vergelijkbaar hebben gescoord in de Geekbench 5 CPU-test, zoals opgemerkt door Tom's Guide. Voor degenen die niet zwaar betrokken zijn bij foto- of videobewerking, zijn de prestatieverschillen misschien niet significant. De minimale poortselectie, met slechts twee USB-C-poorten, MagSafe-opladen en een koptelefoonaansluiting, kan een beperking zijn voor sommigen, hoewel de draagbaarheid en goed gebouwde ontwerp het nog steeds een aantrekkelijke keuze maken, vooral voor degenen die overwegen over te stappen van Windows naar Mac, zoals benadrukt door Mashable.

In vergelijking met andere laptops valt de MacBook Air 15-inch op vanwege het grotere display, de uitbreidbare RAM- en opslagopties en de lange batterijduur. Hoewel het mogelijk geen significante prestatieverschillen biedt ten opzichte van het 13-inch model, maakt de betaalbaarheid in vergelijking met de MacBook Pro-modellen, met een startprijs van $1,299, het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die een groter scherm willen zonder het hogere prijskaartje. De energiezuinigheid, heldere audiokwaliteit en zeer responsieve touchpad van de MacBook Air zorgen voor een gebruiksvriendelijke ervaring, waardoor het een overtuigende reden is om over te stappen van Windows naar Mac, zoals uitgedrukt door Mashable.

Samengevat, de Apple MacBook Air 15-inch M2 biedt een sterke optie voor gebruikers die een grotere MacBook Air zoeken met een balans tussen prestaties, draagbaarheid en betaalbaarheid. Het grotere display, de uitbreidbare opties en de lange batterijduur maken het een opvallende keuze voor degenen die schermruimte en productiviteit onderweg prioriteren. Hoewel de prestatiewinsten misschien niet significant zijn voor sommige gebruikers, maakt het totaalpakket ervan een overtuigende optie in de categorie 15-inch laptops.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

2. De beste keuze voor liefhebbers van Windows: Dell XPS 15 9510 (2021)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Beoordeling

9.5 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.29
Functionaliteit
9.15
Gebruiksgemak
10
Ik ben helemaal weg van de Dell XPS 15 9510 (late 2021), die zich onderscheidt als een premium keuze voor Windows liefhebbers. Met zijn krachtige en strakke ontwerp, indrukwekkende prestaties en geweldige scherm is deze laptop zeker een winnaar. De bouwkwaliteit is fantastisch, met sterke Intel 11th-gen technologie en discrete Nvidia graphics die hem geschikt maken voor een dag werken in bijna elke situatie. Het toetsenbord is perfect voor de hele dag typen en de trackpad is groot en nauwkeurig, waardoor de gebruikerservaring super comfortabel is. Het scherm met een 16:10 beeldverhouding en hoge resolutie biedt een geweldige werkomgeving, hoewel sommige reviews opmerken dat de kleurnauwkeurigheid verbeterd kan worden. Bovendien heeft hij luide, hoogwaardige luidsprekers die zorgen voor een meeslepende audiobeleving. Maar het is belangrijk om te vermelden dat deze laptop duur is en een gemiddelde batterijduur heeft, en het ontbreken van een USB-A poort kan een nadeel zijn. Ondanks deze beperkingen levert de Dell XPS 15 9510 op het gebied van prestaties, ontwerp en schermkwaliteit.

Het meest opvallende kenmerk van de XPS 15 9510 is zijn scherm, met een OLED-paneel dat diepe zwarttinten en een hoog contrast levert, wat zorgt voor een prachtige en evenwichtige laptopervaring. De 16:10 beeldverhouding biedt voldoende bruikbare schermruimte en meer symmetrische randen, wat de algehele visuele aantrekkingskracht van het apparaat verbetert. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat de witte versie van de XPS 15 functionele verschillen heeft ten opzichte van het zwart-en-zilveren model, wat van invloed kan zijn op de componentkeuzes en de uitstraling van de toetsenbordverlichting. Over het algemeen wordt de laptop geprezen om zijn algehele prestaties en gevoel, waardoor het een overtuigende keuze is voor gebruikers die een premium Windows laptopervaring zoeken.

De Dell XPS 15 OLED (2021) biedt een prachtig OLED-scherm en een elegante, verfijnde uitstraling die doet denken aan een Porsche, met een dunne plak aluminium en de keuze uit zacht aanvoelend carbon fiber zwart of sneeuwwit weefsel. De laptop heeft een groot touchpad, luidsprekers aan de bovenkant en dunne randen, wat zorgt voor een meeslepende multimedia-ervaring. Maar het gaat ten koste van de batterijduur en de topconfiguratie heeft een hoog prijskaartje. Bovendien is hij iets zwaarder met 4,3 pond, wat misschien niet aantrekkelijk is voor gebruikers die mobiliteit prioriteren.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Dell XPS 15 9510 (late 2021) zich door zijn krachtige prestaties, strakke ontwerp en indrukwekkende schermkwaliteit. Het staat echter wel tegenover andere premium Windows laptops die mogelijk een langere batterijduur bieden of een breder scala aan poortopties hebben. Dit maakt de XPS 15 9510 een ideale keuze voor degenen die een krachtige en visueel meeslepende Windows laptopervaring zoeken, maar het is misschien niet de beste optie voor gebruikers die uitgebreide poortopties of een langere batterijduur prioriteren.

Kortom, de Dell XPS 15 9510 (late 2021) blinkt uit als een premium Windows laptop, met krachtige prestaties, een prachtig scherm en een strak ontwerp. Echter, hij komt met een hoog prijskaartje en compromissen op het gebied van batterijduur en poortopties. Als je prestaties en visuele kwaliteit belangrijk vindt in een Windows laptop en bereid bent te investeren in een hoogwaardig apparaat, is de Dell XPS 15 9510 een uitstekende keuze.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

3. Dell G5 15 SE

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Dell G5 15 SE

 • list plusKrachtige AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU voor uitstekende gameprestaties.
 • list plusBetaalbare prijs onder de $1.000, waardoor het een solide keuze is voor budget gamers.
 • list plusLevendig 15,6-inch FHD-scherm met 120Hz of 144Hz verversingssnelheid en 108% sRGB kleurengamma voor een meeslepende visuele ervaring.

Nadelen Dell G5 15 SE

 • list plusPlastic behuizing en iets dikke randen bieden mogelijk geen premium ontwerp.
 • list plusWordt heet onder druk en de plastic behuizing voelt kwetsbaar en zwaar aan.
 • list plusDe grafische prestaties van de Radeon GPU kunnen teleurstellend zijn voor degenen die een gaming desktop willen vervangen.

Beoordeling

9.4 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.95
Functionaliteit
8.93
Gebruiksgemak
9.87
De Dell G5 15 SE (2020) is een gaming laptop die een krachtige prestatie levert met zijn AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU, en biedt geweldige waarde voor budget gamers. Met een prijs onder de $1.000 is het een solide keuze voor degenen die op zoek zijn naar een krachtige en betaalbare laptop. De laptop heeft een 15,6-inch FHD-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz of 144Hz, wat zorgt voor levendige kleuren, scherpte en soepele gameplay. Volgens Laptop Mag dekt het 108% van het sRGB-kleurengamma, wat zorgt voor een meeslepende visuele ervaring. De AMD SmartShift-technologie verbetert de gamingprestaties en zorgt voor soepele gameplay in titels als Control en Shadow of the Tomb Raider, met framerates variërend van 49 tot 61 fps en 45 fps, respectievelijk.

Het ontwerp van de laptop, met een "supernova zilver" afwerking en een prisma Dell-logo op de klep, is misschien niet het meest premium, met zijn plastic behuizing en iets dikke randen. Zoals opgemerkt door TechRadar, wordt de laptop warm onder belasting en voelt de plastic behuizing zwak en zwaar aan. Het maakt dit echter goed met een fantastische batterijduur, waardoor gebruikers langdurig gebruik kunnen maken zonder frequent opladen. De Dell G5 15 SE biedt ook een goede verscheidenheid aan poorten, waardoor connectiviteit voor verschillende randapparatuur en accessoires wordt gegarandeerd.

Ondanks enkele nadelen wat betreft grafische prestaties en ontwerp, onderscheidt de Dell G5 15 SE (2020) zich als een krachtige gaming laptop met een betaalbaar prijskaartje. Zoals TechRadar opmerkt, is het een solide keuze voor gamers die op zoek zijn naar een krachtige en betaalbare laptop. Het is echter belangrijk op te merken dat de grafische prestaties van de Radeon GPU misschien teleurstellend zijn voor degenen die een gaming desktop willen vervangen. Bovendien zou het forse en plastic ontwerp van de laptop misschien niet aantrekkelijk zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer premium esthetiek.

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Dell G5 15 SE (2020) uit in het bieden van een betaalbare game-ervaring met zijn AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU. Zijn 120Hz of 144Hz verversingssnelheid scherm en AMD SmartShift-technologie bieden een concurrentievoordeel voor budgetbewuste gamers. Echter, voor gebruikers die gericht zijn op esthetiek en een meer premium ontwerp zoeken, kunnen andere opties op de markt aantrekkelijker zijn.

Al met al blijkt de Dell G5 15 SE (2020) een overtuigende keuze te zijn voor budgetbewuste gamers, met een krachtige game-ervaring tegen een toegankelijk prijspunt. Zijn levendige display, soepele gameplay en AMD SmartShift-technologie maken het een opmerkelijke optie voor degenen die prestaties en waarde prioriteren. Ondanks zijn beperkingen op het gebied van ontwerp en grafische prestaties, blijft het een sterke concurrent in de categorie budget gaming laptop.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs

4. Razer Blade 15 (2022)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Razer Blade 15 (2022)

 • list plusHet heeft een elegant en gestroomlijnd ontwerp.

Nadelen Razer Blade 15 (2022)

 • list plusDe stroomaansluiting is merkspecifiek en de stroomadapter is fors.
 • list plusHet toetsenbord en touchpad kunnen krap aanvoelen en zijn mogelijk te gevoelig.
 • list plusDe schermhelderheid en 16:9 beeldverhouding zijn mogelijk niet voor iedereen ideaal.

Beoordeling

9.3 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.86
Functionaliteit
8.82
Gebruiksgemak
9.78
Ik ben de Razer Blade 15 (2022), een elegante samensmelting van werk- en gamekracht, gehuld in een slank, zwart aluminium chassis met een aanpasbaar RGB-verlicht toetsenbord. Met een 15,6-inch scherm met smalle randen, bied ik een overvloed aan poorten zoals Thunderbolt 4, USB-A, USB-C, HDMI en een SD-kaartsleuf. Sommige critici hebben echter de eigen stroomaansluiting en een omvangrijke voedingsadapter als minpunten genoemd. Uitgerust met een Intel Core i7-12800H, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, 16GB DDR5-4800 geheugen en 1TB M.2 PCIe NVMe SSD, levert de Blade 15 robuuste gamingprestaties, hoewel de helderheid van het scherm in twijfel is getrokken. Zoals Tom's Hardware opmerkt, behoudt "de Razer Blade 15 (2022) zijn strakke en ingetogen ontwerp", maar de helderheid van het scherm en de beeldverhouding zijn mogelijk niet geschikt voor alle gebruikers.

In de wereld van 15-inch laptops staat de Razer Blade 15 (2022) tegenover concurrentie van de Apple MacBook Air 15-inch (2023), de Acer Aspire 5 (2022) en de Dell XPS 15 (2023). Hoewel de Apple MacBook Air indruk maakt met zijn strakke ontwerp en prachtig scherm, valt de Acer Aspire 5 op als een solide budgetoptie met een helder 1080p-scherm en goede connectiviteit. Aan de andere kant schittert de Dell XPS 15 vanwege zijn algehele prestaties, duurzaam chassis en uitstekend scherm. Echter, de Razer Blade 15 (2022) vindt zijn plek door elegant werk en gaming in balans te brengen, met 13 configuraties variërend in prijs van $1,800 tot $4,000. Zoals Tom's Guide benadrukt, "Het ontwerp is subtiel en strak, met een zwart mat chassis en een verlicht Razer-logo op de klep", waardoor het een draagbare krachtpatser is.

Hoewel de Razer Blade 15 (2022) pronkt met een scala aan configuraties, hebben het toetsenbord en touchpad kritiek gekregen vanwege een benauwd gevoel en overgevoeligheid, respectievelijk. De schermopties variëren van 1080p tot 4K, met verversingssnelheden variërend van 144 Hz tot 360 Hz. Ondanks zijn sterke punten, zijn de helderheid van het scherm en de 16:9 beeldverhouding mogelijk niet universeel aantrekkelijk. Met een prijskaartje van $2,999.99 verdient de Blade 15 lof voor zijn ontwerp en draagbaarheid, maar de beperkingen van het scherm sluiten mogelijk niet aan bij de voorkeuren van alle gebruikers. Zoals TechRadar opmerkt, levert de laptop "sterke gamingprestaties", maar de helderheid van het scherm en de beeldverhouding zijn mogelijk niet geschikt voor alle gebruikers. Over het algemeen komt de Razer Blade 15 (2022) naar voren als een verleidelijke optie voor wie op zoek is naar een harmonieuze mix van werk en gaming, hoewel het mogelijk niet voldoet aan ieders schermvoorkeuren.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

5. Acer Swift 3 OLED (2022)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Acer Swift 3 OLED (2022)

 • list plusOpmerkelijk OLED-scherm
 • list plusKrachtige prestaties
 • list plusSleek design

Nadelen Acer Swift 3 OLED (2022)

 • list plusBeperkte beschikbaarheid in sommige regio's
 • list plusGebrek aan volume in geluidsweergave
 • list plus1080p webcamkwaliteit is niet uitzonderlijk

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.01
Functionaliteit
9.64
Gebruiksgemak
9.01
Ik ben razend enthousiast over de Acer Swift 3 OLED (2022) 15-inch Laptop. Deze laptop is perfect voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare Ultrabook met een geweldig OLED-scherm en krachtige prestaties. Hij is super draagbaar, heeft een strak zilveren design, verlicht toetsenbord en een responsief touchpad, en weegt slechts drie pond. Met twee USB Type-C Thunderbolt 4 poorten, twee USB 3.2 Gen 1 poorten, een HDMI 2.1 poort, en een audio jack, ben je altijd verbonden, al is het jammer dat er geen SD-kaartlezer is. De Intel Core i7-processor zorgt voor indrukwekkende CPU-prestaties en goede gaming-resultaten, waarmee hij geschikt is voor allerlei taken.

TechRadar noemt de Acer Swift 3 OLED een "indrukwekkende laptop met een prachtig OLED-scherm en geweldige prestaties," en benadrukt zijn sterke punten en strakke design. Maar de review merkt ook op dat de geluidskwaliteit goed is, maar het volume mist, en dat de 1080p webcam niet uitzonderlijk is. De beschikbaarheid is ook een punt van zorg, met regelmatige uitverkopen in de VS en beperkte beschikbaarheid in andere regio's, wat invloed kan hebben op de toegankelijkheid voor geïnteresseerde kopers.

De aluminium behuizing van de laptop is van topkwaliteit, zoals Digital Trends opmerkt, en het minimalistische design maakt hem nog aantrekkelijker. De krachtige prestaties van de Core i7-1260P processor overtreffen zelfs sommige laptops met hogere wattage CPU's, waardoor hij een voorsprong heeft in het middensegment. Het tweede toegankelijke SSD-slot voor opslaguitbreiding verhoogt zijn veelzijdigheid, al is het ontbreken van een SD-kaartlezer een nadeel.

Hoewel de Acer Swift 3 OLED indruk maakt met zijn draagbaarheid, schermkwaliteit en prestaties, wijst The Verge op een potentieel nadeel in de batterijduur, dat verbetering behoeft. Ook de beschikbaarheidsproblemen, zoals benadrukt door TechRadar, kunnen een uitdaging vormen voor potentiële kopers die op zoek zijn naar een direct beschikbare optie.

In vergelijking met andere laptops in het middensegment, valt de Acer Swift 3 OLED op door zijn prachtige OLED-scherm, sterke CPU-prestaties en strakke design. Maar potentiële kopers moeten ook rekening houden met de beperkingen op het gebied van geluidsvolume, webcamkwaliteit, batterijduur en beschikbaarheid. Desondanks staat de Acer Swift 3 OLED stevig in de competitieve markt voor betaalbare laptops met indrukwekkende schermkwaliteit en prestaties.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

6. Apple MacBook Pro 16 (2021)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Apple MacBook Pro 16 (2021)

 • list plusKrachtige prestaties voor veeleisende taken zoals videobewerking en content creatie
 • list plusHoogwaardig Mini LED-display met volledige DCI P3-dekking
 • list plusVerbeterd schaartoetsenbord en verbeterde batterijduur in vergelijking met zijn 15-inch voorganger

Nadelen Apple MacBook Pro 16 (2021)

 • list plusZwaar gewicht kan het minder ideaal maken voor frequente reizen
 • list plusGamingprestaties kunnen beperkt zijn vanwege trage responstijd en beperkte game-optimalisatie voor zijn M1 SoC

Beoordeling

9.2 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.98
Functionaliteit
9.01
Gebruiksgemak
9.52
De Apple MacBook Pro 16 (2021) heeft de lat hoger gelegd voor 15-inch laptops, met een overtuigende combinatie van kracht, ontwerp en beeldkwaliteit. Deze laptop is een uitstekende keuze voor gebruikers die topklasse prestaties en een hoogwaardig beeldscherm zoeken, vooral voor veeleisende taken zoals videobewerking en contentcreatie. Volgens RTINGS heeft hij "een goed gebouwd ontwerp, krachtige prestaties voor taken zoals videobewerking, en een hoogwaardig Mini LED-scherm met volledige DCI P3-dekking." Het 16-inch model blinkt uit met een groter, dunner scherm, een verbeterd toetsenbord en een langere batterijduur in vergelijking met zijn 15-inch voorganger, zoals opgemerkt door Laptop Mag. Met zijn M1 Pro chip met een 10-core CPU, 16-core GPU, 16GB geheugen en een 512GB SSD, levert de MacBook Pro 16 (2021) topprestaties, zoals benadrukt door Tom's Guide.

De MacBook Pro 16 (2021) is geschikt voor verschillende gebruiksscenario's. Zijn scherpe en kleurrijke display, uitstekende luidsprekers en indrukwekkende batterijduur maken hem ideaal voor multimediataken. Bovendien onderscheidt hij zich als een betrouwbare werkstation, die veeleisende taken aankan en een verscheidenheid aan poorten biedt voor connectiviteit. Volgens RTINGS is hij ook geschikt voor school- en zakelijk gebruik, met een comfortabel toetsenbord, responsieve touchpad en uitstekende webcamkwaliteit. Het is echter belangrijk op te merken dat zijn zware gewicht hem minder geschikt kan maken voor veelvuldig reizen, zoals opgemerkt door RTINGS, en zijn gamingprestaties kunnen beperkt zijn vanwege de trage responstijd en beperkte speloptimalisatie voor zijn M1 SoC.

In vergelijking met zijn tegenhangers stelt de MacBook Pro 16 (2021) een hoge standaard voor prestaties en beeldkwaliteit. De Dell XPS 15 (2023) wordt aanbevolen voor Windows-gebruikers, met indrukwekkende prestaties en draagbaarheid, terwijl de Apple MacBook Air 15 (2023) wordt benadrukt voor lichte taken met zijn dunne ontwerp en scherp display. De Microsoft Surface Laptop 5 (2022) dient als een Windows-alternatief met een betere poortselectie, maar een iets minder helder display en kortere batterijduur. In vergelijking met zijn 15-inch voorganger komt de MacBook Pro 16 (2021) als winnaar uit de bus, met aanzienlijke verbeteringen in display, toetsenbord en batterijduur, zoals opgemerkt door Laptop Mag.

Al met al is de Apple MacBook Pro 16 (2021) een topklasse 15-inch laptop, die uitblinkt in prestaties, beeldkwaliteit en veelzijdigheid in verschillende gebruiksscenario's. Hoewel zijn gewicht en gamingprestaties beperkingen kunnen vormen, maken zijn sterke punten in professionele taken en multimediagebruik hem tot een overtuigende keuze voor gebruikers die een krachtige laptop zoeken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

7. Microsoft Surface Laptop 5

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Microsoft Surface Laptop 5

 • list plusSleek, professioneel ontwerp
 • list plusSolide productiviteitsprestaties
 • list plusDegelijke selectie van poorten

Nadelen Microsoft Surface Laptop 5

 • list plusVerouderde ontwerpelementen zoals dikke randen
 • list plusBeperkte poortselectie
 • list plusGebrek aan innovatieve functies in vergelijking met concurrenten

Beoordeling

9.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.55
Functionaliteit
8.99
Gebruiksgemak
9.49
Ik heb de Microsoft Surface Laptop 5 (15-inch) bekeken en ik moet zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben. Het begint bij $1,399 en kan oplopen tot $2,499, waardoor het aan de duurdere kant van de markt valt. Het ontwerp is zeker chic, maar de dikke randen worden als ouderwets beschouwd, en de laptop is zwaarder dan zijn concurrenten. Toch heeft het een redelijke selectie van poorten, waaronder USB-C met USB4 en Thunderbolt 4 ondersteuning. Het 15-inch PixelSense display is ruim, maar de dikke randen halen de moderne uitstraling naar beneden. De Surface Laptop 5 behoudt een vertrouwd design met minimale branding en een strakke, professionele uitstraling, maar de brede zwarte randen rond het display worden als ouderwets beschouwd, vooral in vergelijking met andere Windows laptops met dunne randen.

Het apparaat biedt een beperkte selectie poorten, waaronder een enkele Thunderbolt 4/USB 4 poort, een USB 3.1 Type-A poort en een koptelefoonaansluiting. Het 15-inch scherm is opmerkelijk, maar de halve inch randen lijken gedateerd. Wat betreft prestaties, het model met een Intel Core i7-1265U processor, 16GB LPDDR5 RAM en een 512GB SSD levert solide productiviteitsprestaties. Het presteerde iets beter dan de Surface Laptop 4 in single-core prestaties, maar werd overtroffen in multi-core prestaties. De bestandsoverdrachtsnelheid werd gemeten op 532,52 MBps.

Volgens PCMag is "The Microsoft Surface Laptop 5 (15-inch) een goed gebouwde, premium ultradraagbare laptop, maar het biedt niets nieuws of opmerkelijks in vergelijking met zijn voorganger." De teleurstelling lijkt voort te komen uit het gebrek aan significante verbeteringen ten opzichte van eerdere versies. Aan de andere kant zijn het strakke, professionele ontwerp van de laptop en de solide productiviteitsprestaties punten in zijn voordeel.

In vergelijking met zijn concurrenten wordt de Surface Laptop 5 bekritiseerd vanwege zijn verouderde ontwerp en beperkte poortselectie. Echter, zijn chique ontwerp en solide productiviteitsprestaties zijn opmerkelijk. In een markt waar dunne randen en veelzijdige poortopties de norm zijn geworden, kan de Surface Laptop 5 moeite hebben om op te vallen.

Concluderend biedt de Microsoft Surface Laptop 5 (15-inch) een premium bouwkwaliteit en solide prestaties, maar het schiet tekort op het gebied van ontwerpevolutie en moderne functies. Hoewel het een goed gebouwde ultradraagbare laptop is, mist het de innovatieve rand om zich te onderscheiden van de concurrentie. Zijn voornaamste gebruiksscenario's zouden geschikt zijn voor professionals die op zoek zijn naar een strak en professioneel ogend apparaat met betrouwbare productiviteitsprestaties. Echter, zijn beperkingen liggen in de verouderde ontwerpelementen en beperkte poortselectie, wat gebruikers die op zoek zijn naar een meer moderne en veelzijdige laptop zou kunnen afschrikken.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Nu besteld, maandag in huis

Bekijk prijs

8. Asus Zenbook Pro 16X OLED

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Asus Zenbook Pro 16X OLED

 • list plusInnovatieve designelementen zoals het touchpad dat ook als digitaal numeriek toetsenblok fungeert en de ingebouwde draaiknop voor softwareprogrammeerbaarheid
 • list plusRobuuste en luxe bouw, 16-inch OLED-display met uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en HDR-certificering
 • list plusOngeëvenaarde prestaties met 12e generatie Intel Core i7-12700H CPU, Nvidia Geforce RTX 3060 GPU, 16GB RAM en een 1TB NVMe SSD

Nadelen Asus Zenbook Pro 16X OLED

 • list plusZwaarder dan verwacht, met 5,3 pond
 • list plusHoge prijs van $2.469,99 kan een afschrikmiddel zijn voor sommige gebruikers
 • list plusGewicht en hoge kosten kunnen een nadeel zijn in vergelijking met lichtere en meer budgetvriendelijke alternatieven

Beoordeling

9.1 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.18
Functionaliteit
9.38
Gebruiksgemak
8.65
De Asus Zenbook Pro 16X OLED (UX7602Z) is een stevige en luxueuze 15-inch laptop die opvalt door zijn innovatieve ontwerp en functies. De laptop heeft een 16:10 AMOLED touchscreen dat plat kan liggen voor groepskijken, een touchpad dat dienst doet als digitaal numeriek toetsenblok, en een ingebouwde draaiknop naast het touchpad met programmeerbare functies voor verschillende software. Het toetsenbord komt omhoog onder een hoek wanneer het scherm wordt geopend om ergonomie en koeling te verbeteren, waardoor het een opvallende keuze is voor zowel creatief als algemeen gebruik. "Ongeëvenaarde prestaties" is een consistent thema in gebruikersrecensies, wat de uitzonderlijke mogelijkheden ervan illustreert.

De 16X OLED laptop beschikt over een 12e generatie Intel Core i7-12700H CPU, Nvidia Geforce RTX 3060 GPU, 16GB RAM en een 1TB NVMe SSD. Het 16-inch OLED-scherm is Pantone-gevalideerd, biedt nauwkeurige kleuren en heeft VESA DisplayHDR True Black-certificering. Met een gewicht van 5,3 pond is hij echter zwaarder dan verwacht, en de hoge prijs van $2.469,99 kan sommige gebruikers afschrikken. Het luxueuze ontwerp van de laptop, het unieke pop-up toetsenbord en verschillende aansluitpoorten, waaronder Thunderbolt 4 en USB Type-A, dragen bij aan de aantrekkingskracht ervan. De ingebouwde draaiknop voor het bedienen van verschillende functies en de Windows Hello gezichtsherkenning voor beveiliging verbeteren de bruikbaarheid ervan voor creatievelingen. De schermresolutieopties van de laptop, afhankelijk van de GPU, omvatten 3,2K of 4K HDR-touchscreens, waardoor het aan verschillende gebruikersvoorkeuren en -eisen voldoet.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Asus Zenbook Pro 16X OLED zich door zijn innovatieve ontwerpelementen, zoals het touchpad dat dienst doet als digitaal numeriek toetsenblok en de ingebouwde draaiknop voor softwareprogrammeerbaarheid. Zijn stevige en luxueuze bouw, samen met de uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en HDR-certificering van het 16-inch OLED-scherm, plaatst het als een sterke concurrent in de categorie van 15-inch laptops. Het gewicht en de hoge kosten van de laptop kunnen hem echter in een nadeel plaatsen in vergelijking met lichtere en meer budgetvriendelijke alternatieven.

Concluderend is de Asus Zenbook Pro 16X OLED-laptop een topkeuze voor gebruikers die ongeëvenaarde prestaties en innovatieve ontwerpelementen zoeken. Zijn geschiktheid voor creatieve activiteiten wordt benadrukt door de programmeerbare draaiknop en nauwkeurige weergave, terwijl het hogere gewicht en de prijs voor sommige kopers beperkende factoren kunnen zijn. Als budget geen primaire zorg is en cutting-edge ontwerp en prestaties van het grootste belang zijn, is de 16X OLED-laptop een overtuigende optie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com

Bekijk bij bol.com

Bekijk prijs

9. MacBook Air 15-inch

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen MacBook Air 15-inch

 • list plusGroter display met topkwaliteit
 • list plusBetaalbaarheid in vergelijking met MacBook Pros
 • list plusLange batterijduur tot 18 uur

Nadelen MacBook Air 15-inch

 • list plusMinimale prestatiewinst ten opzichte van het 13-inch model
 • list plusBeperkte ondersteuning voor externe displays
 • list plusGrotere en zwaardere behuizing compromitteert draagbaarheid

Beoordeling

9.0 Totale score
Prijs/kwaliteit
9.04
Functionaliteit
8.64
Gebruiksgemak
9.2
De 15-inch MacBook Air is een verleidelijke optie voor gebruikers die een groter scherm willen zonder het premium prijskaartje. Met een prijs van $1.299 - $1.699, combineert het betaalbaarheid met eersteklas functies. De laptop heeft het vertrouwde ontwerp van het 13-inch model, met een stevige behuizing van gerecycled aluminium en een Apple-logo in dezelfde kleur. Het 15,3-inch scherm en het zes-luidsprekersysteem verbeteren de multimedia-ervaring, terwijl de 8-core CPU, 10-core GPU, 16GB LPDDR5-geheugen en 512GB SSD-opslag zorgen voor naadloze prestaties. Ondanks zijn grotere formaat blijft de MacBook Air 15-inch draagbaar, wat zijn "Air" naam eer aandoet, maar de beperkte poortselectie kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

"De nieuwe MacBook Air 15-inch biedt drie overtuigende redenen om te kopen: een groter scherm met eersteklas kwaliteit, betaalbaarheid in vergelijking met MacBook Pro's, en een lange batterijduur tot 18 uur." Deze grotere MacBook Air is een uitstekende keuze voor gebruikers die prioriteit geven aan een groter scherm, biedt goede waarde in vergelijking met andere 15-inch laptops en zijn 13-inch tegenhanger. De krachtige M2-chip zorgt ervoor dat het uitblinkt in dagelijkse taken en lichte gaming, hoewel zijn grotere en zwaardere bouw draagbaarheid compromitteert.

Hoewel de MacBook Air 15-inch een groter scherm en indrukwekkende batterijduur laat zien, kunnen de minimale prestatiewinsten ten opzichte van het 13-inch model en de beperking van slechts één externe display onder potentiele kopers enige aarzeling veroorzaken. De prestatiewinsten zijn minimaal, met vergelijkbare scores op benchmarktests en slechts lichte verbeteringen in bepaalde toepassingen. Dit kan niet significant zijn voor niet-foto- of videobewerkers, waardoor het 15-inch model mogelijk een onnodige upgrade is ten opzichte van de 13-inch versie.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de MacBook Air 15-inch op door zijn grotere scherm, concurrerende prijsstelling en de krachtige M2-chip, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die een balans zoeken tussen prestaties en betaalbaarheid. De beperkingen op het gebied van prestatiewinsten ten opzichte van het 13-inch model en de beperkte ondersteuning voor externe displays moeten echter in overweging worden genomen voordat een aankoopbeslissing wordt genomen.

Samengevat is de MacBook Air 15-inch een geweldige keuze voor degenen die een grotere MacBook Air willen zonder de hoge kosten, met een groter scherm van eersteklas kwaliteit, betaalbaarheid en een lange batterijduur. Gebruikers moeten echter zorgvuldig de marginale prestatiewinsten en beperkingen in externe displayondersteuning afwegen tegen de voordelen.

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
Bol.com

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Bekijk prijs

10. Acer Aspire 5 (2022)

Loading ...
Ga naar laagste prijs

Voordelen Acer Aspire 5 (2022)

 • list plusBetaalbare prijs
 • list plusSterke prestaties voor dagelijkse taken
 • list plusDraagbaar ontwerp

Nadelen Acer Aspire 5 (2022)

 • list plusKorte batterijduur
 • list plusMatig toetsenbord met beperkte achtergrondverlichtingsopties
 • list plusMogelijke zwakte in de ontwerp van de voedingsaansluiting

Beoordeling

8.8 Totale score
Prijs/kwaliteit
8.49
Functionaliteit
8.86
Gebruiksgemak
9.02
Hey there, ik ben de Acer Aspire 5 (2022) 15-inch laptop! Ik ben jouw go-to apparaat voor alledaagse taken en bied veel waarde voor mijn prijs. Met een Intel Core i5-1135G7 processor, 8GB RAM en 512GB PCIe SSD, ben ik perfect voor jouw webbrowsing en productiviteitsbehoeften. Mijn stevige behuizing, draagbare ontwerp en heldere 1080p-display maken mij een aantrekkelijke optie voor dagelijks gebruik. TechRadar merkt op dat ik een instaplaptop ben met verschillende configuraties beschikbaar.

Maar het is belangrijk om te overwegen dat mijn stroomaansluiting een potentieel zwak punt is, zoals benadrukt in de review. Ondanks lof voor mijn sterke specificaties en overvloed aan poorten, zijn er ook enkele nadelen. PCWorld wijst op zorgen zoals korte batterijduur, een matig toetsenbord en een gebrek aan biometrische login. Mijn plastic behuizing, hoewel duurzaam en draagbaar, wordt beschreven als saai. Het toetsenbord wordt bekritiseerd vanwege zijn platte en holle gevoel, met beperkte opties voor achtergrondverlichting. Echter, de trackpad wordt als beter beoordeeld.

In vergelijking met mijn concurrenten, val ik op vanwege mijn betaalbaarheid en goede prestaties. Mijn waardepropositie is met name sterk voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie voor alledaagse computertaken. Toch kan het moeilijk zijn om het AMD-model te vinden, wat een beperkende factor kan zijn voor sommige gebruikers, zoals benadrukt door The Verge.

Bij het evalueren van mij tegen andere instaplaptops, zetten mijn belangrijkste kenmerken, zoals de Intel Core i5-processor en helder display, mij op gelijke voet met of zelfs voor op mijn concurrenten. Maar mijn beperkingen, waaronder het ontwerp van de stroomaansluiting en toetsenbordzorgen, moeten worden afgewogen tegen deze voordelen. Ik ben misschien niet de beste keuze voor degenen die een langere batterijduur of geavanceerde biometrische functies prioriteren, maar ik blijf een sterke concurrent voor gebruikers die een budgetvriendelijk apparaat zoeken voor dagelijks gebruik.

Kortom, ik ben de Acer Aspire 5 (2022) 15-inch laptop, een solide keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar apparaat met sterke prestaties en een draagbaar ontwerp. Maar potentiële kopers moeten wel letten op mijn nadelen, vooral op het gebied van batterijduur en toetsenbordkwaliteit. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke laptop voor alledaagse taken, dan zou ik wel eens de juiste keuze voor jou kunnen zijn. 😉

Verkrijgbaar bij:

Amazon.nl

Op voorraad

Bekijk prijs
hero illustration
Bestenu

Bedankt voor het lezen. hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bestenu

Wow! Je bent tot het eind van dit artikel gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van 15 inch Laptops. Er zijn namelijk 2223 verschillende op de markt ...

Bedankt voor het lezen!