Help, mijn Kat plast in Huis! Wat Nu?
Tips om jou en je kat te helpen
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Katten zijn aanhankelijke huisdieren, al hebben ze wel een eigen wil. Katten zijn ten dele hierdoor redelijk gemakkelijk om te houden: ze trekken hun eigen plannetje door de dag heen. Helaas komt het hierbij ook wel eens voor dat sommige katten hierdoor op plaatsen in huis plassen waar dit niet de bedoeling is.
Katten zijn schone dieren en hebben altijd een reden waarom ze niet in hun kattenbak plassen. Hieronder vind een aantal tips over hoe je het plassen in huis kunt voorkomen en tegen kunt gaan.
Plassen of sproeien?
Als je plas in huis vindt, moet je er eerst achter komen of je kat plast of sproeit. Beide zijn verschillend en hebben een verschillende aanpak nodig. Als je kat sproeit, gebeurt dit meestal ergens tegenaan. Als een kat plast, zit hij in een gehurkte houding (zowel een poes als een kater) en vind je de plas op andere plaatsen dan bij sproeien.
Sproeien wordt vaak veroorzaakt door stress of door medische redenen. Breng altijd een bezoek aan de dierenarts als je kat sproeit. Op die manier sluit je medische oorzaken uit en kijk je naar het gedrag. In deze blog bespreek ik alleen plassen in huis, niet het sproeien in huis.
1 Breng een bezoek aan de dierenarts
Er zijn verschillende medische redenen waarom een kat binnen plast en een dierenarts kan hiernaar kijken en je kat eventueel behandelen. De meest voorkomende oorzaken voor binnen plassende katten volgen hieronder:
Ouderdom
Oudere katten krijgen sneller lastvan diabetes, nierfalen of een te snel werkende schildklier. Diabetische katten zijn bovendien vatbaarder voor blaasontstekingen. Door al deze aandoeningen plast een kat meer.
Jeugd
Jonge poezen zijn rond de vier maanden geslachtsrijp en worden dan krols. Hierdoor worden poezen soms (tijdelijk) onzindelijk. Gek genoeg kiezen de meeste krolse katten je zachte dekbed of de bank uit als nieuwe plasplek tijdens deze tijd...
Blaasgruis
Miauwt je kat bij het plassen of loopt hij onrustig door het huis op zoek naar een plekje om te plassen? Dan bestaat de kans dat je kat last van blaasgruis of een blaasontsteking heeft. Soms vind je in dat geval ook bloed bij de urine.
2 Veranderingen in en rondom de kattenbak
Katten houden niet van veranderingen. Of dit nu een stoel is die ergens anders staat of iets anders, veranderingen aan de kattenbak zijn bijna altijd verantwoordelijk voor problemen die met plassen in huis te maken hebben.
Kattenbakvulling
Heb je de kattenbakvulling veranderd? Misschien was er een bepaald merk in de aanbiedingen en heb dit meegenomen en gebruik je niet dezelfde korrels als voorheen. Of je gebruikte goede klontvormende vulling en nu niet meer. Als je kat deze nieuwe vulling niet prettig vindt, dan laat hij je dit merken door ergens anders te gaan plassen.
Schoonmaakmiddel
Heb je de kattenbak misschien schoongemaakt met een sterk ruikend schoonmaakmiddel? Of heb je een ander schoonmaakmiddel dan normaal gebruikt? Het kan zijn dat je kat deze geur niet fijn vind en daarom ergens anders gaat plassen. Gebruik daarom altijd hetzelfde schoonmaakmiddel.
Nieuwe kattenbak
Was de oude kattenbak aan vervanging toe en heb je een nieuwe kattenbak gekocht? Deze nieuwe kattenbak ziet er misschien anders uit en ruikt anders. Hierdoor kan je kat van slag raken en kiezen om ergens anders te plassen. Schep de (gebruikte) kattenbakvulling over naar de nieuwe kattenbak waardoor de nieuwe kattenbak vertrouwd ruikt.
De kattenbak verplaatst
De kattenbak verplaatsen is nooit een goed idee. Katten houden niet van veranderingen en raken in de war als de kattenbak ineens ergens anders staat. Verplaats je kattenbak echt alleen als het niet anders kan.
Nieuwe kat
Als je besloten hebt een maatje voor je kat erbij te nemen, zorg er dan voor dat deze kat zijn eigen kattenbak heeft. Katten zijn er schone dieren en bovendien erg op hun privacy gesteld. Ze willen hun kattenbak niet delen!
3 De regels omtrent kattenbakken
Er zijn een aantal basisregels waaraan een kattenbak en zijn plaats aan moet voldoen.
Groot genoeg
Een kattenbak moet groot genoeg zijn voor je kat; het liefst 1,5 keer de lengte van je kat of nog groter. Dit is echter niet altijd haalbaar, dus kies in ieder geval voor een zo groot mogelijke kattenbak. Haal het deksel eraf en kijk of je kat dit prettiger vind.
Weg bij het eten
De plaats waar ze hun behoeften doen mag niet dicht bij de plaats zijn waar ze eten of drinken: eigenlijk ook wel logisch. Wij eten ook niet vlak bij de wc. Zet het voerbakje daarom zo ver mogelijk van de kattenbak af.
Liever geen klepje
De meeste katten vinden het niet fijn om eerst door een klepje heen te moeten lopen voordat ze bij de kattenbakvulling kunnen. Haal het klepje daarom weg. Hetzelfde geldt voor deksels: het houdt misschien de geur tegen, maar sommige katten gaan alleen op de kattenbak als deze open is.
Op een rustige plek
Een kat is erg op zijn privacy gesteld en doet liever zijn behoefte niet op een drukke plaats waar veel mensen voorbij lopen of waar kinderen spelen. Zet daarom je kattenbak op een rustige plaats, zoals ergens in een hoek of een stillere kamer.
Meer katten: meer kattenbakken
Heb je meerdere katten, dan heb je meerdere kattenbakken nodig. Katten houden er niet van om hun toilet met andere katten te delen en dit kan een reden zijn waarom ze ergens anders in huis plassen. Ga je een tweede kattenbak kopen? Overweg dan een zelfreinigende kattenbak. Deze zijn erg praktisch en tijdsbesparend.
4 Een schone kattenbak
Deze is misschien vanzelfsprekend: een kat wilt alleen haar behoefte doen in een schone kattenbak. Wat precies de definitie van schoon is, hangt af van je kat. De ene kat vindt het prima als er een enkel poepje in ligt, terwijl een andere kat ergens anders gaat plassen. Hou daarom de kattenbak altijd goed schoon.
Een goede automatische kattenbak is zelfreinigend en kan een oplossing bieden als je een kat hebt die weigert de kattenbak te gebruiken als er ook maar een enkel poepje of plasje in ligt. Ze zijn duurder dan de standaard kattenbakken, maar je krijgt er wel wat voor terug.
5 De kattenbakvulling
Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling. De ene kat geeft de voorkeur aan houtkorrels en weer een andere plast alleen op de duurste kattenbakvulling die te krijgen is. Het is een goed idee om te experimenteren met verschillende kattenbakkorrels, maar houd er rekening mee dat dit het probleem misschien niet meteen oplost.
6 Het schoonmaken van de plasplaatsen
Katten zijn van nature erg schoon en plassen bij voorkeur op dezelfde plaats, maar het in huis plassen is niet alleen vervelend voor je kat, maar zeker ook voor jou. De bijbehorende geur is hardnekkig en moeilijk te bestrijden. Het is daarentegen niet onmogelijk.
Maak een mix van baking soda en water: het moet een dikke pasta vormen. Smeer dit op de vlek en laat het een nachtje werken. Baking soda maakt niet alleen schoon maar neutraliseert ook de sterke urinegeur.
7 Is mijn kat gestrest?
Als je kat in huis plast is stress niet de veroorzaker. Als je kat in huis sproeit, duidt dit in veel gevallen juist wel op stress. Sproeien is niet hetzelfde als op verschillende plaatsen in huis plassen. Een kat die plast, hurkt en een kat die sproeit doet dit terwijl hij staat, waarbij de staart vaak trilt.
Conclusie
Een kat hebben die in huis plast kan voor veel frustratie zorgen. Vooral de geur kan hardnekkig zijn. Hopelijk hebben mijn tips jou en je kat geholpen en plast je kat nu weer op de kattenbak, terwijl je huis weer lekker fris ruikt. Bedankt voor het lezen!
Over de auteur
Daan is 26 jaar en woont in het noorden van Nederland. Van jongs af aan heeft hij al interesse in schrijven en journalistiek. Daarnaast heeft hij een grote liefde voor dieren, wat zich uit in het bezoeken van dierenasielen en het verzorgen van zijn eigen huisdieren. Naast schrijven voor Bestenu is hij regelmatig in een bar te vinden voor een speciaalbiertje, wat goed aansluit op zijn liefde voor karaoke. In de middag is hij niet vies van een goede kop koffie, waardoor hij vaak in koffiebars te vinden is om nieuwe smaken en blends te ontdekken.