Bestenu

Kaarsvet verwijderen doe je zo!

De beste tips op een rij.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Kaarsvet verwijderen doe je zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

 

Een aangestoken kaars zorgt voor een gezellige sfeer. Helaas zorgen ze soms ook voor een bende. Vooral als de kaarsen bijna opgebrand zijn, kan er overal kaarsvet terecht komen. Ook bij het verplaatsen druppelen kaarsen vaak, waardoor je kaarsvet de hele tent onder druppelt.

Geen nood! De meeste vlekken die door kaarsvet veroorzaakt zijn, zijn met verschillende methoden te verwijderen. Hieronder geef je ik een paar handige tips die je helpen bij het verwijderen van kaarsvet en de bijbehorende vlekken.

1 Kaarsvet uit je kleding verwijderen

Kaarsvet uit je kleding pulken is een tijdrovende en bovendien onnodige bezigheid. Er zijn allerlei eenvoudigere manieren om kaarsvet uit je kleding te krijgen. Denk aan strijken, de vriezer gebruiken en simpelweg je wasmachine gebruiken. Hieronder leg ik ze uit aan je.

Strijken

Gebruik een goed strijkijzer, en stel deze in op de laagste temperatuur. Leg twee vellen keukenpapier op de plaats waar het kaarsvet zich bevindt. Strijk er langzaam overheen, maar zet niet teveel druk. Het kaarsvet smelt nu en trekt in het keukenpapier. Eventuele restjes veeg je er zo af.

De diepvries in

Leg je trui een paar uur in een goede vriezer. Hierdoor wordt het kaarsvet keihard waardoor je het gemakkelijk los pulkt, vaak in één geheel. Als er toch nog kleine stukjes achterblijven, dan ga je alsnog met je strijkbout aan de slag.

Wassen

Zijn er nadat je de bovenstaande methodes geprobeerd hebt nog hele kleine stukjes achtergebleven? Gooi dan je kledingstuk in de wasmachine. De kans is groot dat het overgebleven kaarsvet door de warmte oplost en je trui weer zo goed als nieuw de wasmachine uit komt.

2 Kaarsvet uit je tapijt verwijderen

Je verplaatst een kaars en tijdens het verplaatsen verlies deze wat kaarsvet. Dit komt terecht op je tapijt. Geen nood! Ook hier gebruik je je strijkijzer weer. Stel deze in op de laagste temperatuur en leg twee velletjes keukenpapier op de kaarsvet-vlek.

Ga er langzaam overheen met je strijkbout zonder teveel druk te zetten. Het kaarsvet trekt nu in het keukenpapier en je kaarsvet is uit je tapijt verdwenen. Heb je een tapijt van natuurvezels zoals wol? Wees dan voorzichtig: natuurvezels zijn niet goed bestand tegen extreme hitte.

3 Kaarsvet van een glas verwijderen

Kaarsvet van een glas verwijderen is helemaal niet moeilijk!

Kokend water

Doe wat water in je waterkoker en vul vervolgens je glas met kokend water. Hierdoor smelt het kaarsvet en veeg je het er zo af. Deze methode pas je ook toe bij kaarshouders van glas of ander materiaal dat tegen kokend water kan.

In de vriezer

Blijven er kleine restjes achter in kleine hoekjes of patroontjes? Leg je glas dan voor een paar uur in de vriezer. Hierdoor wordt het kaarsvet hard en pulk je het er met bijvoorbeeld een sate-prikker zo uit.

Spiritus

Werkt kokend water niet en heb je nog steeds restjes kaarsvet na het bevriezen? Gebruik dan een klein beetje spiritus. Spiritus is een uitstekende ontvetter en werkt prima om kaarsvet weg te halen. Wees er wel voorzichtig mee en houd het uit de buurt van kinderen: het is niet het meest milieuvriendelijke goedje en giftig bij inname.

4 Kaarsvet van een bord verwijderen

Gebruik een bot mesje en schraap het meeste kaarsvet los. Als er nog kleine restjes te zien zijn dan gebruik je een goede föhn om het kaarsvet te smelten. Hierna veeg je het kaarsvet zo van je bord af. Heb je een goede vaatwasser? Reinig je bord dan in de vaatwasser en je hebt geen haardroger nodig.

5 Kaarsvet van je tafelkleed verwijderen

Een kaarsje bij het diner geeft een romantisch tintje aan het geheel, maar het laat vaak ook vlekken achter. Niet gevreesd! Leg je tafelkleed voor een paar uur in de vriezer. Hierdoor wordt het kaarsvet hard en haal je het er zo vanaf. Daarnaast gooi je je tafelkleed in de wasmachine en hij is zo goed als nieuw.

6 Kaarsvet van hout verwijderen

Bij hout is het belangrijk dat je het kaarsvet goed hard laat worden voordat je ermee aan de slag gaat. Dit doe je door er bijvoorbeeld een ijsblokje bij te houden. Wanneer het kaarsvet hard is, schraap je het er voorzichtig af met een plastic spatel. Voordat je de spatel gebruikt, controleer je eerst of er geen scherpe randjes aan zitten.

Je wilt je hout niet beschadigen, dus gebruik geen metalen voorwerpen. Zit er kaarsvet in groeven of kleine hoekjes? Smelt het dan met een föhn en verwijder het met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Wees voorzichtig met de föhn en zorg ervoor dat je hout niet te warm wordt.


 

Conclusie

Of je nu kaarsvet gemorst hebt op je houten tafel of op je favoriete trui, hopelijk heb je de vlek eruit gekregen met behulp van de bovenstaande tips. Bedankt voor het lezen!