Bestenu

Gras zaaien: wanneer en hoe doe je dit?

De juiste timing is belangrijk.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Gras zaaien: wanneer en hoe doe je dit?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zo’n mooi groen gazon in de achtertuin, wie wilt dat nou niet? Je besluit gras te gaan zaaien en zelf een tuin aan te leggen. Wanneer en hoe je het beste gras zaait, ga ik je in deze blog uitleggen. 🏡

Gras is eenvoudig te onderhouden en tegelijkertijd veelzijdig: het ziet er mooi uit, maar is ook een ideale plaats voor kinderen om te spelen. Het is niet voor niets een populaire keuze voor in de tuin.

Waarom zelf gras zaaien?

Het bestellen van graszoden lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar er zijn genoeg redenen om zelf gras te zaaien. Hieronder vind je de voordelen van zelf gras zaaien vergeleken met het leggen van kant-en-klare graszoden.

Tip 1. Graszaad is goedkoper

Voor 100m2 betaal je al snel €300 voor graszoden, en dit is zonder bezorgkosten. Voor dezelfde oppervlakte heb je ongeveer 20 kg graszaad nodig en dit kost rond de €20. Dat is dus een enorme besparing.

Tip 2. Graszaad blijft langer houdbaar

Als je graszoden koopt, moeten deze idealiter binnen 24 uur worden gelegd. Wacht je langer dan verstikt het gras. Graszaad daarentegen is twee jaar houdbaar in een dichte verpakking.

Je koopt je graszaad en je gaat zaaien wanneer dit het beste voor je uitkomt. Op deze manier kun je bovendien wachten met zaaien tot de beste weersomstandigheden zich voor doen.Geen haast!

Tip 3. Zelf gezaaid gras heeft een betere conditie

Als je op de correcte manier zaait en het gazon goed onderhoud, heeft een zelf gezaaid gazon een betere conditie. Graszoden hebben een andere ondergrond dan de ondergrond in jouw tuin.

De ondergrond van jouw tuin en de ondergrond van de graszoden gaan zich mengen waardoor het kwetsbaarder is. Het is gevoeliger voor ziektes en heeft soms moeite met het vertakken van de wortels waardoor het minder stevig is. Hierdoor krijgt mos en onkruid meer kans om te groeien. Mos verwijderen kost tijd en wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen.

Tip 4. Graszaad vergt minder inspanning

Een zak graszaad leg je zo in de kofferbak van je auto: het is makkelijk en goedkoopte vervoeren. Bovendien vergt het zaaien van gras minder lichamelijke inspanning dan het aanleggen van graszoden.

Graszoden zijn zwaar en het is lastig om deze in je eentje te leggen. Voor graszaad heb je geen kruiwagen nodig, geen zware machines en het vergt minder lichamelijke kracht.

Wanneer gras zaaien?

Je zaait gras het hele jaar door, maar gras ontkiemt alleen onder de juiste groeiomstandigheden. De zaadjes wachten als het ware op het juiste moment. 

Als je tijdens minder ideale groeiomstandigheden zaait, is dit niet zo’n groot probleem, maar loop je wel de kans dat vogels of andere dieren je zaadjes opeten.

Dat is niet alleen zonde van je zaadjes, maar kan ook zorgen voor kale plekken en een onregelmatig gazon.

Pas als het vochtig genoeg is, ontkiemen de graszaadjes en vervolgens leven deze de eerste twee weken als kiem. Het graszaad gaat na twee weken pas wortelen en vanaf dat moment ligt het dus vast in je gazon.

Zaaien in het voorjaar

In het voorjaar is de grond warm genoeg (minimaal 10 graden) en regent het vrij veel waardoor de grond de ideale vochtigheidsgraad heeft. Kortom: de perfecte groeiomstandigheden.

Zaaien in het vroege najaar

Het vroege najaar is ook een goed moment om gras te zaaien. De grond is nog steeds warm door de net afgelopen zomer en bovendien is de grond vochtig genoeg. 

De combinatie van de broeierige grond met veel vocht zorgt voor de ideale omstandigheden om te ontkiemen. Je begint met zaaien als de droogste en warmste periode voorbij is.

Verschillende soorten gras

Elk soort gras heeft verschillende eigenschappen en hebben verschillende gebruiksdoeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speelgazon of een siergazon. Beide hebben andere eisen en hierdoor een andere samenstelling van verschillende zaden.

Een siergazon kan bijvoorbeeld veel slechter tegen een stootje dan een speelgazon. Als je de kinderen regelmatig laat spelen op een siergazon, dan beschadigt dit snel en ontstaan er kale plekken. Een speelgazon daarentegen is misschien iets minder mooi dan een siergazon, maar het gras is steviger en is bestand tegen spelende kinderen.

Engels raaigras

Engels raaigras kan tegen een stootje en is daarmee ideaal als een speelgazon. Daarnaast kiemt het zaad snel en komt het bovendien snel op. Het is iets breder van blad en ziet er wat “wilder” uit en wordt daarom minder vaak gekozen voor mooie siergazons. Dit gras droogt niet snel uit in de zomer en blijft daardoor mooi groen.

Roodzwenkgras

Roodzwenkgras en Engels raaigras zijn de meest gebruikte grassoorten voor gazons. Het groeit langzamer waardoor het minder vaak gemaaid hoeft te worden, maar het kiemt ook langzamer: het duurt dus langer voordat je een vol gazon hebt.

Het is verder goed bestand tegen vochtige plaatsen en plaatsen met minder zon. Er zijn ook soorten die uitlopers vormen waardoor dit gras geschikt is om kale plekken dicht te laten groeien. Het is iets minder goed bestand tegen betreding.

Veldbeemdgras

Veldbeemdgras vormt ondergrondse uitlopers waardoor dit gras erg geschikt is voor het opvullen van kale plekken. Daarnaast is het goed bestand tegen droogte en het beschadigt niet snel als het betreden wordt.

Het groeit langzaam wat ervoor zorgt dat het niet vaak gemaaid hoeft te worden. Helaas is het minder geschikt voor doorzaaien: hiervoor groeit het te langzaam. Een ander nadeel is dat het ziektegevoelig is.

Struisgras

Deze grassoort is een trage groeier waardoor er niet vaak gemaaid hoeft te worden. Als je het maait dan is dit gras goed bestand tegen kort maaien. Het vormt een fijne, mooie zode en heeft een lange levensduur. Helaas is struisgras niet goed bestand tegen droogte en betreding. Struisgras gebruik je het liefst voor een siergazon.

Hoe moet je graszaaien? Uitgelegd in 8 simpele stappen.

Dit heb je nodig

  • Graszaad
  • Een hark
  • Een tuinfrees
  • Organische meststoffen
  • Tuinwals
  • Grasverdelger
  • Goed humeur

Je hebt ongeveer 1 kilo graszaad nodig voor 40m2 to 50m2. Meestal staat er op de verpakking hoeveel je nodig hebt: houdt je aan de richtlijnen.

Het tuingereedschap in je schuur komt bij deze klus handig van pas: Een hark heb je absoluut nodig, een tuinfrees maakt je leven een stuk makkelijker en een tuinwals is ook onmisbaar.

De bemesting is bij voorkeur organisch: denk hierbij aan bijvoorbeeld compost. Dit is de perfecte voeding voor ontkiemende graszaadjes.

Stap 1: De ondergrond gereed maken

Haal al het onkruid, gras en mos weg. De makkelijkste manier om dit te doen is hiervoor een bestrijdingsmiddel zoals grasverdelger te gebruiken

Helaas kun je niet meteen verder met de volgende stap als je een bestrijdingsmiddel gebruikt: het duurt een paar dagen voordat het werkt.

Als je een kleine tuin hebt dan is dit karwei goed met de hand te doen. Bij de wat grotere tuinen is een grasverdelger toch wel wenselijk.

Stap 2: De grond omspitten

Zodra alle onkruid weg is, ga je de grond omspitten. Je doet dit 20 tot 30cm diep. Je kunt dit handmatig doen, maar het gaat sneller als je een tuinfrees gebruikt. Deze klus vergt behoorlijk wat lichamelijke inspanning.

Stap 3: De ondergrond schoonmaken

Haal alle wortels en ander afval weg. Die doe je met de hand, terwijl je de grond om harkt. Als het goed is zijn er weinig wortels en ander afval meer: het meeste heb je al weggehaald bij stap 1.

Stap 4: De grond bemesten

Verdeel goede organische bemesting over de losse grond. Daarna hark je alles los.

Stap 5: Het gras zaaien

Verdeel het zaad over de losse grond. Dit doe je het beste door eerst verticaal te zaaien en dan horizontaal, hierdoor is het lastig om delen over te slaan. Als je de zaadjes hebt verdeeld, hark je de grond opnieuw los, zodat de zaadjes de grond in gaan. Als je dit hebt gedaan, hark je het weer netjes.

Let wel op dat je het niet te diep harkt, anders verstikken de zaadjes en kunnen ze niet ontkiemen. Als je dit hebt gedaan, hark je het weer netjes.

Stap 6: De grond plat walsen

Nu is het tijd om de walser bij te pakken. Wals de gehele grond licht aan, zodat elk zaadje in contact komt met de grond.

Stap 7: De ondergrond bevochtigen

Als het erg droog is, besproei je de grond. Zorg dat de grond niet drijfnat word: hiermee beschadig je de zaadjes.

Tip: Vogels zijn gek op graszaad. Om deze dieven weg te houden span je een fijn net over je gazon. Vogels zijn slim dus helemaal voorkomen doe je het meestal niet.

Stap 8: Wachten op de magie!

Gemiddeld duurt het zo’n twee a drie weken voordat het zaad zich gaat ontkiemen. Ondertussen zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft: deze mag absoluut niet uitdrogen. Gebruik hiervoor een sproeisysteem of doe het met de tuinslang. Het is overigens wel belangrijk dat de ondergrond niet kletsnat wordt.

Toen was er gras!

Zoals hierboven al gezegd, na een paar weken zul je de sprietjes uit de grond zien schieten en het begin van je gazon is gemaakt. Hieronder vind veel gestelde vragen over gras zaaien.

Veel gestelde vragen over gras zaaien

Wanneer kan ik het gras betreden?

Wacht tot het gras goed is geworteld voordat je het betreed. Dit kun je testen: trek er een grassprietje uit. Als dit heel gemakkelijk gaat, laat je je gazon beter nog even rusten.

Wanneer kan ik maaien

Je gaat pas maaien als je gras zo’n 8 centimeter lang is, maar dit doe je stapsgewijs. Elke keer als je maait, maak je het een centimeter korter. Het duurt dus even voordat je de juiste lengte hebt bereikt. Doe je dit niet dan beschadig je het gras en kan het ongelijkmatig gaan groeien.

Het maaien kan een behoorlijk zware klus zijn, vooral als je een groot gazon hebt. Kijk daarom naar de mogelijkheden. Er zijn grasmaaiers op benzine, op elektriciteit, accu en zelfs robotmaaiers.

Persoonlijk heb ik voor een robotmaaier gekozen: als werkende moeder van drie jonge kinderen heb ik simpelweg geen tijd om mijn gras te maaien. Daarnaast nemen de meeste grasmaaiers een hoop ruimte in beslag.

De robotmaaier heeft zijn eigen parkeerplaats, doet het werk voor me en is bovendien veilig. Ik heb dus zo goed als geen omkijken naar mijn gazon!

Wanneer water geven

Het liefste is jouw gazon altijd vochtig en nooit droog. Zorg er dus voor dat de grond vochtig is en blijft. In principe is de ondergrond in Nederland altijd wel vochtig genoeg, behalve tijdens lange periodes van droogte. Besproeien doe je alleen in de zomer als het erg warm is.

Wees voorzichtig met het besproeien: je wilt niet dat je ondergrond kletsnat wordt: dit beschadigt het gras! Een sproeisysteem is handig, maar een tuinslang met een sproeikop volstaat ook.

Wanneer moet ik het gras bemesten?

Idealiter bemest je je gazon drie keer per jaar: Om een goede groei te bevorderen bemest je in de lente voor de eerste keer. De tweede keer bemest je in de zomer om je gazon mooi groen te houden en vervolgens in het najaar nog een keer om het gazon winterklaar te maken. De beste bemesting is volgens deze studieorganische bemesting.

Wanneer kan ik verticuteren?

Over de loop van de jaren ontstaat er een laagje vilt onder het gras. Dit zijn mossen, dode grassen en ander tuinafval. De onderkant van de grassprietjes zien geen zonlicht meer waardoor je gras ongelijkmatig kan gaan groeien en er kunnen zelfs kale plekken ontstaan.

Dit vilt moet weggehaald worden. Je kiest ervoor dit handmatig met een hark te doen, of met een verticuteermachine

Handmatig met een hark is erg zwaar werk: je moet eerst harken en vervolgens op je knieën je hele gazon door. Beter is een verticuteermachine te gebruiken - hierdoor bespaar je een hoop tijd (en je rug!).

Verticuteren doe je pas als je gazon ongeveer drie jaar oud is. De wortels van een jong gazon zijn nog niet voldoende vertakt: Als je te vroeg gaat verticuteren dan beschadig je het gazon.

Hoe voorkom ik onkruid?

Onkruid ontstaat door achterstand in onderhoud, het te kort maaien van het gras of de uitwerpselen van vogels. Maai het gras niet korter dan zo’n 3 a 4 centimeter. Maai je het gras te kort dan creëer je de ideale groeiomstandigheden voor mossen en klavers.

Lang gras zorgt ervoor dat de onderkant van het gras niet genoeg licht en zuurstof krijgt: hierdoor ontstaan de ideale groeiomstandigheden voor andere soorten onkruid en bepaalde soorten mossen.

Maai regelmatig, maar haal ook regelmatig het nieuwe onkruid weg. Dit doe je met een onkruidsteker of door een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Op deze manier krijgt je onkruid geen kans om zich verder te ontwikkelen.

Hoe voorkom ik mollen in mijn tuin?

Mollen zijn nuttige beestjes en houden van insecten zoals aardrupsen en eten zelfs babymuizen. Toch zijn ze (begrijpelijk) niet erg welkom in onze tuin: ze maken een bende van ons gazon.

Mollen houden niet van beplanting en houden van egale gazons. Weghouden is een lastig klusje, maar om te voorkomen dat er mollen onder je nieuwe gazon komen, kun je mollengaas of een mollennet onder je gazon (laten) leggen. Dit voorkomt dat mollen gangen gaan graven.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat de beste manier is om gras te zaaien en wanneer je dit doet. Ik hoop ook dat je voldoende informatie hebt om het succesvol te onderhouden. Dat je lang mag genieten van je gazon! 🍀

Bedankt voor het lezen!