Bestenu

Mos Verwijderen: De Ultieme Gids!

Tuin

avatar-contour
Daan van Dijk

Daan van Dijk

Nov 26, 2021

Mos Verwijderen: De Ultieme Gids!

Mos op je terras, in je gazon of tussen je tegels zorgt ervoor dat je tuin er minder mooi of zelfs onverzorgd uitziet. Mossen ontsieren niet alleen je tuin, maar maken je tegels en houten vlonders ook nog eens glad. In je gazon kunnen er kale plekken ontstaan en onkruid kan woekeren dankzij mos. Kortom: mos wil je niet in je tuin

Hieronder vind je een lijst met de beste tips om van je mos af te komen. Deze maakt onderscheid tussen mos in je gazon, houten vlonders en mos op je terras.

Mos op je terras voorkomen

1 Gebruik worteldoek

Bij het aanleggen van je terras of je nieuwe pad gebruik je schoon zand met daaronder worteldoek. Hierdoor krijgt mos (en ander onkruid) bij voorbaat geen kans. Zorg er wel voor dat je worteldoek biologisch afbreekbaar is.

2 Houd je terras schoon

Door je terras regelmatig te vegen, voorkom je dat mos- en onkruidzaadjes zich nog verder verspreiden. Gebruik hiervoor een goede bezem of een goede terrasreiniger. Veeg het vuil vervolgens ook op, anders verspreiden de zaadjes zich alsnog.

3 Gebruik zo min mogelijk tegels

Dit klinkt misschien gek, maar op tegels blijft water liggen, waardoor mossen en onkruid meer kans tot woekering krijgen dan op andere ondergronden. De meeste mensen denken juist dat een betegelde tuin minder werk vereist dan bijvoorbeeld een gazon, maar niets is minder waar.

In plaats van tegels kun je bijvoorbeeld grind gebruiken. Een andere mogelijkheid is kunstgras. Kunstgras vergt niet veel onderhoud en blijft lang mooi. Wil je toch per se tegels, gebruik deze dan alleen voor bijvoorbeeld het tuinpad.

Mos op je terras bestrijden

1 Giet kokend water over het mos heen

Kook wat water met een goede waterkoker en schenk dit over het mos heen. Dit doe je een paar keer totdat al het mos vochtig is. Vervolgens schrob je met een harde bezem het mos eenvoudig los en veeg je het met handveger en blik op. Dit laatste is erg belangrijk! Mos is hardnekkig en als je het laat liggen, groeit het verder op een nieuwe plaats.

2 Gebruik een hogedrukreiniger

Heb je een hogedrukreiniger? Gebruik deze dan voor je tegels. Dit is de meest eenvoudige (en leukste!) manier om je tegels schoon te krijgen. Niet alleen mos verdwijnt, maar ook groene aanslag en ander vuil.mos-verwijderen

info

Behalve je tegels, gebruik je een goede hogedrukreiniger ook om je auto, je fiets, de gevel en allerlei andere dingen mee schoon te maken. Een hogedrukreiniger is daarom de moeisimple box widgette waard om in te investeren.

3 Gebruik een onkruidbrander

Een goede onkruidbrander is ideaal om mos en ander onkruid mee weg te branden. Je gebruikt geconcentreerde hitte op je onkruid of mos, waardoor ook de wortels afsterven. Dit proces duurt vaak een paar dagen, maar daarna veeg je al het dode onkruid en het dode mos zo op.

Mos in je gazon voorkomen

1 Maai je gras niet te kort, maar laat het ook niet te lang!

Waar het gras erg kort is, krijgt mos meer kans om te groeien. Dit geldt daarentegen ook op plaatsen waar het gras te lang is. Als het gras te lang is, komt er weinig zonlicht en zuurstof op de bodem waardoor je de perfecte omstandigheden voor mos creëert. De ideale lengte voor gras is 3 a 4 centimeter. Bij een goede grasmaaier stel je zelf de gewenste lengte in.

2 Verticuteer je gras

Na verloop van tijd ontstaat er in elk gazon een laagje op de bodem wat bestaat uit plantaardig materiaal. Deze viltlaag bestaat voornamelijk uit grasmaaisel wat na het maaien achterblijft, blaadjes en dood gras. Hoe langer je niets met deze viltlaag doet, hoe dikker deze laag wordt.

De laag verstikt de bodem en wordt de ideale ondergrond voor mossen om onder te groeien. Het is daarom een goed idee om de bodem jaarlijks te verticuteren met een goede verticuteermachine. Je kamt als het ware je gras door en verwijdert de viltlaag. Hierdoor krijgen mossen geen kans.

https://youtu.be/Bpr3YxhR_4I

3 Ontzuur de bodem

Mos groeit goed op een lichtzure tot zure ondergrond. Om je ondergrond onaantrekkelijk te maken voor mossen, pas je de pH-waarde van je ondergrond aan door deze te verhogen. Direct na de winter bestrooi je je gazon met kalk. Hierdoor wordt de ondergrond minder zuur, wat niet alleen leidt tot beter groeiend gras, maar minder mosgroei.

4 Bemest het gazon

Bemesten doe je twee keer per jaar. Bemesting zorgt ervoor dat je gras net wat sneller groeit dan de mossen, waardoor mos als het ware verstikt wordt. Bij voorkeur bemest je na het verticuteren en een keer in het voorjaar, bijvoorbeeld in juni. Als je dit elk jaar doet, merk je vanzelf dat je nagenoeg geen last meer hebt van mossen in je gazon.

Mos in je gazon bestrijden

1 Onderhoud je gazon

Voorkomen is altijd beter dan genezen

. Onderhoud is daarom erg belangrijk. Als je je gazon goed onderhoudt, heb je minder last van mos en hoef je minder mos te bestrijden. Hierbij zijn alle onderdelen van het onderhoud even belangrijk.

2 Verticuteer je gazon

Verticuteren is de enige echte manier om mos te bestrijden. De meeste mossen groeien onder en in de viltlaag op de bodem van je gazon. Door deze te verwijderen, verwijder je niet alleen mossen en onkruid, maar stimuleer je ook de groei van het gras.

Mos op je houten vlonders voorkomen

1 Bestrijd vocht

Mos groeit het beste op vochtige plaatsen. Zorg er daarom voor dat er geen stilstaand water op je vlonders staat. Heeft het hard geregend, veeg dan eventuele plassen water weg. Zorg daarnaast dat het water weg kan.

info

Er zijn ook speciale coatingen te krijgen die je aanbrengt op je houten vlonders: deze zorgen ervoor dat er geen vocht in je hout trekt, wat het ontstaan van groene aanslag en algen tegen gaat.

2 Houd je vlonders schoon

Mossen houden van donkere plaatsen. Ligt er een laag vuil op je vlonders, zoals bijvoorbeeld een laag oude bladeren, reken er dan op dat mos hier op den duur verschijnt. Houd daarom je vlonders schoon. Veeg ze wekelijks schoon met een goede bezem.

Mos op je houten vlonders bestrijden

1 Gebruik een hogedrukreiniger

Net als bij tegels biedt een hogedrukreiniger de ideale oplossing als je groene aanslag en mossen op je houten vlonders hebt. Gebruik je een hogedrukreiniger, dan zijn je houten vlonders zo schoon. Zet hierbij alleen niet teveel kracht: je wilt je hout niet beschadigen.

2 Gebruik azijn

Vul een emmer met warm water en twee kopjes azijn. Leeg de emmer(s) vervolgens over de vlonders en laat dit even intrekken; een half uurtje is meestal genoeg. Is er veel mos of groene aanslag, laat het dan de hele nacht intrekken. Vervolgens schrob je je vlonders met een harde bezem. Al het mos en ander vuil komt nu eenvoudig los.

idea

Vergeet je vuil niet op te vegen

! Mossen zijn hardnekkig en groeien vaak probleemloos op een andere plaats weer verder. Als je niet alles op veegt, loop je het risico dat vooral de zaadjes naar een andere plaats in je tuin waaien en hier weer opnieuw groeien.

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen en ziet je tuin er weer stralend uit, of je nu een gazon, tegels of houten vlonders hebt. Waar je tuin ook uit bestaat, het goede onderhoud hiervan voorkomt mosgroei. Bedankt voor het lezen, en succes met deze klus!

avatar-contour
Daan van Dijk
buttonbuttonbuttonbutton

Daan van Dijk

Daan is 26 jaar en woont in het noorden van Nederland. Van jongs af aan heeft hij al interesse in schrijven en journalistiek. Naast schrijven voor Bestenu is hij regelmatig in een bar te vinden voor een speciaalbiertje en in de middag is hij niet vies van een goede kop koffie. De speciaalbiertjes sluiten dan ook goed aan op zijn liefde voor karaoke
avatar-contour