Bestenu

Mos Verwijderen van Welk Oppervlak dan ook

Als je bij dit artikel bent beland, is het waarschijnlijk weer zover: er staat mos op je tuintegels, je meubilair of misschien de muren van je schuur. Tijd om de mouwen op te stropen en dit probleem te tackelen!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Mos Verwijderen van Welk Oppervlak dan ook

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Wat vind je zelf mooier uitzien: een gezond gazon, schone tegels en net meubilair, of al diezelfde dingen … maar dan verstoord en bedekt met mos? Je kiest waarschijnlijk die eerste optie, niet? Niet alleen omdat mos je tuin ontsiert, maar ook omdat het je tegels en/of houten vlonder ontzettend glad maakt. Alleen al om een valpartij te vermijden, moet je weten hoe mos verwijderen in zijn werk gaat!

Hieronder vind je een lijst met de beste tips om mos te verwijderen. Deze maakt onderscheid tussen mos in je gazon, houten vlonders en mos op je terras.

Mos op je terras voorkomen

Nog geen mos op je terras? Steek dan de handen uit de mouwen om problemen in de toekomst te voorkomen.

  1. Gebruik worteldoek

Bij het aanleggen van je terras of je nieuwe pad gebruik je schoon zand met daaronder worteldoek. Hierdoor krijgt mos (en ander onkruid) bij voorbaat geen kans. Zorg er wel voor dat je worteldoek biologisch afbreekbaar is. Worteldoek voorkomt de groei van mos, waardoor mos verwijderen niet meer nodig is. 

  1. Houd je terras schoon

Door je terras regelmatig te vegen, voorkom je dat mos- en onkruidzaadjes zich nog verder verspreiden. Gebruik hiervoor een goede bezem of een goede terrasreiniger. Veeg het vuil vervolgens ook op, anders verspreiden de zaadjes zich alsnog. 🌱

  1. Gebruik zo min mogelijk tegels

Dit klinkt misschien gek, maar op tegels blijft water liggen, waardoor mossen en onkruid meer kans tot woekering krijgen dan op andere ondergronden. Mos groeit het beste op vochtige plaatsen. De meeste mensen denken juist dat een betegelde tuin minder werk vereist dan bijvoorbeeld een gazon, maar niets is minder waar.

Dit betekent niet dat mos verwijderen een lastige klus is. Mos van tegels verwijderen is meestal niet lastig, maar voorkomen is beter dan genezen!

In plaats van tegels kun je bijvoorbeeld grind gebruiken. Een andere mogelijkheid is kunstgras. Kunstgras vergt niet veel onderhoud en blijft lang mooi. Wil je toch per se tegels, gebruik deze dan alleen voor bijvoorbeeld het tuinpad.

Mos op je terras bestrijden

Zit er al mos op je terras? Dan moeten we wat harder handelen.

  1. Giet kokend water over het mos heen

Kook wat water met een goede waterkoker en schenk dit over het mos heen. Dit doe je een paar keer, totdat al het mos vochtig is. Vervolgens schrob je met een harde bezem het mos eenvoudig los en veeg je het met handveger en blik op. Dit laatste is erg belangrijk! Mos is hardnekkig en als je het laat liggen, groeit het verder op een nieuwe plaats.

  1. Gebruik een hogedrukreiniger

Heb je een hogedrukreiniger? Gebruik deze dan voor je tegels. Dit is de eenvoudigste – en leukste – manier om je tegels schoon te krijgen. Hogedrukreinigers zijn niet alleen goed in mos verwijderen, maar ook groene aanslag en ander vuil verdwijnt.

info

Behalve je tegels, gebruik je een goede hogedrukreiniger ook om je auto, je fiets, de gevel en allerlei andere dingen mee schoon te maken. Een hogedrukreiniger is daarom de moeite waard om in te investeren.

  1. Gebruik een onkruidbrander

De beste onkruidbrander is ideaal om mos en ander onkruid mee weg te branden. 🔥 Je gebruikt geconcentreerde hitte op je onkruid of mos, waardoor ook de wortels afsterven. Dit proces duurt vaak een paar dagen in totaal, maar daarna veeg je al het dode onkruid en het dode mos zo op.

Mos in je gazon voorkomen

Heb je je tegels onder handen genomen? Dan is het nu tijd om je gazon te behandelen!

  1. Maai je gras op de juiste lengte

Waar je gras te kort is, groeit mos sneller. Dit geldt helaas ook op plaatsen waar het gras te lang is. Als het gras te lang is, komt er weinig zonlicht en zuurstof op de bodem, waardoor je de perfecte omstandigheden voor mos creëert. Mos groeit beter op schaduwrijke plaatsen. De ideale lengte voor gras is 3 à 4 centimeter. Bij een grasmaaier stel je zelf de gewenste lengte in.

  1. Verticuteer je gras

Na verloop van tijd ontstaat er in elk gazon een laagje op de bodem wat bestaat uit plantaardig materiaal. Deze viltlaag bestaat voornamelijk uit grasmaaisel wat na het maaien achterblijft, blaadjes en dood gras. Hoe langer je niets met deze viltlaag doet, hoe dikker deze laag wordt.

De laag verstikt de bodem en wordt de ideale ondergrond voor mossen om onder te groeien. Het is daarom een goed idee om de bodem jaarlijks te verticuteren met een goede verticuteermachine. Je kamt als het ware je gras door en verwijdert de viltlaag. Hierdoor krijgen mossen geen kans.

  1. Ontzuur de bodem

Mos groeit goed op een lichtzure tot zure ondergrond. Om je ondergrond onaantrekkelijk te maken voor mossen, pas je de pH-waarde van je ondergrond aan door deze te verhogen. Direct na de winter bestrooi je je gazon met kalk. Hierdoor wordt de ondergrond minder zuur, wat niet alleen leidt tot beter groeiend gras, maar ook minder mosgroei.

  1. Bemest het gazon

Bemesten doe je twee keer per jaar. Bemesting zorgt ervoor dat je gras net wat sneller groeit dan de mossen, waardoor mos als het ware verstikt wordt. Bij voorkeur bemest je na het verticuteren en een keer in het voorjaar, bijvoorbeeld in juni. Als je dit elk jaar doet, merk je vanzelf dat je nagenoeg geen last meer hebt van mossen in je gazon.

Mos in je gazon bestrijden

Is het al te laat en zit het mos al tussen je gras? Dan stappen we weer over van preventie op genezing!

  1. Onderhoud je gazon

Als je je gazon goed onderhoudt, heb je minder last van mos en behoort mos bestrijden niet meer tot je wekelijkse taken. Hierbij zijn alle onderdelen van het onderhoud even belangrijk.

  1. Verticuteer je gazon

Verticuteren is de enige echte manier om mos te bestrijden. De meeste mossen groeien onder en in de viltlaag op de bodem van je gazon. Door deze te verwijderen, verwijder je niet alleen mossen en onkruid, maar stimuleer je ook de groei van het gras. Gras zaaien doe je op eventuele kale plekken.

Mos op je houten vlonders voorkomen

Hoewel het verwijderen van mos en ander onkruid meestal geen uren duurt, hebben de meeste mensen genoeg andere dingen te doen. Voorkomen is ook hier, beter dan genezen. Je leest er hieronder meer over.

  1. Bestrijd vocht

Mos groeit het beste op vochtige plaatsen en voor je het weet, behoort groene aanslag verwijderen tot je wekelijkse taken.Zorg er daarom voor dat er geen stilstaand water op je vlonders staat. Heeft het hard geregend, veeg dan eventuele plassen water weg. Zorg daarnaast dat het water weg kan.

info

Er zijn ook speciale coatingen te krijgen die je aanbrengt op je houten vlonders; deze zorgen ervoor dat er geen vocht in je hout trekt, wat het ontstaan van groene aanslag en algen tegen gaat.

  1. Houd je vlonders schoon

Mossen houden van donkere plaatsen. Ligt er een laag vuil op je vlonders, zoals bijvoorbeeld een laag oude bladeren, reken er dan op dat mos hier op den duur verschijnt. Houd daarom je vlonders schoon. Veeg ze wekelijks schoon met een goede bezem.

Mos op je houten vlonders bestrijden

Heb je de preventieronde gemist? Tijd om de gedane schaden dan weg te werken.

  1. Gebruik een hogedrukreiniger

Net als bij tegels biedt een hogedrukreiniger de ideale oplossing als je groene aanslag en mossen op je houten vlonders hebt. Gebruik je een hogedrukreiniger, dan zijn je houten vlonders zo schoon. Zet hierbij alleen niet teveel kracht: je wilt je hout niet beschadigen. Bovendien is onkruid verwijderen ook nog eens leuk met een hogedrukreiniger!

  1. Gebruik azijn

Vul een emmer met warm water en twee kopjes azijn. Leeg de emmer(s) vervolgens over de vlonders en laat dit even intrekken; een half uurtje is meestal genoeg. Is er veel mos of groene aanslag, laat het dan de hele nacht intrekken. Vervolgens schrob je je vlonders met een harde bezem. Al het mos en ander vuil komt nu eenvoudig los.

idea

Vergeet je vuil niet op te vegen! Mossen zijn hardnekkig en groeien vaak probleemloos op een andere plaats weer verder. Als je niet alles op veegt, loop je het risico dat vooral de zaadjes naar een andere plaats in je tuin waaien en hier weer opnieuw groeien.

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen en ziet je tuin er weer stralend uit, of je nu een gazon, tegels of houten vlonders hebt. Waar je tuin ook uit bestaat, het goede onderhoud hiervan voorkomt mosgroei. Bedankt voor het lezen, en succes met deze klus!