Bestenu

Gras Verticureren: Wat is dat en Hoe doe je Het?

Door regelmatig te verticuteren, blijft je gazon mooi. Lees er hier meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Gras Verticureren: Wat is dat en Hoe doe je Het?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Verticuteren is nou niet het meest voorkomende onderwerp. De kans bestaat zelfs dat je nu voor het eerst de wereld van verticuteren ontdekt. 

Toch wekt het de nieuwsgierigheid op en heeft je gras baat bij verticuteren. Maar hoe werkt dat allemaal? In deze blog leer je alles over verticuteren om je gazon nóg mooier te houden!

Wat is verticuteren?

Je hebt een prachtig gazon, maar na verloop van tijd ontstaat daar een viltlaag op. Dat zegt je misschien niet veel, maar die laag van mossen en dood gras zorgt er wel voor dat je gras langzaamaan verstikt. Om je gras weer alle licht, lucht en ademruimte te geven verticuteer je het gazon.

Info

Verticuteren is mos verwijderen, dood gras verwijderen en vilt verwijderen van je gazon zodat het volledig tot bloei komt! Zo wordt jouw gras groener dan dat aan de overkant en blijft het gezonder. Er zijn twee manieren waarmee je kunt verticuteren.

Je kan het gras met de hand of machinaal verticuteren. Hiervoor gebruik je een verticuteermachine of -hark, een soort tuingereedschap. Met de hand duurt het langer, maar verticuteren met een machine is dan weer duurder.

Wanneer en hoe vaak moet je verticuteren?

In tegenstelling tot het gras maaien hoeft verticuteren helemaal niet zo vaak. Een tot twee keer per jaar is eigenlijk genoeg. 

Of dat nou die één of twee keer is, hangt af van de grondsoort onder je gazon: op klei- of veengrond groeien mossen nou eenmaal sneller en is je gras sneller bedekt.

Je hoeft nu niet de grondsoorten uit je hoofd te kennen, want je kan aan je grasveld zien hoeveel mos daar op zit. Als dat zich relatief snel opstapelt weet je dat het verstandiger is om nog een tweede keer te verticuteren. 

Bekijk je gazon een keer per maand eens goed van dichtbij. Merk je dat mos zich op een rap tempo verspreidt? Dan is een tweede verticuteer beurt geen slecht idee.

De beste momenten om te verticuteren zijn rond het voorjaar(april en mei) en het najaar (september en oktober). 

In de zomer groeien alle grassoorten en planten het hardst, en dus ook mossen. Daarom is het goed om aan het begin van het seizoen met een fris gazon te beginnen en aan het eind van het seizoen de boel netjes te maken.

Verticuteren doe je zo!

Voor verticuteren zijn twee verschillende methodes: handmatig of met een machine. De voorbereiding en nazorg van je gazon is hetzelfde en daarom kun je grotendeels hetzelfde stappenplan volgen. Zo een stappenplan vind je hieronder!

  1. Het gras moet vochtig zijn. Als het niet pas geregend heeft, besproei het gazon dan even.
  2. Maak het gras kort met een grasmaaier en verwijder het gemaaide gras van het gazon. Begin dus met zo schoon mogelijk gras!
  3. Gebruik je een verticuteermachine om te verticuteren? Stel dan nu de messen af. Hoe dikker de viltlaag, des te meer millimeter. Houd 5 tot 10 millimeter aan.
  4. Het verticuteren kan beginnen! Verticuteer je hele gazon eerst in stroken in de lengte. Doe dit daarna ook in de breedte. Houd de stroken aan en ga één keer over een strook heen.
  5. Gebruik een hark om dood mos uit het gazon te halen.
  6. Verzorg het gras: begin met gras zaaien op kale plekken en bemest kwetsbare plekken. Zo groeit het gazon gelijkmatig weer aan en krijg je een prachtig, vol grasveld!

Extra tip voor de gevorderden: doe een bodemtest bij je gazon. De zuurtegraad is waardevolle informatie en helpt je bepalen of het goed is voor je gazon om bepaalde stoffen toe te voegen. Als het nodig blijkt, voeg je kalk of ijzersulfaat toe aan het gazon zodat het tot in perfectie bij kan groeien.

Handmatig of met machine verticuteren?

In het stappenplan zie je dat handmatig of machinaal verticuteren weinig verandert, maar in de uitvoering merk je dan wel weer verschil. Niet zozeer voor het resultaat, maar meer aan jezelf: een half voetbalveld handmatig verticuteren is een gigantische klus en dus niet aan te raden.

Met handmatig verticuteren heb je aan de andere kant dan wel weer meer zicht en controle op de klus. Voor een klein gazon kan dit dus een fijnere optie zijn. 

Als je grasoppervlak erg groot is, kun je alsnog beter voor een machine kiezen. Verticuteermachines zijn duur in aanschaf, maar gelukkig zijn ze ook te huur.