Bestenu

Compactcamera of systeemcamera: Alle verschillen op een rijtje

Helderheid.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Compactcamera of systeemcamera: Alle verschillen op een rijtje

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je wilt een nieuwe camera kopen en weet niet zo goed wat voor camera voor jou de beste optie is: een compactcamera of een systeemcamera. Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw eisen.

Ik zet hieronder alle verschillen voor je op een rij waardoor je gemakkelijker een keuze maakt. Lees dus snel verder.

Wat is een compactcamera?

Een compactcamera is ideaal voor bijvoorbeeld op vakantie, of simpelweg als camera die je altijd bij je hebt en dagelijks gebruikt. Deze camera’s zijn eenvoudig te bedienen, licht van gewicht en vaak voordelig in prijs.

Compactcamera’s zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en zijn daarom populair bij zowel de professionele fotograaf als bij de amateurfotograaf.

1 Formaat

Een compactcamera is zoals zijn naam al zegt, compact. Hierdoor neem je hem gemakkelijk mee. Je gebruikt hem dagelijks of je schiet er leuke vakantiefoto’s mee. Het kleine formaat en lage gewicht is dan ook één van de grootste voordelen van deze camera.

Ondanks zijn kleine formaat zijn er compactcamera’s verkrijgbaar waarbij je zelf je voorkeuren in stelt. Een compactcamera is zeker niet alleen geschikt voor de beginnende fotograaf. Daarnaast is een compactcamera goed te gebruiken als een vlog camera.

2 Gebruiksgemak

De gemiddelde compactcamera is eenvoudig te bedienen of zelfs volledig automatisch. Met één druk op de knop vind de camera de meest ideale instellingen voor de omgeving waarin je je bevindt.

Er zijn daarentegen ook high-end compactcamera’s die meerdere instellingsmogelijkheden hebben. Deze zijn iets lastiger te gebruiken, maar met een high-end compactcamera heb je natuurlijk wel meer mogelijkheden.

3 Functies

Elke compactcamera is anders: de ene heeft meer toeters en bellen dan de andere. Als je veel buiten fotografeert dan is een compactcamera met een zoeker erg handig. Plaats je veel foto’s op social media? Dan is een camera met Bluetooth of WiFi handig: hiermee zet je eenvoudig je foto’s over naar je smartphone.

Een GPS functie kan ook nuttig zijn. Met GPS hou je precies bij waar je je foto’s maakt. Daarnaast zijn er ook compactcamera’s waarmee je onderwater filmt. Deze camera’s hebben ook het voordeel dat ze dankzij hun hoes, goed bestand zijn tegen stof en bovendien kunnen ze ook goed tegen een stootje.

4 Zoom

Hoeveel zoom je nodig hebt, hangt af van wat je met je camera gaat doen. Als je op een cultuurvakantie gaat, dan komt een goede optische zoom goed van pas. Als je vooral foto’s maakt van je kinderen, dan heb je niet zoveel zoom nodig.

Voor dagelijks gebruik heb je genoeg aan 10x optische zoom, terwijl je voor het op afstand fotograferen van dieren 30x of zelfs 40x zoom nodig hebt. De meeste compactcamera’s hebben twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom.

Optische zoom

Hierbij verschuift het lenzenstelsel en onderwerpen worden dichterbij gehaald. Bij deze manier verlies je bijna geen kwaliteit. Deze zoom heb je nodig om details op afstand te fotograferen, zoals bijvoorbeeld een vogel in een boom.

Digitale zoom

Bij digitale zoom wordt het onderwerp wat je fotografeert door de software vergroot. Hierdoor verlies je kwaliteit waardoor je foto er korrelig uit komt te zien. Hoe meer je digitaal inzoomt, hoe lager de kwaliteit van je foto.

5 Prijs

Compactcamera’s zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De high end modellen met veel mogelijkheden kosten al snel €1000 of zelfs meer. Goedkopere modellen beginnen al voor zo’n €100. Je vindt altijd wel een compactcamera die bij jouw budget past.

Voordelen en nadelen

Plus
 • Compact formaat
 • Gebruiksvriendelijk
 • Vriendelijk in prijs
Minus
 • Er is geen mogelijkheid van lens te wisselen
 • Minder instelmogelijkheden

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is ideaal voor je als je graag experimenteert. Je gebruikt verschillende lenzen en objectieven en komt er op die manier achter wat het beste resultaat levert. 

Bovendien breidt je de camera eenvoudig uit waardoor je langer met de camera doet. Een systeemcamera is een investering.

Een systeemcamera neemt door zijn toebehoren meer ruimte in beslag. Hierdoor koop je het beste een stevige cameratas waar je alles in bewaard. 

Uiteraard neem je een systeemcamera ook mee op vakantie en je gebruikt deze ook dagelijks, mocht je dit willen. Hou er alleen rekening mee dat deze wat groter en zwaarder is.

Hieronder vindt je de belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera.

1 Formaat

Een systeemcamera is niet compact, maar ook weer niet zo groot als een spiegelreflexcamera. Ga je uitbreiden met verschillende lenzen en objectieven, dan wordt het geheel natuurlijk nog groter en zwaarder.

2 Gebruiksgemak

Persoonlijk vind ik gebruiksgemak één van de belangrijkste eigenschappen van een camera, of dit nu een systeemcamera of een compactcamera is. Vooral als beginnende fotograaf wil je niet eerst een half bezig zijn voordat je de juiste instellingen hebt gevonden. Experimenteren is leuk, maar het moet geen frustrerende aangelegenheid worden.

Systeemcamera’s zijn over het algemeen minder gebruiksvriendelijk dan compactcamera’s. Tussen onderlinge merken en modellen zit echter veel verschil in het gebruiksgemak. 

Probeer de camera die je op het oog hebt, in het echt te zien en vraag om een demonstratie, zodat je een goed idee van het gebruiksgemak krijgt.

Kantelbaar scherm

Een kantelbaar scherm kan het gebruik van je camera vereenvoudigen: vooral als je foto’s neemt vanuit lastige hoeken. Daarnaast maak je makkelijker selfies. 

Een touchscreen maakt het geheel af: op die manier blader je eenvoudig door het menu heen in plaats van continue op knopjes te drukken.

3 Functies

Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en verschillende instelmogelijkheden. Ze hebben een digitale zoeker, maar zijn lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera.

Deze camera is supersnel, heeft een goede beeldkwaliteit en hoewel spiegelreflex natuurlijk professioneler is, een systeemcamera doet zeker niet onder aan een spiegelreflexcamera.

Aantal pixels

Hoe groter jij je foto’s wilt afdrukken, hoe meerpixels jouw camera nodig heeft. Het aantal pixels heeft eigenlijk pas invloed op je foto’s bij hele grote afdrukken. Als je niet groter wilt afdrukken dan op A3 formaat, dan heb je genoeg aan een camera met 12 megapixels.

Zoeker

Als je geen digitale zoeker op je camera hebt, dan heb je een live view op je display en maak je op die manier foto’s. Dit vergt iets meer batterij van je camera en als je omgeving erg licht is, is het wat lastiger om dit display goed te zien. Een digitale zoeker maakt het geheel wat eenvoudiger. Bovendien lees je via je digitale zoeker informatie af over je belichting.

Fullframe sensor of crop

Als je je wilt verdiepen in sport- natuur- en wildlife fotografie, dan is het een goed idee om voor een camera te kiezen met crop. Dit komt door de afstand tot het onderwerp wat bij dit soort fotografie een voordeel is.

Een fullframe formaat camera is prijziger, maar het geeft je meer opties met de scherptediepte en het werken met een grote beeldhoek.

4 Lenzen

Bij een systeemcamera kies je zelf welke lens je gebruikt. Er wordt bijna altijd een lens meegeleverd: dit is meestal een standaard lens zoals een 15-45mm of een 16-45mm. Deze is goed om mee te beginnen, maar hij is vaak niet erg lichtsterk.

Gelukkig kun je gemakkelijk een nieuwe lens aanschaffen en met behulp van een adapter gebruik je zelfs objectieven van een spiegelreflexcamera.

5 Prijs

Bij systeemcamera’s maak je het net zo duur als je zelf wilt. Er zijn al eenvoudige starterkits verkrijgbaar voor een paar honderd Euro. Wil je een topklasse full frame systeemcamera, dan lopen de prijzen op in de duizenden Euro’s.

Voordelen en nadelen

Plus
 • Foto’s en video’s zijn van hoge kwaliteit
 • Instellingen en functies zijn professioneel
 • Kleiner dan een spiegelreflexcamera
 • Uit te breiden
Minus
 • Of de camera een zoeker heeft hangt af van het model
 • Het zoekbeeld heeft ietwat vertraging
 • De sensor moet af toe schoon worden gemaakt

Conclusie

Hopelijk heb ik de keuze wat gemakkelijker voor je gemaakt. Zowel een compactcamera als een systeemcamera is geschikt voor de beginnende fotograaf, maar een compactcamera is kleiner waardoor je deze makkelijker mee neemt. Daarentegen biedt de systeemcamera meer mogelijkheden om uit te breiden.

Welke je ook besluit te kiezen, jij legt straks mooie herinneringen vast! Bedankt voor het lezen!