Zo Krijg je je Badkamer weer Stralend Schoon!
Het mag dan niet de leukste klus zijn, maar met het juiste stappenplan is je badkamer schoonmaken zo gepiept. Vind hier hét stappenplan, waardoor je badkamer binnen mum van tijd weer stralend schoon is!
Laatste update:
Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.
Je badkamer schoonmaken is één van die ultra-uitstelbare klusjes. Hoe langer je wacht, hoe tijdrovender het wordt. Maak daarom je badkamer regelmatig schoon. Hieronder lees je hoe je je badkamer weer laat stralen.
Dit heb je nodig
- Een goede stoomreiniger
- Een goede stofzuiger
- Spons
- Droge doek
- Raamwisser of ruitenreiniger
- Schoonmaakhandschoenen
- Allesreiniger (of azijn)
- Anti-kalkmiddel
Waarom een stoomreiniger?
Een goede stoomreiniger bespaart je erg veel tijd en maakt je badkamer schoonmaken eenvoudiger. Je maakt hier niet alleen je vloeren mee schoon, maar ook de muren, de wasbak, het bad en zelfs het toilet.
Door de hete stoom leggen micro-organismen zoals bacteriën snel het loodje. Je badkamer wordt dus ook op microscopisch niveau écht schoon.
Je gebruikt bovendien geen reinigingsmiddelen, wat beter is voor het milieu, en je bespaart geld en ruimte. Het stoom doet het harde werk voor je, waardoor je zelf geen kracht zet.
Heb je geen stoomreiniger in huis, dan ga je aan de slag met schuursponsjes, oude tandenborstels en een mop. Het kost je wat meer tijd, maar uiteindelijk behaal je hetzelfde resultaat.
Het stappenplan
Hieronder leg ik je uit hoe je stap voor stap je badkamer schoon maakt.
Stap 1: Badkamer leegruimen
Dit klinkt misschien overdreven, maar waar spullen staan, kun je niet schoonmaken.
Haal daarom niet alleen je badmatjes weg, maar ook de weegschaal, het prullenbakje, eventuele flessen shampoo, douchegels, tandenborstels. Als je planten hebt, zet je deze ook even tijdelijk in een andere kamer.
Stap 2: Chloor in de wc-pot
Doe nu een flinke hoeveelheid chloor of toiletreiniger in het toilet. Terwijl je bezig bent met de rest van de badkamer, laat je dit inweken. Hierdoor hoef je straks minder hard te schrobben. Doe het deksel van het toilet dicht; chloordampen zijn niet goed voor je.
Stap 3: Stofzuigen
Stofzuig nu grondig je hele badkamer. De plafonds, hoekjes, muren, achter je wc. Overal waar zich stof kan verzamelen, stofzuig je. Een goede stofzuiger heeft veel hulpstukken: maak hier gebruik van.
De kleine, ronde borsteltjes lenen zich er uitstekend voor om de hoekjes in je plafond schoon te maken.
Stap 4: Sopje maken
Maak nu een sopje. Dit doe je in een emmer of een teiltje met wat afwasmiddel of allesreiniger. Gebruik je liever een natuurlijk product, kies dan voor schoonmaakazijn. Je gebruikt in dat geval ⅓ schoonmaakazijn en ⅔ warm water. Heb je een stoomreiniger, dan zet je deze nu aan.
Stap 5: Schoonmaken
Hier begint het echte werk. Heb je geen stoomreiniger, dan moet je je spierballen gebruiken. Vergeet niet je schoonmaakhandschoenen aan te doen, anders krijg je erg droge handen van de reinigingsmiddelen die je gebruikt.
Hieronder leg ik je uit hoe je verschillende delen in je badkamer schoonmaakt. Vergeet ook je kitranden niet schoon te maken.
De badkamertegels schoonmaken
Begin aan de bovenkant en maak de wanden van je douchecabine of bad als eerste schoon. Dit doe je door ze vochtig te maken en schoon te schrobben. Zeep is soms behoorlijk hardnekkig, dus soms moet je best wat kracht zetten.
Een allesreiniger met ontkalker wilt hier ook wel eens helpen. Deze laat je vaak een paar minuten inwerken, zodat je daarna minder hard hoeft te schrobben.
Ook hier komt de magie van de stoomreiniger goed van pas. Ga langzaam over de tegels heen met je stoomreiniger. Vervolgens haal je met een vochtige doek het losgekomen vuil weg, je droogt de tegels met een handdoek en je bent klaar.
Het bad en/of de douchecabine schoonmaken
Heb je een bad of douchecabine en spoel je deze niet na elk gebruik uit, dan krijg je al snel zeepresten in je bad en op de douchewand. Deze zijn soms best hardnekkig.
Het beste spoel je alles nogmaals af, maar alleen met heet water, zodat de zeepresten oplossen. Daarna schrob je met je sponsje het hele bad schoon.
Heb je een stoomreiniger, dan heb je met het juiste hulpstuk je bad zo schoon. De meeste stoomreinigers hebben een klein borsteltje waarmee je grondig schrobt.
Vergeet vooral je kranen niet. Ook deze heb je binnen een paar minuten schoon als je een stoomreiniger gebruikt.
Heb je een goede ruitenreiniger, dan komt deze nu goed van pas. Ga over de douchewanden en tegels heen en ze worden streeploos schoon. Je gebruikt je ruitenreiniger ook om de spiegel mee schoon te maken.
De wc schoonmaken
Het minst leuke klusje van allemaal, maar het hoort erbij wanneer je je badkamer gaat schoonmaken: het toilet schoonmaken. Trek je handschoenen aan als je deze nog niet aan had en pak de wc-borstel. Het bleekmiddel doet nu al een tijdje zijn werk in de wc. Hierdoor hoef je hopelijk niet te hard te schrobben. Maak met de wc-borstel de pot goed schoon.
Trek na het schrobben de wc door, terwijl je de borstel in de wc houdt. Hierdoor spoel je meteen je borstel af. Met een oud schuursponsje maak je alle moeilijk bereikbare plekjes schoon. Eventueel gebruik je hiervoor een oude tandenborstel.
Met de stoomreiniger is deze klus wederom zo gepiept. Ga met de opening van de stoomreiniger om de scharnieren van je toilet heen, in je toilet en onder de toiletbril. Hierdoor worden alle bacteriën gedood en wordt je wc pas écht schoon.
De spiegel en de wastafel schoonmaken
De spiegel maak je het beste schoon met glasreiniger, of als je liever een natuurlijk product gebruikt, met azijn. Spray de spiegel met de reiniger en ga er met een zachte doek overheen. Zitten er veel tandpasta resten op de spiegel, dan heb je soms je sponsje nodig.
Hetzelfde geldt voor de wastafel. Je wastafel schoonmaken kan best een klusje zijn! Je vindt hier vaak tandpastaresten, zeepresten en andere viezigheid. Uiteraard vraag je iedereen om de wastafel even na te spoelen nadat de tanden zijn gepoetst, maar niet iedereen houdt zich hieraan.
Is je wastafel erg vies, dan gebruik je vloeibaar schuurmiddel met een natte spons, anders volstaat de glasreiniger die je voor de spiegel hebt gebruikt. Wanneer je je wastafel goed schoongemaakt hebt en ook de tegels schoon zijn, droog je alles na met een droge doek.
De vloer
Als je alles goed schoon hebt gemaakt, is het tijd om de vloer aan te pakken. Je hebt al gestofzuigd, dus alles wat je nu nog te doen staat, is de vloer schoon te moppen met een mop of een dweil.
Hiervoor maak je een nieuw sopje. Je mag best wat kracht zetten tijdens het moppen, alleen op die manier krijg je de vloer goed schoon. Vergeet ook de hoekjes niet. Als je klaar bent met dweilen, maak je de vloer droog met een handdoek.
Met een stoomreiniger gaat het schoonmaken van de vloer nog eenvoudiger. Door de hitte verwijder je niet alleen bacteriën, maar ook ongewenste geurtjes.
Wil je dat je badkamer extra lekker ruikt? Leg dan wat gedroogde lavendel of lavendelolie in de hoekjes. Dit ruikt niet alleen heerlijk, maar hiermee bestrijdt je ook zilvervisjes.
Kalkaanslag verwijderen
Woon je in een omgeving met hard water, dan heb je waarschijnlijk al snel last van kalkaanslag op je kranen en douchekoppen. Het zorgt ervoor dat je douchestraal alle kanten op gaat en uiteindelijk komt er weinig water meer uit.
Je kranen worden er lelijk van en hoe langer je wacht, hoe langer je bezig bent met het ontkalken.
Ontkalk je douchekop en kranen (en eventueel je douchecabine) daarom regelmatig. Dit doe je het beste met azijn. Schroef je douchekop eraf en leg deze in een bakje met azijn. Bij voorkeur laat je je douchekop de hele nacht weken.
De volgende ochtend is al het kalk opgelost en schroef je je douchekop weer terug op de doucheslang.
Je kraan schroef je natuurlijk niet zomaar los. Spray daarom rondom de kraan en laat het zo lang mogelijk weken. Na een paar uur schrob je de kalk met een schuursponsje er zo af. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.
Droog daarom je kraan en douchekop, en een eventueel douche scherm af na gebruik. Zo kan de kalk zich niet vast hechten.
Conclusie
Of je je badkamer schoongemaakt hebt met een spons of met je stoomreiniger, één ding is zeker: jouw badkamer is schoner dan voorheen. Bedankt voor het lezen en als je nog moet beginnen met deze klus: succes!
Over de auteur
Rafael is een Brabantse timmerman en meubelmaker met een passie voor klussen. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn altijd merkbaar in zijn werk, of het nu gaat om het ontwerpen van meubels op maat, het schrijven van blogs over klusprojecten of het delen van handige tips en trucs om klussen efficiënter te maken. Naast zijn werkzaamheden als timmerman en meubelmaker, is Rafael in zijn vrije tijd vaak te vinden in zijn garage, waar hij aan oude auto's en motoren sleutelt.