Bestenu

Zilvervisjes bestrijden met lavendelolie

En het ruikt ook lekker.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Zilvervisjes bestrijden met lavendelolie

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je gaat ‘s avonds naar het toilet en je ziet er een paar voorbij schieten: zilvervisjes. Ze bewegen zich als visjes en hebben een zilver lijfje. 

Ze houden van vocht en warmte en je ziet ze alleen als het donker is. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te bestrijden met lavendel.

Bij mij geven ze vooral de voorkeur aan de badkamer, maar ze kunnen ook in je kledingkast of slaapkamer zitten. 

Het mag dan even een karwei zijn, maar tijdens het harde werk begeef je je in exotische sferen met al dat lavendel om je heen!🏝️

Benodigdheden

Het volgende heb je nodig:

  • Lavendelolie
  • Sprayfles
  • Goede Stofzuiger
  • Dweil of stoomreiniger
  • Zachte doek
  • Flink wat geduld

Stap 1: voorbereidingen treffen

Afhankelijk van waar je zilvervisjes zich thuis voelen, is dit het meeste werk. Zitten ze in je kledingkast dan zal deze helemaal moeten worden leeg gehaald. 

Klop je kleren uit, kijk in dozen, in boeken. Zitten ze alleen in je toilet of badkamer, dan haal je alles van de grond, badmatjes en dergelijke gaan de wasmachine in.

Stap 2: stofzuigen en dweilen

Nu ga je de hele vloer, inclusief de plinten, goed stofzuigen. Vergeet hierbij niet alle scheurtjes, gaatjes en andere kleine plaatsjes. Zilvervisjes kruipen werkelijk in elk klein gaatje en leggen daar eitjes.

Als je geen tapijt hebt, stofzuig grondig, maar dweil ook na. Heb je toevallig een stoomreiniger, gebruik deze dan. 

De beste stoomreinigers hebben vaak ook geïntegreerde handstoomreiniger die bij dit karwei handig van pas komt.

Als je er zeker van bent dat alle mogelijke plaatsen schoon zijn pak je je lavendelolie en je sprayflesje.

Stap 3: Lavendelolie bereiden

Je kunt in elke natuurwinkel lavendelolie kopen. Het is erg populair, omdat het zoveeltoepassingen kent. Vul je flesje met⅔ water en ⅓ lavendelolie. Voordat je het gebruikt schud je het goed.

Tip: Heb je toevallig net de lavendel gesnoeid die in je tuin staat? Dan hoef je niet naar de winkel, maar gebruik je de lavendel uit je tuin en maak je de olie zelf! Lees hier hoe je dat doet.

Stap 4: Spray de lavendelolie

Spray de hele binnenkant van je kledingkast en verspreidt de spray met een zachte doek. Doe hetzelfde met de plinten. Spray in eventuele scheurtjes en hoekjes. Het proces is hetzelfde in elke kamer waar de zilvervisjes zich bevinden. 

Spray het tapijt en laat dit vervolgens goed drogen. Blijft het lang vochtig, gebruik dan een luchtontvochtiger.

Stap 5: Herhalen

Herhaal dit proces elke zes maanden. Het lijkt een heel karwei, maar als je goed opruimt en alles netjes houd, hoef je de eerste twee stappen niet te herhalen. 

De eerste behandeling was voor mij genoeg: ik zie af en toe nog wel eens een zilvervisje, maar dit is zeldzaam.

Er staat bij mij nu altijd een mandje met gedroogde lavendel in mijn badkamer: het ruikt niet alleen heerlijk, maar houdt ze zilvervisjes ook weg.

Conclusie

Hopelijk kom je niet veel zilvervisjes meer tegen na het volgen van dit stappenplan.

Bewaar de spray op een handige plaats en wees altijd bereid om de strijd opnieuw aan te gaan. Zodra je een zilvervisje ziet spray je de plinten en de hoekjes (en geniet je van de heerlijke geur!).

Bedankt voor het lezen! Delen mag altijd.🙃