Bestenu

Lavendel Snoeien

Doe het goed, zodat je lang geniet van de heerlijke geur.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Lavendel Snoeien

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Persoonlijk ben ik geen fan van tuinieren, maar er is een plant in mijn tuin waarvan ik het onderhoud helemaal niet erg vind: lavendel. Ik vind het zelfs leuk om lavendel te snoeien want dit betekent dat ik me dankzij het heerlijke aroma (nog net geenversgezette koffie!), en hopelijk een fijn zonnetje, ga bevinden in Mediterrane sferen.⛱️

In deze blog kom je erachter hoe en wanneer je lavendel snoeit.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Lavendel hoef je maar twee keer per jaar te snoeien: vóór de bloei en na de bloei. Wanneer dit precies is hangt af van de weersomstandigheden, maar april en september zijn goede richtlijnen.

  • April: begin april is een goede tijd om te snoeien, maar let op: is er nachtvorst, stel het dan even uit.
  • September: Zodra je lavendel is uitgebloeid ga je snoeien. Dit kan iets eerder of later zijn, maar meestal in september.

Hoe snoei ik lavendel in het voorjaar?

Gebruik een klein snoeischaartje of een heggenschaar bij een wat grotere plant. Als het goed is, zie je al wat nieuwe groei verschijnen. Snoei de plant tot ongeveer ⅓ terug: tot ongeveer 10-15cm boven de grond. Knip nooit in het kale, verhoute deel van de plant, anders loopt de lavendel niet meer uit.

Idea

Wees voorzichtig met je heggenschaar: als de takken wat fijner zijn gebruik dan een kleinere snoeischaar. Hiermee verminder je het risico om per ongeluk hele takken af te knippen.

Het snoeien van verwaarloosde lavendel

Als je om wat voor reden dan ook een verwaarloosde lavendel in je tuin hebt staan maak je dan niet meteen te veel zorgen. Hij is misschien nog te redden.

Duw de takken opzij en kijk of er nieuwe scheuten te vinden zijn. Deze vind je meestal in het midden van de plant. Knip de kale, verhoute delen van de lavendel ver terug met de heggenschaar, zodat het zonlicht de nieuwe scheuten kan bereiken. Zonlicht is nodig om te groeien: grote kans dat je over een paar maanden weer een gezonde lavendelplant hebt.

Het toppen van jonge lavendel

Als je net jonge lavendel hebt geplant dan top je de lavendeltwee tot drie keerin het voorjaar. De nieuwe, verse topjes knip je af. Hierdoor vormen er nieuwe scheuten in de basis van de plant. Het kan zijn dat je lavendel hierdoor wat later gaat bloeien, maar je hebt langer plezier van de plant en bovendien wordt de plant niet zo snel kaal aan de onderkant.

Het toppen van oudere lavendel

Oudere lavendel planten kunnen ook getopt worden. Na het snoeien zie je meestal een paar weken later (meestal eind april) nieuwe scheuten met nieuwe toppen verschijnen. Snoei de topjes eraf.

Hoe snoei ik lavendel in het najaar?

Het snoeien van lavendel in het najaar wordt ook wel vormsnoei genoemd. Het is eigenlijk niets meer dan het opnieuw in vorm brengen van de plant.

Je knipt de uitgebloeide bloemetjes eraf, maar snoeit niet lager dan waar de nieuwe scheuten zitten. Hiermee voorkom je dat de plant lelijk wordt.

Tips

  • Na het snoeien in de zomer verzamel ik de lavendelbloemetjes, droog ze en vul ik er zakjes mee. Vervolgens leg ik de zakjes overal in huis neer. Vooral in de slaapkamer van de kinderen: het ruikt niet alleen lekker, maar lijkt ook te helpen bij een ongestoorde nachtrust.
  • Lavandula angustifolia: er zijn verschillende soorten lavendel te koop en dit is de beste. Koop geen Lavandula x intermedia: deze wordt snel kaal, groot en lelijk.
  • Plant je lavendel op een zonnige plaats, in kalkrijke grond. Hier groeit hij het beste.
  • Je plant lavendel het hele jaar door, maar warmere grond is het beste. Zo heb je de meeste kans op gezonde planten.
  • Je gebruikt de (gedroogde) bloemetjes voor verschillende doeleinden, gooi deze niet weg.
  • Als je stofzuiger stinkt, zuig dan wat lavendel op. Je stofzuiger laat nu het heerlijke aroma van lavendel achter.

Conclusie

Hopelijk ga je straks vol met vertrouwen je lavendel snoeien en als je net zo’n fan bent als ik, bewaar je de blaadjes om op allerlei manieren te genieten van het heerlijke aroma. Bedankt voor het lezen! Als je mijn bericht wilt delen, dan mag dat altijd. 🙃