Bestenu

Je afzuigkap schoonmaken doe je zo!

Niet de leukste klus, maar een schone afzuigkap is de meest effectieve afzuigkap.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je afzuigkap schoonmaken doe je zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het schoonmaken van je afzuigkap is geen leuke klus, maar wel een noodzakelijke. Doordat er zich veel vet verzamelt, kan dit uiteindelijk vlam vatten met alle gevolgen van dien. Als je je afzuigkap goed schoon houdt, kost het de volgende keer niet zoveel tijd om deze te reinigen. Hieronder lees je hoe je het beste je afzuigkap schoonmaakt.

Dit heb je nodig

  • Allesreiniger of een andere goede ontvetter
  • Grote spons
  • Voor het rooster: Biotex of een ander wasmiddel

Zijn de roosters en/of filters van jouw afzuigkap vaatwasbestendig, dan reinig je ze door ze in de vaatwasser te doen. 

Info

Met de hand afwassen is beter voor je onderdelen. Door de hoge temperaturen en de agressieve ingrediënten in een vaatwastablet slijten je onderdelen sneller. Kies daarom niet altijd voor de vaatwasser!

Hieronder volgt het stappenplan.

Stap 1: De roosters schoonmaken

De roosters zijn vaak erg vet, vooral als je je afzuigkap niet vaak schoon maakt. Als je een vaatwasser hebt en je rooster is vaatwasbestendig, dan reinig je je rooster simpelweg in een goede vaatwasser.

Is je rooster niet vaatwasbestendig of heb je geen vaatwasser, dan vul je je bad of douchebak met een laag warm water. Voeg een schep wasmiddel of Biotex toe en leg je rooster erin. Laat dit zo lang mogelijk weken; het liefst de hele nacht.

De roosters van sommige wandschouwafzuigkappen zijn vaak te groot voor de vaatwasser. Deze leg je idealiter ook in het bad of in de douchebak. Als dat niet kan gebruik je een vuilniszak waar je water en wasmiddel of Biotex in doet. Leg de vuilniszak buiten en haal het rooster er de volgende ochtend uit.

De volgende ochtend ziet je rooster er zo goed als nieuw uit. Spoel je rooster goed af en plaats het terug in je afzuigkap. Is het niet mogelijk om je rooster de hele nacht te laten weken, leg hem deze dan zo lang mogelijk in het water. Hoe langer je het rooster laat weken, hoe minder je hoeft te schrobben.

 

Stap 2: De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Terwijl je rooster ligt te weken, begin je met het schoonmaken van de buitenkant van je afzuigkap. Als je dit al een tijdje niet hebt gedaan kan dit best een flinke klus zijn. Je zal merken dat de buitenkant van je afzuigkap erg vet is.

Maak een sopje van warm water en een goede ontvetter: dit kan bijvoorbeeld allesreiniger zijn of groene zeep, maar afwasmiddel werkt ook prima. Maak je afzuigkap vochtig, maar zorg dat er geen vocht in de motor komt.

Vervolgens begin je met schrobben. Hierbij mag je best een schuursponsje gebruiken. Je merkt dat het vet langzaam los komt. Indien nodig maak je een tweede, schoon sopje. Als je de hele afzuigkap hebt gedaan, ga je er met een schone, droge doek overheen.

Je laat hem nog meer blinken als je er na afloop een glasspray gebruikt. Een glasspray is overigens ook ideaal om je inductiefornuis mee schoon te maken. Hier geldt ook: maak het fornuis na elk gebruik even schoon en je hebt de volgende keer minder werk.

Tip: citroensap koken

Tip: zit er echt een hele dikke laag op de buitenkant van je afzuigkap? Pers dan een paar citroenen uit in een pannetje, voeg water toe en breng dit aan de kook. Door de hete dampen en de citroen komt het vet los. Na tien minuten begin je met stap 2.

Stap 3: De filters vervangen

Een recirculatie-afzuigkap maakt gebruik van koolstoffilters. Deze vervang je minimaal twee keer per jaar. Hoe vaak je de filters vervangt hangt ook af van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt en wat je kookt.

Als het filter van je afzuigkap aan vervanging toe is, merk je dit doordat hij minder goed vervelende geurtjes weg neemt. Dit betekent dat het filter verzadigd is waardoor hij niet goed meer werkt.

Conclusie

Een schone afzuigkap betekent niet alleen een beter werkende afzuigkap, maar hij ziet er ook mooier uit. Bovendien is een schone afzuigkap veiliger dan een afzuigkap met verzadigde filters. Hopelijk heeft dit stappenplan je geholpen bij het schoonmaken van je afzuigkap. Tip: is je magnetron toe aan een schoonmaakbeurt? Maak je magnetron dan ook meteen schoon! Bedankt voor het lezen!