Bestenu

Stap voor Stap je Magnetron Schoonmaken

Magnetrons trekken vuil aan! Geen nood, lees hier hoe je magnetron snel weer schoon is!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Stap voor Stap je Magnetron Schoonmaken

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De magnetron is een van de meest gebruikte keukenapparaten in huis. Het is snel, handig en gemakkelijk te gebruiken. Maar een magnetron schoonmaken is vaak vervelend om schoon te maken. Denk aan aangekoekte pannen of je koelkast schoonmaken! Ook vervelend!

Vanwege de vele overgekookte etensresten en het opgebouwde vuil kan het een hele klus zijn om het weer schoon te krijgen. Maar maak je geen zorgen, in deze gids zal ik je stap voor stap laten zien hoe je je magnetron kunt schoonmaken en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Stap voor stap je magnetron schoonmaken

Volg het onderstaande stappenplan en je magnetron is zo weer schoon.

Stap 1: Verwijder los vuil

Voordat je begint met het schoonmaken van de magnetron, is het belangrijk om alle losse vuildeeltjes te verwijderen. Dit kun je doen door de draaitafel en het plateau te verwijderen en deze grondig af te wassen met warm water en afwasmiddel. Als er nog steeds etensresten aan vastzitten, kun je een schuursponsje gebruiken om ze eraf te schrobben.

Stap 2: Stoom de magnetron schoon

Vervolgens kun je de magnetron schoonstomen om de ingebouwde vuildeeltjes los te maken. Vul hiervoor een magnetronbestendige kom met een kopje water en voeg eventueel een scheutje azijn toe. 

Plaats de kom in de magnetron en verwarm deze gedurende 5 minuten op de hoogste stand. De stoom die wordt geproduceerd, zal alle vuildeeltjes losmaken en het schoonmaken gemakkelijker maken.

Stap 3: Maak de binnenkant schoon

Nu kun je de binnenkant van de magnetron schoonmaken met een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik hiervoor een zachte doek of een spons en veeg voorzichtig alle vuildeeltjes weg. 

Als er hardnekkige vlekken zijn, kun jebaking soda gebruiken. Strooi wat baking soda op de vlek en spuit er wat water overheen. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het vervolgens weg met een doek.

Stap 4: Maak de buitenkant schoon

Tot slot is het belangrijk om de buitenkant van de magnetron schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte doek en wat allesreiniger om alle vlekken en vingerafdrukken weg te vegen. Vergeet niet om ook de deur en de handgreep schoon te maken.

Welke producten gebruik ik om mijn magnetron mee schoon te maken?

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je magnetron schoon te maken. Hieronder staan enkele suggesties:

  • Afwasmiddel: Dit is een zachte reiniger die geschikt is voor het verwijderen van vuil en vet.
  • Azijn: Azijn heeft krachtige reinigings- en desinfecterende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en geuren.
  • Baking soda: Baking soda heeft schurende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van vlekken en geuren. Baking soda is ook ideaal om een aangebrande pan, afzuigkap en je koelkast mee schoon te maken.
  • Allesreiniger: Dit is een krachtige reiniger die geschikt is voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken.

Onthoud dat je altijd de gebruiksaanwijzing van je magnetron moet raadplegen om ervoor te zorgen dat de producten die je gebruikt veilig zijn voor je apparaat.

Conclusie

Het schoonmaken van de magnetron is misschien niet het meest leuke klusje, maar het is wel belangrijk om het regelmatig te doen. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je magnetron weer schoon en fris ruikt. 

Onthoud dat het belangrijk is om altijd de gebruiksaanwijzing van je magnetron te raadplegen voordat je begint met schoonmaken, om ervoor te zorgen dat je het apparaat niet beschadigt.