Bestenu

7 Manieren om je Aangebrande Pan Schoon mee te Krijgen

Een schone pan laat je eten beter smaken

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
7 Manieren om je Aangebrande Pan Schoon mee te Krijgen

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Zelfs in de beste pan brandt er wel eens wat aan. Fijn is anders, maar geen nood! Of het nu gaat om een koekenpan, een sauspan of om een hapjespan, met de onderstaande tips is jouw pan zo weer schoon.

Heb je een nieuwe set inductiepannen, dan wil je deze vanzelfsprekend mooi houden. Inductiepannen zijn niet het goedkoopste, dus zwarte vlekken in de bodem van je pan zijn niet alleen een doorn in het oog, maar kunnen ook het koken negatief beïnvloeden.

info

Er zijn verschillende manieren om je pan weer schoon te krijgen als deze aangebrand is. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan milieuvriendelijke producten, maar heb je geen azijn, citroen of soda in huis, dan zijn er genoeg andere middeltjes waarmee je je pan weer stralend schoon krijgt.

Je pan schoonmaken met cola

Schenk een laagje cola in je pan en laat dit een uurtje weken. Net als bij je tanden, heeft cola ook een vernietigend effect op de aangebrande resten eten in je pan. Na dit uurtje is je pan weer schoon (en je cola op)!

Een vaatwastablet koken

Deze methode vergt iets meer moeite. Schenk een laag water in je pan en voeg een vaatwastablet toe. Breng het water vervolgens aan de kook en laat het een paar minuten sudderen. Na een paar minuten giet je het water af. Maak de pan nu schoon met een sponsje en klaar is Kees! Je hoeft het alleen nog goed af te spoelen.

Dit is echter niet de meeste vriendelijke manier voor een goede pan met een anti-aanbaklaag. Vaatwastabletten bevatten agressieve middelen en gecombineerd met het kokende water, slijt de anti-aanbaklaag na verloop van tijd hierdoor. Doe dit daarom niet te vaak.

 

Je pan laten weken in schoonmaakazijn

Eén van de meest milieuvriendelijke manieren om je aangebrande pan schoon te krijgen is om deze te weken in schoonmaakazijn. Dit doe je door eerst een laag koud water in de pan te schenken en er daarna een scheut schoonmaakazijn erbij te doen. Laat dit een uurtje weken en het vuil laat zo los. Je hoeft niet eens hard te schrobben.

Citroensap de pan in

Hou je niet van die typische azijngeur, maar wil je je pan wel schoonmaken op een milieuvriendelijke manier? Dan biedt een citroen de uitkomst. Schenk een laagje heet water in je pan en pers een paar citroenen uit. Als je geen citroenen in huis hebt, gebruik je citroensap uit een flesje.

Het vuil wordt niet alleen losgeweekt, maar je hele keuken krijgt een frisse geur dankzij het citroensap. Bij het gebruik van citroensap weekt het vuil wel wat los, maar je moet naderhand wel even schrobben met je afwasborstel of sponsje.

Tip: maak ook meteen je magnetron schoon!

Een laagje baking soda in je pan

Maak een dikke pasta van baking soda en een klein beetje water en smeer de bodem van je pan hiermee in. Als je eten flink is aangebrand, laat het dan de hele nacht weken. De volgende ochtend hoef je je pan alleen maar uit te spoelen!

Een paar schepjes zout in je pan

Een andere milieuvriendelijke manier om je pan schoon te maken is door een laag water in je pan te schenken en er een paar eetlepels zout bij te doen. Hoe smeriger je pan is, hoe meer zout je gebruikt. Dit laat je vervolgens een minuut of vijf koken. Vervolgens ga je met een sponsje door de pan heen en voilá, de bodem van je pan is weer zichtbaar!

Waspoeder laten weken

Het is niet de meeste milieuvriendelijke manier, maar wel erg effectief. Los een paar eetlepels waspoeder op in je pan met warm water en laat dit een paar uur weken. Je pan is hierna schoon zonder te hoeven schrobben. Bovendien ruikt je huis heerlijk!

Heb je een goede braadpan met een emaille-laag? Kies dan voor een milieuvriendelijke methode zoals het laten weken met azijn of citroen. Producten zoals wasmiddel en vaatwastabletten kunnen bij frequent gebruik de emaille-laag van je pan beschadigen.

Ovenroosters en bakplaten

Deze methode is ook erg effectief voor je ovenroosters en bakplaten. Laat een laagje water in je bak lopen, voeg wat wasmiddel toe en leg je ovenrooster en bakplaat hierin. Laat dit alles ‘s nachts weken; de volgende ochtend zijn ze zo goed als nieuw.

Conclusie

Hopelijk heb je wat gehad aan de bovenstaande tips. Welke manier je ook kiest, jouw pan is straks weer zo goed als nieuw. Bedankt voor het lezen!