Bestenu

Je Koelkast Schoonmaken? Koud Kunstje!

Leuk is het niet, maar wel nodig: je koelkast ziet er niet alleen netter uit, maar gaat ook langer mee als je hem goed schoon houdt!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Koelkast Schoonmaken? Koud Kunstje!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je koelkast schoonmaken is een tijdrovende, maar noodzakelijke klus. Maak je je koelkast niet regelmatig schoon, dan krijgen bacteriën de kans je eten sneller te laten bederven. 

Je koelkast gaat stinken en uiteindelijk gaat hij zelfs kapot. Hieronder leg ik je uit hoe je je koelkast schoonmaakt, zodat je het bovenstaande horrorscenario voorkomt. 👀

Verzamel deze spullen:

  • een schoonmaakproduct zoals afwasmiddel of milde allesreiniger;
  • een sponsje;
  • een handdoek;
  • motivatie!

Wil je liever een natuurlijk schoonmaakmiddel gebruiken? Kies dan voor een mix van water en schoonmaakazijn. Voordat je begint, trek je altijd de stekker uit het stopcontact.

Stap 1: haal je koelkast leeg

Haal alle producten uit je koelkast en doe deze in een koeltas met koelelementen. In de winter zet je alles in een tas buiten. ❄️ Heb je erg bederfelijke producten en heb je aardige buren, dan is het een nog beter idee om te vragen of je even wat ruimte in hun koelkast mag gebruiken.

Stap 2: haal de plateaus en lades eruit

De meeste koelkasten hebben verwijderbareplateaus. Hetzelfde geldt voor de lades. Het beste verwijder je al deze losse onderdelen. Daaronder vallen wellicht ook de plateautjes in je deur.

Vervolgens was je alle onderdelen af in de wasbak met een heet sopje. Leg alles op een handdoek en laat de plateaus en de lades in de lucht drogen.

Stap 3: de binnenkant van de koelkast schoonmaken

Nu je koelkast helemaal leeg is, kun je overal goed bij. Liggen er veel kruimels en andere etensresten in je koelkast? Gebruik dan een goede stofzuiger om alles eerst uit te zuigen. Je kunt hiervoor ook een stoffer en blik gebruiken, maar deze manier is niet zo grondig.

Zijn alle kruimels weg, dan ga je alles goed afsoppen. Maak een sopje met heet water en wat afwasmiddel of milde allesreiniger. Gebruik je liever natuurlijke producten, dan kies je voor schoonmaakazijn. Werk in ieder geval altijd van boven naar beneden.

Zijn er aangekoekte etensresten, dan maak je deze nat en laat je het even weken. Vergeet de hoekjes, naadjes en gleuven niet. Ook het rubber van de deur is de ideale verzamelplaats van vuil. Is alles van boven tot onder eenmaal schoon, dan droog je alles met een zachte handdoek af.

Tip: maak je magnetron ook meteen schoon!

Stap 4: de achterkant van de koelkast schoonmaken

Heb je een vrijstaande koelkast, zoals een vrijstaande Amerikaanse koelkast, dan is het een goed idee om deze naar voren te schuiven, zodat je het rooster aan de achterkant schoon kunt maken. Dit rooster is de ideale verzamelplaats voor stof.

Als er veel stof op het rooster zit, kan de koelkast zijn warmte niet goed kwijt, waardoor de koelkast harder moet werken om te koelen. 

Hierdoor gaat niet alleen de levensduur van je koelkast achteruit, maar je energierekening gaat omhoog en het risico op brandgevaar neemt toe. Genoeg reden dus om dit rooster schoon te maken en te houden!

Je maakt dit rooster eenvoudig schoon met een zachte doek. Is het rooster erg vies, dan gebruik je een vochtige doek. Heb je een goede kruimeldief met een verlengstuk en een klein borsteltje, dan is deze ook ideaal hiervoor.

Stap 5: de buitenkant van je koelkast schoonmaken

De buitenkant van je koelkast wordt ook aardig vies. Heb je een mooie retro koelkast, dan wil je deze zo netjes mogelijk houden, niet? 🧼 Vingerafdrukken zijn onsierlijk, al zijn ze bijna niet te voorkomen.

Om de buitenkant schoon te maken gebruik je een glasspray of wederom een sopje van heet water en wat afwasmiddel. Geef je de voorkeur aan een natuurlijk schoonmaakmiddel, dan volstaat ook hier een mix van schoonmaakazijn en heet water

Droog je koelkast goed af zodat deze veeg- en vetvrij is.

Stap 6: de koelkast terugplaatsen en opnieuw inrichten

Als je de koelkast hebt verplaatst zet je deze nu terug. Stop de stekker terug in het stopcontact en zet je spullen terug in de koelkast. 

De koudste plaats in een koelkast is boven de groentelades: hier plaats je de bederfelijkste producten, zoals vers vlees en vis.

Boven in de koelkast is het warmst. Hier plaats je je jam, groente, fruit en andere producten met een langere houdbaarheidsdatum. De middelste plank in je koelkast is ideaal voor zuivelproducten. De ideale temperatuur van een koelkast is 3 °C. Klaar!