Bestenu

Ontdek Hier Hoe je Zelf een Bed Maakt!

Wees creatief en bespaar geld: maak je bed gewoon zelf!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Ontdek Hier Hoe je Zelf een Bed Maakt!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een goed bed is essentieel voor een goede nachtrust. Maar het vinden van het perfecte bed kan een uitdaging zijn. Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven: maak je bed zelf! 

Met dit stappenplan kun je zelf een bed maken dat niet alleen uniek is, maar ook nog eens perfect past bij jouw wensen. Bovendien bespaar je veel geld door het zelf te doen. Lees verder voor een handig stappenplan, een lijst met benodigdheden en handige tips.

Wanneer je je slaapkamer gaat verbouwen, doe dit dan eerst. Bouw je bed later, en als laatste kies je vloerbedekking.

Benodigdheden

 • Houten planken
 • Zaag
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Schuurpapier
 • Verf en kwasten
 • Hamer

Stappenplan voor het maken van een bed 

Hieronder heb ik een handig stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: Kies het juiste hout 

Het kiezen van het juiste hout is essentieel voor het maken van een sterk en duurzaam bed. Over het algemeen is grenen of vuren hout een goede optie omdat het sterk en betaalbaar is. Kies voor hout met een minimale dikte van 2,5 cm.

Stap 2: Zaag de planken op maat 

Meet de lengte en breedte van je matras en zaag de planken op maat. Zorg ervoor dat de lengte van de planken2 tot 3 cm langer is dan de lengte van de matras, en de breedte van de planken 1 cm breder dan de breedte van de matras.

Stap 3: Monteer het frame 

Begin met het monteren van het frame. Gebruik hiervoor lange planken voor de zijkanten en kortere planken voor de boven- en onderkant. Bevestig de planken met schroeven en zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.

Stap 4: Plaats de lattenbodem 

Plaats vervolgens de lattenbodem op het frame. Zorg ervoor dat de afstand tussen de latten niet te groot is en dat de latten stevig op het frame rusten.

Stap 5: Maak het hoofdeinde 

Als je graag een hoofdeinde wilt, kun je dit ook zelf maken. Gebruik hiervoor dezelfde techniek als voor het maken van het frame en zorg ervoor dat het hoofdeinde stevig vastzit aan het frame.

Stap 6: Schuur en verf het bed 

Schuur het bed goed om eventuele ruwe randen en splinters te verwijderen. Verf het bed vervolgens in de gewenste kleur. Gebruik hiervoor een verf die geschikt is voor hout.

Tips

 • Kies voor hout met een FSC-keurmerk om ervoor te zorgen dat het hout op een duurzame manier is geproduceerd.
 • Meet de matras zorgvuldig op voordat je begint met zagen. Zo voorkom je dat je later nog aanpassingen moet doen.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte en gebruik eventueel een masker bij het schuren en verven.
 • Overweeg om wieltjes aan het bed toe te voegen, zodat je het gemakkelijk kunt verplaatsen voor het schoonmaken.
 • Slaap is belangrijk! Wees daarom nauwkeurig wanneer je zelf je bed maakt.

Conclusie

Zelf een bed maken of zelf meubels maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Met het juiste hout, gereedschap en een beetje geduld kun je een bed maken dat niet alleen perfect past bij jouw wensen, maar ook nog eens betaalbaar is. 

Door het zelf te doen bespaar je flink wat geld en krijg je een uniek bed waar je trots op kunt zijn. Met behulp van dit stappenplan en de benodigdheden en tips ben je goed op weg om je eigen droombed te maken. Veel plezier met het inrichten van je slaapkamer en slaap lekker!