Bestenu

Zelf Airco Aansluiten: de Ultieme Gids

Zelf een airco aansluiten? Dat is mogelijk! Ontdek in dit artikel de voor- en nadelen, regelgeving omtrent koelmiddel en handige tips voor een succesvolle installatie. 💪🏠 #AircoInstallatie #DoeHetZelf

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Zelf Airco Aansluiten: de Ultieme Gids

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

We kennen het allemaal: op die hete zomerdagen wil je niets liever dan genieten van een lekker koele woning. Gelukkig is daar de airco om ons die verkoeling te bieden! Maar hoe zit het met zelf airco aansluiten, is dat mogelijk? 

In dit artikel bespreken we of je zelf een split airco systeem kunt installeren en de regelgeving rondom het gebruik van koelmiddel bij een doe-het-zelf installatie. 

Met deze handige tips en stapsgewijze handleiding, kan jij straks misschien wel zelf de klus klaren en genieten van een perfect gekoelde woning.️️

Belangrijkste punten samengevat:

 • Zelf eensplit airco systeem installerenis mogelijk, maar is uitdagend en vereist technische vaardigheden en kennis.
 • Er zijn voor- en nadelen aan het zelf installeren van een airco, zoals kostenbesparing versus kans op fouten en tijdsinvestering.
 • Houd rekening met regelgeving omtrent koelmiddel en overweeg milieuvriendelijke opties voor een duurzamere keuze.

Is het mogelijk om zelf een split airco systeem te installeren?

Nou, het is zeker mogelijk om zelf een split airco systeem te installeren, maar het is best een uitdaging! Het vereist enige technische vaardigheden en kennis van zaken, zoals de werking van een airco en de bijbehorende elektrische aansluitingen. 

Het is belangrijk om het verschil tussen een luchtkoeler en airco te kennen voordat je beslist welke optie het beste bij jouw situatie past. Luchtkoelers zijn eenvoudiger te installeren en onderhouden, terwijl airco's meer koelvermogen hebben maar ook complexer zijn.

Voor- en nadelen van het zelf installeren van een airco

Een groot voordeel van het zelf installeren van een airco is natuurlijk de kostenbesparing. Je bespaart op arbeidskosten door het zelf te doen! 

Bovendien geeft het afronden van zo'n doe-het-zelf project je een gevoel van voldoening en trots. Maar, er zijn ook nadelen. Zo is de kans op fouten groter als je geen ervaring hebt met airco-installaties, en het kost je natuurlijk wat tijd om alles uit te zoeken en te installeren. 

Tijd die je misschien liever aan andere dingen besteedt. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je een airco kunt spoelen om het systeem goed te onderhouden.

Wat je moet weten over regelgeving en koelmiddel

Als je zelf een airco installeert, houdt je rekening met bepaalde regels en voorschriften. Het belangrijkste is de hoeveelheid koelmiddel die je mag gebruiken. 

In Nederland is het toegestaan om zelf een airco te installeren als deze minder dan 3 liter koudemiddel bevat. Heb je meer dan 3 liter koudemiddel nodig, dan is het niet toegestaan om zelf de airco te installeren. In dat geval moet je een expert inschakelen.️ 

Zorg ervoor dat je weet wat je nodig hebt om een airco te installeren voordat je aan de slag gaat.

Hoeveel koelmiddel mag je zelf toevoegen?

Zoals gezegd, mag je in Nederland zelf een airco installeren als deze minder dan 3 literkoudemiddel bevat. Maar let op: als je meer koelmiddel toevoegt dan toegestaan, krijg je een boete en ben je verplicht om een gecertificeerde installateur in te schakelen. 😬 

Om problemen te voorkomen, is het handig om te weten hoe je een mobiele airco kunt bijvullen. Zo zorg je ervoor dat je airco optimaal werkt zonder de regels te overtreden.

Milieuvriendelijke koelmiddelopties

Er zijn verschillende milieuvriendelijke koelmiddelopties beschikbaar, zoals natuurlijke koudemiddelen (bijv. propaan, CO2) en HFO's (hydrofluorolefinen). 

Deze opties hebben een lagere impact op het milieu en dragen minder bij aan het broeikaseffect. Het is belangrijk om milieuvriendelijke opties te overwegen, want we willen natuurlijk allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu!

 1. Voorbereiding: wat heb je nodig om zelf een airco aan te sluiten?

Voordat je begint, is het belangrijk om alle benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen. Denk aan een boormachine, schroevendraaiers, een waterpas, een buizensnijder, een kabelstripper en natuurlijk de airco-unit zelf.️ 

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle installatie. Zorg ervoor dat je weet hoe je een airco slang naar buiten plaatst om het systeem correct te installeren en problemen te voorkomen.

Het kiezen van de juiste airco unit voor jouw huis

Het kiezen van de juiste airco unit voor jouw huis is essentieel voor een optimaal comfort en efficiëntie. Houd rekening met de grootte en het type van de ruimte waar je de airco plaatst. Grotere ruimtes vereisen een krachtiger systeem, terwijl kleinere ruimtes met een minder krachtige unit uit de voeten kunnen. 

Er zijn verschillende soorten airco units, zoals split airco's, mobiele airco's en raamairco's. Split airco's zijn populair vanwege hun stille werking en energie-efficiëntie, maar vereisen een complexere installatie. 

Mobiele airco's zijn gemakkelijk te verplaatsen en eenvoudiger te installeren, maar zijn minder efficiënt. Raamairco's zijn compact en relatief eenvoudig te installeren, maar produceren meer geluid. 

Afhankelijk van jouw behoeften, kan je de beste mobiele airco voor jouw situatie ontdekken.️

Gereedschap en materialen: wat heb je nodig?

Om zelf een airco aan te sluiten, heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst om je op weg te helpen:

 • Schroevendraaiers
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Pijpensnijder
 • Leidingen en kabels
 • Bevestigingsmateriaal (schroeven, pluggen, etc.)
 • Koelmiddel (indien nodig)

Deze materialen en gereedschappen zijn te vinden bij bouwmarkten en online winkels. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat!️

 1. Stap-voor-stap zelf airco aansluiten

Het zelf aansluiten van een airco is een uitdagende klus, maar met geduld en nauwkeurigheid is het mogelijk. Volg dit stappenplan om je airco succesvol te installeren:

De juiste plek kiezen voor de binnen- en buitenunit

De locatie van de binnen- en buitenunit is cruciaal voor een efficiënte werking. Kies een plek voor de binnenunit waar voldoende ventilatie is en waar het niet direct in de zon staat. 🌞 

De buitenunit zet je op een stevige ondergrond, uit de buurt van obstakels die de luchtstroom belemmeren. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom de units voor onderhoud en reparaties.

Het monteren van de binnenunit

Om de binnenunit te monteren, bevestig je eerst de montagebeugel aan de muur met behulp van schroeven en pluggen. Zorg ervoor dat de beugel waterpas is, zodat de unit correct functioneert. 

Plaats vervolgens de binnenunit op de beugel en zorg dat deze stevig vastzit. Om trillingen en geluid te minimaliseren, plaats je rubberen dempers tussen de unit en de beugel. 

Het monteren van de buitenunit

De buitenunit moet op een stevige en veilige ondergrond staan, zoals beton of een speciaal daarvoor ontworpen beugel. Bevestig de unit met schroeven en zorg ervoor dat deze stabiel en waterpas staat.️

Leidingen en kabels aansluiten

Nu je de units op hun plek hebt, is het tijd om de leidingen en kabels aan te sluiten. Leid de koelleidingen, condensafvoer en elektrische kabels door de muurnaar de buitenunit

Sluit vervolgens de leidingen en kabels aan op de binnen- en buitenunit volgens het bijgeleverde aansluitschema. Zorg voor een veilige en correcte aansluiting om problemen te voorkomen.

Koelmiddel toevoegen en het systeem testen

Voeg, indien nodig, koelmiddel toe aan het systeem volgens de specificaties van de fabrikant. Zodra alles aangesloten is, is het tijd om het systeem te testen. Schakel de stroom in en laat de airco draaien om te controleren op eventuele problemen.

 Mocht je toch problemen tegenkomen, raadpleeg dan de handleiding of schakel een professional in.️ Veel succes met het zelf aansluiten van je airco! En mocht je ooit besluiten om je airco te vervangen, leer dan hoe je een airco kunt verwijderen.

 1. Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het zelf aansluiten van een airco

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende problemen die optreden bij het zelf aansluiten van een airco. Natuurlijk geef ik je ook de oplossingen en tips om deze problemen te voorkomen of op te lossen!️

Lekkage van koelmiddel en hoe dit te voorkomen

Koelmiddellekkage heeft verschillende oorzaken, zoals een slechte aansluiting of beschadigde leidingen. De gevolgen zijn niet mals: verlies van koelcapaciteit, hogere energiekosten en mogelijke schade aan het milieu. 

Om lekkage te voorkomen, zorg je ervoor dat alle aansluitingen goed vastzitten en dat de leidingen in goede staat zijn. Gebruik een lekdetectiemiddel om te controleren op lekkage voordat je het systeem in gebruik neemt. 🕵️ 

Mocht je toch een lekkage ontdekken, schakel dan een professional in om het probleem te verhelpen.

Problemen met de elektrische aansluiting

Elektrische problemen variëren van een verkeerde aansluiting tot een overbelasting van het stroomnet. Om dit te voorkomen, volg je nauwgezet het aansluitschema van de fabrikant en controleer je of de stroomvoorziening voldoende capaciteit heeft voor de airco. 

Als je problemen ondervindt met de elektrische aansluiting, controleer dan eerst of alle kabels correct zijn aangesloten. Mocht je er niet uitkomen, schakel dan een elektricien in om het probleem te verhelpen.

Het oplossen van geluids- en trillingsproblemen

Geluids- en trillingsproblemen verminderen het wooncomfort flink. Om dit te minimaliseren, zorg je voor een goede isolatie tussen de binnen- en buitenunit en plaats je de buitenunit op een stabiele ondergrond. 

Als je toch last hebt van geluid of trillingen, controleer dan of alle onderdelen goed vastzitten en of er geen losse voorwerpen in de buurt van de unit liggen. Breng eventueel extra isolatiemateriaal aan om het geluid verder te dempen.

Wanneer je beter een professional inschakelt

Hoewel het zelf aansluiten van een airco in veel gevallen mogelijk is, zijn er situaties waarin het beter is om een professional in te schakelen. Dit kan zijn vanwege de complexiteit van het project of vanwege wettelijke vereisten.‍️

Situaties waarin een gecertificeerde installateur nodig is

Een gecertificeerde installateur is vereist als de airco meer dan 3 liter koudemiddel bevat. In dit geval mag je de airco niet zelf plaatsen. Ook bij het vervangen van een oude airco met een nieuw systeem kan het verstandig zijn een professional in te schakelen. 

Het inschakelen van een professional in deze situaties zorgt ervoor dat de installatie correct en veilig gebeurt, en dat je voldoet aan alle wettelijke eisen. 

Bovendien kan een installateur je waardevolle tips geven voor het onderhoud van je airco. 😉

De kosten van het inschakelen van een professional versus het zelf doen

Het zelf installeren van een airco bespaart flink wat kosten. Echter, als je geen ervaring hebt met het aansluiten van airco's, treden er soms fouten op die op lange termijn juist meer geld kosten

Het inschakelen van een professional brengt uiteraard hogere kosten met zich mee, maar je bent wel verzekerd van een correcte installatie en eventuele garantie op het werk. Bovendien kan een professional je adviseren over de meest efficiënte en energiezuinige oplossing voor jouw situatie. 

Kortom, het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen en te kiezen voor de aanpak die het beste past bij jouw situatie en budget.

Conclusie

Dus, is het mogelijk om zelf een split airco systeem te installeren? Jazeker! Maar let op de hoeveelheid koelmiddel die je gebruikt en de technische vaardigheden die je nodig hebt voor een succesvolle installatie. 

Als je deze tips en stappen volgt, kan je zelf aan de slag met het aansluiten van een airco en genieten van de heerlijke verkoeling tijdens warme dagen. 

Echter, vergeet niet dat er soms situaties zijn waarin het inschakelen van een professional de beste optie is, bijvoorbeeld bij een grotere hoeveelheid koelmiddel of bij complexere projecten.‍ Maar één ding is zeker: met een airco in huis ben je klaar voor de zomer!️