Bestenu

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en airco?

De ultieme uitleg.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en airco?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Het zonnetje schijnt en we genieten met zijn allen van het warme weer. Behalve het genieten van de warmte zoek je ook verkoeling, maar in je huis is het niet te harden! Een airco of luchtkoeler biedt dan de ideale oplossing, maar wat is het verschil tussen een airco en een luchtkoeler?

In deze blog ga ik je uitleggen wat het verschil is en je helpen bij het beslissen welk apparaat het beste bij jouw omstandigheden past.

Eigenschappen van airco

Airco of airconditioning, verkoelt de lucht door middel van koelvloeistof en een compressor. Hij zuigt de warme lucht naar binnen en vervolgens gaat deze via de warmtewisselaar met koelvloeistof naar buiten.

De koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht, waarna de (nu koude) lucht weer de kamer in wordt geblazen. Hierdoor daalt de temperatuur in de kamer.

Er zijn mobiele airco’s en split unit airco’s verkrijgbaar. Mobiele airco’s zijn verplaatsbaar en vrij gemakkelijk op te bergen, terwijl een split unit airco een vaste plaats in je huis heeft en bovendien uit twee delen bestaat.

Een split airco heeft meer vermogen en bestaat uit twee delen: een deel hangt binnen en een deel hangt buiten.

Het gedeelte met de luidruchtige compressor hangt buiten, hierdoor maakt dit systeem minder lawaai dan een mobiele airco waarbij de compressor in het apparaat zit.

Een goed voorbeeld van een mobiele airco zie je hier. Dit is een populaire mobiele airco met ventilator- en timerfunctie.

Plus
 • Verlaagt de temperatuur in de omgeving
 • Dient ook als luchtontvochtiger en ventilator
 • Mobiele airco is verplaatsbaar
 • Je stelt de gewenste temperatuur in en de airco doet de rest
Minus
 • Je moet een mobiele airco altijd bij een raam plaatsen, zodat de afvoerslang buiten kan hangen
 • Mobiele airco maakt relatief veel lawaai, split airco is daarentegen stiller
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan
 • Vergeleken met een split air airco, heeft mobiele airco een laag vermogen
 • Split unit airco wordt geïnstalleerd door een erkent installateur: hierdoor heb je extra kosten

Installatie

De installatie verschilt per apparaat. Een mobiele airco is eenvoudiger om te installeren dan een split unit airco.

Mobiele airco

Een mobiele airco maakt gebruik van een afvoerslang om de warme lucht mee af te voeren: deze moet uit het raam hangen. Idealiter gebruik je een raamafdichtingskit om de mobiele airco zo efficiënt mogelijk zijn werk te laten doen.

Gebruik je geen raamafdichtingskit, dan stroomt er niet alleen warme lucht naar binnen, maar je verliest ook koude lucht. Hierdoor moet je airco harder werker en verbruikt hij meer energie. Ik heb dit tijdelijk opgelost door de opening dicht te maken met mijn gordijn, maar dit werkt niet perfect en het ziet er ook niet echt elegant uit.

Een raamafdichtingskit is zeker de investering waard. Deze installeren kost niet veel moeite: je bent er misschien een half uurtje mee bezig.

Split airco

Een split airco unit bestaat uit twee delen: één deel hang je op een vaste plaats binnen in je huis, het andere deel aan de andere kant van de muur, aan de buitengevel. Een split unit airco laat je installeren door een erkent installateur. Denk hierbij aan bijkomende kosten bovenop de aanschafprijs.

 

Eigenschappen van een luchtkoeler

Luchtkoelers, ook wel aircoolers genoemd, koelen de lucht af met water. Een luchtkoeler heeft een verfrissend effect, maar laat de omgevingstemperatuur niet dalen. Het brengt alleen de gevoelstemperatuur naar beneden.

Er bevindt zich een waterreservoir in de luchtkoeler, hoe kouder dit water is, hoe kouder de lucht is die uitgeblazen wordt. Een luchtkoeler werkt bijna hetzelfde als een ventilator, maar dan met koude lucht.

Je gebruikt een luchtkoeler zowel binnen als buiten, want er is geen warme lucht die afgevoerd hoeft te worden. Tijdens gebruik ventileer je de ruimte goed om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Hier vind je een goed voorbeeld van een luchtkoeler.

Plus
 • Een luchtkoeler past in elke ruimte, zolang deze maar geventileerd kan worden
 • Dit apparaat kan zowel binnen als buiten worden gebruikt
 • Lage aanschafkosten
 • Luchtkoelers zijn relatief stille apparaten
Minus
 • Laat alleen de gevoelstemperatuur dalen, niet de daadwerkelijke temperatuur
 • Je stelt de temperatuur niet in
 • Lage capaciteit: koelt geen grote ruimtes af
 • Creëert geen enorm verschil met de buitentemperatuur: is het buiten 30c graden, dan zal je gevoelstemperatuur niet dalen tot 20c graden.

Installatie

Een luchtkoeler zet je overal weg, zolang je de ruimte kunt ventileren. Een luchtkoeler bevochtigd de lucht: als je niet ventileert dan beïnvloed dit deluchtvochtigheid op een negatieve manier wat niet alleen onprettig aanvoelt, maar dit is ook verre van ideaal voor je interieur.

Er is geen afvoerslang waar rekening mee gehouden hoeft te worden, dus in principe kan de luchtkoeler direct uit de doos gebruikt worden. Je moet wel het waterreservoir vullen voor gebruik.

Welk apparaat is ideaal voor mij?

Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw omstandigheden, wat voor eisen jij stelt aan je koelsysteem en waar je deze wilt gebruiken.

Airco

Een airco is ideaal als je grote oppervlakten wilt koelen. Denk hierbij aan je huiskamer, je slaapkamer of misschien wil je je hele huis koelen met meerdere units. Een airco systeem laat de temperatuur dalen - je stelt de gewenste temperatuur in en de machine doet de rest.

Het hebben van een airco in je huis - mobiel of vast - vergt wel wat aanpassing in je huis. Heb je een mobiele airco dan dicht je je raam af met een speciale raamafdichtingskit waardoor er geen lucht kan ontsnappen. Deze kit haal je overigens vrij gemakkelijk weer weg.

Een split airco systeem laat je installeren door een erkent installateur, denk hierbij niet alleen aan de bijkomende kosten, maar denk ook goed na over de plaats, want deze kun je niet zomaar verplaatsen zoals je bij de mobiele airco wél kunt.

Er hangt een stevig prijskaartje aan zowel mobiele als vaste airco.

Luchtkoeler

Een luchtkoeler werkt vooral verfrissend en heeft geen afvoer voor de warme lucht nodig. Je zet dit apparaat dus overal weg, zolang je maar kunt ventileren. Dit apparaat is daarmee ideaal om buiten op je terras te gebruiken. Ik gebruik mijn luchtkoeler als ik heerlijk van het zonnetje in de tuin geniet. Lekker vers sapje erbij en het vakantiegevoel is compleet!

Dit apparaat verlaagt de temperatuur niet: het voelt alsof het frisser is doordat de machine koud water laat verdampen en dit uitblaast. Je koelt geen grote ruimtes af met een luchtkoeler, maar gebruikt deze als je wat frisse, verse lucht om je heen wilt.

Een luchtkoeler is fijn voor tijdelijk, korter gebruik. Je kunt ervoor kiezen de luchtkoeler de hele dag aan te zetten, maar dan vul je wel het waterreservoir regelmatig bij. Dit is niet praktisch en daarom is de luchtkoeler handiger voor korte momenten.

Bovendien is een luchtkoeler relatief goedkoop in aanschaf en je gebruikt deze meteen uit de doos, nadat je het waterreservoir hebt gevuld.

Conclusie

Zoals je in deze blog hebt gelezen zijn zowel een airco als een luchtkoeler een ideale manier om af te koelen. De luchtkoeler is ideaal voor kortstondig gebruik en voor buiten op het terras, terwijl je met een airco systeem de temperatuur van een grotere ruimte laat dalen.

Welke je ook kiest, je bent ervan verzekert dat je afkoelt als je één van deze twee apparaten in huis haalt.

Bedankt voor het lezen!