Bestenu

Hoe Verwijder je een Airco op een Veilige en Verantwoorde Manier?

Leer hoe je zelf een airco veilig kunt verwijderen met onze handige tips en stappen. Denk aan het milieu en ontdek milieuvriendelijke alternatieven. Lees het volledige artikel nu! #AircoVerwijderen #Milieuvriendelijk

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Hoe Verwijder je een Airco op een Veilige en Verantwoorde Manier?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je kent het wel: een warme zomerdag en je wilt niets liever dan even afkoelen met de hulp van je trouwe airco. Maar wat als je van plan bent om te verhuizen, of je airco simpelweg niet meer nodig hebt? 

Dan moet je weten hoe je op een veilige manier je airco kunt verwijderen, zónder het milieu te schaden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt, met de focus op het behoud van het koelmiddel (Freon) en eventueel hergebruik van de airco. Kortom: lees verder en wordt een echte airco-verwijder-expert! 💪

Belangrijkste punten samengevat:

 • Zorg voor veiligheid door de stroomtoevoer uit te schakelen en de juiste gereedschappen te gebruiken.
 • Bestudeer de handleiding van de airco voor specifieke instructies en het veilig afvoeren van het koelmiddel.
 • Overweeg milieuvriendelijke opties bij het afdanken of verplaatsen van de airco.

Voorbereiding op het verwijderen van de airco

Eerst en vooral, zorg ervoor dat je veiligheid voorop stelt! 😊 Schakel de stroomtoevoer naar de airco uit en zet de schakelaar in de meterkast op "uit". Zo voorkom je ongelukken tijdens het verwijderen van de airco.

Verzamel vervolgens alle benodigde gereedschappen en materialen. Denk hierbij aan een steeksleutel, schroevendraaier, tang en, indien nodig, een ladder. Het is ook handig om wat oude doeken of absorberend materiaal bij de hand te hebben voor het geval er koelmiddel lekt.

Bestudeer de handleiding van de airco

Elke airco is anders, dus het is essentieel om de handleiding van jouw specifieke model te raadplegen. 

Hierin vind je waardevolle informatie over zelf airco aansluiten en het onderhoud ervan. Bovendien kunnen er specifieke instructies zijn voor het verwijderen van de airco, zoals het afkoppelen van bepaalde leidingen of het leegmaken van het koelmiddel.

Als je de handleiding niet meer hebt, maak je geen zorgen! Vaak zijn handleidingen online te vinden op de website van de fabrikant of via gespecialiseerde websites.

Het koelmiddel veilig afvoeren

Voordat je de airco daadwerkelijk verwijdert, is het belangrijk om het koelmiddel (meestal freon) veilig af te voeren. Dit is niet alleen essentieel voor het milieu, maar ook voor jouw veiligheid. Het onjuist afvoeren van koelmiddel kan namelijk leiden tot schade aan de ozonlaag en het vrijkomen van schadelijke dampen.

Het afvoeren van het koelmiddel doe je door de uitgaande leiding van de airco (de dunne) dicht te draaien, de airco aan te zetten, 30-60 seconden te wachten en vervolgens de ingaande leiding dicht te draaien. Daarna zet je de airco uit en ben je klaar om de airco te demonteren.

Onderdelen van de airco verwijderen

Begin met het verwijderen van de buitenkant van de airco. 


Dit kan een beschermkap, rooster of paneel zijn. Verwijder vervolgens alle bevestigingsmaterialen, zoals schroeven en beugels, die de airco op zijn plaats houden.

Daarna is het tijd om de binnenunit los te koppelen. Verwijder eerst de elektrische bedrading en de leidingen die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden. Vergeet niet om de leidingen goed af te dichten om lekkage te voorkomen! Tenslotte haal je de buitenunit van de muur of het raam. 

Stap-voor-stap een airco verwijderen

Eerst en vooral, zorg ervoor dat je airco uitgeschakeld is en de stekker uit het stopcontact is gehaald. Veiligheid eerst! 

 1. Begin met het demonteren van de binnenunit
Verwijder voorzichtig de binnenunit van de muur of het raam. Hierbij is het belangrijk om de bevestigingsschroeven los te draaien en de unit voorzichtig naar beneden te halen. Let op: het kan zwaar zijn, dus vraag eventueel een vriend om hulp! 

 1. Ontkoppel de koelleidingen en elektrische aansluitingen
Maak de koelleidingen los door de koppelingen los te draaien. Gebruik een freonevacuatie apparaat om het koelmiddel (Freon) op te vangen in een freoncilinder. Zorg ervoor dat je een airconditioningcertificaat hebt om dit proces uit te voeren. Koppel daarna de elektrische aansluitingen los. 

 1. Verwijder de buitenunit van de airco
Nu is het tijd om de buitenunit te verwijderen. Zorg ervoor dat je de afvoerslang van de mobiele airco door de muur goed losmaakt. Demonteer de buitenunit door de bevestigingsschroeven los te draaien en haal de unit voorzichtig naar beneden. Wederom, let op het gewicht en vraag hulp indien nodig! 

 1. Veilig omgaan met het koelmiddel (Freon)
Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met het koelmiddel. Zorg ervoor dat het opgevangen wordt in een speciale freonopvangtank en laat het niet in het milieu terechtkomen.

Tips voor het hergebruiken of verplaatsen van de airco

Als je van plan bent om je airco opnieuw te gebruiken of te verplaatsen naar een andere locatie, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen. 

 1. Hoe kun je een airco verplaatsen naar een andere locatie?
Als je je airco naar een andere locatie wilt verplaatsen, overweeg dan het gebruik van de beste mobiele airco voor meer flexibiliteit. Mobiele airco's zijn eenvoudiger te verplaatsen en opnieuw te installeren. 

 1. Hoe een airco op de juiste manier opslaan voor later gebruik en
mobiele airco onderhoud Bij het opslaan van je airco, zorg ervoor dat je de binnen- en buitenunits op een droge, koele en goed geventileerde plaats bewaart. 

Vergeet niet om het filter regelmatig te reinigen en de instellingen te controleren om ervoor te zorgen dat je airco in topconditie blijft! Nu ben je klaar om je airco te verwijderen en eventueel opnieuw te gebruiken. Succes! 🌞

Milieuvriendelijke verwijdering van de airco

Als je een oude airco wilt afdanken, denk dan aan het milieu! Hier zijn enkele tips voor een verantwoorde afvoer van airconditioningapparaten:

 • Voer de oude airco af volgens de geldende regelgeving. Dit betekent dat je het apparaat niet zomaar bij het huisvuil mag zetten.
 • Overweeg om de airco in te leveren bij een gecertificeerd inzamelpunt. Zij zorgen ervoor dat de airco op de juiste manier wordt verwerkt en gerecycled.
 • Denk na over een milieuvriendelijkere optie voor je volgende koeloplossing. Leer het verschil tussen een luchtkoeler en airco en kies een passend alternatief.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van een airco

Is het mogelijk om zelf een airco te demonteren? Ja, het is zeker mogelijk om zelf een airco te demonteren. Maar let op! Het is belangrijk om te weten hoe je een airco zelf kunt controleren en veilig kunt verwijderen. Zorg ervoor dat je de juiste stappen volgt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. 

Wat gebeurt er met het koelmiddel na het verwijderen van de airco? Het koelmiddel, meestal freon, moet op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Dit betekent dat het koelmiddel niet in het milieu terecht mag komen. Laat het koelmiddel wegpompen door een professional of breng het naar een gecertificeerd inzamelpunt. 

Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een airco? De kosten voor het verwijderen van een airco kunnen variëren, afhankelijk van het type airco en de complexiteit van de installatie. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten. 

Hoe kun je een airco spoelenom de levensduur te verlengen en kosten te besparen? Een goed onderhouden airco gaat langer mee en werkt efficiënter. Door je airco regelmatig te spoelen, houd je het systeem schoon en voorkom je vervuiling. Dit kan helpen om de levensduur van je airco te verlengen en uiteindelijk kosten te besparen op lange termijn.

Conclusie

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het verwijderen van je airco op een veilige en milieuvriendelijke manier. Vergeet niet om de stappen zorgvuldig te volgen, de handleiding van je specifieke model te raadplegen en voorzichtig om te gaan met het koelmiddel. 

Als je van plan bent om je airco op een andere locatie te hergebruiken of op te slaan, zorg er dan voor dat je alles goed voorbereidt. Uiteindelijk draait het allemaal om veiligheid en het beschermen van ons milieu. 

Met jouw zorgvuldige aanpak draag je daaraan bij! 👏 Veel succes en, mocht je in de toekomst nog eens een airco nodig hebben, geniet van de heerlijke verkoeling die het biedt!