Bestenu

6 Tips om je Mobiele Airco te Onderhouden

Voor langdurig gebruik

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
6 Tips om je Mobiele Airco te Onderhouden

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Is de verkoeling van je mobiele airco op een hete zomerdag niet heerlijk? Je zorgt er dan waarschijnlijk ook graag voor dat het apparaat optimaal blijft werken. Dat regel je met goed mobiele airco onderhoud! Nu zijn we niet allemaal apparatuur experts; hoe doe je dat zelf? In deze blog vind je handige tips om je mobiele airco te onderhouden.

Tip 1: Gebruik je mobiele airco duurzamer

Duurzaam gebruik van je mobiele airco valt meer onder de categorie passief onderhoud, maar heeft zeker een positieve invloed op de levensduur. Daarom geven we je deze tips graag mee!

De mobiele airco is namelijk gevoelig voor vocht. Plaats het apparaat liever niet in vochtige ruimtes zoals de schuur, een kelder of wasruimte. Daarbij gaat de airco langer mee als hij minder hard hoeft te werken. Heb je verwarmende apparaten in de kamer staan, zet die dan uit.

Info

Apparatuur zoals computers,TV’s en andere elektronica produceren zelfs in slaapstand warmte. Je haalt dus meer uit je airco als je alle apparaten zo veel mogelijk uit zet. Begin al vroeg op de dag met koelen; het is voor jouw mobiele airco makkelijker om een koele kamer op temperatuur te houden dan een warme kamer te koelen.

Tip 2: Leeg de condensbak regelmatig

In de mobiele airco zit een condensbak die vocht opvangt. Leeg die regelmatig zodat de airco soepeltjes zijn werk kan blijven doen. Zie het als de zak van een stofzuiger: als je die regelmatig leegt werkt de stofzuiger ook net wat fijner.

Tip 3: Controleer de afvoerslang

Er zal niet snel iets geks in de afvoerslang terechtkomen, aangezien er normaal gesproken alleen water doorheen gaat. Toch kan het geen kwaad om voor de zekerheid op zijn tijd te checken. Spoel meteen de afvoerslang door, vooral als je ziet dat er toch iets van vuil in zit. Zo blijft de slang netjes en kan je airco langer mee.

Tip 4: Reinig je mobiele airco

Wil je de buitenkant van je mobiele airco reinigen, dan kun je niet zomaar met een emmer water aan de slag. Zoals eerder genoemd is de mobiele airco gevoelig voor vocht en is het beter om het schoonmaken voorzichtig aan te pakken.

Gebruik een vochtige doek en een droge doek. Zorg ervoor dat de vochtige doek niet doorweekt en goed uitgeknepen is. Daarmee neem je de airco van buiten af en maak je het schoon. Met de droge doek maak je het klusje af door alle vocht resten van de airco af te nemen. Je mobiele airco is nu schoon en droog! Althans, aan de buitenkant.

Tip 5: Reinigen van de luchtfilters

De luchtfilters aan de binnenkant van je mobiele airco vereisen een andere aanpak. Gebruik je de airco bijna dagelijks? Maak de luchtfilters dan ongeveer eens per week schoon. Wanneer je de airco minder gebruikt kun je dit iets minder vaak doen, maar verlies het reinigen van de luchtfilters niet helemaal uit het oog.

Er zijn twee manieren om de luchtfilters te reinigen: de ene methode is voor regelmatig onderhoud en de andere pas je toe wanneer je luchtfilter erg vuil is.Voer je het wekelijkse onderhoud uit en is het luchtfilter niet overmatig vuil? Gebruik dan een stofzuiger. Haal het filter voorzichtig uit de airco en stofzuig het vuil er vanaf.

Zit er toch flink wat stof en vuil op het filter? Pas dan de tweede methode toe. Vul een bak, emmer of teil met lauw warm water. Haal het luchtfilter voorzichtig uit de mobiele airco en dompel deze onder in het water. Spoel daarna het filter af en laat het drogen. Plaats het filter pas weer terug wanneer het volledig opgedroogd is.

Tip 6: Schoonmaak aan het begin en einde van het seizoen

Tenzij je de mobiele airco ook als verwarming gebruikt staat de airco maar een beperkt deel van het jaar aan. Het is dan ook verstandig om aan het begin en het einde van het warme seizoen goed te reinigen. Een apparaat dat meer dan een half jaar stil heeft gestaan kan wel een opfrisser gebruiken!

Reinig de condensbak, afvoerslang en het filter en zorg dat ze volledig droog zijn voordat je de onderdelen terug plaatst. Hoe je deze onderdelen reinigt lees je terug in de eerdere tips van dit artikel. Deze methodes kun je tijdens de grote schoonmaak ook toepassen.

Vooral aan het einde van het seizoen is het belangrijk om de de onderdelen grondig schoon te maken én goed te laten drogen. Als er toch vocht of vuil in de airco achterblijft, heeft dat meer dan een half jaar de tijd om uit te groeien tot iets waar je mobiele airco in ieder geval niet beter van wordt. Met een goede schoonmaakbeurt sluit je het seizoen netjes af!

Conclusie

Met het juiste onderhoud heb je een stuk langer plezier van je mobiele airco. Hard werk loont in dit geval! Je hoeft natuurlijk niet elke dag je airco ondersteboven te keren, maar vergeet niet om het apparaat en de onderdelen regelmatig te onderhouden.