Wat is een mesh-netwerk?

NETWERK

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 05/01/2020


Tegenwoordig maakt de online wereld een belangrijk deel uit in ons leven.

De één is beneden aan het internetbankieren, een ander is op zolder online videogames aan het spelen en de jongste van het gezin is op de tablet YouTube filmpjes aan het kijken.

Hoe meer mensen op het netwerk, hoe meer belasting op het wifi-netwerk met alle gevolgen van dien.

Videogames gaan “laggen”, filmpjes gaan haperen en websites laden te langzaam. Kortom: frustraties. Een mesh-netwerk helpt dit probleem op te lossen.

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk met daarin verschillende netwerkapparaten die een verbinding met elkaar leggen, een samenwerking aan gaan en zo de belasting op het netwerk verdelen.

In het kort: Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die zorgen dat de meeste plaatsen in je huis gedekt zijn door wifi. Deze draadloze zenders worden ook wel nodes of satellieten genoemd.

router

Is een wifi-netwerk hetzelfde als een mesh-netwerk?

Nee. Mesh nodes zijn in principe kleine radiozenders die werken als draadloze routers en gebruiken bestaande wifi-standaarden. Een wifi-netwerk wordt gemaakt door een modem en een router die de verbinding draadloos maakt. De signaalsterkte neemt bij een wifi-netwerk snel af naarmate je je verder van de router bevindt: dit is bij een mesh-netwerk niet het geval.

Wifi-repeaters en mesh-satellieten

Als mensen kampen met een zwak wifi-signaal kiezen ze meestal voor een wifi repeater om het signaal te versterken.

Tot zekere hoogte werkt dit, maar omdat zo’n repeater tegelijkertijd moet zenden en ontvangen richting de router, wordt de snelheid gehalveerd en dat is niet ideaal:Een langzame verbinding zorgt voor veel frustratie: zeker als je van thuis werkt.

Mesh-satellieten ondervinden geen hinder van onderlinge communicatie, omdat deze vaak meerdere ingebouwde radio’s hebben. Hierdoor bieden ze altijd het beste signaal.

Snelheid van Mesh wifi

De snelheid van een Mesh-netwerk is dus aanzienlijk sneller doordat de onderlinge communicatie via meerdere radio’s plaatsvindt. Deze radio’s communiceren met elkaar en met het vaste internetpunt (modem).

De draadloze verbindingen tussen de wifi-apparaten en met het modem wordt ook wel de “backhaul” genoemd. Hoe beter deze backhaul is, hoe beter en hoe sterker het netwerk wordt.

Apparaten buiten of tafel

Voor wie is het ideaal?

Een mesh-netwerk is ideaal voor huishoudens die in verschillende kamers van het huis het internet nodig hebben of gebruiken. Muren, plafonds en zelfs open haarden kunnen een traditionele wifi-verbinding verstoren waardoor de internetverbinding minder sterk en stabiel is: dit gebeurt niet met een mesh-netwerk.

Ik ga hieronder uitleggen waardoor dit komt.

Multiroom-wifi en mesh-wifi

Een mesh-netwerk is ideaal op plaatsen in je huis waar het draadloze signaal erg zwak is en waar geen netwerkkabel ligt. Hoe meer nodes je toevoegt, hoe groter en hoe sterker het netwerk wordt.

Een multiroom-wifi systeem bestaat uit twee of meer wifi-nodes die draadloos met elkaar verbonden zijn (en hierdoor sterkte verliezen), terwijl een mesh-netwerk bestaat uit één node die verbonden is met minimaal twee andere nodes.

Hoeveelheid nodes

Een mesh-netwerk aanleggen is best een investering, dus kijk goed naar de eigenschappen van het netwerk dat je wilt aanschaffen. De meeste sets komen met drie nodes en dit is vaak voldoende voor een gemiddeld huis. Wil je ook goede dekking in de tuin of op zolder, dan kan het een goed idee zijn om in een extra node te investeren.

Je kunt je alvast inlezen op Bol.com of CoolBlue: deze winkels hebben verschillende modellen met verschillende eigenschappen.

Installatie

Een mesh-netwerk installer en is eenvoudig. Dit klinkt misschien cliché, maar als ik het kan, dan kun jij het zeker. De sets worden meestal verkocht met twee of drie nodes waardoor het koppelingsproces heel makkelijk is.

De gehele set-up gebeurt vaak via een bijbehorende app die uitstekende uitleg geeft. Het installeren is zo goed als “fool-proof”.

Is een mesh-netwerk beter dan bedraad internet?

Nee, bedraad internet is altijd stabieler en sterker dan draadloos internet. Als je de mogelijkheid hebt om een ethernetkabel door je huis te trekken, dan moet je hier altijd voor kiezen. Om het voor jezelf makkelijk te maken, sluit dan ook een access point aan op die kabel.

Hiermee creëer je een sterk wifi-signaal doordat je dicht bij de internetbron blijft.

Een ethernetkabel door je hele huis leggen is in de meeste gevallen niet de meest ideale oplossing: je moet de kabel verbergen, gaten boren en ga zo maar door. Het beste alternatief is dan een mesh-systeem.

Voor- en nadelen van een mesh-netwerk

Zoals elk ander systeem heeft een mesh-netwerk voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Gemakkelijke set-up
  • De verbinding is altijd stabiel en sterk
  • De beste mesh router heeft vaak meerdere functionaliteiten zoals ingebouwde bescherming tegen cyberaanvallen, ondersteuning voor sommige smarthome-platformen en je stelt zelfs speciale filters voor veilig internetgebruik voor kinderen.

Nadelen:

  • Het is een behoorlijke investering
  • Je investeert in een bepaald systeem en zit hier vervolgens aan vast. Je kunt bijvoorbeeld geen Asus node koppelen aan een Google Wifi node.

Macbook op tafel

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de mesh-netwerken. Dit systeem is ideaal als je overal in je huis van een goed, sterk en stabiel signaal wilt genieten. Het is makkelijk te installeren en iedereen is tevreden met zijn of haar internetverbinding.

Bedankt voor het lezen!