Bestenu

Wat is een Hotspot: de Makkelijke Uitleg

Wat is een hotspot? Ontdek hier hoe het werkt en hoe je het gebruikt voor onbeperkte internettoegang - waar je ook bent.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Wat is een Hotspot: de Makkelijke Uitleg

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Onze afhankelijkheid van internettoegang maakt hotspots onmisbaar. Of je nu een reiziger bent die op zoek is naar een snelle verbinding op een luchthaven, of een student die huiswerk maakt in een café, hotspots stellen ons in staat overal online te blijven. Maar wat is een hotspot precies? En hoe werken ze? 

Dit artikel gaat dieper in op de basisprincipes van hotspots, hoe ze te gebruiken en hoe te beveiligen. Zo profiteer je optimaal van deze handige technologie!

Wat is een hotspot? 

Een hotspot is een plek waar je gratis internet krijgt. Je hebt er waarschijnlijk wel eens een gezien, of er zelfs gebruik van gemaakt, in plekken zoals een café, een hotel, of op een luchthaven. 

Soms zijn hotspots gratis, soms moet je betalen of een account aanmaken. Het idee is dat je ermee kunt internetten op je telefoon, laptop of tablet zonder dat je je mobiele data verbruikt of internet nodig hebt.

Ook kun jezelf een hotspot maken met je eigen telefoon of router, zodat andere mensen in je buurt ook kunnen internetten! Ze maken dan gebruik van jouw mobiele data.

Is een hotspot veilig?

Een hotspot is veilig als het wordt beheerd door eenbetrouwbare partij en voldoet aanbeveiligingsnormen. Echter, als een hotspot niet goed beveiligd is, kan het een risico vormen voor de gebruiker. 

Er zijn ook oplichters die een nep hotspot creëren met de bedoeling om persoonlijke informatie of gegevens te stelen. Het is aan te raden omgeen vertrouwelijke informatie, zoals bankgegevens of wachtwoorden, in te voeren op een onbeveiligde hotspot.

Wat is het verschil tussen een hotspot en een router?

De beste router is een apparaat dat internettoegang deelt met meerdere apparaten via wifi of een netwerkkabel. Het is de hub van een thuis- of kantoor-netwerk en zorgt ervoor dat meerdere apparaten verbinding kunnen maken met internet. 

Een hotspot daarentegen is een locatie waar mensen verbinding kunnen maken met internet via wifi. Hotspots zijn vaak te vinden in openbare plaatsen zoals cafés, hotels en luchthavens.

Heb je op bepaalde plekken in huis slecht bereik? Overweeg dan het gebruik van  een goede mesh router, wifi-versterker of acces point.

Hoe maak ik van mijn smartphone een hotspot?

Er zijn een paar stappen die je moet volgen om je telefoon te gebruiken als een hotspot. Hier is een stapsgewijze handleiding voor zowel Android als iOS-apparaten:

Android

 1. Ga naar de instellingen van je telefoon.
 2. Zoek naar de optie "Mobiel netwerk" of "Netwerk & internet" en selecteer die optie.
 3. Selecteer "Mobiele hotspot.
 4. Schakel de optie "Mobiele hotspot" of "Persoonlijke hotspot" in.
 5. Configureer de instellingen van de hotspot, zoals de naam van het netwerk en het wachtwoord.
 6. Je telefoon is nu een hotspot en andere apparaten kunnen verbinding maken met je netwerk.

iOS

 1. Ga naar de instellingen van je iPhone.
 2. Selecteer "Mobiel netwerk" en ga naar "Persoonlijke hotspot"
 3. Schakel de optie "Persoonlijke hotspot" in.
 4. Configureer de instellingen van de hotspot, zoals de naam van het netwerk en het wachtwoord.
 5. Je iPhone is nu een hotspot en andere apparaten kunnen verbinding maken met je netwerk.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een hotspot op je telefoon kan leiden tot een snellere afname van de batterij en een snellere verbruik van je data. 

Conclusie 

Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag ‘wat is een hotspot?’. Of je nu op reis bent of thuis werkt, hotspots geven ons de vrijheid om online te blijven. 

Je hebt gelezen dat er dat er verschillende soorten hotspots zijn, van openbare tot persoonlijke hotspots. Maar let wel op, gebruik je je telefoon als hotspot dan leidt dit tot een snellere afname van de batterij en verbruik van je data. Ga je voortaan ook de voordelen van hotspots benutten?