Bestenu

Wat is Dolby Atmos?

De ultieme uitleg!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Wat is Dolby Atmos?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Bij Dolby Atmos Technologie wordt het geluid bijna van elke kant teruggekaatst waardoor je een surround effect krijgt. De speaker wijst naar het plafond waardoor het geluid hier weerkaatst. Hierdoor klinkt het geluid extra ruimtelijk.

Dolby Atmos uitgelegd

Als je een home cinema speakerset hebt, is je doel het bereiken van een soortgelijke ervaring als die je in de bioscoop hebt. Uiteraard lukt dat niet helemaal, maar door een surround sound te creëren kom je al in de buurt. Dolby Atmos is de nieuwste en beste technologie op het gebied van geluid.

Technische details

Een belangrijk technisch detail: Dolby Atmos is geen codec, maar een audioformaat dat naast twee bestaande codecs bestaat: Dolby Digital + en Dolby TrueHD. Dolby Atmos is een uitbreiding op deze twee codecs en is verborgen in de datastroom.

Een soundbar of een tv die Atmos begrijpt, maakt gebruik van die informatie. Een apparaat dat Atmos niet kent, negeert de extra informatie en gebruikt dan alleen de Dolby Digital + of Dolby True HD informatie.

 

Dolby Atmos in de bioscoop

Dolby is begonnen met het onderzoeken van oplossingen voor de problemen van kanaalgebaseerde audio in de bioscoop. Het doel was om filmmakers meer mogelijkheden te geven over waar een geluid zich moet bevinden en waar het zich moet bewegen in drie dimensies.

Dit klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Stel je voor dat er een helikopter overvliegt: dit geluid komt in het echte leven van boven, het komt over je heen. 

Als je een film kijkt, komt dit geluid langs je heen waardoor het minder realistisch is. Het geluid moet dus boven je langs gaan.

Om dit te bereiken hebben technici van Dolby hele filmtheaters gehuurd om als laboratorium te gebruiken. Ze werkten hand in hand met geluidsmixers en pasten hun input aan tot wat uiteindelijk de Dolby Atmos Technologie zou worden.

Dolby Atmos debuteerde in juni 2012 in de film Brave. Sindsdien hebben alle grote Hollywood Filmstudio's de technologie omarmd.

Dolby Atmos in de huiskamer

Dolby heeft de technologie ontwikkeld die nodig is om de Dolby Atmos-ervaring in de bioscoop te vertalen naar de thuisbioscopen

In het geval van de thuisbioscoop wordt elk geluid in de mix weergegeven als een audio-object. Denk hierbij weer aan die helikopter: in dit geval is die helikopter een audio-object.

Wanneer je jouw home cinema met Dolby Atmos instelt, informeer je jouw receiver over het aantal luidsprekers dat je hebt, welk type luidsprekers het zijn (groot, klein, overhead en/of Dolby Atmos ingeschakeld), en waar ze zich bevinden.

Gewapend met deze informatie analyseert een geavanceerde processor in je systeem--- de Object Audio Renderer of OAR----de positiegegevens en schaalt elk audio-object voor een optimale weergave via het aangesloten luidsprekersysteem.

Dit proces omvat onder andere het in real time bepalen welke luidsprekers het van moment tot moment moet gebruiken om de geluiden van die helikopter te reproduceren

Die gedetailleerde, zeer specifieke beweging van het geluid helpen je hersenen om het ongeloof op te schorten en je zo het gevoel te geven dat wat je bekijkt, echt is.

De sleutel tot de weergave van dit driedimensionale geluidsveld is het creëren van een geluidslaag boven de luisteraar. Dit wordt bereikt door de introductie van naar boven gerichte Dolby Atmos-luidsprekers in het thuisbioscoopsysteem.

Hoe bereik ik Dolby Atmos in mijn huiskamer?

In het echte leven komen geluiden van overal om ons heen, ook van bovenaf. De mogelijkheid hebben om geluiden van bovenaf na te bootsen is een belangrijk element om Dolby Atmos zo realistisch mogelijk te laten klinken.

Dolby Atmos bioscopen recreëren deze bovengrondse geluiden met een scala aan luidsprekers boven het publiek. Sommige thuisbioscoop liefhebbers zullen er ook voor kiezen om plafondspeakers in of op hun plafond te installeren, maar dat hoeft niet.

Wat heb ik nodig?

Zoals hierboven al beschreven zijn er home cinema sets beschikbaar die de Dolby Atmos technologie gebruiken. Wil je geen complete home cinema set, maar alleen het geluid van je tv verbeteren? 

Kies dan voor een goede soundbar. Een headset is een goede optie als je veel videogames speelt en toch van Dolby Atmos wilt genieten.

Een Home Cinema Systeem

Er zijn verschillende (draadloze) homecinema-systemen verkrijgbaar die de Dolby Atmos techniek gebruiken door de speakers naar boven te laten wijzen. Hierdoor weerkaatst het geluid en lijkt het alsof je je midden in de film bevindt.

De Klipsch Reference is een goed voorbeeld van zo’n home cinema set die de Dolby Atmos technologie gebruikt.

Vergeet niet dat een home cinema systeem alleen bestaat uit een set speakers en een receiver. Afhankelijk van het surround systeem en het aantal kanalen worden er vijf of zeven speakers meegeleverd.

Er wordt geen tv of beamer meegeleverd: deze moet je zelf aanschaffen. Dit hoeft natuurlijk niet als je geen tv nodig hebt.

Een Dolby Atmos soundbar of soundplate

Een soundbar of een soundplate is een goede optie. Deze zijn een stuk voordeliger dan een Home Cinema systeem en komen aardig in de buurt van een ware Dolby Atmos ervaring. 

Uiteraard bereik je met een home cinema systeem een intensievere geluidservaring: dat komt omdat een home cinema set meer speakers heeft.

Let op: niet elke soundbar of soundplate heeft de Dolby Atmos technologie, let hierop voordat je de aankoop verricht.

Een Dolby Atmos headset

Speel je veel videogames? Dan kies je niet alleen voor de beste tv, maar ook voor een headset die gebruik maakt van Dolby Atmos. Op deze manier bevind je je in de game en val je niemand lastig met eventuele rondvliegende kogels.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van Dolby Atmos. Mocht je besluiten een nieuw home cinema systeem te kopen die gebruik maakt van deze technologie, dan sta je garant van de perfecte film-kijkervaring.

Bedankt voor het lezen!