Bestenu

Je Wasmachine Lekt? Dit Moet je Doen!

Lekt je wasmachine of tref je elke keer onder het apparaat een plasje water aan? Hier kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees hier hoe je het oplost!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je Wasmachine Lekt? Dit Moet je Doen!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Tijdens of na het gebruiken van je wasmachine merk je dat je wasmachine overloopt, of er ligt een plas water onder je wasmachine. Het kan de beste wasmachine overkomen!

Dit is verre van ideaal, en er kunnen meerdere redenen aan ten grondslag liggen. Wat de mogelijke oorzaken zijn dat je wasmachine lekt, lees je hieronder!

Wasmachine lekt aan de onderkant

Het lijkt erop dat je wasmachine aan de onderkant lekt. Er zijn enkele redenen waarom dit gebeurt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de afvoerslang los zit of geblokkeerd is, of dat er een lek is in een van de rubberen afdichtingen. Het is ook mogelijk dat de trommel van de wasmachine beschadigd is, waardoor er water uit kan lekken. 

Het is belangrijk om het probleem snel op te lossen om verdere schade aan je wasmachine te voorkomen en om te voorkomen dat er teveel water op de vloer terecht komt. 

Wasmachine loopt over

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een wasmachine overloopt, en een daarvan kan zijn dat er een probleem is met de afvoer.
Als er een verstopping zit in de afvoer, kan het water niet weg en loopt de machine over. Dit kan gebeuren als er teveel wasmiddel, stof of haren in de afvoer verzameld hebben.

Een andere reden waarom de wasmachine overloopt kan vanwege een defect in de watertoevoer of de waterdruk van de kraan. Als de watertoevoer niet goed werkt, kan de machine te veel water aanzuigen en over lopen.

Ook een defect in de regelingsmechanismen van de machine zelf, zoals een defecte rubbers of een defecte sensor kan de machine over laten lopen.

Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen als je ziet dat je wasmachine overloopt. Stop met het gebruik van de machine, trek de stekker uit het stopcontact en probeer de oorzaak van de lekkage te achterhalen.

Wassen met een te volle trommel

Als je met een te volle trommel wast, kan dat enkele problemen veroorzaken:

  • De kans is groot dat je machine gaat lekken, omdat de bewegingen van de kleding in de trommel de druk op de rubbers verhogen waardoor deze kunnen beschadigen.
  • De kleding zal niet goed gewassen worden omdat de trommel te vol is. Dit betekent dat er niet genoeg ruimte is voor het water om rond te stromen en de kleding goed te wassen.
  • Als de trommel te vol is, kan het ook leiden tot overbelasting van de machine. Hierdoor kan de machine minder efficiënt werken, meer energie verbruiken en kan het leiden tot problemen met de elektronica.
  • Je wasmachine trilt of maakt lawaai tijdens het wassen? Ook dit kan omdat de trommel te vol is.

Teveel wasmiddel

Een wasmachine kan lekken door teveel wasmiddel. Als je teveel wasmiddel gebruikt, kan het overschot van wasmiddel in de machine achterblijven en uiteindelijk leiden tot lekkage.
Het overschot van wasmiddel kan ook leiden tot verstoppingen in de afvoer en zelfs de machine beschadigen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken die op de verpakking staat aangegeven.
Als je denkt dat je teveel wasmiddel hebt gebruikt en je machine begint te lekken, stop dan direct met het gebruik van de machine en neem contact op met een monteur.

Levensduur

De gemiddelde leeftijd van een wasmachine is ongeveer 10 tot 12 jaar. Maar het hangt af hoe intensief de machine gebruikt wordt, denk aan regelmatig de wasmachine schoonmaken, hoe goed de machine onderhouden wordt en welk merk en type het is.

Sommige wasmachines kunnen langer meegaan, terwijl andere sneller kapot kunnen gaan. Goed onderhouden machines kunnen langer meegaan dan machines die niet regelmatig schoongemaakt of gecontroleerd worden.

Mocht je machine na deze periode veel problemen beginnen te vertonen of als je merkt dat je wasmachine lekt, kan het een teken zijn dat het tijd is voor een nieuwe machine.

Wat kost een nieuwe wasmachine?

Een eenvoudige basis wasmachine kan al beschikbaar zijn vanaf ongeveer € 300,-. Hiermee was je je kleding en kun je schoenen wassen in de wasmachine, maar deze machines hebben vaak niet de meest geavanceerde functies.

Als je op zoek bent naar een wasmachine met meer functies, zoals een grotere capaciteit, meer energiezuinig, en een groter aantal programma's, dan zal de prijs iets hoger zijn. Deze kunnen oplopen tot ongeveer € 1000,- of hoger.

Top of the line-modellen, met de meest geavanceerde functies en technologieën, kunnen oplopen tot € 1500,- of meer.

Conclusie

Zoals je hierboven las, zijn er meerdere mogelijke oorzaken waarom je wasmachine lekt. Wellicht is je wasmachine simpelweg verstopt, gebruik je teveel wasmiddel, gaat er iets mis bij de watertoevoer, of is de machine simpelweg aan het eind van zijn Latijn!

Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag wat je moet doen bij een lekkende wasmachine. Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten. Bedankt voor het lezen!