Bestenu

De Wasmachine Trilt? Oplossen Doe je Zo!

Een trillende wasmachine is behoorlijk vervelend. Lees hier hoe je dit geschud en gerammel direct oplost!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
De Wasmachine Trilt? Oplossen Doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

De wasmachine trilt en je bent op zoek naar een oplossing? Je bent niet alleen. Een trillende wasmachine is vervelend voor jou en je omgeving. Ontdek hier de oorzaak en oplossing voor je trillende wasmachine. Van de belading verdelen tot trillingdempers gebruiken, ik heb alles voor je op een rijtje gezet!

Waarom trilt de wasmachine 

Trillende wasmachines ontstaan door verschillende oorzaken, zoals verstoppingen, een ongebalanceerde of te zware belading of eenonjuiste installatie. Meestal los je een trillende wasmachine eenvoudig op door het probleem te identificeren en de juiste stappen te nemen om het op te lossen. Lees daarom gauw verder!

1 Stabiele en vlakke ondergrond

De beste ondergrond voor een wasmachine is een vlakke en stabiele ondergrond, want het is belangrijk dat de wasmachine waterpas staat. Controleer dit door de wasmachine heen en weer te bewegen. Beweegt de wasmachine mee, pak dan de waterpas erbij. 

Pas de poten aan door de borgmoeren los te draaien en de poten een beetje te verplaatsen tot de wasmachine stevig en waterpas staat. Vergeet niet om alle borgmoeren weer vast te draaien. En hopelijk is je wasmachine weer steady als een rots!

2 Balans in de trommel

Heb je normaliter geen trillende wasmachine, en nu ineens wel? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de verdeling van de was in de trommel. Meestal zijn het grote items, zoals dekens en kussens, die de boosdoeners zijn. 

Voorkom dat je wasmachine begint te trillen door deze grote items samen te wassen met ten minste één ander groot item, zoals een grote handdoek of een andere deken. Hierdoor is de verdeling in de trommel beter.

3 Controleer de pompfilter

Wist je dat een hard voorwerp vastzittend in het pompfilter (rechts onderaan aan de voorkant van de machine) ook een oorzaak van trillingen en herrie kan zijn? Dit filter is bedoeld om te voorkomen dat er grote voorwerpen in de afvoerpijp vast komen te zitten, zoals een knoop, die vervolgens de wasmachine kan beschadigen.

4 Controleer de lagers

Maakt de trillende wasmachine ook een piepend geluid? Lagers zijn een cruciale component in een wasmachine, omdat ze de trommel in balans houden tijdens het draaien. Wanneer de lagers versleten zijn, kan dit leiden tot onbalans in de trommel en een verhoogd lawaai tijdens het centrifugeren. 

Om dit te verifiëren, draai je de lege trommel met de hand rond. Als de trommel soepel ronddraait, zijn de lagers nog in orde. Als de trommel stroef of hobbelig aanvoelt, is het aanbevolen om de lagers te vervangen. Je ben dan ook van de herrie verlost!

5 Gebruik trillingsdempers

Trillingsdempers kunnen een oplossing zijn, maar niet altijd. Plaats ze onder een wasmachine die staat op een harde vloer zoals tegels of beton. Op deze vloeren hebben ze voldoende ondersteuning en absorberen ze de trillingen efficiënt. Op zachte vloeren zoals hout, laminaat of vloerbedekking hebben ze geen effect.

Conclusie

Als de wasmachine trilt dan is dit vervelend, maar er zijn gelukkig voldoende manieren om dit op te lossen. Verdeel de belading goed, gebruik trillingdempers en plaats de wasmachine op een vlakke ondergrond. Dit voorkomt trillingen, zodat je weer rustig de was kunt doen.