Bestenu

Je trap schuren met een schuurmachine: zo doe je dat!

In vijf stappen!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Je trap schuren met een schuurmachine: zo doe je dat!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je trap heeft een nieuw kleurtje nodig, maar voordat je er een nieuwe laag verf op zet, moet deze geschuurd worden. Door je trap te schuren, hecht de nieuwe laag verf beter waardoor je er langer van geniet. Je trap schuren is een intensief klusjeen doe je het beste met een schuurmachine. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden en een handig stappenplan.

Dit heb je nodig

Het stappenplan

Het handigste is om met de onderste treden te beginnen. Als je bovenaan begint, valt alle stof naar beneden waardoor je het te schuren oppervlak niet goed meer ziet.

Heb je last van een aandoening aan je luchtwegen? Dan is het dragen van een stofmasker geen overbodige luxe: het voorkomt benauwdheid wat kan ontstaan door de enorme hoeveelheid stof die vrijkomt bij het schuren.

Stap 1: Bijtmiddel aanbrengen

Breng bijtmiddel aan op elke trede: gebruik hiervoor een kwast. Laat dit twintig minuten intrekken en je zult zien dat de verf bijna uit zichzelf oplost. Is dit niet het geval, dan is het veel gemakkelijker te verwijderen. 

Let op: wees voorzichtig en draag handschoenen: je wilt geen bijtmiddel op je handen krijgen.

Stap 2: grote oppervlakken schuren

Haal nu je schuurmachine tevoorschijn en schuur de grote oppervlakken eerst. Het beste doe je dit met een Delta schuurmachine: hiermee kom je gemakkelijk mee in de hoekjes. Heb je deze niet, geen nood, elke schuurmachine voldoet. Je doet de hoekjes later met schuurpapier.

Stap 3: Schoonvegen van het oppervlak

Veeg de trede schoon met een zachte borstel. Door het gebruik van de schuurmachine ontstaat er veel stof wat zich verzamelt in de hoekjes. Hierdoor zie je je oppervlak niet goed meer.

Stap 4: Kleinere oppervlakken schuren

Gebruik nu je schuurpapier om in de hoekjes te komen en eventuele hardnekkige stukjes verf te verwijderen. Indien nodig gebruik je een verfkrabber of plamuurmesje.

Stap 5: Herhalen

Als je alle treden hebt geschuurd, stofzuig je grondig de gehele trap waardoor er geen stof meer aanwezig is. Gebruik de zachte borstel van de stofzuiger: een goede stofzuiger heeft dit hulpstuk als accessoire.

Na het stofzuigen ga je met een vochtige doek over de treden heen en haal je alle restjes stof weg. Laat de trap een nacht drogen voordat je opnieuw gaat verven.

Het schuurwerk voorkomen

Het schuren van je trap is arbeidsintensief en niet een klus die veel mensen leuk vinden om te doen. Om zo lang mogelijk van je pas-geverfde trap te genieten, zijn er een aantal maatregelen die je treft.

Je trap bekleden

Vloerbedekking op je trap dempt niet alleen het geluid, maar zorgt er ook voor dat je de komende paar jaar niet meer hoeft te schuren. Wil je niet je hele trap bekleden, overweeg dan een stoffen traploper.

Vroeger waren deze misschien lelijk en saai, maar tegenwoordig heb je ze in allerlei soorten en maten. Een traploper leggen is minder werk dan je hele trap bekleden en is bijna net zo effectief. Je moet natuurlijk wel de zichtbare oppervlakken verven.

Gebruik een deurmat

Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar er zijn veel mensen die geen deurmat hebben en zich afvragen waarom de verf op hun trap zo snel slijt. Vuil zoals zand en kleine steentjes onder je schoenen beschadigen je verf.

Als je binnenkomt en je loopt over een deurmat heen, blijven deze steentjes en het zand achter op de deurmat. Op deze manier krijg je geen beschadigingen aan de verf op je trap. Het hebben van een deurmat voorkomt deze slijtage.

Schoenen uit!

Je schoenen uitdoen bij binnenkomst spaart niet alleen de verf op je trap, maar ook de rest van je vloeren. Bovendien is het veel hygiënischer: je loopt buiten door allerlei (onzichtbare) viezigheid heen en dit breng je zo mee je huis in.

Je hoeft je overigens niet veel zorgen te maken over de bacteriën die je mee naar binnen brengt: volgens dit onderzoek valt het allemaal best wel mee.

Conclusie

Het schuren van je trap is misschien nog steeds geen leuke klus, maar ik hoop dat mijn stappenplan je in ieder geval helpt bij de effectiviteit van het schuren. Voor je het weet heb je weer een trap in een frisse, nieuwe kleur! Bedankt voor het lezen!