Bestenu

Doorkomende tandjes: zo verlicht je de pijn

Het zijn er twintig.

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Nov 27, 2021

Doorkomende tandjes: zo verlicht je de pijn

Dat je kindje uiteindelijk tandjes krijgt, is een gegeven. Wanneer dit is, verschilt per kindje. Sommige baby’s worden zelfs geboren met één of meerdere tandjes, terwijl een ander kindje pas zijn eerste tandje krijgt bij dertien maanden of zelfs later. Elke baby is anders!

Doorkomende tandjes zijn vaak pijnlijk. Een baby kan nog niet uitleggen dat zijn tandvlees gevoelig is. Hij kan zich alleen uiten door veel te huilen, maar de klachten uiten zich ook in slecht slapen en algemene ‘ontevredenheid’.

Deze pijn kan zich al voordoen zodra de tandjes onder het tandvlees in beweging komen. Lees hier hoe je door deze lastige tijd heen komt en wat er helpt.

Zijn het doorkomende tandjes?

Afhankelijk van de leeftijd van je baby, communiceert hij alleen door te huilen, of soms misschien door te lachen. Hij zal je niet vertellen dat hij gevoelig en pijnlijk tandvlees heeft en daarom is het lastig om erachter te komen waar je baby precies last van heeft. Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen duiden dat je baby doorkomende tandjes heeft...

 1. Kwijlen

Als er tandjes doorkomen wordt er tijdelijk meer speeksel aangemaakt. Hierdoor gaat je kindje vaak meer kwijlen, waardoor er wat uitslag kan ontstaan. Het is daarom een goed idee om je baby een slabbetje of bandana om te doen.

 1. Bijten / sabbelen

Als de tandjes doorkomen, wilt je baby graag bijten en sabbelen; dit helpt tegen de pijn. Baby’s stoppen sowieso graag van alles in hun mond, maar in deze periode wordt dat nog erger. Probeer speelgoedjes zo schoon mogelijk te houden en haal regelmatig je stofzuiger uit de kast om de vloer schoon te houden.

 1. Rode wangen

Door het kwijlen kan je baby rode wangen krijgen. Houd de huid van je baby zo droog mogelijk door deze af en toe droog te deppen met een hydrofiele luier of een slabbetje. Gebruik geen crèmes. Maak je je zorgen, ga dan even langs de huisarts.

4 .Aan de oortjes trekken

De pijn van doorkomende tandjes kan uitstralen naar de oortjes, waardoor je kindje oorpijn kan krijgen. Hierdoor gaat je kindje aan zijn oortjes zitten of zelfs soms aan de oortjes trekken.

 1. Dunne ontlasting

Niemand kan het er over eens worden waarom baby’s met doorkomende tandjes soms dunne ontlasting hebben. Sommige dokters die denken dat de baby sneller een virus oppikt doordat het immuunsysteem minder goed werkt tijdens het doorkomen van tandjes.

Info

Een andere theorie is dat door de extra aanmaak van speeksel, de inhoud van de maag zuurder is dan normaal en dat er daardoor diarree ontstaat. Wat het ook is, het blijft vervelend. Je baby krijgt soms luieruitslag met nog meer pijn als gevolg. Gebruik een goede crème voor de billetjes en ook hier geldt: ga naar de huisarts als je je zorgen maakt.

 1. Niet willen eten

Logisch! Als je pijn in je mond hebt, is eten lastig. Dit is hetzelfde voor baby’s. Eten wordt gedurende deze tijd geassocieerd met pijn, waardoor een baby vaak niet wilt eten. Het niet willen eten is niet zo erg, maar zorg er wel voor dat je baby genoeg drinkt.

Wat kun je doen bij doorkomende tandjes?

Er zijn een aantal tips die je kunt inzetten als je baby last heeft van doorkomende tandjes. Zoals altijd: elk kindje is anders en niet alles zal werken bij jouw baby. Probeer ze allemaal uit en je komt er vanzelf achter welke tip het beste bij jouw baby past.

 1. Koude bijtring

Het is algemeen bekend dat kou verlichting geeft bij pijn. Een bijtring die in de koelkast heeft gelegen is dan ook een van de meest populaire hulpmiddelen bij doorkomende tandjes. Je kindje kan bijten en door de kou wordt het tandvlees (tijdelijk) verdoofd.

Bijtringen zijn er in allerlei soorten en maten; van mooie siliconen ringen in felle kleuren tot simpele houten ringen. Er zijn ook bijtringen met speciale vloeistof erin waardoor deze langer koud blijven. Een andere populaire optie is Sophie de Giraffe. Door zijn vorm is hij bij de meeste baby’s erg succesvol als speelgoed om op te bijten.

 1. Koud voedsel / bevroren fruit

Bevroren fruit

is ideaal om je baby op te laten sabbelen. Zo maakt hij niet alleen kennis met nieuwe smaken, maar het geeft ook verlichting bij doorkomende tandjes. Er zijn speciale sabbelzakjes verkrijgbaar waar je bevroren fruit in doet, maar blijf er altijd bij.

Koud voedsel

heeft hetzelfde effect. Denk aan koude yoghurt, koude dranken of fruithapjes uit de koelkast. De kou heeft een verdovend effect. Een ijsje doet ook wonderen. Is je baby nog te klein voor een heel ijsje, eet dan zelf een (water)ijsje en laat je baby mee-eten.

 1. Tandvlees masseren

Hoewel niet alle baby’s hier fan van zijn, vinden sommige baby’s het heerlijk. Masseer met een (schone) vinger het tandvlees van je baby. Voel je een klein bobbeltje, dan is dit waarschijnlijk de boosdoener. Masseer zachtjes over dit bobbeltje als je baby het toelaat.

Als je baby het masseren fijn vindt, dan is de kans groot dat je baby graag (hard) wilt kauwen. Dit hoeft niet altijd een koude bijtring te zijn. Er zijn ook speciale houten ringen te koop, of rubberen speelgoedjes waar op gebeten kan worden. Zoals altijd: laat je baby alleen kauwen onder toezicht.

 1. Speciaal middel voor doorkomende tandjes

Er zijn speciale producten te koop die helpen bij doorkomende tandjes. Dit is vaak een gel die je op het tandvlees aanbrengt. Het werkt maar tijdelijk, maar zorgt voor verlichting. Het actieve ingrediënt in deze producten wordt ook gebruikt door de tandarts als plaatselijke verdoving.

In deze gel wordt uiteraard maar een hele kleine hoeveelheid van dit ingrediënt gebruikt, maar het is genoeg om het middel effectief te maken. Lees hoe dan ook altijd de gebruiksaanwijzing voordat je het middel gebruikt. Vraag bij twijfel altijd om hulp bij de apotheek of bij de huisarts.

 1. Afleiding en liefde

Als je baby zich niet fijn voelt, of dit nu door doorkomende tandjes komt of door iets anders, is liefde van zijn mama of papa vaak het enige wat hij nodig heeft. Bij zijn ouders voelt hij zich geborgen en veilig. Geef je baby de aandacht die hij nodig heeft. Jij kent je baby het beste en weet hoe je dit het beste doet.

Of dit nu extra borstvoeding is, een speen of lekker op schoot liggen, of misschien samen op de bank zitten om een boekje te lezen: als het werkt, werkt het. Huilt je baby veel? Dan is het een goed idee om een goede draagzak aan te schaffen. Op die manier heb je je handen vrij en is je baby toch dicht bij je waardoor hij zich in veel gevallen al snel fijner voelt.

 1. Paracetamol

Heb je alles geprobeerd en zie je dat je baby veel pijn heeft? Dan biedt een paracetamol zetpilletje vaak de nodige verlichting. Vooral ‘s avonds kan dit een uitkomst bieden. Houd er wel rekening mee dat paracetamol koorts kan maskeren. Maak je je zorgen, neem dan altijd contact op met de huisarts.

Conclusie

Doorkomende tandjes zijn altijd vervelend. Hopelijk kun je met de bovenstaande tips de pijn iets verlichten. Niemand vertelt je hoe vermoeiend baby’s zijn, zeker niet als er tanden in het spel zijn. Vergeet jezelf daarom vooral niet te vertellen dat ook dit slechts een fase is. Bedankt voor het lezen en succes!


 

avatar-contour
Michael Kramer

Michael Kramer

Michael is 27 jaar oud en woont in het zuiden van het land. Micheal is afgestuurd in psychologie en schrijft heel graag in zijn vrije tijd. In zijn vrije tijd geniet hij van een potje Call of Duty en zijn sci-fi films helemaal zijn ding.
avatar-contour