Bestenu

Waar Slaap jij op? Alle Soorten Matrassen op een Rij!

Slaap is belangrijk! Een goed matras helpt hierbij. Lees hier meer over verschillende soorten matrassen en hun voor- en nadelen!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Waar Slaap jij op? Alle Soorten Matrassen op een Rij!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een goede nachtrust begint met een comfortabele matras wat past bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende soorten en maten matrassen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Wat heeft jouw voorkeur, hard of zacht?

Soorten matrassen op een rij

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende matrassen en hun eigenschappen.

Polyurethaanmatrassen 

Polyurethaanmatrassen, ook wel schuimmatrassen genoemd, zijn gemaakt van eenveerkrachtig en flexibel schuimmateriaal. Ze zijn vaak relatief betaalbaar en bieden goede ondersteuning voor het lichaam. 

Polyurethaanmatrassen zijn echter minder duurzaam dan andere soorten matrassen en kunnen na verloop van tijd vervormen.

Pocketveringmatrassen 

Pocketveringmatrassen zijn voorzien vanafzonderlijke veren die in aparte zakjes zijn verpakt. Hierdoor reageren de veren afzonderlijk op beweging en gewicht en bieden ze een goede ondersteuning en ventilatie. 

Pocketvering matrassen zijn echter duurder dan polyurethaanmatrassen en hebben de neiging om meer geluid te maken wanneer je je beweegt.

Traagschuimmatrassen 

Traagschuimmatrassen, ook wel memory-foammatrassen genoemd, passen zich aan de vorm van je lichaam aan en bieden goede ondersteuning en comfort. Ze zijn ook geschikt voor mensen met gewrichts- of spierpijn. 

Een nadeel van traagschuimmatrassen is dat ze warm kunnen worden en dat sommige mensen het gevoel hebben dat ze te diep in de matras wegzakken.

Latexmatrassen 

Latexmatrassen zijn gemaakt van natuurlijke of synthetische latex en bieden een goede ondersteuning en ventilatie. Ze zijn hypoallergeen en antimicrobieel, wat betekent dat ze ideaal zijn voor mensen met allergieën. 

Latexmatrassen zijn echter duurder dan andere soorten matrassen en hebben de neiging om zwaar te zijn.

Hybridematrassen 

Hybridematrassen combineren verschillende materialen, zoals schuim, veren en latex, om een ​​optimale balans te bieden tussen ondersteuning en comfort. Ze bieden goede ventilatie en ondersteuning, maar zijn over het algemeen duurder dan andere soorten matrassen.

Het is belangrijk om te kiezen voor een matras die past bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren, zoals slaaphouding en gewicht. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de matras en de kwaliteit van de materialen.

Voor- en nadelen van verschillende soorten matrassen

Hieronder staan de voor- en nadelen van de verschillende soorten matrassen op een rijtje.

Polyurethaanmatrassen:

 • Voordelen: relatief betaalbaar, goede ondersteuning
 • Nadelen: minder duurzaam, kan vervormen

Pocketveringmatrassen:

 • Voordelen: goede ondersteuning en ventilatie
 • Nadelen: duurder dan polyurethaan matrassen, kan lawaai maken

Traagschuimmatrassen:

 • Voordelen: biedt goede ondersteuning en comfort, geschikt voor mensen

In het kort alle soorten matrassen op een rijtje

 1. Polyurethaanmatras: biedt goede ondersteuning, is betaalbaar, maar minder duurzaam.
 2. Pocketveringmatras: biedt goede ondersteuning en ventilatie, maar kan prijzig zijn.
 3. Traagschuimmatras: biedt uitstekende ondersteuning en comfort, maar kan warm worden en is prijzig.
 4. Latexmatras: biedt goede ondersteuning en ventilatie, maar kan duur zijn en minder geschikt voor mensen met allergieën.
 5. Hybridematras: biedt optimale ondersteuning en comfort, maar kan prijzig zijn.

Babymatrassen en hun eigenschappen

Een goede nachtrust is ook belangrijk voor baby's en jonge kinderen. Babymatrassen zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van baby's en bieden de juiste ondersteuning en veiligheid. 

Enkele eigenschappen van babymatrassen zijn onder andere:

 • Stevigheid: Babymatrassen moeten stevig zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Ademend: Een ademende matras voorkomt dat baby's oververhit raken en vermindert de kans op wiegendood.
 • Hypoallergeen: Babymatrassen moeten hypoallergeen zijn om allergische reacties te voorkomen.
 • Gemakkelijk te reinigen: Een babymatras moet gemakkelijk te reinigen zijn om hygiëne en veiligheid te waarborgen.

Het belang van slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde en productieve levensstijl. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam de kans om te herstellen en te regenereren. 

Onvoldoende slaap kan leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Een goed matras is daarom belangrijk. Vergeet je matras niet regelmatig te luchten.

Conclusie

Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om te kijken naar jouw slaapbehoeften en voorkeuren, zoals slaaphouding en gewicht. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de matras en de kwaliteit van de materialen. Vergeet niet een goed kussen te kiezen!

Of je nu kiest voor een polyurethaan, pocketvering, traagschuim, latex of hybride matras, een goede nachtrust begint met een matras die past bij jouw behoeften en voorkeuren.