Bestenu

Welke matrasmaten zijn er?

Als je matras niet op je bed past, dan heb je een probleem! Lees in dit artikel over de beschikbare matrasmaten!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Welke matrasmaten zijn er?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een goede nachtrust begint met het kiezen van de juiste matras. Bij het kiezen van een nieuwe matras is de maat een belangrijke factor om te overwegen. Daarnaast zijn er natuurlijke verschillende soorten matrassen om uit te kiezen.

Hieronder staan de verschillende matrasmaten die beschikbaar zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste maat voor jouw behoeften.

Welke matrasmaten zijn er?

Hieronder vind je de meest gangbare matrasmaten voor volwassenen. Voor baby's zijn er speciale babymatrassen.

Eenpersoonsmatras 

Een eenpersoonsmatras is 90 cm breed en 200 cm lang. Dit is de ideale maat voor kinderen of volwassenen die alleen slapen en weinig ruimte hebben in hun slaapkamer.

Twijfelaarmatras 

Een twijfelaarmatras is 120 cm breed en 200 cm lang. Dit is een populaire maat voor mensen die alleen slapen, maar meer ruimte willen hebben om te bewegen of voor stellen die het niet erg vinden om dicht bij elkaar te slapen.

Tweepersoonsmatras 

Een tweepersoonsmatras is 140, 160 of 180 cm breed en 200 cm lang. Dit is de meest voorkomende maat voor stellen die samen slapen. Het is ook ideaal voor mensen die graag meer ruimte hebben om te bewegen terwijl ze slapen.

King-size-matras 

Een king-size-matras is 200 cm breed en 200 cm lang. Dit is de grootste matrasmaat die beschikbaar is en biedt veel ruimte voor stellen om comfortabel naast elkaar te slapen.

Minder gangbare matrasmaten

Naast de meest gangbare matrasmaten zijn er ook minder gangbare matrasmaten beschikbaar, die misschien beter passen bij jouw slaapbehoeften en slaapkamer grootte. 

Hieronder staan enkele van deminder gangbare matrasmaten:

Eenpersoons-XL-matras

Een eenpersoons-XL-matras is 90 cm breed en 210 cm lang. Dit is dezelfde breedte als een standaard eenpersoonsmatras, maar iets langer.

Groot twijfelaarmatras 

Een groot twijfelaarmatras is 140 cm breed en 200 cm lang. Dit is een tussenmaat tussen een twijfelaar en een tweepersoonsmatras, die ideaal kan zijn voor individuen die meer ruimte willen hebben of stellen die niet genoeg ruimte hebben voor een tweepersoonsmatras.

Queen-size-matras

Een queen-size-matras is 160 cm breed en 200 cm lang. Dit is een tussenmaat tussen een tweepersoons- en een king-size-matras.

California-king-size-matras 

Een California-king-size matras is 180 cm breed en 210 cm lang. Dit is de langste matrasmaat die beschikbaar is en is daarom ideaal voor lange mensen die extra beenruimte nodig hebben.

Bij het kiezen van een minder gangbare matrasmaat is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in de slaapkamer en het comfortniveau dat je zoekt. 

Het kan ook moeilijker zijn om beddengoed en matrashoezen te vinden voor minder gangbare matrasmaten, dus houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste maat matras moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de slaapkamer, de slaaphouding en de voorkeur voor bewegingsvrijheid. Ook de hardheid van een matras speelt een belangrijke rol.

Over het algemeen is het belangrijk om een ​​matras te kiezen die groot genoeg is om comfortabel in te slapen en te bewegen, maar niet zo groot dat het de slaapkamer overweldigt. 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de matras en het comfortniveau, omdat deze factoren van invloed zijn op de kwaliteit van de slaap.