Bestenu

Je Matras Luchten doe je Zo!

Een matras is een investering en moet lang meegaan: je matras luchten is daarom belangrijk. Je leest er hier meer over.

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Je Matras Luchten doe je Zo!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Slaap is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Daarnaast heeft een goede nachtrust een positieve invloed op onze stemming en cognitieve functies. Kortom, slaap is essentieel voor ons welzijn. Je matras luchten helpt hierbij!

Hoe draagt een goed matras bij aan een goede nachtrust?

Een goed matras ondersteunt je lichaam op de juiste manier. Dit zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten kunnen ontspannen, wat weer bijdraagt aan een betere slaap. Daarnaast heeft een goed matras ook een positieve invloed op de ventilatie en vochtregulatie van je bed.

Matras luchten

Het draaien van je matras is belangrijk voor het behoud van de kwaliteit en levensduur van je matras. Door je matras regelmatig te draaien, wordt de druk op de verschillende delen van het matras gelijkmatig verdeeld. Dit voorkomt dat het matras op bepaalde plekken sneller slijt of inzakt.

Wanneer je regelmatig op een bepaald gedeelte van het matras slaapt, bijvoorbeeld aan de rand van het bed, dan kan dit gedeelte sneller slijten. Door het matras te draaien, verplaats je het deel waarop je slaapt en voorkom je dat het matras ongelijkmatig slijt.

Daarnaast kan het draaien van je matras ook bijdragen aan een betere hygiëne. Door het matras regelmatig te draaien, kan vocht en zweet dat in het matras is getrokken beter verdampen. 

Dit voorkomt dat er vochtige plekken in het matras ontstaan, wat de groei van schimmels en bacteriën kan bevorderen.

Hoe vaak lucht je je matras?

Hoe vaak je dit moet doen hangt af van verschillende factoren, zoals de vochtigheid in de kamer, de mate van ventilatie en hoe vaak je het bed gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om je matras minimaal één keer per maand te luchten.

Je kunt je matras luchten door de lakens eraf te halen en het matras een paar uur te laten ademen. Je kunt het matras bijvoorbeeld buiten in de zon leggen of een raam openzetten om frisse lucht binnen te laten. 

Door het matras regelmatig te luchten, kan vocht en zweet dat in het matras is getrokken beter verdampen, waardoor de groei van schimmels en bacteriën wordt voorkomen.

Let op: als je last hebt van allergieën, kan het zijn dat je je matras vaker moet luchten om de allergenen te verminderen. Raadpleeg in dat geval een specialist voor meer informatie.

Hoe vaak moet je je matras draaien?

Ook het draaien van je matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Door het draaien wordt de druk op de verschillende delen van het matras gelijkmatig verdeeld en blijft het matras langer in goede conditie.

Maar hoe vaak moet je je matras eigenlijk draaien? Dat hangt af van het type matras dat je hebt. Een pocketvering matras moet je bijvoorbeeld minimaal één keer per kwartaal draaien. 

Een schuimmatras daarentegen hoef je maar één keer per jaar te draaien. Check de handleiding van je matras voor de specifieke aanbevelingen.

Matras onderhoud

Naast het luchten en draaien van je matras, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je matras in goede conditie te houden. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik een matrasbeschermer om het matras te beschermen tegen vuil en vocht.
  • Reinig het matras regelmatig om stof en huidschilfers te verwijderen.
  • Was je beddengoed minimaal één keer per week op minimaal 60 graden om bacteriën te doden.

Hoe lang stinkt een nieuw matras?

Een nieuw matras kan in het begin een lichte geur afgeven, dit komt door de materialen waaruit het matras is gemaakt. Deze geur wordt ook wel "nieuw matrasgeur" genoemd. 

Over het algemeen verdwijnt deze geur binnen een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van het type matras en de omstandigheden in de kamer waar het matras wordt gebruikt.

Sommige materialen kunnen meer geur afgeven dan andere. Bijvoorbeeld, matrassen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol of latex hebben vaak minder geur dan matrassen gemaakt van synthetische materialen. 

Dit komt doordat natuurlijke materialen minder chemicaliën bevatten dan synthetische materialen.

Als je de geur van je nieuwe matras wilt verminderen, kun je het matras luchten door de lakens eraf te halen en het matras een paar uur bloot te stellen aan frisse lucht en zonlicht. Je kunt ook een luchtontvochtiger in de kamer plaatsen om overtollig vocht en geuren te verminderen.

Over het algemeen is het belangrijk om geduldig te zijn en het matras de tijd te geven om uit te luchten. Als de geur na een paar weken nog steeds aanwezig is en je je zorgen maakt over de gezondheidseffecten, kun je contact opnemen met de fabrikant of verkoper voor meer informatie.

Conclusie

Een goede nachtrust begint bij een goed matras en matras luchten is essentieel voor het behoud van je matras en je gezondheid. Dus, haal die lakens eraf en geef je matras eens wat liefde! 

Zorg ervoor dat je je matras regelmatig lucht en draait, en houd het matras schoon met een matrasbeschermer en regelmatig stofzuigen. Door goed voor je matras te zorgen, kun je langer genieten van een goede nachtrust en een gezond lichaam en geest.

Onthoud ook dat elk matras anders is en specifieke zorg nodig kan hebben. Check daarom altijd de handleiding van je matras voor de beste onderhoudstips en aanbevelingen. En vergeet niet, als je goed voor je matras zorgt, zorgt je matras goed voor jou!