Bestenu

Matras Omdraaien: Hoe en Waarom?

Wanneer je je matras regelmatig omdraait, gaat je matras niet langer mee maar blijft het ook langer comfortabel. Lees er hier meer over!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Matras Omdraaien: Hoe en Waarom?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Het zorgt ervoor dat je lichaam goed wordt ondersteund en dat je comfortabel kunt slapen. Als je matras te hard of zacht is, versleten of niet bij jouw slaapbehoeften past, kan dit leiden tot rugpijn, nekpijn en andere slaapproblemen.

Het regelmatig omdraaien en luchten van je matras is ook belangrijk om de levensduur van de matras te verlengen, waardoor je langer beter slaapt. Voordat we dieper ingaan op het omdraaien van je matras, lees je hieronder waarom een goede nachtrust belangrijk is.

Het belang van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Tijdens de slaap herstelt je lichaam en geest zich, zodat je de volgende dag weer fris en energiek bent. Het is wetenschappelijk bewezen dat een goede nachtrust tal van voordelen heeft voor de gezondheid, zoals:

  • Verbeterde concentratie en productiviteit: Een goede nachtrust verbetert je concentratie en cognitieve vaardigheden, waardoor je productiever en effectiever kunt werken.
  • Verbeterde immuunsysteemfunctie: Tijdens de slaap produceert je lichaam cytokines, die nodig zijn om infecties en ontstekingen te bestrijden. Een goede nachtrust verbetert daarom je immuunsysteemfunctie en vermindert het risico op ziekten.
  • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten: Slechte slaapgewoonten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen, terwijl een goede nachtrust dit risico juist verlaagt.
  • Verminderde stress en angst: Een goede nachtrust kan helpen om stress en angst te verminderen, waardoor je je beter voelt en beter kunt omgaan met stressvolle situaties.
  • Verhoogde levensduur: Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een goede nachtrust krijgen, een hogere levensverwachting hebben dan mensen die dit niet doen.

Kortom, een goede nachtrust is belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en welzijn. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt en een comfortabel bed hebt om de voordelen van een goede nachtrust te kunnen ervaren.

Waarom je matras omdraaien?

Het regelmatig omdraaien van een matras is belangrijk omdat het de levensduur van de matras kan verlengen. Als je je matras niet omdraait, kan het gewicht van je lichaam zich concentreren op bepaalde delen van de matras, waardoor deze sneller slijt. 

Door de matras te draaien en te keren, verdeel je het gewicht van je lichaam gelijkmatig over het oppervlak van de matras, waardoor de slijtage van de matras wordt verminderd.

Daarnaast kan het omdraaien van je matras ook helpen om de hygiëne van je slaapomgeving te verbeteren. Door je matras regelmatig om te draaien en te keren, kunnen lichaamsoliën, huidcellen en stofdeeltjes gelijkmatiger verspreid worden. 

Dit maakt het gemakkelijker om je matras schoon te houden en vermindert de kans op de groei van bacteriën en mijten.

Tot slot kan het omdraaien van je matras ook bijdragen aan een betere nachtrust. Als je matras niet meer comfortabel aanvoelt omdat het teveel is versleten aan één kant, kan dit leiden tot ongemak tijdens het slapen. 

Door je matras regelmatig te draaien en te keren, blijft het comfortniveau van je matras behouden en slaap je beter.

Het regelmatig omdraaien van je matras is belangrijk omdat het de levensduur van de matras verlengt, de hygiëne van je slaapomgeving verbetert en bijdraagt aan een betere nachtrust. 

Zorg ervoor dat je je matras elke 3 maanden omdraait en keert voor een optimale slaapervaring.

Hoe draai je je matras om?

Het wordt aanbevolen om je matras elke 3 maanden om te draaien en te keren om de slijtage van de matras gelijkmatig te verdelen. Hieronder staan enkele stappen om je matras om te draaien:

  1. Verwijder het beddengoed en maak het bed leeg.
  2. Til de matras aan de ene kant op en draai deze 180 graden om, zodat het voeteneinde nu bij het hoofdeinde van het bed is en vice versa.
  3. Draai de matras vervolgens om, zodat de onderkant nu de bovenkant wordt. Als je het moeilijk vindt om de matras alleen te tillen, vraag dan iemand om je te helpen.
  4. Als de matras meerdere lagen heeft, zorg er dan voor dat je elke laag afzonderlijk draait en keert.

Als je je matras eenmaal hebt omgedraaid en gekeerd, kun je de gelegenheid aangrijpen om het beddengoed en de matrasbeschermer te wassen en het matras en de slaapkamer goed te luchten.

Conclusie

Kortom, het omdraaien van je matras is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je matras en moet elke 3 maanden worden gedaan. 

Door je matras regelmatig om te draaien en te keren, verdeel je het gewicht van je lichaam gelijkmatig over het oppervlak van de matras, verleng je de levensduur van de matras en behoud je het comfortniveau. 

Volg de bovenstaande stappen om je matras gemakkelijk en veilig om te draaien en te keren.