Bestenu

Matras reinigen, zo doe je dat!

Een matras is je trouwste vriend voor een goede nachtrust. Omdat we er zoveel tijd spenderen, is het belangrijk om je matras regelmatig te reinigen. Hier vind je het stappenplan!

Geschreven door:
Geredigeerd door: Luca Nowak
Matras reinigen, zo doe je dat!

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Je matras reinigen is essentieel voor een goede nachtrust en een gezonde levensstijl. Helaas worden matrassen vaak overgeslagen bij het reinigen van onze huizen, terwijl ze toch regelmatig moeten worden schoongemaakt. 

Of het nu gaat om vlekken, geuren of stof: een matras wordt snel vies, zonder dat je het doorhebt. Gelukkig is het reinigen van een matras een eenvoudig proces als je de juiste tools en methoden gebruikt. In dit artikel laten we je zien hoe je je matras grondig reinigt. 

Matras reinigen, het stappenplan

 1. Verwijder overtollig vuil en stof: Gebruik een stofzuiger met een matraszuigmond om overtollig vuil en stof van het matras te verwijderen. Zorg ervoor dat je het matras van boven naar beneden stofzuigt, zodat je het meeste vuil verwijdert.
 2. Behandel vlekken: Als er vlekken op het matras aanwezig zijn, behandel deze dan met een specifiek vlekkenreinigingsmiddel. Gebruik een doek of een schone tandenborstel om het reinigingsmiddel in de vlekken te wrijven en laat het een paar minuten intrekken.
 3. Maak het matras schoon met een oplossing van water en azijn: Meng een deel azijn met drie delen water. Gebruik een doek of een spuitfles om het matras in te spuiten met de oplossing. Maak zeker dat het matras volledig wordt bedekt met de oplossing, maar zorg ervoor dat het matras niet té nat wordt.
 4. Wrijf het matras schoon: Gebruik een schone, vochtige doek of een microvezeldoek om het matras grondig schoon te wrijven. Zorg dat je het matras van boven naar beneden wrijft, zodat je het meeste vuil verwijdert.
 5. Laat het matras drogen: Na het reinigen van het matras, laat het dan volledig drogen. Dit kan het beste buiten in de zon gebeuren, of door een goede ventilatie te regelen in de kamer. Helaas is een goede droger niet geschikt. 
 6. Voeg een matrasbeschermer toe: Een matrasbeschermer beschermt tegen vlekken, allergenen en verlengt de levensduur van je matras.

Houd er rekening mee dat het reinigen van een matras tijdrovend is. Het is aanbevolen om dit minstens eenmaal per jaar te doen. Ook is het aan te raden om te letten op de wasvoorschriften van je matras, aangezien sommige materialen niet geschikt zijn voor bepaalde reinigingsmethodes.

Hoe krijg je gele vlekken uit je matras?

Oei, gele vlekken op je matras, dat is geen leuk gezicht! Gelukkig zijn er een paar manieren om die vervelende gele plekken weg te krijgen. Hier zijn een paar trucs die je kunt proberen:

 • Witte azijn en baking soda: Meng één deel azijn met twee delen baking soda tot een pasta. Breng de pasta aan op de gele vlekken en laat het een paar uur intrekken. Was de stof vervolgens met water en laat het drogen.
 • Zuiveringszout: Voeg een kopje zuiveringszout toe aan een emmer met water en meng het goed. Gebruik een schone, vochtige doek of een microvezeldoek om het matras grondig schoon te wrijven met de oplossing.
 • Professionele stomerij: Als de bovenstaande methoden niet helpen, kan een professionele stomerij altijd helpen om de gele vlekken uit je matras te verwijderen.

Waarom baking soda op matras?

Baking soda wordt vaak gebruikt bij het reinigen van matrassen, omdat het een natuurlijke en milde reiniger is die goed is in het verwijderen van geuren en vlekken

Het houdt vuil en geurtjes vast die in het matras zijn opgenomen. Het is ook niet schadelijk voor de stof van het matras en is veilig voor gebruik. Door het te mengen met witte azijn, helpt het bovendien om vlekken te verwijderen.

Hoe vaak moet je een matras schoonmaken?

Het is aanbevolen om je matras minstens eenmaal per jaar grondig te reinigen. Dit helpt om vuil, stof, allergenen en geurtjes te verwijderen die zich in de loop van de tijd in het matras ophopen. 

Als je allergisch bent of last hebt van huisstofmijt, is het aan te raden om je matras vaker te reinigen. Het is ook aan te raden om je matras extra grondig te reinigen als er vlekken of geuren aanwezig zijn.

info

Na het reinigen van een matras is het belangrijk om het matras volledig te laten drogen. Dit kan het beste buiten in de zon gebeuren, of door een goede ventilatie te regelen in de kamer. Als het matras niet volledig droog is, ontstaat er schimmel of een vieze geur. 

Hoe test je of een matras nog goed is?

Er zijn een aantal manieren om te testen of een matras nog goed is:

 • Luister naar je lichaam: Als je vaak wakker wordt met pijn in je rug of nek, of als je moeilijk in slaap valt, kan dit een teken zijn dat je matras aan vervanging toe is.
 • Controleer de leeftijd: Matrassen moeten worden vervangen na ongeveer 7 tot 10 jaar. Als je matras ouder is dan deze leeftijdslimiet, is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe te overwegen.
 • Controleer de stevigheid: Druk met je hand op verschillende delen van het matras. Als je gemakkelijk de ondersteunende lagen kunt voelen, betekent dit dat het matras verouderd is of dat het niet meer ondersteunt zoals het hoort.
 • Controleer de veerkracht: Leg een hand op het matras en druk erop. Als het matras snel terugveert, is het nog goed. Als het matras langzaam terugveert, is het matras aan vervanging toe zijn.
 • Kijk naar de stof: Als de stof van je matras versleten of gerafeld is, is het matras aan vervanging toe.

Welke soda gebruiken voor matras?

Er zijn verschillende soorten soda die gebruikt kunnen worden om een matras te reinigen, waaronder:

Natriumcarbonaat (ook wel bekend als "wasmiddel soda") - is een milde soda, die gebruikt wordt als een schoonmaakmiddel en een bleekmiddel. Het helpt om vlekken te verwijderen en geurtjes uit een matras te verwijderen.

Baking soda (natriumbicarbonaat) - is een milde soda die ook gebruikt wordt als een schoonmaakmiddel en geurverwijderaar. Het kan helpen om vlekken te verwijderen en geurtjes uit een matras te verwijderen.

Wijnsteenzuur (citroenzuur) - Dit is een zuur, dat gebruikt wordt om hardnekkige vlekken te verwijderen, zoals bloed of urine.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van soda of zuren altijd met zorg moet gebeuren, en dat je altijd eerst een kleine test moet doen op een onopvallende plaats van de matras voordat men het gebruikt op de gehele matras.

Conclusie 

Je matras reinigen is belangrijk om de hygiëne en gezondheid van je slaapomgeving te behouden. Er zijn verschillende manieren om een matras te reinigen, waaronder het gebruik van een stofzuiger, een matrasbeschermer en een beste wasmachine

Echter, het is belangrijk om te controleren of het matras geschikt is voor machinale reiniging en om de juiste reinigingsmethode te kiezen om beschadiging van het matras te voorkomen. Dus, je matras reinigen is noodzakelijk voor een gezonde en hygiënische slaapomgeving.