De Bestenu Slaapmat Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 08/11/2020


Je gaat backpacken of kamperen en bent op zoek naar een slaapmat. Waar je op let bij het kiezen van een goede slaapmat, leg ik je in onderstaande koopgids uit.

Wat is beter: een slaapmat of een luchtbed?

hide product content

Welke beter is, hangt af van de omstandigheden waarin je ze gebruikt. Een goed luchtbed wordt over het algemeen als de meest comfortabele optie gezien waardoor deze vooral geschikt is als je bijvoorbeeld voor langere tijd gaat kamperen. Je gebruikt een luchtbed daarom ook als logeerbed. Er zijn verschillende maten en dikten te krijgen en je bepaalt zelf hoe hard je je bed wilt hebben.

Ga je backpacken, dan is een slaapmat een betere keuze: deze neemt niet alleen minder ruimte in beslag, maar is minder zwaar dan een luchtbed en gemakkelijker mee te nemen. Je hebt er bovendien geen pomp voor nodig. Verder is een slaapmat in de meeste gevallen beter geïsoleerd waardoor je, zeker in koudere gebieden, het minder snel koud hebt.

Slaapmatten zijn er in allerlei soorten en maten en vaak geld dat hoe beter de slaapmat geïsoleerd is, hoe zwaarder en dikker deze is. Let hier dus op bij aankoop. Als je midden in de zomer door Italië gaat hiken, dan heb je geen goed geïsoleerde slaapmat nodig: het is buiten warm genoeg en het koelt in de nacht niet veel af.

Hoe werkt een zelfopblaasbare slaapmat?

hide product content

Een zelfopblaasbare slaapmat werkt erg eenvoudig: je draait het ventiel open en de mat blaast zichzelf als het ware op. Je vergelijkt een zelfopblaasbare slaapmat met een spons. Deze kun je ook heel erg klein maken, maar zodra je de spons de ruimte geeft, word de spons groter.

Om hem weer leeg te laten lopen, rol je hem simpelweg met het ventiel open, weer op. De kern van de slaapmat wordt weer samengeperst en is hierdoor weer klein (net als die spons die je fijnknijpt!)

Hoe bewaar ik een zelfopblaasbare slaapmat?

hide product content

Veel mensen bewaren de slaapmat opgerold, zo leeg mogelijk, ergens op zolder. Dit is niet de juiste manier. Denk maar eens aan die spons. Als je een spons te lang in dezelfde, in elkaar gedrukte, positie laat liggen, dan neemt je spons deze vorm uiteindelijk aan.

Dit werkt bij een slaapmat net zo. Als je aan het reizen bent zorg je er natuurlijk voor dat deze zo leeg mogelijk is waardoor je hem klein op kunt rollen. Gebruik je daarentegen de slaapmat voor een langere tijd niet, laat hem dan vollopen met lucht en rol hem op, terwijl er lucht in zit. Zo behoudt de kern van de slaapmat zijn vorm.

Bewaar de mat daarnaast op een warme, droge plaats. Als er vocht in je slaapmat komt, loop je het risico op schimmel met alle gevolgen van dien.

Wat is de R-waarde bij een slaapmat?

hide product content

De R-waarde bij een slaapmat staat voor de isolatiewaarde. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een slaapmat, let hier dus goed op. Hoe hoger de isolatiewaarde van een slaapmat, hoe beter deze isoleert. Dit is vooral belangrijk als je gaat kamperen in koudere gebieden. Als je op een koude ondergrond slaapt, verliest je snel lichaamswarmte.

Naast het hebben van een goede slaapzak, is een goed isolerende slaapmat dus ook erg belangrijk. Als je van plan bent in een warm land te gaan kamperen waar het in de nacht niet zoveel afkoelt, dan maakt de R-waarde niet zoveel uit. Daarnaast zijn slaapmatten met een hogere R-waarde vaak zwaarder dan minder goed geïsoleerde slaapmatjes. Houd hier ook rekening mee.

Welke dikte slaapmat heb ik nodig?

hide product content

De dikte van de slaapmat hangt meestal af van de R-waarde: deze staat voor hoe goed de slaapmat is geïsoleerd. Heb je een goed geïsoleerde slaapmat met een R-waarde van negen, dan is je mat dikker dan een minder geïsoleerde mat met een R-waarde van twee.

Als je ergens gaat kamperen waar het minder warm is, heb je een beter geïsoleerde slaapmat nodig dan wanneer je gaat kamperen in de tropen waar het 's nachts bijna niet afkoelt. Natuurlijk is de dikte van je slaapmat ook een persoonlijke keuze. Een dikkere slaapmat is vaak comfortabeler dan een minder dikke. Een dikkere ruimte neemt natuurlijk wel meer ruimte in beslag.

Wat zijn de voordelen van een slaapmat?

hide product content

Het grootste voordeel van een slaapmat is dat deze vaak weinig ruimte in beslag nemen en erg licht van gewicht zijn. Hierdoor neem je ze gemakkelijk mee als je bijvoorbeeld gaat backpacken. Daarnaast ervaren de meeste mensen een slaapmat als een comfortabele manier om te slapen.

Bovendien zijn er slaapmatten verkrijgbaar die goed geïsoleerd zijn, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor koudere gebieden. Hou er wel rekening mee dat de beter geïsoleerde slaapmatten vaak meer plaats in beslag nemen en ook wat zwaarder zijn.

Waar let ik op bij een slaapmat als ik ga kamperen?

hide product content

Als je gaat kamperen let je bij aankoop van een slaapmat op andere dingen dan wanneer je gaat trekken of backpacken. Als je gaat kamperen, blijf je vaak voor een langere tijd op een plaats waardoor het het pakvolume minder belangrijk is.

Daarentegen is comfort wel belangrijk. Juist omdat je voor langere tijd op dezelfde plaats blijft, wil je lekker slapen om de volgende dag goed uitgerust wakker te worden. Kijk ook naar de R-waarde. Staat je tent ergens in een gebied waar de temperatuur in de nacht flink daalt, koop dan een slaapmat met een hoger ****isolerend vermogen.

Waar let ik op bij een slaapmat als ik ga backpacken?

hide product content

Als je gaat backpacken wil je niet teveel meenemen. Daarom is het pakvolume van een slaapmat erg belangrijk. Kies een slaapmat die niet te zwaar is en bovendien niet te dik. Je hebt weinig ruimte en deze ruimte wil je niet in beslag laten nemen door een slaapmat.

Behalve een goede slaapzak, neem je vaak ook een lichtgewicht tent mee als je gaat backpacken. Zorg ervoor dat je je backpack op een goede ergonomische manier indeelt. Vaak hang je je slaapmat aan je backpack: dit scheelt je weer ruimte aan de binnenkant. Hetzelfde geldt voor je tent.

Daarnaast is het belangrijk dat de slaapmat zichzelf opblaast. De meest slaapmatten zijn zelfopblazend, maar niet allemaal. Je wilt geen pomp meenemen in je rugzak. Omdat het pakvolume belangrijk is wanneer je gaat backpacken, lijdt het comfort er een beetje onder. Hoe dunner de slaapmat, hoe minder comfort deze biedt.

Het is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze hoeveel plaats je je slaapmat in wilt laten nemen. Wil je liever een dikke slaapmat meenemen, dan is dit natuurlijk prima.

Hoe komt deze fantastische Slaapmat reeks tot stand..?

De wereld is aan het veranderen.. en dus de het winkelonderzoek naar de beste Slaapmat ook!

Vroeger ging je naar een winkel om tips te krijgen over Slaapmats, maar tegenwoordig ondersteunt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Slaapmats die aangeboden worden in Nederland. Hij analyseert de prijzen, aanbiedingen, leest de reviews van gebruikers en kijkt welke Slaapmats het best verkopen.

Al deze data wordt onderzocht door middel van de nieuwste technologie. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Slaapmats stelt hij deze opsomming samen!

Vind je dit net zo geweldig als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen!

Beste getest

De beste Slaapmats in een oogopslag

Product informatiePlus or Show more

De Allround 10.0 slaapmat is zelfopblaasbaar met een dikte van 10 cm. Het schuim in de mat heeft een hoge dichtheid, wat zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde. Er is een antibacteriële behandeling toegepast op het schuim, waardoor geurtjes en schimmels voorkomen worden. De schuimlaag is omhuld met stevig polyester, afgewerkt met een zachte bovenlaag.

1. NOMAD Allround 10.0 - Slaapmat -198 x 63 x 10 - Donker blauw


Product informatiePlus or Show more

Een zeer compacte 2-persoons slaapmat. Deze schuimmat heeft een isolerende aluminium folie-laag die warmte reflecteert naar de slaapzak. Hierdoor ook ideaal als extra isolatie. Na gebruik is deze mat extra compact op te rollen en te vervoeren door de vouwnaad in het midden. Ingepakt (Øxh): 9,5x63 centimeter.

2. Bo-Camp Schuimmat - Isolerend - 2-persoons - 190x125 Cm


Product informatiePlus or Show more

Een lichtgewicht schuimrubber noppenmatras. Dit comfortabele matras zorgt voor optimale isolatie en is hierdoor ook goed te combineren met luchtbedden of slaapmatjes. Na gebruik is deze slaapmat compact op te rollen en mee te nemen.@

3. Camp-gear Noppenmatras - Schuimrubber - 1-persoons - 190x60 Cm


Product informatiePlus or Show more

De Perth 5.0 mat is robuust en betrouwbaar. Het schuim in de mat heeft een hoge dichtheid, wat zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde. Er is een antibacteriële behandeling toegepast op het schuim, waardoor geurtjes en schimmels voorkomen worden. De schuimlaag is omhuld met stevig polyester, afgewerkt met een zachte bovenlaag. De mat is voorzien van een kunststof ventiel. Nadat je deze opendraait, blaast de mat zichzelf op. Je hoeft het ventiel alleen weer even dicht te draaien en jij en je mat zijn klaar voor een goede nachtrust. Dankzij de goede isolatiecapaciteiten is deze slaapmat ideaal voor langere kampeerreizen.

4. NOMAD Perth 5.0 - Slaapmat 198 x 63 x 5 - Blauw


Product informatiePlus or Show more

De Allround XW 10.0 slaapmat is zelfopblaasbaar met een dikte van 10 cm. Het schuim in de mat heeft een hoge dichtheid, wat zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde. Er is een antibacteriële behandeling toegepast op het schuim, waardoor geurtjes en schimmels voorkomen worden. De schuimlaag is omhuld met stevig polyester, afgewerkt met een zachte bovenlaag.

5. NOMAD Allround XW 10.0 - Slaapmat -198 x 76 x 10 - Donker blauw


Product informatiePlus or Show more

Materiaal • Buiten materiaal: 100% polyester Afmeting • Gewicht: 900 g • Volume pak grootte: 27 x 15 cm • Dikte: 30 mm • Mat dikte: standaard • Oppervlakte (L x B): 183 x 51 cm Mat & matras • Model: luchtmatras • Type: standaard Uitrusting • Inclusief beschermingshoes/draagzak Constructie • Zelf opblazend • Rolbaar

6. Outwell Slaapmat 3.0 183 x 51 x 3 - Zwart


Product informatiePlus or Show more

Een comfortabel en compact slaapmatje die makkelijk in je rugzak past? Blaas de TravelMore slaapmat in 2 minuten op met de geïntegreerde voetpomp en kruip in bed! Heerlijk comfortabel en gemaakt van zacht en stevig 40D nylon. De slaapmat is 6 cm dik en is afgewerkt met een vochtbestendige TPU coating. Het hoofdkussen heeft een ideale hoogte voor je nek. Het honingraat ontwerp houdt je lichaamswarmte goed vast. Zo kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan! Geen pomp nodig Dankzij de geïntegreerde voet/handpomp hoef je nooit meer je longen uit je lijf te blazen. Binnen 2 min heb jij je bedje klaarliggen! Je kunt ook het opblaasventiel gebruiken. Dankzij het dubbel ventielsysteem laat je de mat ook supersnel leeg lopen. Zo kun je de slaapmat direct oprollen en weer op pad! Lichtgewicht (610 gram) Ooit op een wandelvakantie geweest? Dan weet je ongetwijfeld dat het meezeulen van een te zware tas geen pretje is! De TravelMore slaapmat weegt slechts 610 gram! Opgerold in de draagtas is de mat daarnaast niet veel groter dan een flesje water. Je merkt amper dat ie er is! Honingraat design Het honingraat ontwerp ligt niet alleen ontzettend comfortabel, het zorgt ook dat je lichaamswarmte niet de koude grond in ontsnapt. Het honingraat ontwerp creëert luchtcellen die met elkaar in verbinding staan. Het werkt hetzelfde als een pocket matras en zorgt dat de druk veel beter verdeeld wordt. Reparatieset Ondanks dat de TravelMore slaapmat gemaakt is van dik en duurzaam 40D nylon, krijg je er een gratis reparatieset bij. Mocht je per ongeluk in iets scherps liggen, dan plak je het gaatje eenvoudig af. TravelMore Slaapmat ✔ Geïntegreerde voet/handpomp ✔ Vochtbestendig TPU coating ✔ Binnen 2 min opgepompt ✔ Hoogwaardig 40D Nylon ✔ Ontzettend lichtgewicht ✔ Inclusief draagtas Natte of droge ondergrond Met deze vochtbestendige slaapmat gemaakt van sterk 40D nylon slaap je gerust op een natte ondergrond. Zelf blijf je helemaal droog! Wel raden wij aan om de slaapmat de volgende dag uit te hangen. Dit voorkomt schimmel en zorgt dat de mat langer mee gaat. Comfortabel hoofdkussen Na intensieve vakantiedagen heeft je lichaam rust nodig. Maar wie heeft er ruimte in z’n tas om een slaapkussen van thuis mee te nemen? Gelukkig heeft de TravelMore slaapmat een geïntegreerd hoofdkussen. Deze is de ideale hoogte en ondersteunt je schouders en nek tijdens het slapen. Zo kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan! Specificaties: ▶ Inhoud Verpakking: 1 x slaapmat, 1 x handleiding, 1 x reparatieset ▶ Merk: TravelMore ▶ Materiaal: 40D Nylon ▶ Kleur: Blauw ▶ Gewicht: 610 gram ▶ Afmetingen (opgeblazen): 191 x 56 x 6 cm ▶ Afmetingen (opgerold): 28 x 15 cm ▶ Certificaten: RoHS ▶ Inclusief draagtas: Ja ▶ Geintegreerde pomp: Ja ▶ Geïntegreerd hoofdkussen: Ja ▶ Geschikt voor zwembad/water: Nee ▶ Geschikt voor natte ondergrond: Ja ▶ Reparatieset: Plakstickers ℹ Let op: Comfortabel voor mensen met een lengte van tot maximaal ~1.95m

7. TravelMore Opblaasbaar Slaapmatje - 1 Persoons - Ingebouwde Pomp en Kussen - 191 x 56 x 6 cm - Blauw


Product informatiePlus or Show more

Maximaal slaapcomfort en gebruiksgemak gaan hand in hand met de vernieuwde 2020 ‘Cumulus’ zelfopblazende slaapmat van Dutch Mountains®. Met een dikte van liefst 6.5 cm biedt de XL ‘Cumulus’ een fantastische isolerende waarde en alle slaapcomfort die je een logee (of natuurlijk jezelf!) van harte gunt. De nieuwe ‘Cumulus’ wordt geleverd inclusief ruime opberghoes en elastische banden. Zo simpel werkt deze fraaie zelfopblazende slaapmat: Zelfopblazende slaapmatten blazen zichzelf na het opendraaien van het ventiel op tot ongeveer 60%-70% van de maximale capaciteit. Hard genoeg voor je? Dan draai je simpelweg het ventiel dicht. Klaar! Liever harder? Blaas bij tot de mat precies naar wens is en zweef je welverdiende nachtrust tegemoet. Na gebruik laat je hem leeglopen en berg je hem opgerold op in de vernieuwde (extra ruime) opberghoes. Heerlijk comfortabel: XL, liefst 6.5 cm dik, een hoge isolerende waarde Met een afmeting van 1.96 x 67 x 6.5 cm is deze slaapmat gerust een XL model te noemen. De nieuwe 2020 ‘Cumulus’ is met 6.5 cm ook net iets dikker dan een gemiddelde zelfopblazende slaapmat en dat betekent extra slaapcomfort! Het hoogwaardige PU-schuim in de mat heeft een hoge isolatiewaarde levert een positieve bijdrage in ieder seizoen: warm in de winter en koel in de zomer. Gemaakt van hoogwaardige materialen: zeer sterk en duurzaam! Dit vernieuwde model is gemaakt van 2.7 kilo aan kwaliteitsmaterialen als 190T polyester en polyurethaanschuim. Dit maakt de ‘Cumulus’ ontzettend sterk (belastbaar tot 110 kilo) en duurzaam. Onze onderhoudstips voor maximale duurzaamheid? Houd de ‘Cumulus’ uit direct zonlicht, gebruik hem niet boven de 40 graden Celsius en reinig met een fris hygiënisch sopje. Specificaties en eigenschappen ✓ Afmeting uitgerold: 1.96 x 67 x 6.5 cm. (TIP: ook leverbaar in 185 x 53 x 4 cm.) ✓ Afmeting opgerold in hoes: 65x 20 x 20 cm. ✓ Gewicht: 2.7 kilogram. ✓ Tweeweg-ventiel: inflatie, bij-blazen en deflatie. ✓ Buitenzijde: 190T polyester. ✓ Binnenkant: duurzaam polyurethaanschuim. ✓ Inclusief hoes en twee elastische banden. ✓ Blaast automatisch op tot 60-70% van de maximale opblaascapaciteit. ✓ Hygiënisch: maak hem gerust schoon met een sopje. ✓ Zeer sterk: is belastbaar tot maximaal 110 kilogram. ✓ Inclusief Nederlandstalige instructies voor optimaal gebruik. ✓ Garantie: 2 jaar. TOPTIP: bestel je ook gelijk je nieuwe Dutch Mountains® slaapzak mee? Gebruik de zoekfunctie in deze webshop en zoek op ‘Dutch Mountains slaapzak’. We hebben een prachtig assortiment slaapzakken beschikbaar voor iedereen: van kind tot volwassene en van campingslaapzak tot serieuze outdoor-slaapzakken

8. Dutch Mountains Zelfopblazende Slaapmat ‘Cumulus’ | XL 2020 model | 196 x 67 x 6.5 cm| Blauw


Product informatiePlus or Show more

Een comfortabel en compact slaapmatje die makkelijk in je rugzak past? Blaas de TravelMore slaapmat in 2 minuten op met de geïntegreerde voetpomp en kruip in bed! Heerlijk comfortabel en gemaakt van zacht en stevig 40D nylon. De slaapmat is 6 cm dik en is afgewerkt met een vochtbestendige TPU coating. Het hoofdkussen heeft een ideale hoogte voor je nek. Het honingraat ontwerp houdt je lichaamswarmte goed vast. Zo kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan! Geen pomp nodig Dankzij de geïntegreerde voet/handpomp hoef je nooit meer je longen uit je lijf te blazen. Binnen 2 min heb jij je bedje klaarliggen! Je kunt ook het opblaasventiel gebruiken. Dankzij het dubbel ventielsysteem laat je de mat ook supersnel leeg lopen. Zo kun je de slaapmat direct oprollen en weer op pad! Lichtgewicht (610 gram) Ooit op een wandelvakantie geweest? Dan weet je ongetwijfeld dat het meezeulen van een te zware tas geen pretje is! De TravelMore slaapmat weegt slechts 610 gram! Opgerold in de draagtas is de mat daarnaast niet veel groter dan een flesje water. Je merkt amper dat ie er is! Honingraat design Het honingraat ontwerp ligt niet alleen ontzettend comfortabel, het zorgt ook dat je lichaamswarmte niet de koude grond in ontsnapt. Het honingraat ontwerp creëert luchtcellen die met elkaar in verbinding staan. Het werkt hetzelfde als een pocket matras en zorgt dat de druk veel beter verdeeld wordt. Reparatieset Ondanks dat de TravelMore slaapmat gemaakt is van dik en duurzaam 40D nylon, krijg je er een gratis reparatieset bij. Mocht je per ongeluk in iets scherps liggen, dan plak je het gaatje eenvoudig af. TravelMore Slaapmat ✔ Geïntegreerde voet/handpomp ✔ Vochtbestendig TPU coating ✔ Binnen 2 min opgepompt ✔ Hoogwaardig 40D Nylon ✔ Ontzettend lichtgewicht ✔ Inclusief draagtas Natte of droge ondergrond Met deze vochtbestendige slaapmat gemaakt van sterk 40D nylon slaap je gerust op een natte ondergrond. Zelf blijf je helemaal droog! Wel raden wij aan om de slaapmat de volgende dag uit te hangen. Dit voorkomt schimmel en zorgt dat de mat langer mee gaat. Comfortabel hoofdkussen Na intensieve vakantiedagen heeft je lichaam rust nodig. Maar wie heeft er ruimte in z’n tas om een slaapkussen van thuis mee te nemen? Gelukkig heeft de TravelMore slaapmat een geïntegreerd hoofdkussen. Deze is de ideale hoogte en ondersteunt je schouders en nek tijdens het slapen. Zo kun je er de volgende dag weer helemaal tegenaan! Specificaties: ▶ Inhoud Verpakking: 1 x slaapmat, 1 x handleiding, 1 x reparatieset ▶ Merk: TravelMore ▶ Materiaal: 40D Nylon ▶ Kleur: Groen ▶ Gewicht: 610 gram ▶ Afmetingen (opgeblazen): 191 x 56 x 6 cm ▶ Afmetingen (opgerold): 28 x 15 cm ▶ Certificaten: RoHS ▶ Inclusief draagtas: Ja ▶ Geintegreerde pomp: Ja ▶ Geïntegreerd hoofdkussen: Ja ▶ Geschikt voor zwembad/water: Nee ▶ Geschikt voor natte ondergrond: Ja ▶ Reparatieset: Plakstickers ℹ Let op: Comfortabel voor mensen met een lengte van tot maximaal ~1.95m

9. TravelMore Opblaasbaar Slaapmatje - 1 Persoons - Ingebouwde Pomp en Kussen - 191 x 56 x 6 cm - Groen


Product informatiePlus or Show more

Een lichtgewicht schuimrubber 2-persoons noppenmatras. Dit comfortabele matras zorgt voor optimale isolatie en is hierdoor ook goed te combineren met luchtbedden of slaapmatjes. Na gebruik is deze slaapmat compact op te rollen en mee te nemen. Ingepakt (Øxh): 17x60 centimeter.

10. Bo-Camp Noppenmatras - Schuimrubber - 2-persoons - 200x120 Cm


Artikelen gerelateerd aan Slaapmats


Succes en hopelijk ga je dankzij ons de beste koop maken!

Bravo! Je bent tot het eind van deze koopgids gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Slaapmats. Er zijn namelijk 357 verschillende aan te schaffen...

Hopelijk heeft deze lijst je genoeg ondersteund en ga je straks de beste Slaapmat kopen.