Bestenu

Mijn Rookmelder blijft Afgaan, Wat Nu?

5 redenen waarom je rookmelder uit het niets afgaat

Geschreven door:
Geredigeerd door: Julian Koops
Mijn Rookmelder blijft Afgaan, Wat Nu?

Laatste update:

Wij verrichten onafhankelijk onderzoek, testen, beoordelen en bevelen de beste producten aan. Professionals bekijken onze artikelen voor de nauwkeurigheid. Meer informatie over ons proces is beschikbaar. Als je iets koopt via onze links, verdienen we mogelijk een commissie.

Dat een goede brandmelder levens redt weten we allemaal, maar als deze continu blijft piepen is dit erg vervelend. Er zijn een paar goede redenen waarom je rookmelder piept. Haal daarom nooit zomaar de batterijen eruit. Als je de batterijen eruit haalt, loop je het risico dat de rookmelder je niet waarschuwt bij rookvorming.

Er zijn verschillende redenen waarom een goed rookalarm piept. Ook een rookalarm kan defect zijn, maar voordat je deze besluit te vervangen, controleer je eerst de onderstaande punten.

1 De batterij is (bijna) leeg

Zodra de batterij een laag niveau bereikt, begint je rookalarm te piepen. Dit is een waarschuwing om je eraan te herinneren om de batterij te vervangen. Doe dit zo snel mogelijk. Haal vooral niet de batterij eruit met de gedachte: “ik vervang de batterij later wel.”

De kans dat er brand uitbreekt is klein, maar als het gebeurt en je rookalarm functioneert niet omdat je de batterij nog niet hebt vervangen, is het vaak al te laat, met alle gevolgen van dien. Vervang de batterij daarom direct.

2 Controleer de meterkast

Is jouw rookmelder aangesloten op het stroomnet? Het zou kunnen dat er een elektriciteitsgroep uitgevallen is. Controleer daarom de meterkast. Ligt het probleem in de meterkast laat er dan zo snel mogelijk een vakman naar kijken.

3 De sensorkamer is vuil

Een rookmelder is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je gaat stofzuigen. Toch is het belangrijk om de rookmelder af en toe even te stofzuigen. Als vuil of stof zich op de sensorkamer van het alarm ophoopt, kan dit een storing veroorzaken waardoor het apparaat begint te piepen.

De meeste goede stofzuigers hebben handige hulpstukken. Gebruik voor je rookalarm het kleine ronde borsteltje. Door de lange buizen hoef je hopelijk niet op een trapje te staan. Kun je er niet bij? Gebruik dan een trapje. Ga niet op een stoel balanceren.

Info

Een kruimeldief is hier ook ideaal voor. Een goede kruimeldief heeft net als een stofzuiger veel accessoires waarmee je kleine hoekjes en gaatjes makkelijker bereikt. Een kruimeldief heeft daarentegen geen steel, wees daarom voorzichtig op die trap!

4 Je rookmelder hangt op de verkeerde plaats

Waterdamp, wind of tocht of een kachel kunnen er voor zorgen dat je rookalarm gaat piepen. Het is daarom belangrijk dat je rookalarm op de juiste plaats hangt: op minimaal vijf meter afstand van warmte-, damp- of stoombronnen.

Je hangt ook geen rookmelder in de badkamer, schuur of in de garage. Op deze plaatsen ontstaat er sneller condens waardoor het rookalarm kan gaan piepen. Hang je rookalarm ook niet direct naast een dimmer: deze veroorzaakt ook storingen.

Hele stoffige en vervuilde ruimtes zijn ook niet ideaal voor een rookmelder. Uiteindelijk komt er stof in je rookmelder terecht, wat storingen veroorzaakt. Waar je je rookmelder wel hangt, lees je onder het kopje: “Waar plaats ik een rookmelder?

5 De melder is defect

Het komt niet vaak voor, maar ook een rookmelder kan kapot gaan. Heb je de batterijen vervangen, de rookmelder schoon gemaakt en weet je zeker dat hij op de correcte plaats hangt en hij piept nog steeds?

Dan is het een goed idee om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Als je dan toch op zoek gaat naar een nieuwe rookmelder, overweeg dan ook om een goede koolmonoxidemelder te kopen.

Koolmonoxide is één van de gevaarlijkste gassen die in huis kunnen ontstaan. Dit gas is kleur- en reukloos. Zonder koolmonoxidedetector weet je niet of dit gas aanwezig is in je huis en dit kan een fatale afloop hebben. Een koolmonoxidemelder waarschuwt bij de aanwezigheid van dit gas, waardoor je snel evacueert en maatregelen treft.

Waar plaats ik een rookmelder?

Voor optimale beveiliging hang je in elke kamer (met uitzondering van de badkamer en de keuken) een rookmelder in het midden van het plafond.

Kun je hem niet in het midden hangen, zorg er dan voor dat je de rookmelder in ieder geval 30 cm van de hoeken en de muur af hangt. Rook cirkelt namelijk, waardoor de hoeken en randen van muren vaak als laatste worden bereikt.

Zorg er in ieder geval voor dat er op elke verdieping een rookmelder hangt in de gang of overloop, het liefst ook in elke slaapkamer. Ook in de ruimte waar de wasmachine of de wasdroger staat is een rookmelder nuttig: wasdrogers zijn vaak de oorzaak van een brand. Staan deze apparaten in de badkamer, dan hang je daar geen rookmelder op.

Het onderhoud van een rookmelder

Hoewel een rookmelder niet echt onderhoud nodig heeft, is het belangrijk om je rookmelder vrij van stof te houden. Grote ophopingen van stof veroorzaken storingen. Ga daarom af en toe met je stofzuiger over je rookmelder heen: gebruik hiervoor het kleine, ronde borsteltje.

Conclusie

Of het nu de batterijen zijn die bijna leeg zijn, of het stof dat zich in de rookmelder heeft verzameld waardoor deze gaat piepen: een nieuwe rookmelder is vaak niet nodig na controle van alle bovenstaande punten. Vergeet bovendien niet de batterijen te vervangen als dit nodig is. Bedankt voor het lezen!