De Bestenu Mountainbike Koopgids

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 09/01/2020


Of je nu een beginnende mountainbiker bent of al jaren ervaring hebt, de beste mountainbike voor jouw behoeften wacht op je. Voordat je echter een keuze maakt, denk je echter even aan de onderstaande paar zaken!

Welke maat mountainbike moet ik kopen?

hide product content

Je kunt een paar gegevens gebruiken om hierachter te komen, om te beginnen met je beenlengte. Sta rechtop met je benen 15 centimeter uit elkaar en meet de afstand van waar je voet de grond raakt tot kruishoogte in centimeters. Vermenigvuldig deze bevinding met 0,68. Het getal dat hieruit voortkomt, is de framemaat die je nodig hebt.

Kom je uit op een halve maat (bijvoorbeeld 35,5)? Dan rond je bij sportief gebruik van de fiets naar beneden af, terwijl je bij normaal gebruik het getal naar boven afrondt. Heeft de fiets daarnaast een geveerde zadelpen? Trek dan nog eens vier centimeter van de framemaat af.

Je kunt ook je lichaamslengte als basis gebruiken. In dat geval kom je op de volgende framematen uit:

  • 150 tot 165 centimeter vergt een framemaat van 30 tot 41 centimeter, oftewel XS
  • 165 tot 170 centimeter vergt een framemaat van 41 tot 44 centimeter, oftewel XS - S
  • 170 tot 175 centimeter vergt een framemaat van 44 tot 48 centimeter, oftewel S - M
  • 175 tot 185 centimeter vergt een framemaat van 48 tot 52 centimeter, oftewel M
  • 185 tot 190 centimeter vergt een framemaat van 52 tot 54 centimeter, oftewel M - L
  • 190 tot 195 centimeter vergt een framemaat van 54 tot 56 centimeter, oftewel L
  • 195 tot 200 centimeter vergt een framemaat van 56 tot 61 centimeter, oftewel L - XL

Welke banden heb ik nodig onder mijn mountainbike?

hide product content

Dat ligt aan waar je rijdt en hoe je rijdt. Voordat je dit echter laat meewegen, moet je je inlezen over de belangrijkste aandachtspunten. Te beginnen met de opbouw van de band. De band bestaat uit verschillende lagen. Buiten zit het loopvlak dat in aanraking komt met de grond en de sidewall (ook wel 'wang' genoemd), die aan de zijkanten van de band zit.

Onder de buitenste laag zit het karkas met in veel gevallen een anti-leklaag. Tegen de velg zit de hiel met de hieldraden. Dit laatste kan een stevige draadband zijn, of dunnere draden. Sommige banden kunnen hierdoor worden opgevouwen. Dit zijn vouwbanden. Hecht je hier dus waarde aan, dan is het belangrijk naar de hieldraden van de band te kijken.

Vervolgens kijk je naar de TPI, oftewel de 'threads per inch'. Dit heeft betrekking op hoeveel nylondraden in het karkas verwerkt zitten. Meestal heeft een band met lage TPI dikkere draden dan een band met hoge TPI. Deze heeft heel veel dunne draden die dicht op elkaar zitten en vaak ook nog verdeeld zijn over twee lagen, gescheiden door een anti-leklaag.

Een goede vuistregel is: hoe hoger het TPI, hoe soepeler de band. De rolweerstand neemt ook af naarmate de TPI toeneemt. Doe je voornamelijk aan downhill mountainbiken? Dan wil je een lage TPI; deze nemen wat van de snelheid weg terwijl je naar beneden suist. Wedstrijdrijders hebben daarentegen meer aan een hoge TPI, omdat je daar meer snelheid mee maakt.

Ook het materiaal van het loopvlak en de wangen is belangrijk. De verscheidene typen rubber waar het loopvlak gemaakt is, worden compounds genoemd. Banden met veel grip zijn vaak van zacht rubber gemaakt en vice-versa. Zachtere banden slijten hierdoor meestal sneller dan hardere banden en staan je minder snel toe topsnelheden te halen.

Ten slotte is natuurlijk het bandenprofiel zeer belangrijk. Het verschil tussen de verschillende profielen zit hem met name in de diepte van de noppen en de ruimte tussen de noppen onderling. Banden met korte noppen die redelijk dicht op elkaar zijn geplaatst, bieden weinig weerstand. Is er meer ruimte tussen de noppen, dan heb je meer grip en dus meer rolweerstand.

Er zijn ook banden met extra grote noppen op de zijkant. Die komen mooi van pas in bochten. Soms gebruiken mountainbikers daarnaast verschillende banden voor voor en achter. Voren wordt bijvoorbeeld een grof bandenprofiel gebruikt en achter niet. Zo houdt de je met je voorband altijd grip terwijl je door je achterband beter snelheid opbouwt op egale paden.

Houdt deze vuistregel in ieder geval in gedachten: hoe grover het bandenprofiel, hoe groter de weerstand. Kies daarnaast idealiter voor een tubeless band. Dit verkleint niet alleen het risico op het lekrijden van de binnenband, maar neemt ook meteen de wrijving tussen de binnenband en buitenband weg.

Welke band heb ik nodig voor welk terrein?

hide product content

Om te beginnen zijn er voor degenen die een beetje van alles meepikken in hun tochten of nog een favoriet gebied moeten ontdekken, de allrounders. Deze blinken nergens specifiek in uit maar sluiten ook geen ernstige compromissen.

Voor harde en droge paden kies je banden met een minimale rolweerstand die wel voldoende grip hebben in de bochten. De noppen op deze banden zijn meestal relatief kort en lopen uit naar de zijkanten van het loopvlak. Let wel op: je glijdt snel weg met deze banden als het regent.

Trek je er vaker in de regen op uit? Dan kies je voor banden voor zachte en natte paden. Deze hebben grotere noppen die best dicht op elkaar zitten. Let er vooral op dat op de zijkant grotere noppen zitten: zo voorkom je dat je in de bochten de controle verliest.

Voor losse ondergronden zoals modder en stenen, kies je voor banden met grote noppen met veel ruimte ertussen voor veel grip. Deze banden zijn ook uitermate geschikt voor downhill mountainbikers.

Hoe hard moeten de banden van een mountainbike zijn?

hide product content

De cijfers op de band zelf geven eerder een indicatie van de maximale druk die de band aan kan dan welke druk aan te raden is voor jou. Dit ligt namelijk net iets ingewikkelder en is ook een kwestie van experimentatie.

Om te beginnen moet je je gewicht meenemen in je overwegingen. Iemand van 70 kilogram vindt een band met een druk van 2 bar misschien al te hard, terwijl iemand van 100 kilogram dit juist als zacht ervaart. Daarnaast houdt je het wiel- en bandformaat in gedachten. Grotere banden hebben natuurlijk meer lucht nodig.

Je denkt ook aan het terrein waar je op rijdt. Zoek je vooral egale, snelle paadjes op, of juist ruwere ondergronden besprenkeld met hoekige stenen? In dit laatste geval doe je liever wat meer lucht in je banden om het risico op lekken en sidewall-schade te voorkomen. Hier sluit je rijstijl op aan. Agressievere mountainbikers doen er goed aan om wat meer lucht in hun banden te doen.

De breedte van de velg speelt ook een rol. Hoe breder de velg, hoe beter deze is in het hanteren van lage luchtdruk in de band. Nauwere velgen leiden al snel tot vouwen en andere ongemakkelijke (tot gevaarlijke) taferelen als er wat minder lucht in de banden zit.

Hierboven werd TPI (threads per inch) al besproken. Ook dit doet ertoe, want banden met een hogere TPI-waarde zijn over het algemeen soepeler dan banden met een lagere TPI-waarde. Dus: hoe hoger de TPI-waarde, hoe meer lucht deze mag hebben. Daarnaast hebben de meeste tubeless banden en banden met versterkte sidewalls ook minder lucht nodig.

Kortom: het ontdekken van de juiste luchtdruk voor je banden is een persoonlijk proces

Investeer hoe dan ook in een goede fietspomp met een ingebouwde luchtdrukmeter, of koop een aparte drukmeter erbij. Gebruik ook altijd maar één drukmeter, omdat onderlinge verschillen in metingen tussen verschillende luchtdrukmeters heel gebruikelijk zijn.

Hoe stel je het zadel goed af op een mountainbike?

hide product content

Eerst moet je de juiste hoogte zien te vinden. Dit doe je door op je zadel te gaan zitten, je hak op het pedaal te zetten en de 'crank' (de arm waar het pedaal aan zit) parallel aan de zitbuis te zetten. Hij hoort dus bijna recht naar beneden te staan. Je moet nu op je zadel kunnen zitten zonder eerst je lichaam omhoog te moeten duwen. Op basis van of dit lukt of niet, stel je de zadelhoogte bij.

Vervolgens kijk je naar de horizontale positie van het zadel. Dit is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar om ervoor te zorgen dat je met een lichtgebogen rug en lichtgebogen ellebogen fietst in plaats van dat je jezelf moet dubbelvouwen om bij het stuur te komen, stel je ook dit goed af.

Dit doe je door een touwtje met een gewichtje vanaf de punt van je zadel te laten hangen. Hierna meet je de afstand tussen het gewichtje en het begin van de crank. Deze hoort tussen de 5 en 9 centimeter te liggen.

Het onderhoud van een mountainbike

hide product content

Vooral de nieuwe mountainbikers denken er misschien niet zo snel aan dat er ook redelijk wat onderhoud komt kijken bij het bezit van een mountainbike. Als je lang van je nieuwe aanwinst wilt genieten, onderhoudt je hem idealiter goed.

Zo heb je de pre-ride checks. Hierbij controleer je de bandendruk met een drukmeter. Zie je al natte plekken op je band? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een lek en moet je je band (laten) vervangen. Check ook de remmen: kun je de hendels erg ver terugtrekken, dan zijn je remblokjes waarschijnlijk aan vervanging toe.

Ook loop je je pedalen even na. Zitten ze nog goed vast en bieden ze nog genoeg grip voor je schoenen? Loop meteen al je andere bouten en schroeven na. Ook deze moeten alles behalve los zitten. Check vooral even de assen bij je wielen. Die wil je natuurlijk niet onderweg kwijtraken...

De post-ride checks zetten we gemakshalve onder dezelfde paraplu als algemeen onderhoud. Om te beginnen met het schoonmaken van je mountainbike: dit hoeft niet na elke rit. Doe dit alleen als hij echt onder het vuil zit, of eens per week. Daarnaast gebruik je geen hogedrukreiniger, maar een emmer met warm water, een spons, een doek en een zachte borstel.

Houd bovendien stof en andere viezigheid uit de voorvorken. Deze moeten namelijk écht zo vloeiend mogelijk blijven in hun bewegingen, wat al door een enkel steentje onmogelijk gemaakt kan worden.

Daarnaast zorg je voor je ketting. Deze maak je ongeveer eens per maand helemaal schoon met kettingreiniger voordat je hem weer opnieuw smeert. Dit doe je niet net vóór een rit; zo krijgt het smeermiddel niet de kans om zich echt in de ketting te nestelen.

Ten slotte is het altijd aan te raden de mountainbike eens per jaar door een fietsenmaker na te laten kijken. Hij of zij spot wellicht problemen of verbeterpunten waar je zelf nog niet aan had gedacht!

Hoe komt deze handige Mountainbike reeks tot stand..?

De wereld veranderd snel.. en dus de speurtocht naar de beste Mountainbike ook!

Vroeger ging je naar een winkel om tips te krijgen over Mountainbikes, maar vandaag helpt een robot jou!

Vergelijken

Onze kunstmatige intelligentie scant alle Mountainbikes die die je kunt kopen in Nederland. Hij checkt de prijzen, aanbiedingen, leest de ervaringen van gebruikers en kijkt welke Mountainbikes het best worden verkocht.

Al deze informatie wordt onderzocht door middel van de nieuwste algoritmes. Wanneer onze robot even heeft nagedacht over de verzamelde data van Mountainbikes stelt hij deze opsomming samen!

Vind je dit net zo cool als wij? Vergeet dan niet dit artikel te delen!

Beste getest

Producten gerelateerd aan Mountainbikes

De beste Mountainbikes in een oogopslag

Product informatiePlus or Show more

Op uw plaatsen, set, actie! De 24 "kinderfiets BLISS PRO van KS Cycling is een stevige, volledig geveerde mountainbike voor de kleintjes die niet onderdoet voor het uiterlijk van de volwassenen. Sterker nog: de verf werd met de hand aangebracht op elk van de grof profiel modderige banden - elk is absoluut een Uniek en niet voor een tweede keer te vinden! Het design in groen (of rood) en zwart met nonchalante "vernietigde" effecten maakt de kinderfiets tot een onmiskenbare blikvanger. Schijfremmen zorgen voor veiligheid. De fiets is ook uitgerust met een derailleur met 21 versnellingen. »Dubbelwandige aluminium velgen »21-speed derailleur »SHIMANO Tourney achterderailleur “Mechanische schijfremmen Framehoogte 38 cm

1. Ks Cycling Fiets Kinderfiets MTB 24 '' Bliss Pro zwart-groen - 38 cm


Product informatiePlus or Show more

Overtuigd van het zadel tot de band: De 26 "volledig mountainbike SCRAWLER van KS Cycling is helemaal trendy! De volledig geveerde mountainbike wordt geleverd met een 21-versnellingspook die wordt bediend via een SRAM-draaischakelaar. Daarnaast is de fiets uitgeschakeld met V-brakes. Het volledig geveerde frame zorgt voor rijcomfort op elke route. »Wielmaat 26" »Vooruit stam »Dubbelwandige aluminium velgen »21-versnellingspook »SRAM roterende shifter Framehoogte 51 cm

2. Ks Cycling Fiets Mountainbike Fully 26 inch Scrawler wit - 51 cm


Product informatiePlus or Show more

Altijd klaar om vol gas te geven: de matzwarte hardtail mountainbike CALGARY van KS Cycling slaat altijd een goed figuur met emblemen in grijs en blauw. Ook de uitrusting van de elegante fiets is indrukwekkend! De fiets is voorzien van een 21 versnellingen derailleur met draaischakelaar. Mechanische schijfremmen voor en achter zorgen voor de nodige vertraging. Het ergonomische zadel past perfect in het totaalplaatje. Met de CALGARY kan de volgende tour niet lang genoeg zijn! »Verende voorvork »Aluminium Ahead stuurpen »21-speed derailleur »SHIMANO achterderailleur “Mechanische schijfremmen Framehoogte 51 of 56 cm

3. Ks Cycling Fiets 26 hardtail ATB mountainbike 21 versnellingen Calgary zwart -


Product informatiePlus or Show more

De 24" Fatbike SNW2458 van KS Cycling overdondert niet alleen optisch. Ook de technische uitrusting van de mountainbike is top! Fiets waar je met een normale MTB niet meer kunt rijden, want de FATBIKE is voor extreme condities geconcipieerd en bolt werkelijk overal! De tractie op moeilijkere ondergronden als zand, modder en sneeuw is ongelooflijk en slecht door de dikke banden alle hindernissen. Toch is de rolweerstand op normaal terrein verrassend gering. Een geveerde voorvork is zo goed als overbodig, omdat de volumineuze banden op zich ruimschoots schokabsorberend vermogen bezitten. » MTRAXX extra brede fat bike wielbanden 24" x 4" » 6 SHIMANO versnellingen » SHIMANO RevoShift draaischakelgreep Framemaat: 33 cm

4. Ks Cycling Fiets Mountainbike MTB 24" Fat Bike SNW2458 - 33 cm - zwartrood


Product informatiePlus or Show more

Op uw plaatsen, set, actie! De 24 "kinderfiets BLISS PRO van KS Cycling is een stevige, volledig geveerde mountainbike voor de kleintjes die niet onderdoet voor het uiterlijk van de volwassenen. Sterker nog: de verf werd met de hand aangebracht op elk van de grof profiel modderige banden - elk is absoluut een Uniek en niet voor een tweede keer te vinden! Het design in groen (of rood) en zwart met nonchalante "vernietigde" effecten maakt de kinderfiets tot een onmiskenbare blikvanger. Schijfremmen zorgen voor veiligheid. De fiets is ook uitgerust met een derailleur met 21 versnellingen. »Dubbelwandige aluminium velgen »21-speed derailleur »SHIMANO Tourney achterderailleur “Mechanische schijfremmen Framehoogte 38 cm

5. Ks Cycling Fiets Kinderfiets MTB 24 '' Bliss Pro zwartrood - 38 cm


Product informatiePlus or Show more

Generation Extreme Jongensfiets 24 inch – Blauw is een fantastische fiets voor jongens van 7 tot 10 jaar. De Generation Extreme Jongensfiets 24 inch – Blauw Het zadel is in de kleuren van de fiets en comfortabel gevormd net als de handvaten die een aangename grip bieden. Zowel het zadel als het stuur van de Generation Extreme Jongensfiets 24 inch – Blauw zijn te verstellen in hoogte. Bovenop het stuur is nog een fietsbel bevestigd. Specificaties Generation Extreme Jongensfiets 24 inch – blauw: - 24 inch wielmaat - Luchtbanden - Frame van staal - Breed zadel - Zadel en stuur in hoogte verstelbaar - Fietsbel - Standaard De fietsen worden geleverd in doos en zijn voor 85 % afgemonteerd.

6. Generation Extreme fiets 24" Blauw


Product informatiePlus or Show more

Geoptimaliseerd voor de beste rijervaring: de 26 "hardtail mountainbike COMPOUND van KS Cycling maakt indruk met zijn uitgebalanceerde rijeigenschappen en zijn coole ontwerp. De oranje emblemen en grepen op het zwarte frame zijn bijzonder in het oog. De fiets is van het zadel tot de velgen absoluut stijlvol. De mountainbike is voorzien van schijfremmen en de 21 versnellingen derailleur zorgt voor de nodige acceleratie. Dus de volgende offroad-trip kan komen! Naast het frame zijn de velgen, cranks, zadelpen en stuurpen gemaakt van aluminium en is de fiets een lichtgewicht race-MTB. "Aluminium frame »ZOOM verende voorvork »Wielmaat 26" »21-speed derailleur »Mechanische schijfremmen voor en achter Framehoogte 51 cm

7. Ks Cycling Fiets Mountainbike Hardtail 26 inch Compound 21 gangen - 51 cm


Product informatiePlus or Show more

Transportfietsen zijn momenteel helemaal in en ook onder de jongeren onder ons. De Spirit Cargo 24 inch ziet er stoer uit en is in veel verschillende kleuren te krijgen waardoor er altijd wel een kleur voor je bij zit. De fiets is voorzien van een handige voor en achterdrager waardoor er voor makkelijk een kratje op kan worden gemonteerd en indien gewenst achter een mooie fietstas. De Spirit Cargo 24 inch meisjesfiets is voorzien van een gesloten kettingkast waardoor de fiets vrijwel geen onderhoud kent, batterij verlichting voor en achter waardoor u dochter of kleindochter ook in de avond uren goed zichtbaar is en kindvriendelijke handvatten zodat het stuur niet zomaar los kan worden gelaten tijdens het fietsen. Wielmaat: 24 inch Lak doek kettingkast Zij standaard Witte streep op de banden voor de veiligheid. Stevig oversized frame Ringslot bel In hoogte verstelbaar zadel Aluminium stuur (in hoogte verstelbaar) Draadloos verlichting (d.m.v. batterije led) Fijne, zachte handvaten Bagagedrager Inclusief voordrager!

8. Spirit Cargo Meisjesfiets Blauw 24 inch 2018 - Transportfiets


Product informatiePlus or Show more

De Cannondale Trail 8 2021 is een mooi instapmodel mountainbike, waarmee je de wondere wereld van het mountainbiken kunt ontdekken. Je zult met deze fiets geen wedstrijden gaan rijden of over super technische parcours vlammen, maar op een eenvoudige manier het mountainbiken ontdekken. De fiets heeft een robuust aluminium frame en een Sr Suntour voorvork met een veerweg van 100 mm. Dit zorgt ervoor dat je op de parcours comfortabel kunt rijden en minder last hebt van de klappen die je maakt. De mountainbike is afgemonteerd met een Shimano Tourney/Altus 2x8 versnellingsgroep, zo heb je de beschikking over 16 versnellingen, waardoor je op veel XC parcours uit de voeten kunt. De fiets is lekker wendbaar, waardoor je op de XC parcours goed kunt fietsen. De fiets is voorzien van Shimano hydraulische schijfremmen. Hydraulische schijfremmen zorgen ervoor dat je een goede portie remkracht hebt, die goed te doseren is, zodat je veilig tot stilstand kunt komen. Daarnaast bieden hydraulische schijfremmen altijd de goede prestaties, ook tijdens slechte omstandigheden zoals in de regen of als er wat modder tussen de remmen komt. De maten XS en S zijn voorzien van 27.5" wielen, de andere maten met 29" wielen. Zo heb je altijd de juiste zitpositie voor je lengte. Samengevat, de Cannondale Trail 8 2021 is een fiets waarmee je het mountainbiken kunt ontdekken. robertobikes.nl #robertobikes #cannondale

9. Cannondale Trail Mountainbike Maat L


Product informatiePlus or Show more

Buxxo Bikes heeft speciaal voor de jongens van af 12 jaar deze super stoere FATBIKE ingekocht Als jij op zoek bent naar een heerlijk rijdende te gekke fiets waar mee je wilt opvallen dan heb je hier een hele vette Bike aan. En door de super dikke brede banden kun je fietsen op elke ondergrond. Bos, Strand, Stad In de winter is het natuurlijk helemaal geweldig om in de sneeuw te crossen met Zo'n FATBIKE dat geeft een geweldige ervaring. Beschrijving NIEUW model met superdikke wielen en banden, versterkt, oversized MTB stalen kaderframe , 7 versnellingen. Shimano STI, Zoom mechanische schijfremmen, buitenbanden 26 x 4.0. Framehoogte:•44 cm Banden 26 inch Kleur(en): • Groen Geel of Rood Zwart Gewicht: 20 kg

10. FATBIKE MBM MACHINE zwart-rood 26 inch, H 44, 7 versnellingen


Producten gerelateerd aan Mountainbikes


Succes en hopelijk maak je dankzij ons de beste koop!

Wow! Je bent tot het eind van deze pagina gekomen. Je ziet al snel de door de bomen het bos niet meer in het oerwoud van Mountainbikes. Er zijn namelijk 172 verschillende te koop...

Hopelijk heeft deze lijst je geholpen en kun je straks de beste Mountainbike kopen.