Inbakeren van je baby: waarom en hoe doe je dit veilig?

BABY'S

Geschreven door: Anna JansenLaatst geüpdatet: 11/07/2020


Als je baby veel huilt, kan het inbakeren je baby helpen. Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek waardoor hij zich geborgen en veilig voelt. Het heeft echter nog meer voordelen. Daarover lees je meer in deze blog.

baby in roze doek

Waarom inbakeren?

Een jonge baby heeft nog geen controle over zijn armpjes en beentjes, waardoor ze zichzelf vaak wakker houden, oververmoeid worden en daardoor onrustig worden. Ook als je kindje onrustig is door bijvoorbeeld krampjes, kan inbakeren helpen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je de huisarts bezoekt als je je zorgen maakt over je baby.

Wanneer kan ik mijn baby inbakeren?

Je begint met inbakeren als je baby een paar weken oud is. Je doet dit nog niet in de kraamtijd. In de kraamtijd is het belangrijk dat je je baby leert kennen en dit doe je vooral door naar de lichaamstaal van je baby te kijken. Daarnaast is fysiek contact, zoals huid-op-huid, erg belangrijk in deze periode.

Tot welke leeftijd kan ik mijn baby inbakeren?

Je baby inbakeren doe je tot je baby zich zelfstandig omdraait. De meeste baby’s draaien zichzelf om vanaf ongeveer vijf maanden, maar elke baby is anders en dit kan eerder of later zijn.

Als een baby zichzelf om draait terwijl hij ingebakerd is, kan dit tot gevaarlijke situaties lijden. Je baby kan namelijk moeilijker terugrollen wanneer hij zijn armpjes en beentjes niet kan gebruiken. Hierdoor neemt het risico op wiegendood toe. Stop daarom meteen met het inbakeren wanneer je baby gaat draaien.

Vanaf een maand of vier krijgen baby’s ook meer controle over hun spieren, en daarmee controle over hun bewegingen. Hierdoor is je baby vaak al rustiger en is het inbakeren niet meer nodig.

huilende baby op bed

Het veilig inbakeren van mijn baby: waar let ik op?

Voordat je gaat inbakeren, is het een goed idee om eerst te overleggen met een expert. Vraag bijvoorbeeld om een demonstratie bij het consultatiebureau. Hierdoor weet je zeker dat je het goed doet.

#1 Beentjes niet te strak inwikkelen

Net als tijdens het gebruik van een goede draagzak, is het belangrijk dat je baby zijn beentjes zelf in de zogenaamde kikkerpositie kan krijgen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de heupen en geeft je baby ook wat vrijheid. Wikkel ze daarom niet te strak in.

#2 Temperatuur

Jonge baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren, waardoor ze snel oververhit raken. Gebruik daarom je gezonde verstand als je je baby inbakert. Is het warm buiten, wikkel je baby dan in een dunne doek en laat hem alleen een rompertje dragen.

Is het erg koud, dan gebruik je een iets dikkere doek, maar probeer het gebruik van synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld fleece te voorkomen. Als je baby het koud heeft, maakt hij dit kenbaar door zich onrustig te gedragen.

#3 Strak inbakeren

Zorg ervoor dat je baby niet weg kan zakken in de wikkeldoek. Hierdoor ontstaat verstikkingsgevaar. Daarnaast mag de stof nooit het mondje van je baby raken, waardoor hij erop kan sabbelen. Ook dit is niet veilig.

Wanneer beter niet inbakeren?

Er zijn een aantal situaties waarin men afraadt de baby in te bakeren:

 • Als je baby koorts heeft. Zorg ervoor dat je altijd een goede thermometer in huis hebt.
 • Bij ernstige luchtweginfecties
 • Bij verschijnselen van heupdysplasie
 • Bij structurele zuigelingenscoliose
 • Als je baby om welke reden dan ook benauwd is
 • Na vaccinaties wacht je minstens 24 uur met inbakeren

Overleg eerst met je huisarts of specialist als je baby:

 • Eczeem heeft
 • Veel spuugt (voldoende spuugdoekjes maken je leven eenvoudiger!)
 • Luchtwegproblemen heeft
 • Neurologische afwijkingen heeft
 • Te vroeg geboren is
 • Afhankelijk is van drugs door drugsgebruik van de moeder tijdens zwangerschap
 • Een verhoogd risico heeft op dysplastische heupontwikkeling

baby ingebakerd in een grijze doek

Hoe baker ik mijn baby in?

Helaas kan ik je hier niet uitleggen hoe je een baby veilig inbakert. De gevolgen van het verkeerd inbakeren van een baby brengen risico’s met zich mee en daarom raad ik je aan om advies in te winnen bij een specialist.

Jouw verloskundige of de specialisten op het consultatiebureau kunnen je een demonstratie geven, waardoor jij leert je baby veilig in te bakeren. Alle risico’s worden hier besproken en je wordt verteld over de do’s en don’ts van het inbakeren.

Bovendien zijn er verschillende manieren om je baby in te bakeren. Je doet dit met verschillende doeken zoals bijvoorbeeld een wikkeldoek, maar je kunt je baby ook inbakeren met een speciale inbakerdoek. De laatste zijn vaak gemakkelijker in gebruik. Jouw consultatiebureau vertelt je hier meer over.

Hoe stop ik met het inbakeren van mijn baby?

Wanneer je baby ongeveer vier maanden oud is, bouw je het inbakeren van je baby af. Vanaf deze leeftijd heeft je baby meer controle over zijn armpjes en beentjes, waardoor hij zichzelf minder snel wakker maakt.

Bovendien gaan de meeste baby’s rond deze leeftijd zelfstandig rollen, waardoor inbakeren niet veilig meer is. Als een ingebakerde baby op zijn buik terecht komt, kan hij moeilijk terugdraaien. Dit verhoogt zoals gezegd het risico op wiegendood.

Er zijn een paar manieren hoe je het inbakeren afbouwt. Je kunt dit langzaam doen door bijvoorbeeld eerst een armpje vrij te laten, en na een paar dagen het andere armpje vrij te laten.

Wat veel ouders doen is de inbakerdoek vervangen door een slaapzak. Dit doe je echter niet geleidelijk, maar in één keer. Het kan daarom gebeuren dat je baby de eerste paar nachten minder goed slaapt. Stel je baby gerust en wees geduldig: je baby went er snel aan.

Conclusie

Hopelijk heeft deze blog je geholpen en weet je nu wat inbakeren is en wat de voordelen hiervan zijn. Of je baby nu veel huilt omdat hij krampjes heeft, of hij zichzelf wakker maakt door wild om zich heen te slaan, door je baby in te bakeren voelt hij zich zekerder en veiliger. Bedankt voor het lezen!